Dodaj do ulubionych

Studia wschodnie

IP: *.nstream.pl 31.08.12, 23:20
Witam, czy ktoś może studiuje ten kierunek i mógłby się wypowiedzieć na jego temat? Jest interesujący, warto? Z góry dzięki.
Obserwuj wątek
    • severusio Re: Studia wschodnie 01.09.12, 13:45
      W sumie mogę się przyłączyć do pytania, a sam spróbuje odpowiedzieć, ale za miesiąc
      • hawa.etc Re: Studia wschodnie 01.09.12, 22:14
        A więc jednak? Poznań :-)
        • tawananna Re: Studia wschodnie 01.09.12, 22:32
          @hawa.etc: a Ty w końcu gdzie i na czym? :)
          (Ja od października na wiadomym kierunku... zobaczymy, co z tego wyniknie :)).
          • hawa.etc Re: Studia wschodnie 01.09.12, 23:07
            Polon w Warszawie, po tych wszystkich perypetiach. Poznań niestety nie miał mojej specjalności, więc podziękowałam.
            • tawananna Re: Studia wschodnie 01.09.12, 23:37
              Cieszę się, że się udało. Ta specjalizacja to coś z cywilizacją europejską? Dobrze kojarzę? W Poznaniu wszystkie specjalizacje są, jak zresztą wiesz, "zawodowe".
              • hawa.etc Re: Studia wschodnie 02.09.12, 11:01
                No właśnie chodziło mi o zawodową - w Poznaniu nie ma nauczana polskiego jako obcego. Te specjalizacje-cywilizacje to jakaś bzdura :-)
                • Gość: Tawananna* Re: Studia wschodnie IP: *.ip.netia.com.pl 02.09.12, 12:32
                  No właśnie coś mi się nie zgadzało, bo te cywilizacje zupełnie do Ciebie nie pasują :), ale teraz już wszystko jasne :). W Poznaniu polski jako obcy jest chyba teraz dostępny na mgr, ale nie na lic. Sama myślałam właśnie o tej specjalizacji i nie mogłam odżałować, że w Poznaniu jej wtedy wcale nie było.
                  • hawa.etc Re: Studia wschodnie 02.09.12, 13:01
                    Wiem też, że jest podyplomówka, ale:
                    - po co płacić za coś, co mogę mieć za darmo?
                    - chcę zacząć pracować tak szybko, jak to tylko będzie możliwe, więc nie chcę czekać ze specjalizacją zawodową aż do dyplomu.

A specjalność europejska polega na tym, że trzeba wybrać dwa języki, a nie jeden (ale nie ma więcej godzin), a na magisterce jest więcej zajęć z literatury światowej. Wielka mi specjalność :D
                    • Gość: Tawananna* Re: Studia wschodnie IP: *.ip.netia.com.pl 02.09.12, 16:01
                      A nie, podyplomówka jest płatna, i do tego średnio interesująca dla polonisty - co innego dla filologa obcego albo osoby po zupełnie innych studiach. Przez moment myślałam o tym - ale dla polonistki dodatkowo z kwalifikacjami do nauczania języków obcych zupełnie to nie ma sensu.

Żałuję tej specjalizacji na studiach - zwłaszcza że ją w końcu na UAM otworzyli.

Specjalność europejska wygląda pasjonująco i niezwykle ambitnie ;PP

• hawa.etc Re: Studia wschodnie 02.09.12, 16:26
                        Wiesz co, tylko na UW to działa trochę inaczej niż na UAM. Są dwie polonistyki: polonistyka spec. literaturoznawczo-językoznawcza i spec. literatura i kultura polska w perspektywie europejskiej i światowej. To jakby dwa osobne kierunki z dwiema rekrutacjami, które mało się od siebie różnią. Jestem na europejskiej, bo tam trudniej się było dostać. Natomiast specjalizacje zawodowe to zupełnie inna sprawa i wybiera się je już podczas toku studiów.
                        • Gość: Tawananna* Re: Studia wschodnie IP: *.ip.netia.com.pl 02.09.12, 16:32
                          O tych dwóch rekrutacjach i dwóch polonistykach słyszałam. Ale czy na obu dostępne są te same (wspólne) specjalizacje zawodowe, czy też inne? Czy te kierunki w ogóle są związane blisko administracyjnie, pod względem wykładowców itd., czy działają dość autonomicznie (poza kwestią rekrutacji)?
                          • hawa.etc Re: Studia wschodnie 02.09.12, 16:57
                            > O tych dwóch rekrutacjach i dwóch polonistykach słyszałam.

W zeszłym roku była jeszcze trzecia polonistyka o specjalności logopedia, ale teraz chyba się przetransformowała w całkowicie odrębny kierunek.

>Ale czy na obu dostę
                            > pne są te same (wspólne) specjalizacje zawodowe, czy też inne?

Wszystkie takie same. Jakieś trzysta osób toczy rokrocznie krwawą bitwę o spec. redaktorsko-korektorską

>Czy te kierunki
                            > w ogóle są związane blisko administracyjnie, pod względem wykładowców itd., czy
                            > działają dość autonomicznie (poza kwestią rekrutacji)?

Niektóre wykłady są razem, a jeśli chodzi o administrację, to wszystko jest prowadzone przez jedno biuro (przynajmniej tak było podczas rekrutacji).

Jak masz ochotę obejrzeć sobie plany, to są tu: www.polon.uw.edu.pl/
                            Niestety, nie mogę podać linka bezpośredniego, bo nie wiedzieć czemu klikanie w poszczególne zakładki nie zmienia adresu w przeglądarce.
          • hawa.etc Re: Studia wschodnie 01.09.12, 23:09
            A kierunek wiadomy... Ekstra! Jaki był próg w tym roku?
            • tawananna Re: Studia wschodnie 01.09.12, 23:41
              W 1 turze próg rekordowy, 96,5. W drugiej spadł, chyba do 92. Z niem. progi były niższe.
              • Gość: simply_z Re: Studia wschodnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.12, 13:16
                o a jaki?;)
                mozesz mi napisac na maila..jesli nie chcesz pisac na forum:)
                • Gość: Tawananna* Re: Studia wschodnie IP: *.ip.netia.com.pl 02.09.12, 15:56
                  Sprawdź @.
        • severusio Re: Studia wschodnie 02.09.12, 16:34
          Yhym. Co prawda II nabór się jeszcze nie zakończył, ale nawet gdybym zrezygnował to i tak pewnie coś w Poznaniu albo Toruniu, ew. Gdańsku i Wrocławiu
    • hawa.etc Re: Studia wschodnie 02.09.12, 11:09
      Popytaj ludzi z tego fanpejdża.

Na forum wschodoznawców też powinny być jakieś informacje, nie wiem czy aktualne.
    • another_story Re: Studia wschodnie 02.09.12, 13:11
      Czy ja coś przegapiłam? Tawi, przyznaj się - co zamierzasz znowu studiować?
      • Gość: Tawananna* Re: Studia wschodnie IP: *.ip.netia.com.pl 02.09.12, 15:57
        No przyznaję się bez bicia - na mailu ;).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka