Dodaj do ulubionych

prośba do filozofów

IP: *.provider.pl 17.02.05, 22:40
Mam prośbę o pomoc w pewnych kwestiach dotyczących filozofii.Po pierwsze
chciałabym uzyskać odpowiedź na pytanie jak Kant rozwiązuje problem
skończoności świata w czasie i przestrzeni(jest czy nie jest skończony?),po
drugie do jakich filozofów pasują pojęcia: ogarniające,etyka i
estetyka,ostatnie pytanie brzmi czy chaos może być arche?
Byłabym bardzo wdzięczna za wszelką pomoc.
Obserwuj wątek
    • Gość: k Re: prośba do filozofów IP: *.provider.pl 19.02.05, 16:21
      up
    • Gość: hiii Re: prośba do filozofów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.05, 18:01
      1. problem skończoności świata w czasie i przestrzeni to jedna ze wskazanych
      przez Kanta antynomii, kompromitujących spekulatywną kosmologię. na gruncie
      tych rozważań skończony ludzki rozum wikła się w sprzeczności, efektem jest
      możliwość podania tak samo przekonujących, argumentów za "tak" jak i za "nie".
      Kant, na drodze badań transcendentalnych nad rozumem, określając wyjściowy
      problem jako ideę regulatywną, daje trzecią odpowiedź, mianowicie, że świat
      jest potencjalnie nieskończony. Szczegóły: w Krytyce czystego rozumu" albo w
      książce "Kant" O. Hoffe.

2. ogarniające: Karl Jaspers

3. etyka i estetyka: nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi, to dziedziny filozofii
      praktycznej, obejmujące bardzo szeroki zakres problematyki, jest to zatem
      bardzo często poruszana tematyka w dziejach filozofii. Polecam, dla lepszego
      zorientowania się w sytuacji lekturę np "Historii etyki" V. J. Bourke
      i "historii estetyki" W. Tatarkiewicza.

4. arche to zasada porządkująca, źródło świata, a trzeba pamiętać, że świat w
      ujęciu Greków charakteryzuje się pewnym porządkiem, nawet np. u Heraklita,
      który przede wszystkim akcentuje jego zmienność. zawsze jest mowa o jakiejś
      powtarzalności, harmonia jest przecież wyznacznikiem doskonałości. myślę zatem,
      że chaos nie może być arche.
      pozdr
      • Gość: klara Re: prośba do filozofów IP: *.provider.pl 20.02.05, 16:53
        dziękuję Ci bardzo.Jeśli chodzi o tę etykę i estetykę to dostałam pytanie do
        których współczesnych filozofów najbardziej pasują te pojęcia.
        Ale i tak dzięki,bardzo mi pomogłeś(pomogłaś?)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka