Dodaj do ulubionych

teraz lepiej?

29.06.05, 09:58
Obserwuj wątek
    • tattanka Re: teraz lepiej? 29.06.05, 10:07
      Tak to jest jak się bezwiednie wciska klawisz...Sorki.
      Chyba doprecyzowałam swoje tematy, proszę o recenzję.
      1."Żywa tkanka miasta. O sztuce, która wychodzi na ulice oraz o ulicach, które
      stają się sztuką."
      2."Czy zbrodniarz może być ofiarą? Społeczny oraz kulturowy wymiar kary śmierci
      w USA i UE." albo
      "Sprawiedliwość czy całopalenie? Społeczny oraz kulturowy wymiar kary śmierci w
      USA i UE."
      Pewnie się zastanawiacie, co się tak uparłam na tą "żywą tkankę", ale właśnie
      to określenie najlepiej oddaje moje wyobrażenia o zadaniach i jednocześnie
      źródłach sztuki ulicy.
      Bibliografia się nie zmieniła. Pierwszy temat:"Drogi kontrkultury"
      Jawłowskiej, " Mały słownik subkultur młodzieżowych" Pęczaka, " O sztuce
      nowej i najnowszej" Krakowskiego i do tego jakieś artykuły. Drugi:"Rytułały
      krwi"Ehrenreich, "Dekalog,pięć" Kieślowskiego, "Tańcząc w ciemnościach" von
      Tiera oraz,prawdopodobnie, "Rany symboliczne" Betelheima.
      Będę wdzięczna za uwagi i sugestie.
      • mkw98 Re: teraz lepiej? 29.06.05, 11:12
        Jak juz napisalam w innym watku - lepiej :)
        Glosuje za wersja "Czy zbrodniarz może być ofiarą?"

jesli chodzi o zywa tkanke miasta - mi tam sie podoba.

A kiedy w ogole sa te egzaminy?? 29 czerwca to mysmy juz chyba byli po
        wszystkim. N'est-ce pas, starszaki?
        • tattanka hmm 29.06.05, 16:12
          To fajnie mieliście ,my dopiero 28 dostaliśmy świadectwa maturalne. To znaczy
          kto dostał, to dostał. Ja na razie siedzę we Wrocławiu ( mieszkam na północ od
          Warszawy ) i nie znam jeszcze swoich wyników.W końcu wynik nie zając- nie
          ucieknie, więc mogę się jeszcze poinhalować Wrocławską lekkością bytu...
          Acha,zapomniałabym. Na UW rozmowa 9 i 10 lipca, na UWr 20 i 21 lipca.
          • sweetnsour Re: hmm 30.06.05, 19:30
            własnie wysłałam swoje tematy po ostatecznym dopieszczeniu ich.

zawał in spe? ;)
            • tattanka Re: hmm 30.06.05, 22:13
              To powodzonka-;)
      • scobin Re: teraz lepiej? 30.06.05, 17:41
        > Chyba doprecyzowałam swoje tematy, proszę o recenzję.
        > 1."Żywa tkanka miasta. O sztuce, która wychodzi na ulice oraz o ulicach, które
        > stają się sztuką."

Wciąż mam pewne małe wątpliwości. "Żywa tkanka" wydaje mi się nawiązaniem do oswajania przestrzeni miejskiej, natomiast drugie zdanie tematu implikuje raczej zainteresowanie sztuką z artystycznego, naukowego punktu widzenia. Czy nie jest tak, że Ciebie interesuje raczej pierwsze zagadnienie
        • tattanka Re: teraz lepiej? 30.06.05, 22:18
          Za akty "skrzywień poprawnościowca" dziękuję. Co do "żywej tkanki miasta", to
          faktycznie przywołuje ona skojarzenia raczej z niewerbalnymi i nie do końca
          naukowymi metodami poznania...I tak ma być. Intuicja to ciągle marginalizowana
          ( przynajmniej w powszechnym mniemaniu ) broń naukowców. Ja zamierzam to
          zmienić -;)
          • scobin Re: teraz lepiej? 30.06.05, 22:24
            Nie, nie: ja właśnie odniosłem wrażenie, że Ty wolisz podejście intuicyjne i że "żywa tkanka" może zostać, ale drugą część tematu warto przeformułować, aby komisja nie podeszła do niej zbyt "naukowo".
          • tattanka Re: teraz lepiej? 30.06.05, 22:28
            Wiem ;)
            Ale nie boję się naukowej konfrontacji z komisją.
            Zresztą sam temat nie jest tu do końca determinujący. Z moich doświadczeń
            wynika, że rozmowy z inteligentnymi ludzmi lubią się rozwijać i rozwidlać w
            nieszablonowy sposób.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka