Dodaj do ulubionych

czy warto dziś iść na budownictwo?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.12, 10:14
rodzice są po budownictwie (wprawdzie zaocznym ale mimo wszystko budownictwie) i chciałbym pójść w ich ślady, jednak widzę że budownictwo jest chyba najbardziej popularnym kierunkiem za kilka lat może nie być miejsca dla absolwentów tego kierunku. Więc nie wiem czy warto na to iść..
Drugie pytanie czy zdając samą matematykę rozszerzoną (pisze też gegre ale ona się nie liczy) będę miał szansę dostać się chociaż do połowy politechnik? Jeśli z gegrą to myślę o firze+ekonomii razem
Obserwuj wątek
    • Gość: bocian Re: czy warto dziś iść na budownictwo? IP: *.adsl.inetia.pl 22.02.12, 18:04
      wybierz to, co Cie interesuje. Nie patrz na zadne statystyki bo nie o to chodzi. Jesli budownictwo to Twoja pasja, ok, idź, popracuj na studiach i na pewno się odnajdziesz. Jeśli idziesz tylko ze względu na rodziców to przemyśl to...
      • Gość: malybob Re: czy warto dziś iść na budownictwo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.12, 20:23
        pracuj na studiach mialo byz kolega nie dodal na budowie przy mieszaniu cementu i noszeniu cegiel, przez 5 lat moze nawet i pudzianowskiemu dorownasz
        • Gość: bocian Re: czy warto dziś iść na budownictwo? IP: *.adsl.inetia.pl 22.02.12, 20:55
          lepiej to robic 5 lat wczesniej niz pozniej
    • Gość: agu Re: czy warto dziś iść na budownictwo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.12, 01:58
      Ja odradzam. Kończę właśnie studia. Pracy, jak na lekarstwo. Bum się już skończył. Nie mogę dostać pracy od 4 miesięcy. Nawet nikt nie odpisuje na oferty. Podobną sytuacje mają moi znajomi. Praca jedynie dla ludzi z dużym doświadczeniem, min. 2 lata, a kto po studiach ma takie. Z drugiej strony jeśli rodzice pracują w tej branży to możesz śmiało próbować, bo zawsze pomogą. Tak to nie. Teraz już wiem, że najważniejsze są znajomości. Oceny możesz sobie w tyłek wsadzić. Z doświadczenia, wiem że powinienem iść tam, gdzie są zaczepienie moi rodzice lub ktoś z rodziny, albo na informatykę. Tylko tej dziedzinie łatwo o dobrze płatną pracę. Naprawę!!!
      • Gość: heh Re: czy warto dziś iść na budownictwo? IP: *.dynamic.chello.pl 07.03.12, 21:57
        W informatyce latwo o dobra prace jak duzo umiesz, w przeciwnym razie jest lipa...
    • Gość: Aleks Re: czy warto dziś iść na budownictwo? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.12, 14:29
      Jestem Już parę lat po studiach.
      Na początku miałem dobrą wypłatę (2007 r) teraz jadę na 1600 miesięcznie. Inżynierów budownictwa jest multum. Ostatnio byłem na rozmowie w firmie budowlanej i było ok. 30-40 kandydatów na stanowisko kier. robót ( nie budowy) I co? Najniższa krajowa. Tyle wysiłku na studiach i nic to nie jest warte. 80% znajomych po studiach nie pracuje w zawodzie bo nie ma pracy. Jeden nawet na rynku handluje bo mówił, że więcej zarobi. 2 lata byłem za granicą (Niemcy, Francja, Anglia, I inne) W porównaniu do polski to u nas nawet syfem nazwać tego nie można to jest po prostu szambo. Po robocie robię projekty dla firm projektowych lub indywidualnie. TRAGEDIA z tego ledwo da się wyżyć. Padam już na pysk ze zmęczenia rozpaczy i zapie...nia, żeby starczyło do końca miesiąca Z obecnej perspektywy bardzo żałuje że poszedłem na budownictwo. Odpowiedzialność karna i finansowa sakrabucka i niewspółmierna do zarobków. Ta branża jest cholernie niedoceniana i zasyfiona wszelkiego rodzaju syfem. Obecnie przebranżawiam się na informatyka i spierdzielam z Polski.
      • Gość: artur Re: czy warto dziś iść na budownictwo? IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 05.06.12, 11:34
        Lepiej rób geodezję.Lepsze pieniądze i o pracę łatwiej.
        • Gość: Piter Re: czy warto dziś iść na budownictwo? IP: *.stalowa.pilicka.pl 09.06.12, 12:29
          Kumpel ma dyplom inżyniera geodety i na zarobki nie narzeka.Narzeka tylko na nogi bo chodzi kilkanaście godzin dziennie :)
          • Gość: severusio Geodezja! IP: *.play-internet.pl 09.06.12, 16:51
            A ja znam mgr inz. geodete, ktory ma tez skonczona geografie (GIS) na UJ i pracy nie ma. Ale jezeli ktos jest w tym dobry to nie ma problemu, albo jezeli ma szczescie. Mimo wszystko jestem zdania, ze geodezja to raczej dobry pomysl, w przeciwienstwie do GP. A FiR i ekonomia... Zbyt popularne kierunki, ale jezeli jestes inteligentny i zaradny to dasz rade.

A oceny... W oczach pracodawcy ocena przeklada sie na umiejetnosci, wiec lepiej sie uczyc.

A propos pierwszego postu... Mnie tam by nie interesowalo, czy dostalbym sie na polibude w Radomiu, ale czy dostalbym sie na PW, czy PWr... :) Po co dostawac sie na polowe politechnik?
      • Gość: ryba Re: czy warto dziś iść na budownictwo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.12, 16:41
        witam,
        jestes budowlancem a przebrazawiasz sie na informatyka mozesz napisac cos wiecej, jestem w takiej samej sytuacji i rowniez chce pojsc w kierunku informatyki, moze dasz kilka rad.... bo budownictwo siada i nie widze perspektyw mimo ze mam prace i za co zyc, tyle tylko ze lepiej .... lepiej juz bylo....
    • Gość: Biuro KarierMWSLiT Re: czy warto dziś iść na budownictwo? IP: 148.81.194.* 11.09.12, 09:31
      MOŻESZ STUDIOWAĆ ZA DARMO!

Międzynarodowa Wyższa Szkoła Logistyki i Transportu we Wrocławiu
      najlepsza uczelnia logistyczna w Polsce ZAPRASZA do studiowania
      na kierunku dofinansowanym z UE.

BUDOWNICTWO - studia inżynierskie

Zobacz naszą bogatą ofertę
      www.mwsl.eu

Nie zwlekaj! Nabór trwa
      • szwimi Re: czy warto dziś iść na budownictwo? 12.09.12, 22:25
        ja pitolę, ludzie piszą że po budownictwie ledwie da się wyżyć, o ile w ogóle można się gdzieś zahaczyć a tu wyskakuje jakaś pseudoszkółka i nagania ludzi...i zamiast pożyteczniej wydać unijną kasę to nabijamy kabzę tym cwaniakom. DNO
        • Gość: www Re: czy warto dziś iść na budownictwo? IP: *.dynamic.chello.pl 14.09.12, 00:28
          za chwile nie bedzie co budowac a humaniste i tak nigdy nie bedzie stac na kupno mieszkania
    • Gość: Kaja Re: czy warto dziś iść na budownictwo? IP: *.viator.plm11.pl 14.05.13, 19:54
      Już nie warto. Pracy nie ma, a jak już ma się to kolosalne szczęście to tyra sie za najniższą krajową, Sprzątaczki zarabiają więcej.
    • Gość: 7 lat po Re: czy warto dziś iść na budownictwo? IP: *.dynamic.chello.pl 04.08.13, 16:51
      NIE.
      Jak już to na architekturę.
      Na budowach panuje dramat z BHP, godzinami pracy ( nieraz 12 -14 godzin.) przy tym za małą wypłatę wysoka odpowiedzialność.
      Projektowanie to może być do łatania dziur w budżecie domowym.
      Moi znajomi, którzy maja biura projektowe zaczynają sie łamać. 3 juz zamknęło interes. Nie będę sie rozpisywał. Ja zmieniam branże na mechaniczną bo z budownictwa niewyżyje. kolega zakłada warsztat spawalniczy. Jak masz wybierać techniczne to idź na elektrykę, mechanikę lub informatykę. Tu jest przyszłość.
      Niedawno spotkaliśmy sie wspólnie powspominać studenckie lata. 35 chłopa i 5 kobiet.
      Nikt o pracy nie chciał rozmawiać. Mało kto robi w branży. Pouciekali do firm meblowych, administracji sklepów... Ci którzy zostali mają już dosyć.
    • marcin_plitwicki Re: czy warto dziś iść na budownictwo? 14.09.16, 09:44
      Do studiowania można różnie podejść, studiowanie oprócz samej wiedzy daje otwiera nam wiele możliwości, pozwala nawiązać znajomości na całe życie, uczy zaradności. Jest to dobry czas, kończyłem Akademie Polonijną w Częstochowie i różnie bywało, pod koniec trzeciego roku miałem największy kryzys ale dotrwałem do końca, z perspektywy czasy ciesze się. A po za tym.. ile dziewczyn się poznało :))
    • ziomussssssss Re: czy warto dziś iść na budownictwo? 26.12.18, 14:00
      Osobiście odradzam jako absolwent. To jest żenujące już. U mnie w firmie asystenci po studiach przychodzą za najniższą krajową, a po 3 latach pracy proponuję się im 2800zł BRUTTO !! A z tego co widzę w innych biurach jest jeszcze gorzej, w dodatku zła atmosfera, ciągły stres, praca pod presją czasu i łatwo popełnić błąd. Nie wiem gdzie ja miałem głowę jak szedłem na te studia, jestem załamany... zmarnowałem 5 lat życia na studia, dużo pieniędzy rodziców, a teraz po kilku latach pracy w zawodzie zarabiam 2500zł netto.... czyli mniej niż na kasach w biedzie. To jest masakra jakaś.... praca jest odpowiedzialna, jak popełnisz błąd to straty finansowe są wielkie, a zarobki to dno. Gdzie tu logika? Jak ja mogłem być taki głupi.....
    • qworum Re: czy warto dziś iść na budownictwo? 27.12.18, 09:14
      To zależy jakie budownictwo. Moim zdaniem to ciekawy kierunek i bardzo przyszłościowy. Wybierz sobie tylko dobrą specjalizacje, Na przykład współpracowałem z firmą Aprofi zajmującą się zbrojeniem gruntu pod budynki wielkopowierzchniowe i nie tylko i ostatnio też mówili, że szukali pracownika po budownictwie. Także jest moim zdaniem sens. jak jeszcze to lubisz to tym bardziej. Powodzenia
      • ziomussssssss Re: czy warto dziś iść na budownictwo? 27.12.18, 13:50
        A masz jakieś inne przykłady? Bo wiesz jeden przykład, który podałeś dotyczący geotechniki to trochę mało. Geotechnika to ciężki orzech do zgryzienia i być może jedyna pozostała nisza dla absolwentów. 99% absolwentów nie wybiera geotechniki - nie bez przyczyny. Jeśli ktoś jest naprawdę dobry, kumaty i pracowity to może znajdzie robotę w geotechnice, jednak trzeba od razu człowiekowi uświadomić, że to jest trudna sprawa i baaardzo odpowiedzialna. Bez dopowiedzenia tych "szczegółów" nie rozumiem jak można tak beztrosko młodemu człowiekowi doradzać. Zastanów się, co dla niego będzie lepsze. W moim biurze asystenci po studiach przychodzą na minimalnej krajowej, a po 2 latach mają podwyżkę.... o kilkaset złotych. Potem ściana, zero szans na podwyżki, zostają tylko nadgodziny. A pracuję w największym biurze w mieście wojewódzkim - duże odpowiedzialne projekty. Moim zdaniem nie warto.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka