IP: *.ip.shentel.pl 24.03.13, 09:08
Witam wszystkich. Proszę o jakieś porady i pomoc. Otóż do wtorku muszę złożyć papiery na dalszą kwalifikację do programu Erasmus na wymianę studentów z zagranicą. Było trochę krajów do wyboru, ale ja waham się między Włochami (Palermo) a Węgrami (Veszprem). Pewnie większość z Was będzie zapewne za tym pierwszym, ale właśnie nie mam tej pewności czy wykłady na tamtejszej uczelni są prowadzone po angielsku. Na stronie programu jest napisane, że większość uczelni włoskich, hiszpańskich, francuskich czy niemieckich prowadzi wykłady w ich ojczystym języku, z drugiej strony babka zajmująca się rekrutacją powiedziała mi, że na tej uczelni będą po angielsku. Napisałam jeszcze dla pewności maila do nich czy aby na pewno, coby nie było że wybiorę Włochy myśląc, że wykłady są po angielsku a nie będą Istotną różnicą są też koszty transportu, jak i samego pobytu. We Włoszech niestety więcej mnie to wyniesie, mimo że będę miała większy grant. Do Włoch będę musiała polecieć samolotem, a na Węgry mogę już autokarem (koszt jak patrzyłam około 200zł, a samolot 700zł). No i same ceny, we Włoszech jest euro, na Węgrzech forint i ceny bardziej podobne do tych w Polsce może nawet tańsze. Zresztą będę się czuła bardziej "swojsko" na Węgrzech, gdyż jest to kraj podobny do Polski, a szczerze trochę się boję tak długiej rozłąki, gdyż będę jechała na cały rok. Czy lepiej pojechać do ciepłej itali, gdzie przez cały rok będę miała lato i ten niezapomniany urok południowej Sycylii? No kurde naprawdę nie wiem co mam wybrać i proszę Was o jakieś porady i informacje jeśli ktoś z Was był na takiej wymianie :)
Obserwuj wątek
    • Gość: kalina Re: erasmus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.13, 20:28
      już prawie maj, więc pewnie coś wybrałaś, możesz dać znać co i jak? chętnie się dowiem, bo marzę o erasmusie za rok lub max dwa, nawet zapisałam się do speak upa tylko i wyłącznie w tym celu i szkolę angielski już od roku, widzę efekty, ale najbardziej obawiam się tego jednak nadal (chociaż może za rok/dwa już nie będę się martwić), więc daj proszę znać jak twój poziom z ang? :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka