Dodaj do ulubionych

Informatyka - kierunek przereklamowany?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.11, 14:53
Witam

Zastanawiam się nad nowym kierunkiem studiów. W chwili obecnej kończę informatykę gospodarczą. To jest kierunek w zasadzie jak Informatyka i Ekonometria. Ale chcę zajmować się czystą informatyką jak sieci komputerowe czy bezpieczeństwem IT. Ale czy za 5 lat będzie jak z absolwentami prawa bo będzie przesyt informatyków? A może lepiej rozejrzeć się nad innymi technicznymi studiami, które za 5-10 lat dadzą niezłą pracę? :)
Obserwuj wątek
    • gung_ho Re: Informatyka - kierunek przereklamowany? 30.01.11, 15:45
      Mam pytanie - te studia to mają być dzienne czy zaoczne?
      Jak dla mnie, to po czymś takim jak informatyka gospodarcza, nie ma sensu zaczynać kolejnych studiów, tylko iść do pracy. Nawet jeżeli na początku nie będzie to praca wprost związana z tym, co chce się robić, to jednak może to być jakiś punkt zaczepienia.

Jakie inne studia techniczne masz na myśli? Jak dla mnie - studia informatyczne są warte zachodu, o ile samemu też coś się robi.

• Gość: gość Re: Informatyka - kierunek przereklamowany? IP: *.play-internet.pl 30.01.11, 16:41
        Jak dla mnie to lepiej idź do pracy i w międzyczasie zrób różne kursy, idź na szkolenia, może jakaś szkoła policealna z informatyki (mam znajomą na studiach informatycznych i mówiła, że w takiej 2 letniej szkole policealnej douczają się absolwenci informatyki, bo tam jest nastawienie na praktykę itp.). Zresztą studia to dużo rycia książek, a w tym zawodzie jest potrzebna praktyka, więc najlepiej spróbuj gdzieś się ,,zaczepić" i pracować nawet na niskim stanowisku, a z czasem wejdziesz na wyższe stanowiska. W sumie nawet nie trzeba mieć magistra z informatyki, żeby pracować w dziale IT. A Ty masz informatykę gospodarczą, więc znasz się na komputerach-wiadomo, że to nie tak jak osoba po ,,czystej" informatyce, ale praktyka dużo Tobie da. A tak jak mówiłam, to najlepiej dorób kursy, szkolenia itp., bo to dużo może dać
        • gung_ho Re: Informatyka - kierunek przereklamowany? 30.01.11, 17:03
          > Jak dla mnie to lepiej idź do pracy i w międzyczasie zrób różne kursy, idź na s
          > zkolenia, może jakaś szkoła policealna z informatyki (mam znajomą na studiach i
          > nformatycznych i mówiła, że w takiej 2 letniej szkole policealnej douczają się
          > absolwenci informatyki, bo tam jest nastawienie na praktykę itp.).
          Można wiedzieć, gdzie znajoma studiuje? Jeżeli jest tak, jak piszesz, to źle to świadczy tylko o tej konkretnej uczelni.

• Gość: gość Re: Informatyka - kierunek przereklamowany? IP: *.aster.pl 31.01.11, 07:54
            WEiTI PW
        • Gość: 25latek Certyfikaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.11, 01:08
          No właśnie certyfikaty. W sumie samoukiem jestem i więcej wyniosłem z uczenia się sam niż ze studiowania. Tak, że administrowanie systemami Linuxowymi mam w jednym paluszku dzięki praktyce... w domu. Zacząłem chodzić na kursy CISCO lecz na razie przerwałem. Teraz pracuje w banku ale nie jako informatyk. Czyli tak jak myślałem certyfikaty bardziej pożądane niż studia? Mam okazje po dobrej cenie zrobić kursy Microsoftu jak MCP plus egzamin.
    • Gość: asdf Miarą informatyka jest to co umie.... IP: 195.82.180.* 30.01.11, 21:30
      ...a nie to co skończył

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka