tattanka Re: teraz lepiej? 29.06.05, 10:07 Tak to jest jak się bezwiednie wciska klawisz...Sorki. Chyba doprecyzowałam swoje tematy, proszę o recenzję. 1."Żywa tkanka miasta. O sztuce, która wychodzi na ulice oraz o ulicach, które stają się sztuką." 2."Czy zbrodniarz może być ofiarą? Społeczny oraz kulturowy wymiar kary śmierci w USA i UE." albo "Sprawiedliwość czy całopalenie? Społeczny oraz kulturowy wymiar kary śmierci w USA i UE." Pewnie się zastanawiacie, co się tak uparłam na tą "żywą tkankę", ale właśnie to określenie najlepiej oddaje moje wyobrażenia o zadaniach i jednocześnie źródłach sztuki ulicy. Bibliografia się nie zmieniła. Pierwszy temat:"Drogi kontrkultury" Jawłowskiej, " Mały słownik subkultur młodzieżowych" Pęczaka, " O sztuce nowej i najnowszej" Krakowskiego i do tego jakieś artykuły. Drugi:"Rytułały krwi"Ehrenreich, "Dekalog,pięć" Kieślowskiego, "Tańcząc w ciemnościach" von Tiera oraz,prawdopodobnie, "Rany symboliczne" Betelheima. Będę wdzięczna za uwagi i sugestie. Odpowiedz Link Zgłoś
mkw98 Re: teraz lepiej? 29.06.05, 11:12 Jak juz napisalam w innym watku - lepiej :) Glosuje za wersja "Czy zbrodniarz może być ofiarą?" jesli chodzi o zywa tkanke miasta - mi tam sie podoba. A kiedy w ogole sa te egzaminy?? 29 czerwca to mysmy juz chyba byli po wszystkim. N'est-ce pas, starszaki? Odpowiedz Link Zgłoś
tattanka hmm 29.06.05, 16:12 To fajnie mieliście ,my dopiero 28 dostaliśmy świadectwa maturalne. To znaczy kto dostał, to dostał. Ja na razie siedzę we Wrocławiu ( mieszkam na północ od Warszawy ) i nie znam jeszcze swoich wyników.W końcu wynik nie zając- nie ucieknie, więc mogę się jeszcze poinhalować Wrocławską lekkością bytu... Acha,zapomniałabym. Na UW rozmowa 9 i 10 lipca, na UWr 20 i 21 lipca. Odpowiedz Link Zgłoś
sweetnsour Re: hmm 30.06.05, 19:30 własnie wysłałam swoje tematy po ostatecznym dopieszczeniu ich. zawał in spe? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
scobin Re: teraz lepiej? 30.06.05, 17:41 > Chyba doprecyzowałam swoje tematy, proszę o recenzję. > 1."Żywa tkanka miasta. O sztuce, która wychodzi na ulice oraz o ulicach, które > stają się sztuką." Wciąż mam pewne małe wątpliwości. "Żywa tkanka" wydaje mi się nawiązaniem do oswajania przestrzeni miejskiej, natomiast drugie zdanie tematu implikuje raczej zainteresowanie sztuką z artystycznego, naukowego punktu widzenia. Czy nie jest tak, że Ciebie interesuje raczej pierwsze zagadnienie Odpowiedz Link Zgłoś
tattanka Re: teraz lepiej? 30.06.05, 22:18 Za akty "skrzywień poprawnościowca" dziękuję. Co do "żywej tkanki miasta", to faktycznie przywołuje ona skojarzenia raczej z niewerbalnymi i nie do końca naukowymi metodami poznania...I tak ma być. Intuicja to ciągle marginalizowana ( przynajmniej w powszechnym mniemaniu ) broń naukowców. Ja zamierzam to zmienić -;) Odpowiedz Link Zgłoś
scobin Re: teraz lepiej? 30.06.05, 22:24 Nie, nie: ja właśnie odniosłem wrażenie, że Ty wolisz podejście intuicyjne i że "żywa tkanka" może zostać, ale drugą część tematu warto przeformułować, aby komisja nie podeszła do niej zbyt "naukowo". Odpowiedz Link Zgłoś
tattanka Re: teraz lepiej? 30.06.05, 22:28 Wiem ;) Ale nie boję się naukowej konfrontacji z komisją. Zresztą sam temat nie jest tu do końca determinujący. Z moich doświadczeń wynika, że rozmowy z inteligentnymi ludzmi lubią się rozwijać i rozwidlać w nieszablonowy sposób. Odpowiedz Link Zgłoś