Dodaj do ulubionych

kształcene studentów.

09.04.11, 19:13
3) Proponowane zmiany w kształceniu studentów i samokształceniu się ludzi dorosłych.

Wykład prowadzony w obecności studentów nie jest najlepszą metodą w przyswajaniu wiedzy. Nawet zdolny student nie wszystko zapamiętuje z wykładu. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest nagranie wykładu na płyty DVD bez udziału studentów. Umożliwi to prowadzenie wykładu w laboratorium, co pozwala jednocześnie nagrywać działanie aparatury naukowej. Nagrywane mogą też być ćwiczenia laboratoryjne. Student w wybranym przez siebie czasie może nawet kilkakrotnie odtwarzać nagranie. Czas przeznaczony na wykłady, powinien być przeznaczony na spotkania dyskusyjne wykładowcy ze studentami. Na spotkaniach dyskusyjnych wykładowcy mieliby możliwość sprawdzenia przyswojoną wiedzę przez studentów i wyjaśniać trudniejsze zagadnienia z wykładu. Studenci poprzez bliższy kontakt z wykładowcą lepiej opanują wykładany przedmiot i łatwiej będzie im zdać egzamin. Nagrane wykłady i ćwiczenia mogą być przydatne dla całego społeczeństwa, umożliwią one kształcenie się wszystkim chętnym, nawet tym, którzy nie są zainteresowani uzyskaniem dyplomu wyższej uczelni. Płyty DVD edukacyjne umożliwią studiowanie bez przerywania pracy zawodowej i studiować będzie można nawet kilkanaście lat bez obawy usunięcia z uczelni. Jedynym warunkiem uzyskania dyplomu wyższej uczelni będzie zdanie wszystkich obowiązujących egzaminów i ćwiczeń na wybranym wydziale. Studia te powinny być odpłatne z częściową dotacją przez państwo. Płyty DVD edukacyjne powinny również mieć zastosowanie w szkołach średnich i zawodowych. Społeczeństwo wykształcone jest bardziej świadome i odpowiedzialne w podejmowaniu decyzji politycznych i gospodarczych, jak również uzyskuje większy szacunek i prestiż innych społeczeństw. Zrezygnować należy z wykonywania prac dyplomowych, które nikomu i niczemu nie służą i są stratą czasu i pieniędzy. Bardzo zdolnym studentom powinno się umożliwić pod koniec studiów napisanie pracy doktorskiej.

ES.
Obserwuj wątek
    • Gość: Kagan Re: kształcene studentów. IP: *.dsl.telepac.pt 09.04.11, 21:04
      Moze w ogole to tymi plytkami wylozyc cala uczelnie i usunac z niej wykladowcow? I wiecej: po co uczelnia? Przeciez takie plytki to kazdy moze miec w domu!
      • profesore7 Re: kształcene studentów. 09.04.11, 22:46
        Popieram przedmówce. Jak dla mnie pomysł bez sensu. Niedługo dojdziemy do tego stopnia, że w ogóle nie będzie trzeba nigdzie wychodzić z domu. Bedzie praca w domu, studia w domu, formalności urzedowe załatwiane w domu, rozrywka w domu. Słowem, podepniemy się do Matrixa i jazda :D Poza tym - niezgodze sie z teza, ze podczas tradycyjnych wykladow student mniej zapamietuje. Ja pamietam dokladnie niektore wyklady, ktore mialem np 5 lat temu. A nei sadze by podobny efekt byl gdybym odsluchal je na dvd (lol)
        • Gość: gość Re: kształcene studentów. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.11, 02:41
          Popieram ludzi wyżej. Zresztą ja sobie nie wyobrażam np. farmaceuty, który nie miał na studiach zajęć w laboratorium i sam nie robił różnych ,,mieszanek" w trakcie studiów. Albo studenta medycyny, który nie był nawet raz w prosektorium i nie obejrzał z bliska organów, nigdy nie był podczas operacji itp., tylko oglądał płytki. Sorry, ale nie wszystko da się zastąpić płytkami. Może takie płytki byłyby dobre jako ,,dodatek" do powtórki materiału przed egzaminem, ale nie mogłyby zastąpić normalnych zajęć
          • Gość: bebok Re: kształcene studentów. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.11, 09:37
            Tylko, że są wykładowcy i "wykładowcy". Oczywiście, że tradycyjnie prowadzony wykład jest najlepszy, jest tylko jedno ale - wykładowcy, nawet na renomowanych uczelniach bardzo często wklejają streszczenia podręczników do slajdów, które wyświetlają nieraz z zawrotną szybkością. Efekt jest taki, że na sali zazwyczaj nikt(nawet Ci super zdolni) jeśli nie zetknął się z tematem wcześniej nie wie o co chodzi. Dlatego w wielu przypadkach, nagrane wykłady na płytkach mogą być naprawdę fajną i przydatną pomocą. Chociaż też wolę tradycyjny przekaz, ale w wydaniu profesjonalnym (tzn. zrozumiałym przynajmniej dla 50 % siedzących na sali i chcących zrozumieć) a nie brak kontaktu z rzeczywistością i "mamrotanie" czytając slady lub pożółkłe kartki podczas wykładu.
            • Gość: Kagan Re: kształcene studentów. IP: *.dsl.telepac.pt 10.04.11, 10:20
              Juz wiele lat temu poszedlem dalej, jako wykladowca (np. w Krakowie na AE czy tez w Lodzi na AHE). Otoz udostepnialem studentom moje prezentacje albo poprzez strone uczelniana, skad mogli oni sobie zaladowac (download) moje wykladay, albo tez mogli je skopiowac z mojego sluzbowego komputera, na ktory ladowalem (upload) te wyklady, a poza tym to staroscie roku wreczalem plytke z moimi wykladami, ktora on/a dalej przekazywal/a... Ale to bylo wszystko pomyslane tylko jako dodatkowa pomoc dla studentow , a nie jako zastapienie moich "zywych" wykladow...
              lech.keller@gmail.com
              • Gość: bebok Re: kształcene studentów. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.11, 11:32
                Przy założeniu, że posiadasz obiektywnie weryfikowalny kontakt z rzeczywistością, no to jesteś
                wykładowcą idealnym. Tylko ilu takich jest. Więc czasem lepiej dostać rzetelnie przygotowaną płytkę niż zasypiać zbiorowo na wykładzie a potem zbiorowo frustrować się na egzaminie.
                • Gość: Kagan Re: kształcene studentów. IP: *.dsl.telepac.pt 10.04.11, 12:18
                  Bylem (niemalze) takowym, ale ani studenci , a juz szczegolnie moi przelozeni tego nie chcieli badz tez nie potrafili docenic, wiec teraz mam (poza Polska) posade 100% badawcza, czyli nie prowadze zadnych zajec ze studentami. A szkoda, bo glownie traca na tym studenci...
                  lech.keller@gmail.com
    • Gość: erni350 Re: kształcene studentów. IP: *.smrw.lodz.pl 14.04.11, 15:10
      Proszę uważnie przeczytać co napisałem.
      Zamiast wykładu – spotkanie dyskusyjne z wykładowcą. Studenci byliby zobowiązani przestudiować wykład przed spotkaniem z wykładowcą.
      Uważam, że jest to lepsza metoda przyswajania wiedzy niż obecna. Nagrane ćwiczenia umożliwią studentom zapoznanie się z nowoczesną aparaturą badawczą i jak prawidłowo wykonuje się ćwiczenia laboratoryjne. Proszę odpisać czy moje propozycje są głupie, jak wywnioskowałem z Waszych wypowiedzi.
      ES
      • Gość: Kagan Re: kształcenIe studentów. IP: *.dsl.telepac.pt 14.04.11, 16:23
        Jesli tak, to wyklad polaczony z seminarium. Tyle, ze seminarium nie moze sie odbywac w grupie wiekszej niz 20-30 osob...
        Nic nie zastapi zas dobrego wykladu przeprowadzonego przez zywego wykladowce. Widze, ze nie masz zupelnie pojecia o dydaktyce na poziomie akademickim... Juz bowiem w PRLu proponowano (m. in. mojemu ojcu) nagrywanie wykladow na magnetofon i puszczanie ich studentom np. w filiach uniwersytetow. Z wiadomych przyczyn ten pomysl nie wypalil. Moze wypali on w przyszlosci, gdy, jak to np. u Lema (FIASCO), bedziemy mogli zaprogramwac w superkomputerze np. osobowosc Lorda Bertranda Russella, i wysluchac jego wykladow np. na temat filozoficznych podstaw matematyki. Ale na razie, to tylko SF...
        lech.keller@gmail.com

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka