IP: *.gdc.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.05, 11:10
Z pewnością na tym forum wiele już tego typu wątków, ale wybaczcie że zakładam
nowy temat. Jestem dopiero w 1 klasie liceum, ale myślę już nad studiami,
głównie dlatego, że w mojej szkole w drugim semestrze wybieram 2 przedmioty
faktulatywne, które będa wykładane na poziomie podstawowym. Na 99% będzie to
biologia i chemia. Z tą drugą dziedziną chciałbym związac swą przyszłość na
studiach (z tą pierwsza może też bo dosyć podoba mi się biochemia, wiec moze...)
Chciałbym zapytać się czy łatwo teraz znaleźć pracę chemikowi oraz czy kończąc
studia magisterskie z chemii mozna zostać nauczycielem tego przedmiotu w
szkole gimnazjalnej chociażby - chyba wyczuwam jakieś powołanie nauczycielskie :)

Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • Gość: Tawananna* Re: Chemia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 11:58
      > czy kończąc
      > studia magisterskie z chemii mozna zostać nauczycielem tego przedmiotu w
      > szkole gimnazjalnej chociażby

Można. Można też być nauczycielem w liceum :). Trzeba mieć zrealizowane
      przedmioty metodyczno-pedagogiczne na uczelni i odbyte praktyki. Na chemii
      uniwersyteckiej chyba nie ma z tym problemów, nie wiem, jak jest na uczelniach
      technicznych. Można też skończyć kurs metodyczny po studiach, płatnie.
    • Gość: annabell Re: Chemia IP: *.zgora.dialog.net.pl 28.01.05, 23:35
      Witaj!
      Ja właśnie jestem na pierwszym roku chemii biologicznej (połączenie dwóch
      ulubionych zarówno przez Ciebie jak i przeze mnie przedmiotów :)). Po pierwsze
      wydaje mi się, że jesli faktycznie chcesz studiować na tym kierunku (czyli
      chemii) to te studia są dla Ciebie, bo wielu jest takich, dla których jest to
      swego rodzaju poczekalnia i ci się męczą. Wychodze też z założenia, że
      współczesny świat bez chemii nie będzie mógł istnieć i ta nauka coraz bardziej
      się rozwija, więc optymistycznie podchodząc do przyszłości praca powinna sie
      znaleźć, szczególnie dla tych, którzy czuję powołanie:) A praca w szkole, jak
      najbardziej, wystarczy ukończyć blok przedmiotów dydaktycznych i zaliczyć
      praktyki, każdy ma do tego prawo, wystarczy chcieć :) Mówię tu akurat o
      uniwersytecie, ale myślę, że na politechnice blok przygotowujący do zawodu
      nauczyciela również może być realizowany. Życzę powodzenia i wymarzonych
      studiów :)
    • Gość: jasna_79 Re: Chemia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.05, 14:16
      Cześć,
      mój Bliski jest po chemii na PW i jest bardzo zadowolony. W tej chwili
      finalizuje doktorat i prawdopodobnie zostanie na uczelni, bo naprawdę w tej
      dziedzinie dużo się dzieje i jest mnóstwo możliwości. Specjalizuje się w
      technologii chemicznej. Jego znajomi z roku też mają pracę i raczej są
      zadowoleni. Parę osób wyjechało do Irlandii i UK pracować w laboratoriach.
      Z tego co zrozumiałam z Jego wywodów, jeśli ktoś chce być nauczycielem niech
      studiuje chemię uniwersytecką. Naukowcy i pracownicy dużych firm to raczej
      wychowankowie politechnik.
      • eliela Re: Chemia 29.01.05, 17:10
        no nie przeciągajmy strun:) politechnika a uniwersytet to jeszcze nie pełna
        diagnoza co do przyszłosci.akurat moja mama jest chemikiem po uniwersytecie,
        obecnie pracuje w instytucie w Sztokholmie,a zapotrzebowanie na młodych
        naukowców pełnych pasji zawsze jest. i nawet tak trudny zawód nauczyciela jest
        potrzebny-mozesz skonczyc jak juz wspomniano chemię na uniwr.(z sciezką
        pedagogiczną) jak równiez na politechnice(z tym, ze potem musisz równiez
        zaliczyc praktyki w szkole etc.)

pozdrawiam ciepło:)
    • Gość: ula Re: Chemia IP: *.osiedla.net 02.02.05, 22:06
      najlepiej idz na politechnike, zapomnij o uniwerku bo nie dostaniesz pracy; po
      polibudzie masz inzyniera i do tego mozna uczyc (kurs pedagogiczny trzeba zrobic
      dodatkowo); ja jestem na 4 roku biotechnologii na PWr, polecam jezeli interesuje
      Cie biochemia
      • Gość: digiman Re: Chemia IP: *.gdc.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.05, 12:41
        Po uniwerku można mieć magistra a po politechice inżyniera tak ??

Głupio sie pytam, ale jak widzicie w wielu sprawach jeszcze jestem
        niewtajemniczony... Musze to nadrobić :) Jeżeli macie jakieś ciekawe strony
        ogólnie na temat studiów, gdzie wszystko jest dokładnie opisane to zapodajcie
        linka :)

A wracając do chemii - chcąc studiować tą dziedzinę jakieś uczelnie mogą wymagać
        matury z fizyki ?
        • Gość: artek Re: Chemia IP: *.gdc.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.05, 12:42
          Ups... zły nick sobie wpisałem - digiman to autor tego wątku, czyli ja :)
          Pozdrawiam
        • eliela Re: Chemia 03.02.05, 16:41
          tytuły na politechnice są dwustopniowe,tj.studia I stopnia(tytuł inżyniera po
          obronie) oraz II stopnia(tytuł magistra tez po obronie).mozesz poprzestac na
          jednym tytule, lub miec dwa-mgr inzynier.
          co do matury-sprawdz na stronach, na PW wymagają matematyki i fizyki, a dla
          wydziału chemicznego zamiast fizyki mozna zamiennie pisać chemię.
    • Gość: oldschool Re: Chemia IP: 193.0.68.* 03.02.05, 13:22
      Jeżeli będziesz dobry, to po tak "twardym" kierunku jak chemia problemów z pracą
      nie powinno być. Taka specjalistyczna wiedza jest bardzo ceniona, np. przez
      firmy farmaceutyczne.

A nauczyciel? Tutaj nawet nie trzeba być dobrym...
    • Gość: Lupara Re: Chemia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.05, 14:20
      Chemia do kierunków łatwych nie należy. Jeżeli zamierzasz studiować chemię i
      potem uczyć to marnujesz sobie życie. Jeśli w pełni świadomie chcesz podjąć
      takie studia to nastaw się na to, że na pewno będziesz miał możliwość robić w
      życiu wiele ambitniejszych rzeczy niż uczenie w gimnazjum. Zarówno po chemii na
      politechnice czy uniwerku po odpowiednich kursach będziesz mógł uczyć w
      gimnazjum. Tylko jak juz skończysz kierunek to powinieneś się zastanowić czy
      nauczanie nie będzie krokiem wstecz.
      PZDR

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka