Dodaj do ulubionych

prawo jazdy

15.12.11, 18:38
Ja tylko dotre do UK chce zrobic prawojazdy. Opcja maz-nauczyciel odpada :-) Wiec szukam dobrego instruktora z okolic Windsor. Ale sama nie wiem czy polskojezyczny czy angielskojezyczny. Martwie sie, ze jak bede sie uczyc jezdzic z Polakiem to na egzaminie obleje bo nie bede rozumiala polece, a jesli wybiore instruktor anglojezycznego to moge miec problem z komunikacja.
Dziewczyny jakie Wy macie doswiadczeni i moze znacie kogos godnego polecenia?
Dzieki
Gosia
Obserwuj wątek
    • a.rokosz Re: prawo jazdy 15.12.11, 19:26
      Zrób jeszcze w Poloscem w Uk placi sie 25 za godzine jazdy, plus koszty egazminow, u mnie ponad tysiaczek poszlo swobodnie
      • klara11 Re: prawo jazdy 15.12.11, 20:02
        W Polsce nie dam juz rady za malo czasu
        A ile kosztuje egzamin? I za ktorym razem zdalas?
        • a.rokosz Re: prawo jazdy 15.12.11, 20:11
          ja zdawalam 2 lata temu,wiec teraz koszty sa inne: www.direct.gov.uk/en/Motoring/DriverLicensing/NeedANewOrUpdatedLicence/DG_4022089

wez pod uwage tez to, ze mozesz wydac na kurs od 1000 do 3 tys funtow, zalezy duzo od Ciebie, na jakiego instrutora i egzaminatora trafisz
    • glasscraft Re: prawo jazdy 15.12.11, 20:15
      Nie polece Ci nikogo konkretnego, bo mieszkam w innej czesci i zdawalam egzamin jakies 11 lat temu. Nie jezdzilam nigdy jako kierowca w Polsce i mialam tutaj angielskiego instruktora. Pewnie terminy jezykowe byly mi oczywiscie zupelnie obce, ale wyjasnil mi "okrezna droga". Da sie, zdalam teorie na 100% i jazde za pierwszym podejsciem, a nie moge powiedziec zebym jakims niezwyklym kierowca-geniuszem byla.
    • tym08 Re: prawo jazdy 16.12.11, 14:53
      Ja w 3 tyg zrobilam kurs w Polsce, jak bylam na wakacjach. Egzaminy juz zdawalam tutaj, bez problemu za 1szym razem. 1000zl a ponad 1000f za kurs to jednak spora roznica dla mnie byla.
      • klara11 Re: prawo jazdy 16.12.11, 16:29
        1000zl czy 1000 F to i dla mnie bardzo duza roznica. Niestety kursu w PL nie zdaze zrobic, a prawo jazdy musze miec. Ja rok temu chodzilam juz na kurs i 20 h w PL wyjezdzilam, takze mam nadzieje, ze w UK zamkne sie takze w 20 h czyli bedzie to 500 F plus oplaty za egzamin.
        czy ktos ma moze do do odsprzedania ksiazke przygotowujaca do egzaminu z teorii po polsku?
        • yourdoubt Re: prawo jazdy 16.12.11, 19:18
          ja sie przygotowuje do egzaminow.
          Pierwsze 4 godziny wzięłam z Polakiem. Później 20 godzin z Anglikiem. Jakoś większych problemów nie miałam. Nowych terminów się nauczyłam, instruktor był wyrozumiały.
          Teraz jeżdzę z mężem. Myślę, że toerię będę chciała zdawać w lutym, a praktyczny na wiosne. Wciąż nie czuję się komfortowo za kółkiem
          A zestaw książek do nauki jazdy możesz zamówić przez internet
          www.drivinglicence4u.cu.uk
        • weromama Re: prawo jazdy 16.12.11, 21:49
          do klara11

Niedawno wypelnialam forme na prawo jazdy i jest tam cos takiego:
          "To apply for a provisional driving licence, you must therefore be 'normally resident' in the UK for more than 185 days."
          Jak chcesz to obejsc?
          Bez provisional driving licence nie bedziesz mogla jezdzic z instruktorem.
          Co do teorii to od 23.01.2012 egzaminy teoretyczne beda odbywaly sie na nowych zasadach.
          • malgosia.kropka Re: prawo jazdy 16.12.11, 22:26
            hej. Ja 2 tygodnie temu zdałam teorie,po nowym roku zacznam jazdy!!! Mam komplet książek i płyty EMANO , które chętnie odsprzedam. Mieszkam na zachodzie londynu. Jesli jestes zainteresowana pisz.Pozdrawiam
          • klara11 Re: prawo jazdy 17.12.11, 00:57
            Niczego nie chce obchodzic , nie mialam swiadomosci, ze musze mieszkac w UK pol roku aby moc robic prawojazdy.
            • yourdoubt Re: prawo jazdy -do weromamy 17.12.11, 12:30
              a co ma sie zmienić od stycznia dokladnie??
              • weromama Re: prawo jazdy -do weromamy 17.12.11, 14:14
                Cytuje:
                "Od 23 stycznia 2012 r. na egzaminie teoretycznym będą nowe pytania, których nie będzie można poznać wcześniej. Będzie to sytuacja podobna do tej, z jaką już teraz mamy do czynienia z hazard perception - dostępne filmy szkoleniowe są jedynie podobne do tych, z którymi można zetknąć się na prawdziwym egzaminie."
                Ja wolalam nie ryzykowac, zarezerwowalam termin, w dwa tygodnie (bardzo intensywne) nauczylam sie i zdalam za pierwszym razem (teoria jest wazna dwa lata).
    • klara11 Re: prawo jazdy 17.12.11, 14:14
      Tu jest dokladnie wszystko opisane
      www.drivingtestsuccess.com/tests/changes-to-the-theory-test-in-january-2012/
      • weromama Re: prawo jazdy 17.12.11, 14:54
        na w/w stronie jest jeszcze stara data, w grudniu 2011, DSA zawiadomilo o niewielkim opoznieniu
        www.dft.gov.uk/news/stories/dsa-news-20111212
        • zuzanka77 Re: prawo jazdy 17.12.11, 17:47
          Witam!
          12 grudia czyli w zeszly poniedzialek zdalam teorie po angielsku.przeczytalam 2 razy ksiazki DSA theory test i cwiczylam hazard perception clips on line.pytan jest 50 na 57 min.multiple choice a potem 14 vidoe clipow na ktorych musisz zauwazyc niebezpieczenstwo na drodze.koszt 31£ a za praktyczny £61.ja mialam jazdy z AA bo moj samochod to tez Ford jak i sampchody AA.wymieniane co 6mies na nowe.
          radze poczytac dokladnie jak wyglada caly proces egzaminow i zdasz teorie latwo bo przeciez chodzi tez o zdrowy rozsadek.mialam 13 godz z AA teraz z mezem.powodzenia
          • yourdoubt Re: prawo jazdy 17.12.11, 19:43
            Dzięki dziewczyny:-)
            Ja to chyba jestem blondynka jeżeli chodzi o jazdę. Jeżdżę już z 3 mce i wciąż nie czuję się komfortowo za kółkiem (nie wiem czy to ta lewa strona, małe, wąskie uliczki, brak świateł na drogach, bo mieszkam w country side, stresujący mąż na miejscu pasażera czy może wszystko na raz).
            W każdym razie mój mąż mówi, że jestem blondynka, jeżeli chodzi o samochód.
            Myślałam, że mi to lepiej będziesz szło.
            A na czas zimy prowadzenie samochodu sobie daruje w warunkach śnieżnych i ślizgawicy. Więc jak wsiądę po dłuższej przerwie za kółku, to znowu będzie nauka od początku heh.
            • natalinka.londyn Re: prawo jazdy 17.12.11, 22:22
              hej!
              ja też jestem w trakcie nauki do egzaminu teoretycznego, który juz za niecale 2 tygodnie!
              zapisalam sie jeszcze w tym roku, zeby zdawac przed zmianą zasad. teoria jest prosta, wystarczy sie nauczyc ;) no i zaliczyc hazard perception, ale to juz mam raczej opanowane. powodzenia wszystkim, obysmy zdały za 1 razem! :D
              • klara11 Re: prawo jazdy 17.12.11, 22:29
                Sper dziewczyny i powodzenia. Dajcie znac jak poszly Wam egzaminy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka