andy2005 12.03.05, 17:34 Chcę studiować polonistykę na UJ. Czy warto? Jakie są fajne zajęcia? Jakie są nudne? Czy towarzystwo jest ok? A wykładowcy? Kogo trzeba unikać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vilya1 Re: polonistyka uj 12.03.05, 21:34 Która konkretnie ze specjalizacji Cię interesuje? Dobrze byłoby przejrzeć uważnie ich programy - sam kanon polonistyczny różni się niewiele (drobne rozbieżności, jeżeli chodzi o liczbę godzin, np. przy gramatyce historycznej), ale równie istotne są te zajęcia, które nie są stricte przedmiotami kierunkowymi. Tak więc krótki, subiektywny przegląd, odwołujący się do doświadczeń własnych oraz tego, co wiem od znajomych: - komparatystyka: sama ją studiuję, o tyle nietypowo, że w ramach MISHu. Moim zdaniem to ta ze specjalizacji (czy specjalności, nigdy nie mogłam opanować subtelnych różnic, dzielących te dwa pojęcia ;), która pozwala najbardziej się rozwinąć, jeśli a) nie ma się sprecyzowanych zainteresowań kulturoznawczych, teatrologicznych czy innych, które odsyłałyby nas na inną ze specjalizacji, a także nie odczuwa się powołania pedagogicznego ;) b) ma się z kolei sporo determinacji, która sprawia, że jesteśmy w stanie wykorzystać fakt, że zajęć obowiązkowych jest niewiele (najmniej ze wszystkich specjalizacji), więc pozostaje mnóstwo czasu na własny rozwój - forma jest tu dowolna, czy to zupełnie poza uczelnią, czy poprzez uczestnictwo w licznych opcjach polonistycznych, czy też kursach na innych kierunkach (da się bez większych problemów, MISH nie jest do tego niezbędny) albo wreszcie - poprzez zaczęcie drugiego kierunku. Pozostaje na to sporo czasu. I sporo osób to wykorzystuje. :) - wiedza o kulturze - warto, jeśli interesuje Cię kulturoznawczy wymiar literatury; jeżeli Twoje zainteresowania nie są aż tak sprecyzowane, tzn. pasjonuje Cię np. kultura w ogólności, w równym stopniu historia sztuki, muzyki i literatury, to może lepiej wybrać "normalne" kulturoznawstwo? WOK tak, jeśli chcesz uczestniczyć w zajęciach np. z antropologicznego wymiaru literatury czy literatury polskiej w perspektywie etnologicznej. Jeden i drugi kurs interesujący, pod warunkiem, że kogoś to choć trochę ciekawi. - nauczycielska - nie polecam, jeżeli nie czujesz w sobie zacięcia pedagogicznego oraz chociaż nieco większej niż minimalnie pasji językoznawczej. ;) Po prostu dlatego, że te zajęcia są tam w dużo większym wymiarze niż na pozostałych specjalizacjach; jeżeli ktoś nie chce się poświęcić nauczaniu, to chyba nie warto tak długo ślęczeć nad pedagogiką... O edytorstwie i teatrologii nie wiem nic bardziej szczegółowego. Fajne zajęcia: dużo. :D Do moich ulubionych, które już na forum kiedyś opisywałam, należą te prowadzone przez prof. Borowskiego (wykłady z lit. staropolskiej, naprawdę ciekawe :), dr Mroczkowską - Brand (zarówno opcja o realizmie magicznym, jak i wizji człowieka u Szekspira i Cervantesa, są bardzo godne uwagi :), dr Kozicką (świetne ćwiczenia z literatury współczesnej), także prof. Ligęza (literatura powszechna XX wieku), cudowne ćwiczenia z gramatyki opisowej (mimo że to paradoksalnie brzmi, bo przedmiot dla mnie porywający nie jest) u pani dr Winiarskiej, b. kompetetne ćwiczenia z lit. staropolskiej u doktora Gorzkowskiego, chociaż być może nieco przerażające dla studenta I roku. ;) Tyle automatycznie przychodzi mi do głowy, tak od razu i bez zastanowienia. Zajęć tych jest zresztą bez wątpienia więcej, zwłaszcza pośród opcji i to zarówno prowadzonych przez Wielkich i Uznanych, jak i przez mniej znanych pracowników naukowych. Towarzystwo - to zawsze zależy od tego, na kogo trafisz. Sądzę, że bez problemu można spotkać tam, jak i wszędzie :P, b. wartościowych ludzi. :) Odpowiedz Link Zgłoś
dardetka Re: polonistyka uj 13.03.05, 11:36 No, nie wiem jak staropolka wygląda u Gorzkowskiego, ale retoryka jest masakryczna. Jest na niej po prostu okropny dla studentów. Może nie lubi tego przedmiotu? ;) Pozdrawiam z komparatystyki :) Odpowiedz Link Zgłoś
mtrock Re: polonistyka uj 12.05.05, 22:07 Hej, Ja także myślę o studiowaniu polonistyki ale ze specjalizacją *wiedza o kulturze*. W tym roku egzamin to rozmowa kwalifikacyjna, nie wiem jak było w latach poprzednich. Rozmowa obejmuje wiedzę o języku, literaturze i kulturze (pewnie polskiej). Jak słyszałem, do nabycia jest informator o tym kierunku i egzaminie z 5 zł. Czy informator może w czymś pomóc? Może wiesz coś więcej o nim, albo egzaminie? Na co zwrócić szczególną uwagę przygotowując się do rozmowy? Dzieki za każdą ewentualną informację, pogłoskę, plotkę, znak. PZD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Walpurg Re: polonistyka uj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.05, 22:33 Postacie CUDOWNE: 1) z przedmiotów językoznawczych: - Monika Szpiczakowska!!! - Janusz Strutyński 2) z teoretycznoliterackich: - Ryszard Nycz - Jolanta Dudek - M.M. Markowski 3) z historycznoliterackich: - Bogusław Dopart - Andrzej Borowski - Katarzyna Fazan Postacie, których należy unikać: 1) z przedmiotów językoznawczych: - Halina Kurek (dziekan wydziału) Więcej grzechów nie pamiętam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agaga Re: polonistyka uj IP: *.miks.uj.edu.pl 17.03.05, 09:35 a mnie interesuje spec.edytorska, więc proszę o jakieś info, jeśli coś wiecie Odpowiedz Link Zgłoś
m_uklejka Re: polonistyka uj 15.05.05, 23:37 Mnie tez isuje polonistyka,ale boje się ,że moge przepaść jak dostane wyniki z matury. Pewnie ludzie z przedmiotów podstawowych będą mieli po 96-100% a i z polaka rozszerzonego nie gorzej (w końcu to UJ) :( A wam drodzy kandydacie jak poszło???Pozdrawiam. Buziaczki!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: polonistyka uj IP: *.chello.pl 16.05.05, 17:07 Ja polonistykę na UJ ukończyłam w ubiegłym roku( specjalność nauczycielska). Choć znalezienie pracy wydaje mi się nadal rzeczą niemożliwą:( , to mimo wszystko wyboru studiów nie żałuję. Pracować trzeba wiele, wbrew pozorom studiowanie nie polega na czytaniu przyjemnych książek ...Takie też oczywiście się zdarzają, lecz materiału jest tyle, iż często człowiek łapie się na pragnieniu, by w końcu mieć czas na to, co chciałoby się czytać . To chyba jedyna wada tych studiów. Poza tym same plusy. Studia niesamowicie kształtują człowika, dają możliwość rozwinięcia różnorodnych zainteresowań. Każdy może sobie wybrać opcje, które najbardziej go interesują. Co zaś się tyczy bloku pedagogicznego, to ma on swoje wady i zalety. Nauki nie jest przesadnie dużo. Materiał , jaki sie omawia w dużej mierze zależy od prowadzącego. Jeśli zaś kogoś interesuje np. psychologia, to są duże szanse , ze tu pogłębi wiedzę, a może i nawet zafascynuje się tą dziedziną ( u polonistów to częste, że jako drugi kierunek zaczynają studiować psychologię:) . Co do prowadzących zajęcia, ja osobiście najmilej wspominam K. Daszyka, z którym miałam wykłady z historii Polski. Niesamowity człowiek!!!I niesamowity wykład, nawet dla kogoś, kto historii nie lubi. Bardzo miłym człowkiem jest także p. Śliwiński, który prowadzi zajęcia z gramatyki historycznej i p. Dąbrowski od literatury oświecenia. Odpowiedz Link Zgłoś