Dodaj do ulubionych

Pomocy- jestem w kropce

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.07.04, 23:33
Proszę o wszelkie sugestie! Jestem w kropce. Nie zdałem na Uniwersystet
Warszawski na romanistykę i nie wiem co teraz robić. Planuję albo iść na
przez rok chodzić na kurs przygotowawczy i podjąć jakąś pracę i próbować za
rok albo wybrać się na Turystykę i Rekreację do Wyższej Szkoły Ekonomicznej
(a propos - chodzi ktoś tam). Nie wiem która opcja jest lepsza...
Obserwuj wątek
    • Gość: Misia ja bym próbowała za rok... IP: *.rtk.net.pl 08.07.04, 15:36
      jeśli romanistyka to jest naprawdę to, co Cię interesuje - to próbuj za rok, a
      przez ten rok podejmij jakąś pracę, zrób jakieś kursy - tak jak piszesz.
      lepiej studiować, to co się lubi, a nie męczyć się na jakimś niefajnym z
      Twojego punktu widzenia kierunku - chyba, że Turystyka i Rekreacja też Cię
      interesują. :)

życzę trafnej decyzji,
      pozdrawiam
    • harriet4 Re: Pomocy- jestem w kropce 08.07.04, 19:06
      Też radze spróbować na rok, jak już masz wydać kasiorę na prywatną to lepiej
      zrezygnuj, bo co Ci da to ,że bedziesz miał skończony tylko rok na jakiejś
      prywatnej uczelni?
      Jeśli lubisz filologie romańską to poszukaj może jakiejś uczelni, która ma te
      studia zaocznie albo wieczorowo i tam spróbuj!
      Ja też juz łapię się czego mogę, bo tam gdzie chciałam to niestety się nie
      udało ale prywatnych się nie czepiam, to nic nie daje!
      No życze trafnych wyborów, powodzenia!
      • Gość: fa!th Re: Pomocy- jestem w kropce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.04, 23:37
        ja mam wyniki za tydzien, nie wiem czy sie dostane ,ale jezeli nie, to takze
        mysle o pracy na ten rok i startowaniu w przyszlym - wyobr studiow jakby nie
        patrzec t oinwestycja na cale zycie - proponuje poczekac - pozdrawiam
    • tak_zwany Re: Pomocy- jestem w kropce 08.07.04, 23:55
      Zakładam, że jesteś zdeterminowany, aby studiować romanistykę...
      Problem polega przede wszystkim na tym, czy "nic nie robiąc" (mam tu na myśli
      brak jakiegoś stałego wysiłku intelektualnego w postaci nauki) będziesz w
      stanie zmobilizować się do przygotowań do kolejnego podejścia. Wbrew pozorom
      nie jest to takie proste - znam ludzi, którzy nie dostali się na "wymarzony
      kierunek" z roku na rok osiagając coraz gorszy wynik na egzaminine wstępnym.
      Czy nie jesteś w stanie załapać się na jakieś dzienne studia? Szkoda pieniędzy
      na Szkołę Wyższą. Pójście do pracy z pewnością ma swoje zalety, ale może
      utrudnić Ci uczenie się do wstępnego. Z dwojga chyba lepszym rozwiązaniem jest
      studiowanie gdziekolwiek - nie tracisz roku i zostajesz z "czymś" w przypadku -
      nie życzę Ci tego - kolejnego niepowodzenia. To ostatnie musisz niestety
      uwzględnić w planach życiowych i poszukać sobie "awaryjnego" kierunku na
      bardziej renomowanej uczelni. Staraj się, aby to było coś, co Cię zainteresuje.
      Nie zrażaj się - być może uda Ci się dostać za drugim razem (skoro można na
      AM...), jednak bądź przygotowany na wszelkie ewentualności...
      • Gość: heksa Re: Pomocy- jestem w kropce IP: *.samorzad.uw.edu.pl 09.07.04, 13:31
        Albo wyjedź do Francji jako au-pair.
        Zarobisz pieniądze na utrzymanie, nauczysz się języka.
        • Gość: studencik Re: Pomocy- jestem w kropce IP: 217.8.186.* 09.07.04, 14:49
          Idź do Wyzszej Szkoly Ekonomicznej zaocznie i rozpocznij prace. Bedziesz
          zarabic na siebie i wystarczy Ci na studia. Ja tak kiedy zrobilem, ale juz
          kilka lat temu i tego nie zaluje. Powodzenia.
          • tak_zwany Re: Pomocy- jestem w kropce 09.07.04, 15:03
            Wyższa Szkoła Ekonomiczna chyba cienko przędzie, skoro takich metod się chwyta.
            A bajeczkę o byciu ekonomistą w poważnej firmie to możesz dzieciom kupującym
            hamburgery opowiadać...

Rada heksy jest wg mnie najlepsza...
            • Gość: studencik Re: Pomocy- jestem w kropce IP: 217.8.186.* 09.07.04, 15:05
              Życzę Ci powodzenia. Nie napisalem ze jestem ekonomistą w firmie, ale nie pisze
              ze sprzedaje hamburgery. Mam dosyc przyzwoita prace i przyzwoite pieniadze, na
              które zresztą pracuję od kilku lat. Powodzenia
              • tak_zwany Re: Pomocy- jestem w kropce 09.07.04, 15:21
                No to nieco dwuznaczne jest to, co napisałeś...

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=245&w=14065950&a=14068020
                Coś tu kwasisz... "jestem, ekonomista i pracuje w powaznej firmie finansowej i
                nigdy nie sprzedawalem hamburgerów." Zaraz mi powiesz, że z jednej strony to
                jesteś ekonomistą, ale jako ekonomista nie pracujesz... Ale jak na mój gust to
                po prostu masz problemy z trzymaniem się jednej wersji bajeczki... Cóż, to
                tyle, jeżeli chodzi o Ciebie...

sprzedawalem hamburgerów. Powodzenia po uniwersytetach.
                • Gość: studencik Re: Pomocy- jestem w kropce IP: 217.8.186.* 09.07.04, 15:23
                  tak pracuje w frmie finansowej, ale nie jako typowy ekonomista.- chodzilo mi o
                  to, ze nie prowadze analiz ekonimiczych.
    • Gość: gaja Re: Pomocy- jestem w kropce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.04, 17:10
      a moze spróbujesz zdawac do jakiegos NKJO? Większość tych mało obleganych
      przeprowadza rekrutacje we wrzesniu, np. w Łowiczu czy Radomiu (te są najblizej
      Warszawy). Możesz tam studiować dziennie i nie placic a przy okazji na pewno
      sie czegoś nauczysz i nie wypadnies z formy przed egzaminami
      pozdr:)
    • Gość: tyle Re: Pomocy- jestem w kropce IP: *.crowley.pl 09.07.04, 18:05
      eeech.. cos mi sie zdaje ze tych "kropek" bedzie tysiace..tzn. problemow co
      dalej.
      czytaliscie dzisiejszy artykul Wyborczej?
      serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,2171637.html Mniej bezpłatnych studiów ...
      "Co najmniej 9 tys. młodych ludzi zamiast trafić na bezpłatne studia, będzie
      musiało w tym roku za nie zapłacić albo w ogóle zrezygnować z nauki.."

eech..
      Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka