Dodaj do ulubionych

Infomatyka i Bioinformatyka UJ - nabór wrześniowy

IP: *.dynamic.chello.pl 23.08.11, 10:29
W związku z decyzją Prorektora UJ o zwiększeniu limitu przyjęć na studia, Wydział Matematyki i Informatyki Uniwersytetu Jagiellońskiego organizuje drugi (wrześniowy) nabór na studia pierwszego stopnia na kierunku informatyka, w następujących specjalnościach:

* bioinformatyka
* informatyka teoretyczna
* informatyka stosowana
* inżynieria oprogramowania
* matematyka komputerowa
* modelowanie, sztuczna inteligencja i sterowanie

Więcej szczegółów na stronie www.erk.uj.edu.pl/studia/1049/2/s

Jeśli ktoś miałby jakieś pytania w związku z rekrutacją lub samymi studiami, chętnie odpowiem w tym wątku.

Adam Roman
sekretarz komisji rekrutacyjnej
Instytut Informatyki UJ
Obserwuj wątek
    • Gość: heh Re: Infomatyka i Bioinformatyka UJ - nabór wrześn IP: *.dynamic.chello.pl 23.08.11, 18:18
      Moje pytanie i:
      1.Czy macie tak malo chetnych na studia(badz co badz najlepszy polski uniwersytet), ze musicie juz reklamowac sie na prywatnych forach, niczym prywatne szkoly gotowania na gazie?
      2. Czy drugi nabór spowodowany jest tym, ze chcecie jeszcze przyjac absolwentów po wrzesniowych poprawkach matury?
      3. Dlaczego na taki kierunek jak informatyka na UJ brakuje chetnych, podczas gdy na takim AGH progi wynoszą kolo 90%?
      4. Co to jest bioinformatyka i co mozna po tym robic, nie liczac pracy na uczelni i na kasie w supermarkecie.
      5. Ostatnie juz pytanie, czy to zwiekszenie naboru nie jest zwyklym skokiem na kase?
      • Gość: AdamRoman Re: Infomatyka i Bioinformatyka UJ - nabór wrześn IP: *.dynamic.chello.pl 24.08.11, 10:08
        Witam,

Postaram się odpowiedzieć na wszystkie pytania, choć niektóre są nieco złośliwe :-)

1. Czy macie tak malo chetnych na studia(badz co badz najlepszy polski uniwersytet), ze musicie juz reklamowac sie na prywatnych forach, niczym prywatne szkoly gotowania na gazie?

W pierwszym naborze, w którym limit przyjęć wynosił 180 osób przyjęto na pierwszy rok studiów ok. 210 osób, zatem limit przyjęć został nawet przekroczony. Jak widać, chętnych na studia informatyczne w II UJ nie brakuje, zainteresowanie nimi jest bardzo duże. Dyrekcja II zdecydowała, że jesteśmy w stanie przyjąć nieco więcej osób.

2. Czy drugi nabór spowodowany jest tym, ze chcecie jeszcze przyjac absolwentów po wrzesniowych poprawkach matury?

Szczerze mówiąc nie wiem jak wygląda sprawa z poprawkami matury (w sensie terminów), ale jeśli ktoś może teraz poprawiać maturę, to pewnie będzie mógł się rekrutować we wrześniu. Byłaby to też szansa dla tych, którzy np. są bardzo dobrzy z matematyki/informatyki, ale np. nie zdali matury z j. polskiego.

3. Dlaczego na taki kierunek jak informatyka na UJ brakuje chetnych, podczas gdy na takim AGH progi wynoszą kolo 90%?

Jak już wspomniałem powyżej, na informatykę w II UJ nie brakuje chętnych. Wysokie progi na AGH wynikają moim zdaniem stąd, że Wydział EAiE oferuje studia inżynierskie, a w Polsce wciąż tytuł zawodowy magistra inżyniera (w zakresie informatyki) traktowany jest z o wiele większym szacunkiem niż tytuł zawodowy magistra. Dlatego więcej uczniów składa aplikacje na AGH i przez to statystycznie zawyża progi przyjęć. Nawiasem mówiąc, II UJ zamierza uruchomić niebawem studia inżynierskie z informatyki.

4. Co to jest bioinformatyka i co mozna po tym robic, nie liczac pracy na uczelni i na kasie w supermarkecie.

Bioinformatyka jest nauką zajmującą się zastosowaniem narzędzi informatycznych w biologii i biotechnologii. Proszę zerknąć na pl.wikipedia.org/wiki/Bioinformatyka - tam są wymienione poszczególne zagadnienia, którymi zajmuje się ta nauka. Co do kwestii "co można po tym robić" - jeśli idzie o pracę na uczelni, to wiem, że np. na Wydziale Biotechnologii dobrego bioinformatyka przyjmą z otwartymi rękami, bo bardzo potrzebują takich ludzi. Podejrzewam, że tak samo jest na innych uczelniach. Co do pracy poza sektorem nauki, można znaleźć pracę w ośrodkach badawczych/laboratoriach/firmach farmaceutycznych itp. Jednak ze względu na to, iż Polska, w porównaniu do Europy Zachodniej, jest wciąż w tyle, jeśli idzie o rozwój technologiczny, prawda jest taka, że o wiele łatwiej bioinformatyk znajdzie pracę za granicą, niż w Polsce (i oczywiście za o wiele lepszą pensję) - ale to samo dotyczy "zwykłych" informatyków, a także wszystkich zawodów związanych z nowoczesnymi technologiami.

5. Ostatnie juz pytanie, czy to zwiekszenie naboru nie jest zwyklym skokiem na kase?

To prawda, że algorytm dotacji z Ministerstwa uwzględnia liczbę przyjętych osób na studia. Jednak (uwzględniając wagę tego czynnika oraz działania innych uczelni) zwiększenie liczby przyjętych osób o kilkanaście nie wygeneruje dla Wydziału znacząco większego zysku (może to będzie kilka tysięcy zł), także tego typu działań nie da się nazwać "skokiem na kasę".

Reasumując - powody zwiększonego limitu są w głównej mierze takie:
        1) warunki lokalowe Wydziału po prostu pozwalają nam na przyjęcie większej liczby studentów;
        2) informatyka na Wydziale Mat-Inf jest tzw. kierunkiem zamawianym, co oznacza, że Wydział posiada środki finansowe nie tylko na stypendia motywacyjne, ale także na różnego typu zajęcia wspomagające, adaptacyjne, konkursy itp.; zależy nam na tym, aby skorzystało na tym jak najwięcej studentów;
        3) jest jeszcze kilka wolnych miejsc na specjalności 'bioinformatyka', które chcielibyśmy wypełnić; specjalność ta od przyszłego roku stanie się osobnym kierunkiem, prowadzonym wspólnie przez wydziały Mat-Inf, BBiB oraz Inst. Nauk o Środowisku.
    • Gość: art Re: Infomatyka i Bioinformatyka UJ - nabór wrześn IP: *.dynamic.chello.pl 23.08.11, 21:20
      Dziwi mnie ten problem z kierunkami informatycznymi. U mnie na Uniwersytecie Gdańskim na studiach zaocznych z informatyki było już na początku ponad 60 osób, a po selekcji na egzaminach 1 roku na 2 roku zostało teraz co najmniej 30. I nie był to żaden kierunek, na którym dawano np. jakieś dodatkowe stypendium motywacyjne, aby przyciągnąć więcej ludzi. Tak mało maturzystów wybiera informatykę na UJ, który jest na samym szczycie wszelkich rankingów wyższych uczelni? Uniwersytet Gdański jest co najmniej kilkanaście pozycji niżej.
      • Gość: heh Re: Infomatyka i Bioinformatyka UJ - nabór wrześn IP: *.dynamic.chello.pl 23.08.11, 23:34
        Moze dlatego, ze kierunek trudny a perspektywy po nim marne? Nie ma sie co oszukiwac rynek IT w Polsce jest juz nasycony. Informatyka jest dobra dla pasjonatow/hobbystow, reszta raczej dobrej pracy nie znajdzie.
      • Gość: ot co W końcu ludzie zrozumieli, że życie to nie kompute IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.11, 23:37
        W końcu ludzie zrozumieli, że życie to nie komputer.
    • Gość: art Re: Infomatyka i Bioinformatyka UJ - nabór wrześn IP: *.dynamic.chello.pl 24.08.11, 04:20
      >Moze dlatego, ze kierunek trudny a perspektywy po nim marne? Nie ma sie co oszukiwac rynek
      >IT w Polsce jest juz nasycony

A może ZA TRUDNY dla ludzi, którzy tak piszą? Jak masa poprawek matury z matmy, gdy wystarczy zaliczyć na zaledwie 30%, to nic dziwnego, że jest taki mały nabór na kierunki ścisłe. Jak pisałem maturę na maksa były nie testy po kilkadziesiąt pytań lecz jedynie kilka zadań. Tylko, że w testach czasem wystarczy zwykłe szczęście i na chybił trafił można trafić sporo odpowiedzi na pytania, których nawet się nie rozumie.
      Trudno, żeby do orkiestry szedł ktoś, który nie zna nawet podstawowych chwytów gitary, czy skrzypiec.
      Jeśli rynek IT jest tak nasycony to co można mówić np. o administracji.
      Ja jestem dopiero na 2 roku informatyki i właśnie dostałem 3-miesięczny płatny staż w bardzo znanej na rynku firmie LPP S.A. która ma wiele oddziałów za granicą.
      Wystarczyło, że zarejestrowałem się na stronie
      www.jobrapido.pl/
      i dostaję dziennie po kilkadziesiąt ofert pracy i staży. Dziś dostałem ofertę pracy na stażu, ale musiałem odmówić, bo mam już podpisany od września ten z LPP.
      Można też sobie trochę poczytać o zarobkach w tej branży:
      forum.gazeta.pl/forum/w,1054,126457981,,ile_zarabiacie_.html?v=2
      Siostra jest po administracji i mówi, że niektórzy z jej znajomych szukają już pracy w zawodzie ze 2 lata, a teraz muszą sobie dorabiać np. w sklepach.
      • Gość: art Re: Infomatyka i Bioinformatyka UJ - nabór wrześn IP: *.dynamic.chello.pl 24.08.11, 04:35
        >maturę na maksa były nie testy po kilkadziesiąt pytań lecz jedynie kilka zadań

Żeby mnie źle nie zrozumiano dopowiem, że aby dostać ocenę bardzo dobrą musiałem niemal bezbłędnie rozwiązać 5 z 5 zadań. Tylko one były problemowe z jedną odpowiedzią, z zastosowaniem np. dowodów twierdzeń, a nie samych definicji jak w testach. Całą teorię trzeba było znać i umieć liczyć, bo z żadnych pomocy typu tablice matematyczne i kalkulatory nie można było korzystać.
        Lepiej być przygotowanym do pracy przy komputerze niż pracy biurowej, bo niedługo wystarczy kilku urzędników na kilkusetosobowy zakład pracy. W żadne tam zatrudnianie specjalistów od podatków, rozliczeń finansowych itp. nie będzie potrzeba się bawić, bo żeby wszystkie te sprawy załatwić dla całego zakładu, wystarczy kilka kliknięć myszką na odpowiednim programie. W mniejszych firmach w parę minut wszystko zrobi szef. A programy muszą być przez kogoś pisane.
        • Gość: heh Re: Infomatyka i Bioinformatyka UJ - nabór wrześn IP: *.dynamic.chello.pl 24.08.11, 09:23
          "Ja jestem dopiero na 2 roku informatyki i właśnie dostałem 3-miesięczny płatny staż w bardzo znanej na rynku firmie LPP S.A. która ma wiele oddziałów za granicą. "
          Tak jak pisalem juz wczesniej, waska grupa pasjonatow poradzi sobie bardzo dobrze po kazdym kierunku. Natomiast ja mowie o ogole. Odpowiedz sobie jeszcze na pytanie na ile w wplyw na zatrudnienie w IT maja studia a na ile samodzielna praca. Ilu znasz pracodawcow ktorzy chetnie przyjma golego absolwena informatyki, bez zadnego doswiadczenia? Bo ja niewielu...
          • Gość: art Re: Infomatyka i Bioinformatyka UJ - nabór wrześn IP: *.dynamic.chello.pl 24.08.11, 11:49
            Uwierz mi, że ja mam zerowe doświadczenie. Jestem na 2 roku i do tej pory pracowałem jedynie trochę przez internet w umowie o dzieło. Na CV na pewno nie widać jeszcze, że mam kwalifikacje profesjonalisty. Trzeba "tylko" pokazać swoje podejście do pracy, chęć rozwoju i udowodnić pracodawcy, że warto w nas inwestować.
            • Gość: heh Re: Infomatyka i Bioinformatyka UJ - nabór wrześn IP: *.dynamic.chello.pl 24.08.11, 16:09
              LPP S.A, nie znam takiej firmy i to chyba w ogole nie jest firma informatyczna, wiec nie wiem z czego ty sie cieszysz....
              • Gość: art Re: Infomatyka i Bioinformatyka UJ - nabór wrześn IP: *.dynamic.chello.pl 24.08.11, 17:42
                Informatycy nie tylko pracują w firmach informatycznych. To duża firma z branży odzieżowej. W takiej też są komputery i ktoś musi dbać, aby po każdym zawieszeniu systemu czy złapaniu wirusa nie wzywać serwisu.
                www.lpp.com.pl/kariera/nasz_zespol/dzial_it
                • Gość: heh Re: Infomatyka i Bioinformatyka UJ - nabór wrześn IP: *.dynamic.chello.pl 24.08.11, 19:06
                  Ja mowie o powaznej pracy w IT, a nie o naprawianu komputerow...
                  • Gość: łoooj Re: Infomatyka i Bioinformatyka UJ - nabór wrześn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.11, 21:05
                    heh mysli, ze jak informatyka i informatyk to praca tylko w np. Asseco produkujacej oprogramowanie, widac ze jest satry i wypadl z rynku.
                    A ponadto jaka praca, ktora daje zarobki i perpsektywy rozwoju (lapanie doswiadczenia juz na jakims stanowisku to czy nie budowaie doswiadczenia, ktore procentuje) niepowazna?

Czy praca np. w takim EA jest powazna? Przeciez tam sie gry komputerowe tworzy, a nie oprogramowanie do rozpoznawania komorek rakowych w zdjeciach mammograficznych.

Juz od dluzszego czassu widze heh, ze twoje ego jest wyzsze niz ty sam. Ponadto chyba nic powaznego ty nie robisz skoro masz tyle czasu na pzresiadywanie na tym forum i pisanie wielu bzdur.
                    • Gość: heh Re: Infomatyka i Bioinformatyka UJ - nabór wrześn IP: *.dynamic.chello.pl 24.08.11, 22:44
                      Chyba zabolalo skoro sie tak oburzyles cwaniaczku...Na tym forum jest kilka osob, ktore sie podpisuja 'heh', wiec nie myl mnie z nimi.
            • Gość: eknom informatyk To po co studiować informatykę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.11, 21:02
              Jak piszesz to w zasadzie nie trzeba robić studiów informatycznych aby być specjalistą. Wystarczą dobre certyfikaty takich firm jak Microsoft, Novell czy CISCO i drzwi otwarte. Ja zrobiłem ekonomię ale robię sobie obok tego certy z CISCO na admina. Nie chce mi się na studia, bo to strata już teraz czasu. Programowania uczę się również sam (C++,C# czy Java)
    • Gość: zigi Re: Infomatyka i Bioinformatyka UJ - nabór wrześn IP: *.183.173.67.dsl.dynamic.t-mobile.pl 16.08.12, 22:02
      a ja myślę że warto zainteresować się teleinformatyką na Uniwersytecie Technologiczno-Przyrodniczym w Bydgoszczy
      • Gość: Severusio Re: Infomatyka i Bioinformatyka UJ - nabĂłr wrzesn IP: *.play-internet.pl 17.08.12, 10:29
        Istnieje watek o drugiej rekrutacji, nie trzeba tworzyc oddzielnych watkow o kazdym kierunku, bo na forum zrobilby sie wielki balagan, a taki temat to po prostu zwykly spam. Nie wiem, czy w tym temacie jest post o UJ, ale mozna nadrobic zaleglosci
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka