Dodaj do ulubionych

Scobinowe tematy na UAM

03.07.05, 21:46
Ahoj, MISH-owcy i MISH-ówny!

Jutro wysyłam do Gniezna swoje tematy rozmów. Przygotowane odrobinkę na odczepkę, bo cały czas liczę, że znajdę się w gronie siedmiu (?) szczęśliwców zwolnionych z postępowania rekrutacyjnego, i poświęcam część czasu na nieco inne rzeczy. Szczególnie pierwszy temat dopracowałem bardzo umiarkowanie. Ale, paradoksalnie, nie miałbym nic przeciwko temu, by właśnie on został wybrany. Bo o poprawności językowej i postawach wobec języka to ja mówię długo ;-), a w zagadnieniach reklamowo-propagandowych orientuję się trochę słabiej.

Za wszelkie uwagi i komentarze z góry dziękuję.

---
Temat pierwszy

Między puryzmem a leseferyzmem. Różne postawy wobec języka i poprawności językowej

Opracowania:

M. Bańko, M. Krajewska. Słownik wyrazów kłopotliwych. Wyd. 2. Warszawa 1996.

A. Brückner. Z dziejów języka polskiego. Studja i szkice. Wyd. 1. Lwów 1903.

Nowy słownik poprawnej polszczyzny PWN. red. A. Markowski. Wyd. 2. Warszawa 2003. Hasła: „Kryteria poprawności językowej” (s. 1667-1669), „Kultura języka” (s. 1669-1671), „Poradnictwo językowe” (s. 1721-1722), „Postawy wobec języka” (s. 1722-1728), „Uzus językowy” (s. 1768).

U. Orman. Szłem, szłem i doszłem. Wyd. 1. Kraków 2001.

---
Temat drugi

Język reklamy i propagandy. Słowa w publicznej perswazji i ich wpływ na ludzi

Poezja i literatura piękna:

S. Barańczak. W atmosferze.

W. Broniewski. Pięćdziesięciu.

W. Broniewski. Pokłon Rewolucji Październikowej.

W. Broniewski. Słowo o Stalinie (fragmenty).

A. Huxley. Nowy wspaniały świat.

J. Kaczmarski. Marsz intelektualistów.

G. Orwell. Rok 1984.

G. Orwell. Folwark zwierzęcy.

Opracowania:

A. Pratkanis, E. Aronson. Wiek propagandy. Tłum. J. Radzicki i M. Szuster. Wyd. 1. Warszawa 2003.Rozdziały: „Nasz wiek propagandy” (s. 9-22), „Słowa, które mają wpływ na ludzi” (s. 64-71).

J. Bralczyk. Język na sprzedaż. Wyd. 2. Gdańsk 2004.

Inne:

B. Wójcicki, Słowa przekute w czyn. Wyd. 1. Warszawa 1952.
---

--
Serdecznie pozdrawiam
Stanisław "Scobin" Krawczyk
Nadworny Odkurzacz magazynu "Inkluz"
www.inkluz.pl
Obserwuj wątek
    • wilczejagody Re: Scobinowe tematy na UAM [niestesty OT] 03.07.05, 23:07

mialam taki zamiar godzine temu, ale wstrzymal mnie moj absolutny brak
      kompetencji, gdy zobaczylam, ze masz tematy jezykowe. jesli chodzi o rozmowy -
      tez nie mam specjalnego doswiadczenia.
      jedyne, co mogę powiedziec: fajnie, ze wziąłeś Broniewskiego. niektore jego
      teksty to takie żywe, propagandowe mięso. co do Orwella, to umiarkowanie, bo to
      taki trochę klasyk. argumentem za jest jednak ten obszerny fragment o
      nowomowie, wiec chyba nie daloby sie tego pominąc. z kolei o 'Folwarku
      zwierzecym' mozna ciekawie pogadac, ze wzgledu na przelozenie jezyka na
      spolecznosc zwierzecą. dzieki temu pewnie specyfika propagandy da sie ladnie
      wyklarowac.
      natomiast temat pierwszy nie bardzo mi się podoba. średnio orginalny, ale
      jeżeli będziesz w stanie powiedzieć coś wiecej, niż obiegowe stwierdzenia (np.
      głoszące rownowage itp.), to ok. (zapewne będziesz ;] )

pozdrawiam i przepraszam za to ple-ple.
    • abi.gail Re: Scobinowe tematy na UAM 04.07.05, 00:55
      A mi się podobają oba tematy (szczególnie pierwszy), może dlatego, że dotyczą
      języka,bo jeśli o to chodzi to jestem stronnicza. Pozwolę sobie jednak wyrazić
      kilka uwag i wątpliwości dot. bibliografii. W pierwszym temacie wydaje się ona
      dość wąska. Brakuje może Buttlerowej & co, Markiewicz chyba też napisał coś o
      poprawności. Ale w tej dziedzinie nie jestem ekspertką, tylko piszę, co
      przyszło mi do głowy na pierwszy rzut oka. Co do drugiego tematu, to
      bibliografia wydaje się być dziwna, bo sposób sformułowania tematu sugeruje, że
      jest on czysto językowy, a biblografia zawiera dużo literatury pięknej. W
      temacie piszesz o tekstach reklamowych i propagandowych...Może warto by było
      ograniczyć się do jednego z typów tekstów? Jeżeli już bardzo chcesz zawrzeć
      literaturę piękną, to może lepsze by było mówienie na temat "Propaganda w
      literaturze - literatura jako propaganda" i tylko zahaczyć o zagadnienia
      językowe? Jako laureat OLiJP powinieneś też mieć "Przewodnik po tematach",
      który zawiera zagadnienia i obszerną bibliografię do tematu o propagandzie
      językowej. Osobiście polecam prace V. Klemperera, szkice K. Wyki o Goebbelsie,
      Głowińskiego...

Pozdrawiam i życzę przyjemności przy opracowywaniu tematów.
      • wilczejagody Re: Scobinowe tematy na UAM 04.07.05, 12:08

a mi sie z kolei podoba wykorzystanie literatury pieknej. wydaje mi sie, ze
        jezyk propagandowy w takim wymiarze to bardzo ciekawy temat (a moze to tylko
        dlatego, ze sama przede wszystkim jestem nastawiona na literature - w tematach
        na MISH oraz "w ogóle"). co do ograniczenia sie tylko do propagandy - mysle, ze
        swietny pomysl.
      • scobin Re: Scobinowe tematy na UAM 05.07.05, 09:18
        > Pozwolę sobie jednak wyrazić kilka uwag i wątpliwości dot. bibliografii.
        > W pierwszym temacie wydaje się ona dość wąska.

Bo jest wąska. :-) Można by ją na przykład rozdąć poradnictwem językowym: te wszystkie Malinowskie, Miodki, Doroszewskie, Bralczyki... Ale bałem się pytań o szczegóły, a tak będę mógł się odnieść do literatury w sposób bardziej swobodny.

> Co do drugiego tematu, to bibliografia wydaje się być dziwna,
        > bo sposób sformułowania tematu sugeruje, że jest on czysto językowy,
        > a biblografia zawiera dużo literatury pięknej.

Skupię się na języku w literaturze. Powiedzenia hipnopedyczne Huxleya, językowy obraz Wielkiego Brata u Orwella, sposób mówienia Świń (zwłaszcza Snowballa), te nieszczęsne wiersze Broniewskiego ("Obywatele... Towarzysze... Nic więcej o nich nie napiszę")

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka