Dodaj do ulubionych

Filologia Ukraińska UW

IP: *.aster.pl 30.01.05, 18:11
Witam,
mam kilka pytań na temat filologii ukraińskiej na UW.
Po pierwsze, czy trzeba znać język ukraiński, żeby tam studiować, czy jest od podstaw? W informacji o rekrutacji jest tylko egzamin z języka polskiego.
Dużo jest kandydatów? Może się orientujecie czy cieżko się dostać?
Chcę studiować ten kierunek głównie dla nauki języka, czy znajdę tam to czego szukam?
I jaka jest atmosfera, bo to też ważne?
Jeśli ktoś zna odpowiedzi na te pytanie, albo ma jakieś sugestie, bardzo proszę o wpis.
Pozdrawiam
:)
Obserwuj wątek
    • Gość: ola Re: Filologia Ukraińska UW IP: 81.15.254.* 30.01.05, 19:07
      na filologie nie idzie sie zeby uczyc sie jezyka:tego mozesz nauczyc sie na
      kursie!! filologia to takze wiedza o kraju,kulturze,gramatyka (opisowa
      itp),historia i inne przedmioty,ktore moga tylko zmeczyc kogos kto chce nauczyc
      sie TYLKO jezyka!
    • Gość: Tawananna* Re: Filologia Ukraińska UW IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 30.01.05, 19:18
      > Po pierwsze, czy trzeba znać język ukraiński, żeby tam studiować, czy jest od
      podstaw?

A sprawdzają na wstępnych znajomość ukraińskiego?

Nie wiem, jak jest akurat na UW, ale generalnie mniej typowe filologie (czyli
      wszystkie z wyjątkiem angielskiej, niemieckiej, francuskiej, rosyjskiej - w
      wypadku tej ostatniej już nie zawsze) zakładają naukę języka od podstaw.

> Chcę studiować ten kierunek głównie dla nauki języka, czy znajdę tam to czego
      szukam?

Nie znajdziesz. Jak napisano niżej, filologia to nie nauka języka. Na filologii
      będziesz miała jeszcze masę innych przedmiotów, zarówno dotyczących Ukrainy,
      jak i językoznawczych itd. Jeśli chcesz się tylko nauczyć języka, nie warto
      skazywać się na 5 lat męki "bo a nuż mi się spodoba".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka