Dodaj do ulubionych

SPSS - Statystyki opisowe

IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.05.14, 17:08
Witam,

Mam problem związany z programem SPSS. Otóż, chcę zrobić pewne statystyki opisowe, więc wchodzę w ANALIZA-OPIS STATYSTYCZNY-STATYSTYKI OPISOWE, jednakże w lewym okienku, w którym powinny pojawić się wszystkie moje zmienne (5 nominalnych i 1 ilościowa), pojawia się tylko jedna ilościowa, nie ma nominalnych. Czy ktoś wie, gdzie/w jaki sposób, mogę to zmienić? Z moich znajomych, nikt nie ma takiego problemu i wszystkim wyświetlają się wszystkie zmienne, stąd wiem, że coś jest nie tak. Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc.
Obserwuj wątek
    • Gość: Szymon Re: SPSS - Statystyki opisowe IP: *.dynamic.chello.pl 17.10.14, 17:12
      Pytanie pierwsze - skąd masz bazę danych? Importowałeś z Excela, czy była ona tworzona od poczatku? Po drugie - z której wersji SPSS'a korzystasz? Po trzecie - nowsze wersje SPSS'a mają tę przypadłość, że filtrują dane, które nie powinny być uwzględniane w statystykach opisowych - jak chcesz np. liczyć średnią dla zmiennych nominalnych? Ale możesz po prostu na chwilę zmienić typ zmiennej nominalnej na ilościową, wykonać statystyki opisowe i przywrócić im dawną postać. To wszystko.

Albo - jakie konkretnie statystyki chcesz uzyskać? Jak coś - dzwoń, 792005699
    • driss1 Re: SPSS - Statystyki opisowe 20.10.16, 11:25
      mi pomagał Pan Konrad z metodolog. Odezwij się do niego

www.nauka.metodolog.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka