Dodaj do ulubionych

pielęgniarstwo..problem

IP: *.broker.com.pl 16.12.10, 16:15
Hej! Jestem w 2 klasie liceum i od kilku lat chciałabym być pielęgniarką.
Problem w tym, że mam wadę kręgosłupa(skoliozę) i to dość poważną. Muszę codiennie ćwiczyć, żby mi sie nie pogorszyło, ale w zasadzie nie odczuwam żadnych bólów ani nie zapowiada się żebym miała mieć takie problemy w przszłości. Chodzę do lekarza i podobno mi się nie pogarsza, ale jednak pielęgniarstwo to cięka praca fizyczna.
Powinnam astanowić się nad innym kierunkiem?
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: pielęgniarstwo..problem IP: 188.33.10.* 17.12.10, 01:15
      Ja znam kilka pielęgniarek i ogólnie byłam sporo w szpitalach. Jakbyś trafiła np. do Trzebnicy na oddział rehabilitacyjny dla dzieci, to praktycznie zero harówki. Ale jakbyś trafiła np. na chirurgię czy oddział rehabilitacyjny dla obłożnie chorych, to już masakra. Z tego co słyszałam od pielęgniarek, to nawet zdrowym pracowniczkom potrafi coś strzelić w kręgosłupie, że idą pod nóż. Ja znam dziewczynę (znajoma ze szpitala), która po operacji skoliozy została pielęgniarką-podczas roboty przy pacjencie złamał się jej pręt w kręgosłupie, trafiła na operację, ale od tego złamania narobiło się jej tyle szkód, że ma niedowłady nóg. Mam też znajome ze szpitali, które nie miały operacji, ale miały tą skoliozę i ćwiczyły. Część z nich też poszła na pielęgniarstwo. Niektóre rezygnowały jeszcze na 1-2 roku studiów. Innym po studiach, w trakcie pracy wyskakiwały dyski, skolioza się zwiększała i trafiały na operację itp. i się przekwalifikowały. A jak kiedyś rozmawiałam z pielęgniarką w szpitalu, to usłyszałam tak ,,Dziecko, Ty z takimi plecami (skolioza) nawet nie myśl o tej pracy". No chyba, że pracowałabyś w przychodni i tylko pobierałabyś krew na badania czy robiłabyś zastrzyki i na tym koniec roboty, ale w tym zawodzie zarabia się marne grosze (w rodzinie mam pielęgniarkę, to wiem). Przemyśl wszystko dobrze. Ale jeśli Ci zależy, to idź na te studia, tylko najprawdopodobniej sypnie Ci się kręgosłup.
      • Gość: Kasia Re: pielęgniarstwo..problem IP: *.broker.com.pl 18.12.10, 12:55
        No właśnie... podobne rzecy słyszałam... jeszce to przemyśle, bo ma jeszcze kilka pomysłów, no ale ten był główny. A co do pracy w przchodni to pomijając zarobki to raczej nie praca moich marzeń:/.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka