Dodaj do ulubionych

Studia podyplomowe

IP: *.tvk.torun.pl 14.07.11, 23:21
witam,
widziałam dużo tematów o studiach podpyplomowych i szczerze mówiąc coraz poważniej zaczynam się nad nimi zastanawiac. jak dobrze pójdzie to we wrzesniu mam obronę pracy magisterskiej z marketingu i zarządzania i potem chciałabym dalej kontynuowac naukę. sądzicie, że studia podyplomowe to dobry pomysł? czy lepiej skupic się na różnego rodzaju szkoleniach, kursach bądź nowym pokrewnym kierunku?
Obserwuj wątek
    • easyuser Re: Studia podyplomowe 17.07.11, 19:51
      ja uważam, że skoro będziesz świeżo po studiach i masz ochotę dalej się uczyc i rozwijac to studia podyplomowe są świetnym wyjściem, a dla twojej przyszłej kariery to wielki plus bo nie ukrywajmy, ale same studia magisterskie w naszym kraju nie dają zbyt wiele, a później zazwyczaj i tak potrzebne są jakieś dodatkowe kursy i szkolenia. takie studia na pewno wniosą wiele nie tylko do twojej wiedzy, ale np. do CV :)
    • kazjenka Re: Studia podyplomowe 17.07.11, 22:16
      Jestem sceptyczna w kwestii przydatności podyplomówek. Dla pracodawcy najważniejsze jest doświadczenie - jak ono wygląda u Ciebie? Z tego, co wymieniłaś, to stawiałabym na kursy - tylko jakie masz na myśli? Językowe, na prawo jazdy, komputerowe czy jakie? Informacja o samych studiach to trochę mało...
    • ratyzbona Re: Studia podyplomowe 21.07.11, 18:49
      Studia podyplomowe mają sens ale tylko jeśli dokładnie wiesz jakie i po co. Jeśli np. jest na wybranej uczelni podyplomówka która da ci kwalifikacje których ci brakuje to warto spróbować ale jeśli chcesz tylko przedłużyć studia to trochę nie ma to sensu. No i jeszcze warto się popytać tych którzy już takie studia skończyli. Z tego co wiem podyplomówka podyplomówce strasznie nie równa. Niektóre studia są świetne inne to tylko sposób na wyciągnięcie kasy.
      • Gość: Basia86 Re: Studia podyplomowe IP: *.tvk.torun.pl 21.07.11, 23:48
        po waszych wypowiedziach pojawia się więcej pytań niż odpowiedzi. osobiście byłam przekonana, że studia podyplomowe to dobry pomysł, tym bardziej, że chciałam pójsc w kierunki menadżerskie i dodatkowo zapisac sie na jakies zajęcia w języku obcym bo to dla mnie bardzo istotne. oczywiście zgadzam się z tym, że praktyka jest bardzo ważna, ale czy to właśnie na studiach podyplomowych nie ma konkretnej praktyki pod kontem zawodu? tak słyszałam, ale czy to prawda? - teraz to juz sama nie wiem..
        • kazjenka Re: Studia podyplomowe 23.07.11, 13:08
          > czywiście zgadzam się z tym, że prakty
          > ka jest bardzo ważna, ale czy to właśnie na studiach podyplomowych nie ma konkr
          > etnej praktyki pod kontem zawodu? tak słyszałam, ale czy to prawda? - teraz to
          > juz sama nie wiem..

To sama powinnaś sprawdzić na stronie wybranej uczelni i konkretnych studiów podyplomowych. Miałam kolegę, który sam sobie załatwiał praktyki po podyplomówce, tylko że studiował jednocześnie na studiach magisterskich. Nie wiem, jak to wygląda, gdy się studiuje tylko na podyplomowych - bo tu chodzi o ubezpieczenie przede wszystkim. Studia podyplomowe nie dają przywilejów studenckich, zniżek, więc nie wiem, czy też ma się ubezpieczenie. Dla pracodawcy wówczas nie jesteś pracownikiem, na którego on dostanie ulgę.

Ogólnie da się zaobserwować powszechne wychwalanie podyplomówek w mediach, okraszone reklamami tego typu studiów. Mimo że pracodawcy oczekują doświadczenia przede wszystkim. Zgodzę się tylko z jedną z osób powyżej, że podyplomowe są warte świeczki w sytuacji, gdy dają konkretne uprawnienia.
          • Gość: Wergilius Re: Studia podyplomowe IP: *.elk.mm.pl 23.07.11, 22:29
            Spokojnie, jak dobrze poszukasz, to spokojnie znajdziesz studia podyplomowe (również menadżerskie) gdzie kładą nacisk na praktykę. Co się z tym wiąże - będziesz atrakcyjnym "kąskiem" dla pracodawcy. Sam, gdybym miał takie możliwości, to na Twoim miejscu poszedłbym w tym kierunku.
            • lukefair Re: Studia podyplomowe 23.07.11, 23:01
              Jakbym zastanawiał się nad podyplomowymi, to ewentualne praktyki, kontakty z firmami w branży, współpraca byłyby jedynym kryterium wyboru uczelni. Przecież papier już mam, pora na jakieś namacalne efekty pracy, prawda? :)
              • easyuser Re: Studia podyplomowe 24.07.11, 23:31
                zgadzam się z przedmówcą, że jeśli myślisz aby na takich studiach miec dobrą praktykę to warto zwracac uwage na to czy taka uczelnia np. w jakiś sposób współpracuje z firmami z branży. z tego co wiem to uczelnia łazarskiego podpisała jakąs umowe z firmami turystycznymi, nie wiem czy także pod kątem innych kierunków w tym menadżerskich, ale musiałabyś się po prostu zagłębic w temacie.
                • Gość: Wergilius Re: Studia podyplomowe IP: *.elk.mm.pl 24.07.11, 23:35
                  Najlepiej po prostu przeczytać program studiów.
                  Tam będziesz mieć opisane wszystko. Ewentualnie dodatkowo telefon w rączkę i hyc.
                  • easyuser Re: Studia podyplomowe 27.07.11, 23:07
                    w programach studiów uczelnie zazwyczaj zamieszczają bardzo wiele, co często może mijac się z prawdą. dlatego uważam, że należy dokładnie sprawdzac autentycznosc programów nauczania i wybierac podyplomówki na tych uczelniach, które cieszą się dobrą renomą.
                    • Gość: Wergilius Re: Studia podyplomowe IP: *.elk.mm.pl 28.07.11, 17:43
                      Program studiów musi być zrealizowany. Pytanie tylko, kim są ludzie odpowiedzialni za realizację tego progamu, w jaki sposób jest on realizowany. Przypuszczam, że ludzie na poziomie podyplomówek, nauczyli się już na studiach uczyć samemu i czytać książki, jednak aby sprawnie nabrać umiejętności praktyczne w danej dziedzinie, potrzebny jest dobry nauczyciel.
    • Gość: gość Re: Studia podyplomowe IP: *.play-internet.pl 29.10.11, 03:00
      Zależy z czego dokładnie chciałabyś się dokształcać, bo są takie dziedziny, które zdarzają się jedynie na studiach podyplomowych, a są takie, które są na kursach, szkoleniach. Przejrzyj oferty studiów i kursów i sprawdź co Ci najbardziej pasuje
    • Gość: Michał Re: Studia podyplomowe IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 21.04.12, 14:09
      masz rację, że lepsze są podyplomowe. Przy ich wyborze jednak trzeba zastanowić się czy chce mieć papier czy się czegoś dowiedzieć. niestety ja wybrałem studia podyplomowe na SGGW Przedsiębiorczość i wiedza o społeczeństwie. Koszmar. Nigdy w życiu nie spotkałem się z takim traktowaniem słuchaczy. Zaczęło sie od informacji, iż zrobienie w lato semestru skróci studia o pół roku i będziemy mogli uczyć tych przedmiotów od września - kłamstwo. Nie można uczyć nie mając kwalifikacji, a w najlepszym razie obrona będzie pod koniec września. Zajęcia są prowadzone tak nudno i tak tematycznie beznadziejnie, że człowiek kota dostaje albo zajmuje się czymś innym (jeden dzień zjazd=jedna przeczytana książka). Czuje się oszukany - poszedłem na studia podyplomowe a trafiłem na taką nędzę, że żałuję każdej spędzonej tam minuty
      • Gość: Margarita Re: Studia podyplomowe IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.07.12, 18:44
        Zgadzam się z Tobą! Dziś wyszłam z zajęć wcześniej bo nie dało się! I to nie dlatego, że nie chce się uczuć. Liczyłam na coś więcej niż tylko filmiki i czytane prezentacje multimedialne (nawet samemu nie robione). Nie wspomnę o czytaniu z książki.
        • Gość: Ksenia Re: Studia podyplomowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.12, 17:25
          Dokładnie tak, te studia to jedno wielkie rozczarowanie. Szczyt nieprofesonalizmu i olewactwa. Nieprzygotowani wykładowcy, nudne zagadnienia, brak umiejętności przekazywania wiedzy. PORAŻKA
    • Gość: zawód :( Re: Studia podyplomowe IP: 109.110.199.* 16.07.12, 14:52
      w rozumieniu "zawiedzenia".
      Nie polecam Zamówień publicznych podyplomowych w Prywatnej Szkole Bankowości i Administracji na Bobrowieckiej. Mielenie powietrza. Marketing na użytek PZRZP (moim zdaniem udających "rzeczoznawców") i jego partykularnych interesów. Markowanie rekrutacji na rzeczoznawców - hochsztaplerstwo. Uznaniowość, a nie wiedza. Nie dokonujcie wpłat z wyprzedzeniem na żadne dodatkowe ich szkolenia czy za przynależność do PZRZP i uprawnienia "konsultanta" - dyplom, wstyd pokazać, marna kserokopia. Proponują takie i zamiast nauczać - pilnują wpłat i swoich interesów, a wiedza (np. zleżałe Vademecum z 2007 roku!!!) wcale nie zasobniejsza niż u praktyków - słuchaczy. FUSZERKA! Papier mam, ale to kolejne studia z zamówień publicznych i tymi akurat chwalić się nie będę. Nie ufam tym "rzeczoznawcom". Wstyd mi za swój kredyt zaufania. To niezłośliwa, to prawdziwa, bo gremialna opinia. Jest mi przykro, bo nie ma z kim na ten temat rozmawiać, wszyscy na tym zarabiają, od konserwatora powierzchni płaskich... Frajerostwo!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka