Dodaj do ulubionych

filologia HISZPańska UAM

25.06.12, 15:11
Mam pytanie odnośnie filologii hiszpańskiej na UAMie. Czy oprócz hiszpańskiego, w programie studiów jest też równolegle drugi język? Jezeli tak, to jaki; czy istnieje jakis wybór? Moze są tu osoby, ktore mają jakieś inne informacje odnośnie tych studiów.

Podobne pytanie mam również odnośnie filologii niderlandzkiej i turkologii.
Obserwuj wątek
    • Gość: Tawananna* Re: filologia HISZPańska UAM IP: *.adsl.inetia.pl 25.06.12, 15:52
      Przejrzyj programy studiów na stronach poszczególnych instytutów, i najlepiej pytaj na forum rekrutacyjnym UAM - więcej osób, które kompetentnie odpowiedzą na Twoje pytanie.

Na hiszpańskiej jeszcze parę lat temu był obowiązkowy francuski, a potem chyba portugalski, kataloński i jakiś jeszcze iberyjski do wyboru - ale mogło się coś zmienić.

Na filologii niderlandzkiej jest angielski, choć podobno niektórzy chodzą na lektoraty gdzie indziej (sprawdź to - niderlandzka jest na Wydziale Anglistyki i szczerze mówiąc zdziwiłabym się, gdyby tam angielskiego zabrakło).

Na turkologii jest turecki i kazachski, może coś jeszcze.

Ogólnie rzecz biorąc, na każdych studiach jest jakiś drugi język, a filologie nie są tu wyjątkiem.
      • Gość: Tawananna* Re: filologia HISZPańska UAM IP: *.adsl.inetia.pl 25.06.12, 15:55
        > Ogólnie rzecz biorąc, na każdych studiach jest jakiś drugi język, a filologie n
        > ie są tu wyjątkiem.

Autokorekta: miałam na myśli to, że na każdych studiach jest jakiś język (zwykle nazywany lektoratem) i filologie nie są tu wyjątkiem (stąd każdorazowo drugi język). Czasem jest to mniej ważny lektorat, czasem zaś kładzie się na drugi język bardzo duży nacisk. Na niektórych filologiach jest jeszcze trzeci język. Do tego nie zabraknie łaciny czy innego języka "klasycznego" (niekiedy łacinę zastępuje się np. sanskrytem - no, ale to nie w przypadku filologii języków romańskich).
      • Gość: Tawananna* filologia HISZPańska UAM IP: *.adsl.inetia.pl 25.06.12, 15:55
        > Ogólnie rzecz biorąc, na każdych studiach jest jakiś drugi język, a filologie n
        > ie są tu wyjątkiem.

Autokorekta: miałam na myśli to, że na każdych studiach jest jakiś język (zwykle nazywany lektoratem) i filologie nie są tu wyjątkiem (stąd każdorazowo drugi język). Czasem jest to mniej ważny lektorat, czasem zaś kładzie się na drugi język bardzo duży nacisk. Na niektórych filologiach jest jeszcze trzeci język. Do tego nie zabraknie łaciny czy innego języka "klasycznego" (niekiedy łacinę zastępuje się np. sanskrytem - no, ale to nie w przypadku filologii języków romańskich).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka