Dodaj do ulubionych

Co studiować?

17.08.12, 14:30
Za rok idę powinnam iść na studia. Piszę rozszerzoną maturę z matematyki (bo lubię i jestem dobra) i historii sztuki (dodatkowo, bo mnie interesuję). Od zawsze chciałam iść na architekturę wnętrz, ale jest mały problem - nie jestem dobra z rysunku plastycznego.

1. Czy można gdzieś w Polsce studiować architekturę wnętrz bez egzminu z rysunku plastycznego?

2. Jeśli nie można, to proszę doradźcie mi co mam studiować. Nie musi to być związane z architekturą ani z historią sztuki. Jestem materialistką, interesują mnie studia po których znajdę pracę i dobrze zarobię.
Obserwuj wątek
    • Gość: severusio Re: Co studiowac IP: *.play-internet.pl 17.08.12, 19:19
      1. Sa, ale to Wyzsze Szkoly Gotowania na Gazie w ktorych tak czy inaczej egzaminy z rysunku sa. I dobrze, bo jak sobie wyobrazasz architekta, ktory nie umie rysowac?

2.Hmmm... Jedynie architektura (wnetrz)w jakis sposob laczy matematyke i sztuke. Poza tym musisz wybrac sztuka albo matematyka. Nauka humanistyczna (spoleczna) w ktorej potrzeba matematyki jest ekonomia, wiec idealnym wyborem moze byc UE- z tego co kojarze w Poznaniu licza rowniez historie sztuki. A moze poszlabys w strone handlu sztuka?

Jezeli chcialabys sie zameczac, ale miec z tego kase to... problem bo na dzien dzisiejszy jedynie medycyna i teologia kaplanska zapewniaja dobrze platna prace. No niby jest tez informatyka, ale boom sie konczy, a informatyk bez doswiadczenia jest tyle wart co socjolog bez doswiadczenia. Najlepiej isc w strone pasji i byc w tym bardzo dobrym specjalista.
      • another_story Re: Co studiowac 17.08.12, 19:59
        > na dzien dzisiejszy jedynie medycyna i teologia kaplanska zapewniaja dobrze platna prace

Niedawno GW pisała o zarobkach księży. I podobno różnie z tym bywa. Jak trafisz do bogatej parafii, to Ci się darzy; w parafii niebogatej i proboszcz cienko przędzie. Trudno uwierzyć, nie?
        • Gość: severusio Re: Co studiowac IP: *.play-internet.pl 17.08.12, 23:14
          No niby tak, ale to co ksieza dostaja do lapy jest tylko dla nich i o zadne mieszkanie i jedzenie sie nie martwia. No i wszystko dla siebied. No, a co z tym zrobia to tez ich interes, bo osobiscie znam ksiedza, ktory znaczna czesc przeznaczal na dzieci w Afryce oraz fundowaniem wszelakich pielgrzymek do swietych miejsc. Ale jako pedagog niezbyt dobry :)

Ale tak czy inaczej, gdyby istnial kierunek humanistyczny albo chocby okolohumanistyczny, po ktorym mam pewna stabilna prace z jakas tam pensja to bym sie sekundy nie wahal
      • chuffi Re: Co studiowac 17.08.12, 20:12
        1. Sarkazm jest tu niepotrzebny, ponieważ do architektury wnętrz nie jest potrzebny rysunek plastyczny. Tak, znam architektów, którzy nie radzą sobie z rysunkiem plastycznym. W dzisiejszych czasach i tak większość robi się na komputerze.

2. Jeśli mam wybierać to oczywiście wybieram matematykę. Historię sztuki wzięłam, bo powiedzmy - musiałam wybrać drugi przedmiot. Nie chcę studiować nauk humanistycznych, całym szacunkiem do wszystkich humanistów, chcę mieć dobrą pracę. :F

3. Nawet nie mam co komentować.

Dzięki za odpowiedź.
        • Gość: severusio Re: Co studiowac IP: *.play-internet.pl 17.08.12, 23:33
          1. Oj, rzeczywiscie moja wypowiedz mogla zabrzmiec nieco chamsko, wiec oficjalnie przepraszam. Tak, czy inaczej na studiach nie przejdziesz, ale do wykonywania tego zawodu nie potrzeba tytulu magistra, wiec przy odrobince zapalu mozesz dojsc do tego bez studiow.

2. Ale naprawde lepiej wybrac fizyke, chemie, czy geografie. Chocby na podstawie, bo bez tego wiele nie wywalczysz. A jaka uczelnia/e Cie interesuje?

Co do informatyki- nie wierze, moze rzeczywiscie informatyka to wielka czarna dziura, ktora pochlonie kazdego z tytulem (mgr) inz, ale przy takim natloku absolwentow? Nie wierze
          • chuffi Re: Co studiowac 17.08.12, 23:42
            Jeśli już miałabym coś z tych przedmiotów wybrać to na pewno fizyka. Zastanawiam się nad pisaniem podstawy. Interesuje mnie uniwersytet oraz politechnika łódzka.
            • severusio Re: Co studiowac 18.08.12, 14:50
              Daj sobie spokój z hs, fizyka może nawet jeśli nie będzie wymagana to i tak może się przydać
              • chuffi Re: Co studiowac 18.08.12, 21:18
                Jak już pisałam historia sztuki to tylko dodatkowe zainteresowanie, a nie przedmiot z którym wiążę przyszłość.
            • Gość: somebody@nowhere Re: Co studiowac IP: *.dynamic.chello.pl 07.09.12, 17:59
              Ukończenie fizyki wyklucza się z dobrymi zarobkami. Po samej fizyce będziesz mieć ciężko znaleźć dobrą pracę w przemyśle, a zostać na uczelni - uwierz że nie chciałabyś pracować za takie grosze.
      • hawa.etc Re: Co studiowac 18.08.12, 11:05
        Jedynie architektura (wnetrz)w jakis sposob laczy matematyke i sztuke

Jeszcze wzornictwo przemysłowe na politechnice jakoś tam łączy.
    • Gość: dreno Re: Co studiować? IP: *.152.150.148.dsl.dynamic.t-mobile.pl 17.08.12, 20:32
      oczywiście nie jestem ekspertem, ale moim zdaniem rynek pracy dla architektów wnętrz jest (i będzie) bardzo wąski, więc szansa na pracę w zawodzie i dobre zarobki raczej jest niewielka

nie będę może zbyt oryginalny, ale jeśli komuś zależy na pewności zatrudnienia i dobrych zarobkach to powinien wybrać informatykę, albo jakiś bardzo spokrewniony kierunek
      ta branża bardzo szybko się rozwija, w Polsce powstają liczne centra BPO, które zatrudniają "hurtowo" informatyków,
      ponadto informatyka to bardzo szeroka branża, takie osoby potrzebne są w każdej firmie, mogą pracować w agencjach reklamowych, jako graficy, projektanci stron www, spece od multimediów, twórcy gier komputerowych, jako analitycy, programiści, handlować sprzętem, i profesjonalnym oprogramowaniem, prowadzić szkolenia z IT ostatecznie mogą pracować jako nauczyciele można by tak wymieniać jeszcze długo, ale nie o to chodzi. Chciałbym pokazać, że popyt na informatyków i możliwości kariery są olbrzymie dlatego ich wynagrodzenia należą do najwyższych co odzwierciedlają różnorodne badania. A branża na pewno będzie się rozwijać bo komputeryzacja postępuje ;)
      • chuffi Re: Co studiować? 17.08.12, 23:36
        No kiedyś myślałam o grafice komputerowej, ale myślałam, że informatyków jest pełno. No i też problem w tym, że na stanowisko związane z informatyką przeważnie zatrudnia się facetów. :F
        • hawa.etc Re: Co studiować? 18.08.12, 11:04
          No i też problem w tym, że na stanowisko związane z informatyką przeważni
          > e zatrudnia się facetów. :F

Ale skąd ten pomysł?
          • chuffi Re: Co studiować? 18.08.12, 11:51
            Powiedzmy, że w własnych obserwacji.
            • severusio Re: Co studiować? 18.08.12, 14:49
              Ojej, to dobrze, że nie poszedłem na polonistykę, bo przecież większość zatrudnianych polonistów to kobiety :)
              • chuffi Re: Co studiować? 18.08.12, 21:20
                No a żebyś wiedział. :d Ale mi nie chodziło akurat o pracę w szkole. Znam niewiele dziewczyn po informatyce i nie są one zbyt zadowolone.
                • simply_z Re: Co studiować? 18.08.12, 21:44
                  no bo to robota często niesamowicie nunda,Siedzisz iles godzin przed kompem ,żadnego jakiegos kontaktu z ludzmi i klepiesz kody .Dla mnie rzyg.
                • hawa.etc Re: Co studiować? 18.08.12, 21:59

> No a żebyś wiedział. :d Ale mi nie chodziło akurat o pracę w szkole.

A kto tu pisał o pracy w szkole?
                  • Gość: f Re: Co studiować? IP: *.dynamic.chello.pl 18.08.12, 22:02
                    co studiować ? wszystko warto oprócz humanistycznych kierunków to wie dziś prawie każdy
                    • Gość: severusio Re: Co studiowac? IP: *.play-internet.pl 19.08.12, 00:30
                      No przecie polonista to nie tylko informatyk

F, ja nie wiem. Na pewno wszyscy absolwenci biotechnologii, budownictwa, fizyki nauczycielskiej, architektury, finansow, biologii, zarzadzania, geografii... pracuja w zawodzie. A podobno ok. 80% absolwentow muzykologii znalazlo prace zwiazana z wyksztalceniem
                  • chuffi Re: Co studiować? 19.08.12, 01:50
                    severusio napisał(a):

> Ojej, to dobrze, że nie poszedłem na polonistykę, bo przecież większość zatrudn
                    > ianych polonistów to kobiety :)

On.
                    • severusio Re: Co studiować? 19.08.12, 13:40
                      A każdy matematyk to nauczyciel matematyki?
                      • chuffi Re: Co studiować? 19.08.12, 21:02
                        Matematyk nie, ale polonista to osoba, która zajmuje się nauczaniem języka polskiego.
                        • hawa.etc Re: Co studiować? 19.08.12, 21:39
                          Nieprawda. Polonista może się zajmować nauczeniem języka polskiego, ale nie musi. Podobnie jak matematyk.
                        • Gość: Severusio Re: Co studiowaÄ?? IP: *.play-internet.pl 19.08.12, 21:47
                          Nie tylko. Nie widzisz analogii? Nauczyciel matematyki to matematyk, ale osoba po studiach matematycznych ktora zajmuje sie dajmy na to finansami przestaje byc matematykiem? A absolwent psychologii, jak pracuje w HR, to przestaje byc psychologiem i wyrzeka sie dypolmu magistra psychologii? Podobnie polonista, jak np. pracuje w PR albo w wydawnictwie, albo nawet na kasie, przestaje byc polonista i wyrzeka sie dyplomu? Chodzi o poloniste jako absolwenta filologii polskiej. A moje "wiekszosc zatrudnionych polonistow" moglbym zastapic "wiekszosc zatrudnionych absolwentow filologii polskiej". A czy "bezrobotny polonista" oznacza "bezrobotny nauczyciel polskiego"?
                    • hawa.etc Re: Co studiować? 19.08.12, 14:21
                      On pisał o studiowaniu polonistyki, a nie o uczeniu polskiego.
                      • chuffi Re: Co studiować? 19.08.12, 21:05
                        Pisał o polonistach.
                        • hawa.etc Re: Co studiować? 19.08.12, 21:37
                          O polonistach, o nauczycielach polskiego nic nie wspominał.
    • Gość: belial Re: Co studiować? IP: *.aster.pl 19.08.12, 09:10
      Architektura wnętrz? To ktoś z tego zrobił studia? No to koniecznie musisz się zapoznać z tym:

pl.wikipedia.org/wiki/Feng_shui
      • Gość: heh Re: Co studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.12, 12:24
        a no zrobil ,jak widzisz zębaczu.
      • chuffi Re: Co studiować? 19.08.12, 21:07
        Bardzo śmieszne. :d
    • hawa.etc Re: Co studiować? 19.08.12, 21:47
      Myślałaś o wzornictwie na PŁ? www.wzornasukces.pl/
    • moniak.89 Re: Co studiować? 20.08.12, 15:45
      Tu masz bardzo ciekawy artykuł o wyborze kierunku studiów: portal-edukacyjny-online.pl/artykuly/czy-politechnika-to-rzeczywiscie-dobry-wybor.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka