Dodaj do ulubionych

Dylemat- psychologia na SWPS czy WSFiZ ( Vizja) ?

25.05.11, 10:07
Witam,
Jak w temacie, stoję teraz przed trudnym wyborem uczelni. Chciałabym studiować psychologię w Warszawie i zastanawiam się głównie nad dwiema szkołami - SWPS i WSFiZ.
SWPS- wiadomo, renoma, świetni wykładowcy, ale i bardzo wysokie czesne
WSFiZ- kusi niskim czesnym, promocjami (chociaż i to może wzbudzać pewne podejrzenia), ciekawymi specjalizacjami, ale opinie o szkole są bardzo różne. Jest sporo tych negatywnych, że jest to szkoła pełna bałaganu, nastawiona się jedynie na wyłudzanie pieniędzy, a i papierek z Vizji pracodawcy wyśmiewają.
Jak wiadomo, liczba bezrobotnych psychologów gwałtownie rośnie, a jeśli miałabym pracować w innej branży, czy opłaca się płacić 7100 zł zamiast 4000 zł tylko po po żeby mieć ten papierek z renomowanej psychologicznej uczelni?
Obserwuj wątek
    • Gość: Tawananna* Re: Dylemat- psychologia na SWPS czy WSFiZ ( Vizj IP: *.adsl.inetia.pl 25.05.11, 12:35
      Jeśli tylko Cię stać, to chyba jednak SWPS - tam psychologia jest po prostu dobra, nie tylko na tle innych (polskich) uczelni prywatnych, ale i na tle naszych uczelni państwowych.
      To nie tylko kwestia renomy, ale i np. lepszych wykładowców.
      • Gość: w temacie Re: Dylemat- psychologia na SWPS czy WSFiZ ( Vizj IP: *.toya.net.pl 11.06.12, 11:21
        Lepsi wykładowcy a to ciekawe bo ci samo ludzie wykładają na SWSP i np na UŁ
    • Gość: marta Re: Dylemat- psychologia na SWPS czy WSFiZ ( Vizj IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.05.11, 13:28
      Papierek to nie wszystko niestety, najwięcej zalezy od Ciebie. Ja z kolei słyszałam opinie, ze SWPS troche jedzie teraz na renomie, która sobie wyrobil i troche się tam robi niefajnie. A o WSFIZ w Warszawie ostatnio duzo się mowi, ze konkurencja rosnie dla SWPS. No a jak sama wspomniałaś roznica w cenie jest duza, także może warto by się zastanowic nad Vizja, bo szkola się naprawde rozwija z tego co słyszałam.
      • r.richelieu Re: Dylemat- psychologia na SWPS czy WSFiZ ( Vizj 25.05.11, 14:00
        dla mnie wybór jest oczywistyy: SWPS. Spośród prywatnych szkół w PL to najlepsza o profilu społecznym. A czesne to nie wydatek tylko inwestycja, bo jednak Twoja droga do względnie wysokiego stanowiska dla młodego ze średnią krajową może się znacząco wydłużyć przez szkołę, której dyplom będzie budził politowanie. Owszem, wszędzie liczy się też i szczęście, ale policz sama jak szybko zwróci Ci się różnica między czesnym SWPS a Vizją kiedy po Vizji będziesz pracować z pewnością dłużej na nisko płatnych stanowiskach.

no i właśnie, dlaczego nie UW? Jeden z profesorów stamtąd był jednym z recenzentów mojej pracy, pomagał mi wcześniej bardzo, stąd moje dobre, choć strasznie subiektywne opinie ;)
    • dominika9222 Re: Dylemat- psychologia na SWPS czy WSFiZ ( Vizj 25.05.11, 15:21
      Czemu nie UW? Na dziennie niestety nie mam co liczyć z moimi wynikami ( nie są złe, ale zaliczyłabym je do... powiedzmy średniej krajowej, będą zapewne przeciętne). Rozpatruję tylko studia zaoczne, a czesne niestety tu są jeszcze wyższe niż na SWPS. Sytuacja w domu bardzo mi się skomplikowała, dlatego gdyby była bardziej stabilna, wybrałabym SWPS. Owszem, zdaję sobie sprawę, ze psychologów obecnie jest ogrom, ale czy SWPS daje mi jakąkolwiek większą szansę znalezienia pracy w wymarzonym zawodzie niż WSFiZ? Wydaje mi się, że po prostu nauczy, a dalej każdy radzi sobie sam. Podobnie ze specjalizacjami, Vizja ma większy ich wybór. A i kiedy dopiero zaczynam studia, nie potrafię jeszcze jednoznacznie określić jaką specjalizację chcę wybrać- SWPS tego wymaga...
    • Gość: gość Re: Dylemat- psychologia na SWPS czy WSFiZ ( Vizj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.11, 17:17
      Lepiej sobie odpuść tą WSFIZ, gdzie płaci się 4tysiące zł-sama cena powinna Ciebie odstraszać, na przeciętnych uczelniach psychologia kosztuje 5500zł za jeden rok nauki, a jeśli szkoła żąda 4 tysiące zł za rok, to może być jakaś kiepska szkółka, gdzie wykłady prowadzą magistrzy (a powinny prowadzić osoby z przynajmniej doktoratem) i możesz mieć kłopoty nawet z ukończeniem takiej szkółki, a może się okazać, że szkoła padnie w trakcie Twojej nauki, a znajomi szli na podobne-tanie uczelnie, żeby zaoszczędzić i uczelnia robiła kłopoty z ukończeniem, niby czesne było niskie, ale były tzw. ukryte koszty (np. płaci się za podejście do egzaminu, poprawkę i warunek, a w normalnej szkole prywatnej nie płaci się za pierwsze podejście do egzaminu i poprawkę-uczelnie może pobrać opłatę tylko za warunek, a nie wolno pobierać opłat za egzamin w 1 terminie i poprawkę, tylko to jest wliczone w czesne itp.). Czasem może się okazać, że niby czesne jest tańsze, ale jakby dodać różne dodatkowe koszty, to może się okazać, że ta cała WSFiZ jest droższa niż SWPS, a ta tańsza szkoła może nawet się zwinąć. A z tego co wiem, to SWPS jest świetną szkołą, a magistrów psychologii jest masa na rynku, więc jak chcesz koniecznie skończyć psychologię, to lepiej idź na SWPS, ponieważ pracodawca sprawdza jaką uczelnię się skończyło. A na SWPS na pewno jest więcej przydatnych rzeczy. Mam 2 koleżanki na psychologii-jedna poszła na SWPS, a inna na tańszą uczelnię i ta z SWPS bardziej jest zadowolona ze swojej uczelni. A z tego co wiem, to na SWPS można studiować zaocznie, więc możesz iść na studia zaoczne, a w ciągu tygodnia możesz iść do pracy, żeby zarobić na szkołę i jak będziesz robić na pełny etat, to pewnie jeszcze coś Ci zostanie na jakieś przyjemności
      • Gość: minika Re: Dylemat- psychologia na SWPS czy WSFiZ ( Vizj IP: *.dynamic.chello.pl 02.06.11, 20:55
        No nie zgodzę się z Tobą, że fakt iż czesne jest niższe świadczy o tym, że szkołą jest marna. WSFiZ zajmuje dość wysokie miejsce w rankingach szkół i kadrę ma świetną. Poza tym jakoś nie zauważyłam, żeby potencjalny pracodawca patrzył na mnie krzywo tylko dlatego, że kończę WSFiZ. Ostatnio miałam rozmowę kwalifikacyjną mówiłam, że kończę WSFiZ i szczerze powiedziawszy był żywo zainteresowany tą szkołą i bynajmniej nie wyglądało to negatywne spojrzenie na moją osobę (pomijam fakt, że pracę dostałam, więc...). Natomiast absolutnie nigdy nie robiłam żadnych opłat za egzamin w 1szym terminie czy też zerówkę, za poprawki a i owszem płąci się, ale to jak wszędzie, każda prywatna szkoła pobiera opłaty za poprawki, ale nie oszukujmy się jak się przyłożyć do nauki to poprawek nie trzeba zdawać. Jednym słowem WSFiZ jest dobrą szkołą i polecam ją każdej osobie, która wybiera się na studia, bo warto ;)
        • Gość: kejt Re: Dylemat- psychologia na SWPS czy WSFiZ ( Vizj IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.07.11, 14:23
          Zgadzam się, akurat cena czesnego NA WSFiZ jest atutem, a nie kłopotem. Nie dajmy się zwariować, przecież niskie czesne to nie przeszkoda w zdobywaniu wiedzy. A z tego co się orientuje kadra WSFiZ na kierunku psychologia jest na prawdę na poziomie (część wykładowców z UW), dodatkowo szeroki wachlarz specjalizacji zarówno klinicznych, jak i społecznych czyni ich ofertę bardzo atrakcyjną.
        • Gość: Gość148 Re: Dylemat- psychologia na SWPS czy WSFiZ ( Vizj IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.02.12, 14:05
          W pełni zgadzam się z koleżanką, ja również studiuje na WSFiZ to jest naprawdę dobra szkoła, warta polecenia, a za poprawki już się nie płaci więc jest mniejszy stres.
    • Gość: studentin Re: Dylemat- psychologia na SWPS czy WSFiZ ( Vizj IP: *.play-internet.pl 26.05.11, 01:19
      Ja nie dostrzegam tego tytułowego dylematu.
      Jeśli chcesz studiować tanio, to idź na UW, albo UKSW. Psychologia jest chyba także w APS, ale tam skupiają się na psychologii dziecięcej, nie każdemu to pasuje.
      Jeśli już musisz prywatnie, to idź do SWPS, bo to uczelnia słynąca z psychologii, rozwijająca się, z zapleczem i kadrą. Jak na prywatną uczelnię bardzo się starają, współpracują z jakimiś instytucjami, robią badania, jakieś konferencje. Jak będziesz się dobrze uczyć, to może zgarniesz jakieś stypendium i choćby częściowo obniżysz koszty.

Vizja to szkoła finansów i zarządzania, ta psychologia jest tam chyba na doczepkę, jako popularny kierunek, na którym da się zawsze zarobić. Przy obecnej nadprodukcji psychologów kończenie byle jakiej uczelni jest ryzykownym pomysłem. Zwłaszcza, że psychologia to studia jednolite, więc nie będziesz mogła po licencjacie zwinąć żagli i pójść na uniwerek, czy do innej prywatnej szkoły, tylko będziesz musiała męczyć się pięć lat, albo użerać z formalnościami przy przenosinach.
      • Gość: marti Re: Dylemat- psychologia na SWPS czy WSFiZ ( Vizj IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.06.11, 16:09
        Psychologia na vizji wcale nie jest na doczepke. Szczerze mówiąć to jest chyba ich flagowy kierunek, na który jest najwięcej chętnych. Mają na nim wykładowców z UW, swietnych profesorów. jak czytałam na stronce to nawet można u nich robic doktorat z psychologii. Mam tam sporo znajomych, którzy chwalą sobię tę uczelnię. A w ogole to od kiedy niższe czesne jest minusem? dziwne podejscie. Moim zdaniem naprawde warto rozwazyc te uczelnie, w rankingu ministerstwa oswiaty byli na naprawde wysokim miejscu, bodajze 3.
        • Gość: mal Re: Dylemat- psychologia na SWPS czy WSFiZ ( Vizj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.11, 20:52
          > Psychologia na vizji wcale nie jest na doczepke. Szczerze mówiąć to jest chyba
          > ich flagowy kierunek, na który jest najwięcej chętnych. Mają na nim wykładowców
          > z UW, swietnych profesorów. jak czytałam na stronce to nawet można u nich robi
          > c doktorat z psychologii. Mam tam sporo znajomych, którzy chwalą sobię tę uczel
          > nię. A w ogole to od kiedy niższe czesne jest minusem? dziwne podejscie. Moim z
          > daniem naprawde warto rozwazyc te uczelnie, w rankingu ministerstwa oswiaty byl
          > i na naprawde wysokim miejscu, bodajze 3.

Zgadzam się! A czesne o niczym nie świadczy! Nazwa uczelni też nie. Warto zwrócić uwagę na to jakich uczelnia ma wykładowców i jakie specjalności oferuje.
      • Gość: mal Re: Dylemat- psychologia na SWPS czy WSFiZ ( Vizj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.11, 20:42
        > Vizja to szkoła finansów i zarządzania, ta psychologia jest tam chyba na doczep
        > kę, jako popularny kierunek, na którym da się zawsze zarobić.

Mylisz się.... psychologia na WFiZ to wiodący kierunek, a szkola miała nosić nazwę Wyższa Szkoła Psychologii... tylko konkurencja się nie zgodziła.
    • Gość: taka sobie Jako już absolwentka WSFiZ... IP: *.dynamic.mm.pl 04.06.11, 16:32
      pracująca w wyuczonym zawodzie oraz znająca zarówno pracujących, jak i kontynuujących pracę naukową na wyższych poziomach nie mam specjalnie zastrzeżeń do uczelni. Jeśli ktoś narzeka, to jest anty z zasady (a'la "prywatne, zaoczne to fabryka dyplomów dla idiotów"), pisze nie mając pojęcia o szkole albo nie radził sobie na uczelni i się wyżywa- takie są moje prywatne spostrzeżenia ;).
      Moje motywy wyboru były podobne do Twoich- dużą rolę odgrywały finanse. Miałam mnóstwo wątpliwości, zwłaszcza, że WSFiZ, gdy ja szłam na studia, nie była tak dobrze znana. To, ile wyniesiesz ze studiów zależy od Ciebie. Pomiędzy dobrymi studentami tu i na innych uczelniach, także publicznych, różnicy nie ma. Jest na poziomie tych gorszych- to nie moja opinia, a mojej profesorki. A gorsi z reguły odpadają spokojnie do wyboru specjalności :).
      Uczelnia się rozwija, chce wyrobić renomę, dzięki czemu studenci zyskują- jest dobry sprzęt, popieranie inicjatyw takich jak koła, konferencje itp., MNiSW ocenia wysoko uczelnię.
      Nie żałuję wyboru, bo gdybym tu nie trafiła, nigdy nie byłabym tu gdzie jestem, nie poznała ludzi, którzy sprawili, że jestem jeszcze pewniejsza swojej drogi zawodowej, zaraziła się pasją. Wybór należy do Ciebie, ale ze swojej strony mówię- nie skreślaj WSFiZ :) (żeby nie było do SWPSu nic nie mam sama szkoliłam się w ichniejszym CKP, znam absolwentów- świetnych ludzi, też pasjonatów :))
      • dominika9222 Re: Jako już absolwentka WSFiZ... 04.06.11, 17:35
        po przeczytaniu kilku pierwszych opinii podjęłam decyzję. Na decyzję miałam czas praktycznie d0 30 maja( do tego terminu ceny były bardzo atrakcyjne, teraz są już nieco mniej). Różnica w kosztach miesięcznych to raptem 150 zł, więc wydaje mi się, że warto zainwestować w szkołę o nieco większym doświadczeniu i naprawdę dobrej kadrze i renomie. Owszem, bardzo wiele zalezy właśnie od studentów ile włożą wysiłku w naukę, ale nauka może być dużo przyjemniejsza i wydajniejsza, gdy profesorowie są bardziej wykwalifikowani. Znajoma psycholog ( z kilkuletnim doświadczeniem na stanowisku psychologa terapeuty) odradziła mi WSFiZ kiedy tylko usłyszała, ze rozpatruję tę szkołę. Zapytała czy zależy mi na byciu psychologiem czy tylko posiadaniu dyplomu. Może zbyt duże wyolbrzymienie. Kusiła mnie specjalizacja sądowo penitencjarna, jak się okazuje, od założenia szkoły, ani razu nie udało się jej zrealizować.
        • Gość: taka sobie Re: Jako już absolwentka WSFiZ... IP: *.dynamic.mm.pl 04.06.11, 18:02
          dominika9222 napisała:
          Nie będę polemizować- widzę, że podjęłaś decyzję, swoją przede wszystkim i najważniejsze, żebyś Ty się dobrze czuła na studiach. Co do obniżania wartości kadry WSFiZetowej, a tym bardziej kwalifikacji- nie zgadzam się, ale to moje zdanie, masz prawo sądzić inaczej :). Co do opinii koleżanki- psychoterapeutki: przykre, tylko tyle mogę powiedzieć, ale rzeczywistość raczej weryfikują pracodawcy, możliwość kształcenia na liczących się uczelniach, publikacje i badania. I pacjenci, jeśli ktoś wybiera tę ścieżkę.
          A i na zakończenie- masz złe informacje- sądówka ruszyła, to z nową neuro póki co się nie udało :).
    • Gość: INKA Re: Dylemat- psychologia na SWPS czy WSFiZ ( Vizj IP: *.dynamic.mm.pl 19.06.11, 19:23
      NIE MASZ CO SIE ZASTANAWIAĆ MOJA SIOSTRA UCZYŁA SIE W WSFIZ PO ROKU ZREZYGNOWAŁA I PRZESZŁA DO SWPS I NIE MA PORÓWNANIA CO DO WYKLADOWCÓW W TEJ PIERWSZEJ JECHAŁA NA 5 BEZ PROBLEMU A W TEJ DRUGIEJ MUSI SIĘ PRZYŁOŻYC UCZĄ TEŻ PRAKTYCZNIE I CO NAJWAŻNIEJSZE PRACODAWCY BARDZO CHĘTNIE ZATRUDNIAJĄ PO SWPS A Z PSYCHOLOGAMI Z WARSZAWY ROZMAWIAŁA TO O TEJ DRUGIEJ NAWET NIE WIEDZIELI ŻE ISTNIEJE
      • Gość: miki Re: Dylemat- psychologia na SWPS czy WSFiZ ( Vizj IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.06.11, 12:36
        Ja tam z wielu żródeł słyszałam dobre opinie o WSFiZ w Warszawie, kilku znajomych tam studiowało i sa zadowoleni. A tak na prawde to nie jestem przekonana czy ktos patrzy tak wnikliwie na uczelnie, jaka sie konczy, najwazniejsze jest Twoje doswiadczenie!
        • kejt1991 Re: Dylemat- psychologia na SWPS czy WSFiZ ( Vizj 28.06.11, 23:17
          Miałam dokładnie taki sam dylemat.
          Wybrałam psychologię na WSFiZ.
          Mam nadzieję, że nie będę żałować tej decyzji.
          • Gość: taka sobie Re: Dylemat- psychologia na SWPS czy WSFiZ ( Vizj IP: *.dynamic.chello.pl 29.06.11, 19:23
            Tak jak pisałam wyżej, mam pracę w zawodzie, skończyłam WSFiZ, teraz szkolę się dalej. Znajomi podobnie, parę osób kontynuuje naukę, także za granicą. Jak się przyłożysz i będziesz podchodzić poważnie, to nie będziesz żałować :). Jedyny minus, że już nie ma Ś.P. prof. Jaśkowskiego...
            • kejt1991 Re: Dylemat- psychologia na SWPS czy WSFiZ ( Vizj 29.06.11, 22:30
              Jak rozumiem kończyłaś psychologię na tej Uczelni? Jaka specjalizację? :)
              • Gość: taka sobie Re: Dylemat- psychologia na SWPS czy WSFiZ ( Vizj IP: *.dynamic.chello.pl 30.06.11, 17:45
                Specjalność kliniczna, do specjalizacji mi niestety jeszcze daleko ;)
                • kejt1991 Re: Dylemat- psychologia na SWPS czy WSFiZ ( Vizj 30.06.11, 19:43
                  Mój błąd, oczywiście, że specjalność. :) Ja również zastanawiam się nad kliniczną. Boję się jednak jak to będzie z pracą...
                  Bardzo mi zależy, żeby w przyszłości pracować w zawodzie, jednak czytając jaki to w Polsce mamy nadmiar psychologów, jestem szczerze mówiąc zaniepokojona
                  • Gość: taka sobie Re: Dylemat- psychologia na SWPS czy WSFiZ ( Vizj IP: *.dynamic.chello.pl 30.06.11, 20:50
                    Szczerze, to ja też się o to martwiłam, ale nie widziałam się w reklamie, HR itp. w grę wchodziła tylko kliniczna i sądówka, z którą w okresie studiów byłam mocno związana.
                    Na pewno nie jest tak jak piszą tu niektórzy, że nikt po WSFiZie nie przyjmie do pracy, że nikt nie zna tej uczelni (wkrótce zresztą Akademii Humanistyczno-Ekonomicznej w Warszawie). Absolwenci się sprawdzają w pracy i oni dbają o to, żeby łamać stereotypy.
                    Aha i stety lub niestety przy pracy klinicznej ma się raczej niewielki wybór, albo szkoła psychoterapii po studiach albo praca diagnostyczna i tu specjalizacja, a potem np. opiniowanie. Kupę pracy już po studiach.
                  • Gość: ona Re: Dylemat- psychologia na SWPS czy WSFiZ ( Vizj IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.07.11, 14:07
                    Ja na twoim miejscu nie martwiłabym się o znalezienie pracy. W Polsce brakuje wykształconych psychologów, a zwłaszcza wyspecjalizowanych w danej dziedzinie. Po studiach możesz podjąć pracę zarówno w placówkach służby zdrowia czy nawet w gabinetach prywatnych. Moja szwagierka po 5 latach psychologii, bez doświadczenia bez problemów znalazła pracę i sama przyznała, że drugi raz podjęłaby taką samą decyzję odnośnie kierunku studiów.
            • Gość: an9a Re: Dylemat- psychologia na SWPS czy WSFiZ ( Vizj IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.07.11, 12:11
              Zgadzam się w 100%!!! Duzo od Ciebie samej zalezy, mimo ze to prywatna uczelnia, to i tak trzeba się uczyc! Slyszalam ze na zaocznych z psychologii, maja praktyczne warsztaty, które duzo daja. Także polecam!
          • Gość: ania000 Re: Dylemat- psychologia na SWPS czy WSFiZ ( Vizj IP: *.dynamic.chello.pl 19.10.13, 11:17
            hej poszukuję opinii o wsfiz bardzo zależy mi na szczerej odpowiedzi, nie ukrywam ,że także dosyć szybkiej warto tam iść??? w ogole warto jeszcze studiować ten kierunek??
    • Gość: gosc Re: Dylemat- psychologia na SWPS czy WSFiZ ( Vizj IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.07.11, 14:57
      Mam znajomych, którzy studiują psychologię na WSFiZ i są zadowoleni. Uczelnia oferuje bogatą i przede wszystkim różnorodną ofertę specjalności, także każdy może znaleźć coś dla siebie. Tak naprawdę dużo zależy od Ciebie, bo część kadry wykłada np. na UW i na WSFiZ, czy na UW i na SWPSie także o poziom nauczanie bym się nie obawia, wiedzę można zdobywać wszędzie, ale to od ciebie czy z tego skorzystasz.
    • Gość: studentka888 Re: Dylemat- psychologia na SWPS czy WSFiZ ( Vizj IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.02.12, 13:52
      Hej
      Kilka lat temu też miałam taki dylemat jak Ty, a teraz kończę WSFiZ i z szczerze mogę Ci tę uczelnie polecić. Zleży też na jakie studia chcesz się wybrać czy będą to studia dzienne czy zaoczne? Ja jestem na zaocznych jak większość studentów naszej uczelni. Daje to też możliwość podjęcia pracy i usamodzielnienia się jeszcze przed skończeniem studiów. Pisałaś na temat pracodawców, z autopsji wiem, że bardziej patrzą na doświadczenie w pracy i indywidualnie patrzą na osobę, a niekoniecznie na papierek z której uczelni jesteś. Ja wybrałam psychologię mediów i jest to świetna specjalizacja, zauważyłam, że tylko ta uczelnia taką oferuje. Jeżeli chodzi o wykładowców są to profesorowie z takich uczelni jak: UW, UKSW, KUL, UJ - ludzie na bardzo wysokim poziomie i z poczuciem humoru. Pogłębiłam swoją wiedzę nie tylko teoretyczną, ale tez praktyczną. Polecam
    • Gość: gość Re: Dylemat- psychologia na SWPS czy WSFiZ ( Vizj IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.02.12, 12:11
      Co do WSFiZ to moi znajomi, którzy tam studiują są całkiem zadowoleni. Jedna z koleżanek jest na specjalizacji psychologia mediów i jest bardzo zadowolona. Dostała sie na staż w dziale PR. Co do patrzenia na pracodawców na uczelnie to chyba nie do końca prawda, najważniejsze jest doświadczenie czyli odbywanie praktyk, staży czy działalność w organizacjach studenckich.
    • kejt1991 Re: Dylemat- psychologia na SWPS czy WSFiZ ( Vizj 07.02.12, 08:20
      Wypowiadałam się kilka postów wcześniej, że ja wybrałam WSFiZ. Jestem po pierwszym semestrze i jak na razie jestem bardzo zadowolona. :) Wydział psychologii jest na drugim miejscu w skali kraju. Wykładowcy są świetni i utytułowani. I nie jest prawdą, że tu nie trzeba się uczyć. Chcesz zaliczyć sesję, to musisz się uczyć! Od tego roku poprawki są bezpłatne, więc już nikt nie będzie mógł powiedzieć, że "ciągną" od ludzi kasę na poprawkach. Jeżeli komuś się wydawało, że jak przyjdzie do tej szkoły, zapłaci i zda bez problemu, to był w błędzie.
      Ja osobiście polecam WSFiZ, która niedługo ma stać się Akademią, a to chyba już o czymś świadczy. Pozdrawiam
      • Gość: studentkaaa Re: Dylemat- psychologia na SWPS czy WSFiZ ( Vizj IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.02.12, 11:59
        Zgadzam się z dobrymi opiniami na temat WSFiZ w Warszawie. Fajne specjalizacje dla psychologów, a przy okazji można np. połączyć psychologię z pr i studiować psychologię mediów. Moje koleżanki, które właśnie kończą ten kierunek są bardzo zadowolone. bez problemu udało im się dostać na staż. Poza tym jeśli bardziej ciągnie Cię w stronę biznesu to możesz tam studiować psychologię przedsiębiorczości i zarządzania.
        • Gość: jkl popraw maturę IP: *.euro-net.pl 17.02.12, 17:53
          i staraj się o przjęcie na UW
    • Gość: baristka Re: Dylemat- psychologia na SWPS czy WSFiZ ( Vizj IP: *.adsl.inetia.pl 07.04.12, 20:22
      Miałam iść na wsfiz, bo swps dla mnie strasznie drogi. Sama bede musiała sie utrzymać, więc rozumiecie....
      Ale ostatnio na targach przejrzałam ofertę właśnie tej uczelni chodkowskiej/chodkowska
      Nie słyszałam wcześniej o niej. Przejrzałam internet - też niewiele jest na forach. Zobaczyłam na ich stronie, ze to młody kierunek...chyba 3 albo 4 lata dopiero. Czy ktoś ma jakieś informacje, czy warto tam iść?Mam tylko jedną dalszą znajomą, która ostatnio na imprze mówiła, że ponoć bardzo duży nacisk kładą na egzaminy i to, żeby umieć, ale że generalnie fajna atmosfera. Z jednej strony nie chce siedzieć nad ksiązkami i "ryć". Odstrasza mnie jednak troche jak ludzie piszą, że na Pawiej to każdy zalicza wszystko i że tak niefajnie traktuje się studenta...
      Ktoś coś wie?
      • Gość: Anka22 Re: Dylemat- psychologia na SWPS czy WSFiZ ( Vizj IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.06.12, 10:09
        Nie wiem jak z SWPSem. Mam tam kilku znajomych i wiem tylko że spore czesne mają. Ja studiuję na WSFiZ i jestem bardzo zadowolona. Nie zgodzę się z faktem, że kazddy tam zdaje. Jak się uczysz to zdajesz, jak nie chodzisz na zajęcia tak jak niektórzy, to masz poprawki i oblewasz… Nie wiem jakie oferty są w tym roku, ale zachęcam przyjść tutaj:) Wielu profesorów jest tych samych co na państwowych uczelniach, więc poziomem raczej nie odbiega (z tego co się orientowałam, mogę to zdecydowanie potwierdzić). A co do kierunku, to ja również jestem na psychologii i już znalazłam wiele fajnych propozycji pracy czy praktyk. Niestety jestem na dziennych, więc nie dałabym rady teraz wszystkiego pogodzić:(
    • Gość: Iwona Re: Dylemat- psychologia na SWPS czy WSFiZ ( Vizj IP: *.164.metrointernet.pl 19.06.12, 13:36
      @dominika9222- zanim wybierzesz się na wsfiz i przeanalizuj opinie na wszystkich forach. Pracownicy tej szkoły często zachwalają uczelnie na forach, co zostało już wyłapane na forum gazety.pl, wp.pl, wizaz etc. Te same dobre opinie z jednego IP.,

Dlaczego? bo prawda jest taka, że opinia o tej szkole niestety nie są dobre- i nie bez powodu.
      Kadra jest faktycznie imponująca- tutaj nie mogę się przyczepiać. Ale poziom nauczania wcale nie jest wysoki, a pracodawcy faktycznie nie zbyt przychylnie patrzą na WSFiZ.

Opłaty doliczane są za każdą najmniejszą drobnostkę. Studenci uczelni skarżą się, że już niebawem trzeba będzie dopłacać do papieru toaletowego. Czesne, które podane są na stronie to nie wszystko- przygotuj się na sporo dodatkowych opłat. Podejście do studenta jest absolutnie beznadziejne i z pewnością nie jest to szkoła przyjazna.

Osobiście studiowałam tam psychologię kliniczną i cieszę się, że mam tę szkołę za sobą.NIGDY WIĘCEJ. Dziś z pewnością poszłabym na SWPS, bądź UW (choćby wieczorowe)
    • Gość: Iwonaaaa Re: Dylemat- psychologia na SWPS czy WSFiZ ( Vizj IP: *.164.metrointernet.pl 19.06.12, 13:37
      @dominika9222- zanim wybierzesz się na wsfiz i przeanalizuj opinie na wszystkich forach. Pracownicy tej szkoły często zachwalają uczelnie na forach, co zostało już wyłapane na forum gazety.pl, wp.pl, wizaz etc. Te same dobre opinie z jednego IP.,

Dlaczego? bo prawda jest taka, że opinia o tej szkole niestety nie są dobre- i nie bez powodu.
      Kadra jest faktycznie imponująca- tutaj nie mogę się przyczepiać. Ale poziom nauczania wcale nie jest wysoki, a pracodawcy faktycznie nie zbyt przychylnie patrzą na WSFiZ.

Opłaty doliczane są za każdą najmniejszą drobnostkę. Studenci uczelni skarżą się, że już niebawem trzeba będzie dopłacać do papieru toaletowego. Czesne, które podane są na stronie to nie wszystko- przygotuj się na sporo dodatkowych opłat. Podejście do studenta jest absolutnie beznadziejne i z pewnością nie jest to szkoła przyjazna.

Osobiście studiowałam tam psychologię kliniczną i cieszę się, że mam tę szkołę za sobą.NIGDY WIĘCEJ. Dziś z pewnością poszłabym na SWPS, bądź UW (choćby wieczorowe)
      • Gość: An Re: Dylemat- psychologia na SWPS czy WSFiZ ( Vizj IP: *.warszawa.vectranet.pl 31.10.12, 13:11
        O obydwu uczelniach słyszałam dobre opinie. Sama studiuję na UW, na SWPS nigdy nie byłam ale na WSFiZ owszem (mają fajną ofertę podyplomówek) i podobało mi się tam. Wiem od koleżanki, która tam studiuje, że specjalizacje na psychologii są tam bardzo ciekawe. Pozdrawiam:)
        • Gość: Kinaaaaa Re: Dylemat- psychologia na SWPS czy WSFiZ ( Vizj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.12, 16:59
          Witam:) co do WSFiZ zgadzam się w 100%, specjalizacje są interesujące, a uczelnia jest coraz wyżej w rankingach więc o czymś to pewnie świadczy...
    • Gość: Studentka89 Re: Dylemat- psychologia na SWPS czy WSFiZ ( Vizj IP: *.hekko.net.pl 06.11.12, 10:50
      Ja osobiście polecam tą uczelnie. Studiuje na piątym roku psychologię i jestem bardzo zadowolona, w szczególności z kadry dydaktycznej. Uczelnia oferuje szeroki zakres specjalności co jest dużym atutem. Do tego sale są dobrze wyposażone i budynek sam w sobie jest utrzymany w dobrym stanie. Na pewno przyciąga także niewygórowane czesne i dość wysokie stypendia, które można uzyskać.
    • Gość: Studentka Re: Dylemat- psychologia na SWPS czy WSFiZ ( Vizj IP: *.vizja.pl 25.06.13, 12:51
      Mialam ten sam dylemat i wybralam WSFiZ, studiuje tu drugi rok i jestem zadowolona :) wysoki poziom- a to jest chyba istotne :)
      • Gość: Texazzz Re: Dylemat- psychologia na SWPS czy WSFiZ ( Vizj IP: *.hostowo.eu 25.06.13, 18:27
        Temat już trochę stary, ale może ktoś zainteresowany WSFiZ przecyzta moją opinię i się skusi. :) Mam kolegę na psychologii na WSFiZ i myślę, że jest zadowolony. Ani razu nie wspominał przy mnie że wyłudzaja kase czy coś :D Ja osobiście ze studiowania finansów tam też jestem zadowolony i mogę z czytsym sercem polecić każdemu te szkołę
        • Gość: Karolina Re: Dylemat- psychologia na SWPS czy WSFiZ ( Vizj IP: *.biznes-host.pl 03.07.13, 14:06
          jako absolwentka popieram zdanie przedmówcy :D
      • Gość: <Andzia< Re: WSFIZ Warszawa - warto? IP: *.biznes-host.pl 03.07.13, 14:01
        widzę, że dużo osób boryka się z tym dylematem. Ja osobiście też się zastanawiałam nad tymi dwoma uczelniami, w końcu wybrałam WSFiZ, jest zdecydowanie tańsza i to jej duży plus. Cieszę się z wyboru, szczególnie że mam jedną znajomą na SWPSie i niezłe historie do mnie dochodzą…  sama teraz zastanawia się czy się do mnie tu nie przenieść  bo ta uczelnia jest mega!
      • Gość: z uśmiechem Re: Dylemat- psychologia na SWPS czy WSFiZ ( Vizj IP: *.dynamic.chello.pl 25.09.13, 19:53
        Do działu promocji: kontrolujcie chociaż IP z którego te super posty wychodzą :)) Wysyłanie z vizji to trochę kicha;-)

dziwi mnie też liczba studentów z wrocławskim dialogiem - strasznie popularna jest szkoła warszawska we Wrocławiu ;-)

• Gość: rekr Dylemat- psychologia na SWPS czy WSFiZ ( Vizj IP: *.dynamic.chello.pl 29.11.13, 12:27
          Zajmuję się rekrutowaniem ludzi i powiem Wam szczerze, że CV z zawodem "psychologa" po jakiejś tam VIZJI od razu są odrzucane. Zawsze najbardziej będą cenione uczelnie takie jak: UW, UKSW, ponieważ są PAŃSTWOWE - tam za nauke sie nie płaci! jeśli chodzi o prywatne to jedynie SWPS!
          I powiem Wam że smieszą nas te tytuły psychologa po jakiejś tam szkółce VIZJA czy innej Wyższej Szkole Tańca i Śpiewu..
          • Gość: Mapet Re: Dylemat- psychologia na SWPS czy WSFiZ ( Vizj IP: *.warszawa.vectranet.pl 29.11.13, 17:29
            Mam wrażenie że powyższy post to strzał w stopę... Każdy (normalny) pracodawca przecież nie będzie oceniał człowieka po tym jaką szkołę skończył. Raczej swoją ocenę oprze po osobistej rozmowie z kandydatem, ilości praktyk/staży/jakiegokolwiek doświadczenia i czy człowiek potrafi 'sprzedać' swoje umiejętności. Myślałem, że w Polsce wymiera już przekonanie, że student szkoły prywatnej to idiota. Jak widać mylę się - nasz ukochany kraj to dalej pieprzony zaścianek i bastion ciemnoty i stereotypów.
            Jestem studentem WSFiZ i mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że uczelnia wspiera mój rozwój i nakręca mnie do poszerzania swoich horyzontów. A zazwyczaj pretensje do świata o to że 'nie ma pracy w Polsce' mają ci co nic nie robili w czasie studiów albo są po prostu debilami.
            Ufff spisałem się ;) Ale taka jest prawda niestety (wg mnie oczywiście).
            • Gość: pik Re: Dylemat- psychologia na SWPS czy WSFiZ ( Vizj IP: *.dynamic.chello.pl 24.01.14, 20:28
              Wsfiz ma starsznego pecha, czyli nazwę. To szkoła w 80% psychologii. Nazwa nie tylko przeszkadza ludziom, ale i przede wszystkim pracodawcom. Szkodzi.

Jestem psychologiem i absolwentem tej uczelni. Kadra bardzo dobra, poziom średni. Możliwości zawodowe? Bardzo słabe. W przypadku kiedy ktoś szuka pracy w psychologii jako takiej, niestety uczelnia ma ogrome znaczenie. Tak jak tu zresztą na forum widać, ludzie nie znający tej uczelni oceniją ją po nazwie. Szczerze. Jak można traktować psychologa po Wyższej szkole Fiansów?

Uczelnia pare razy próbowała zmienić nazwę i wysłała ankety do studentów. Ci bardziej zajęci nauką i pracą niż ankietami po prostu to olali. Uczelnia się obraziła i nazwy nie zmieniła. Obecnie żyje trochę mitem marki. Jeśli już tyle lat jest pod nazwą WSFIZ to chyba wyrobiła sobie markę, której lepiej nie tracić. Niestety to nie jest żadna marka. Dlatego że skróty tego typu są tak powszechne i mylące się że nikomu ta nazwa raczej w pamięci nie zostanie. Jest raczej znakiem świeżo powstałej prywatnej uczelni ekonmicznej. Tyle że jak już wspomnialem na WSFiZ wydzial finansów to margines.

Jesli naprawdę widzisz sie jako psycholog odłóź... ukradnij, zarób ale idź na SWPS.
          • Gość: gość2 Re: Dylemat- psychologia na SWPS czy WSFiZ ( Vizj IP: *.dynamic.chello.pl 12.02.14, 19:29
            Widać Twój poziom kultury osobistej i szacunku do kandydatów, których rekrutujesz. Tym samym jeśli Ty jesteś po takich liczących się szkołach to gratuluje poziomu wykształcenia. Pracuje w dziale HR, gdzie zajmuje się rekrutowaniem i wiem z mojego doświadczenia, że jeśli miałabym wybrać pomiędzy kandydatem z państwowej szkoły z takim szacunkiem do ludzi jaki masz Ty a kandydatem z prywatnej mało znanej szkoły, ale z pozytywnym podejściem do ludzi, kreatywnym i zmotywowanym zdecydowanie wybrałabym tego drugiego. Jeśli Ty dokonujesz selekcji aplikacji na podstawie tego jaką szkołę wyższą ukończył kandydat to radzę Twojemu pracodawcy, aby przyjrzał się Twojej pracy skoro jesteś takim profesjonalistą.

Pozdrawiam
          • Gość: Mondob Re: Dylemat- psychologia na SWPS czy WSFiZ ( Vizj IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 05.08.23, 22:10
            Cześć, wybieram studiowanie psychologii pomiędzy SWPS a AEH… czy po upływie lat od tego wpisu z 2013 roku zdanie o AEH się poprawiło?
            • Gość: fghfcghgf Re: Dylemat- psychologia na SWPS czy WSFiZ ( Vizj IP: 181.214.206.* 25.08.23, 18:18
              jak czegoś się dowiesz to proszę napisz tu na forum - stoję przed takim samym dylematem jak ty jak Ty. Pozdrawiam
    • kraina_lesnych_ludkow Re: Dylemat- psychologia na SWPS czy WSFiZ ( Vizj 28.01.14, 18:33
      SWPS - ta uczelnia juz coś znaczy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka