Dodaj do ulubionych

Stypendium - dylemat

IP: *.adsl.inetia.pl 18.10.10, 19:56
w zeszłym roku mój ojciec był bezrobotny, w tym roku od maja pracuje w niemczech. Przy składaniu papierów do stypendium rozliczam się za zeszły (2009) rok i podpisuję deklarację, że sytuacja materialna sie nie zmieniła. I chcę to podpisać bo: 1. nie dostanę stypendium 2. nawet nie mam pojęcia jak przeliczyć euro na polskie zarobki, jakie dokumenty są potrzebne (nie ma stałej pensji). Myślicie że dużo ryzykuję podpisując klauzulę o niezmienionej sytuacji...?
Obserwuj wątek
    • Gość: asdf Re: Stypendium - dylemat IP: 195.82.180.* 18.10.10, 20:24
      Jeżeli ojciec nie rozlicza się w polskim urzędzie skarbowym to raczej nie masz się czym martwić.
      • ratyzbona Re: Stypendium - dylemat 18.10.10, 21:39
        To zależy - czy twoja sytuacja naprawdę się zmieniła czy nie? Jeśli ojciec pracuje w Niemczech na czarno a ty nadal jesteś w fatalnej sytuacji finansowej to podpisz choć pamiętaj że to nie uczciwe. Ale jeśli ojciec zaczął zarabiać więcej a tobie jest finansowo lepiej to nie podpisuj bo to stypendium winno trafić do kogoś komu jest ciężej. Co do przeliczania to proponuję wziąć kurs średnioroczny ze strony NBP
        • Gość: asdf Re: Stypendium - dylemat IP: 195.82.180.* 18.10.10, 22:49
          Ale jak Mu było ciężko to nie dostawał pieniędzy. Jak komuś się na początku tego roku pogorszyło to też nie dostanie pieniędzy. Poza tym "poprawa sytuacji materialnej" to trochę względne pojęcie. Jak się nie ma kasy to też trzeba jakoś żyć, trzeba utrzymywać dziecko na studiach, wyżywić rodzinę, płacić opłaty itd. Co z tego, że pracuje jak może mieć zobowiązania wobec rodziny która mu pomagała. A co jak czyjś rodzic dostał pracę na okres próbny? Też trzeba zgłaszać? I co po 3 miesiącach jak pracodawca sobie z 5 wybierze jednego który będzie robił za pięciu? Z powrotem się dostaje stypendium?

Wg mnie ten zapis w regulaminie to skandal.
        • dystansownik Re: Stypendium - dylemat 18.10.10, 23:12
          > Ale jeśli ojciec zaczął zarabiać więcej
          > a tobie jest finansowo lepiej to nie podpisuj bo to stypendium winno trafić do
          > kogoś komu jest ciężej.

Żartujesz? Przecież socjalki, to studnia przekrętów. U mnie co najmniej 1/3 biorących dostawała je robiąc przekręty z deklarowanymi dochodami. Rodzic za granicą, to jeden z najpowszechniejszych przekrętów jeśli tych dochodów nigdzie w Polsce nie deklaruje, bo nikt mu nie udowodni, że ojciec rzeczywiście je ma.
          • ratyzbona Re: Stypendium - dylemat 18.10.10, 23:50
            To że ktoś oszukuje to nie znaczy że oszukiwać można. Przecież to czysta paranoja. człowiek powinien mieć tyle przyzwoitości by przekrętu nie robić. chyba że jest w sytuacji że bez przekrętu ani rusz.
    • stypendysta Re: Stypendium - dylemat 20.10.10, 18:13
      Uczelnia (komisja stypendialna) obowiązana jest stosować nie tylko Prawo o szkolnictwie wyższym (PSW), ale na podstawie art. 179 ust. 5 PSW i Ustawę o świadczeniach rodzinnych, w której jest nie tylko kategoria dochodów utraconych (art. 3 pkt 23), ale i uzyskanych (art. 3 pkt 24) między okresem dokumentowanym, a okresem zasiłkowym (w tym przypadku stypendialnym).

Dochód uzyskany za granica przeliczany jest wg kursu NBP (pkt 13 na stronie www.nauka.gov.pl/szkolnictwo-wyzsze/szkolnictwo-wyzsze/artykul/najczesciej-zadawane-pytania/).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka