scobin
03.07.05, 21:46
Ahoj, MISH-owcy i MISH-ówny!
Jutro wysyłam do Gniezna swoje tematy rozmów. Przygotowane odrobinkę na odczepkę, bo cały czas liczę, że znajdę się w gronie siedmiu (?) szczęśliwców zwolnionych z postępowania rekrutacyjnego, i poświęcam część czasu na nieco inne rzeczy. Szczególnie pierwszy temat dopracowałem bardzo umiarkowanie. Ale, paradoksalnie, nie miałbym nic przeciwko temu, by właśnie on został wybrany. Bo o poprawności językowej i postawach wobec języka to ja mówię długo ;-), a w zagadnieniach reklamowo-propagandowych orientuję się trochę słabiej.
Za wszelkie uwagi i komentarze z góry dziękuję.
---
Temat pierwszy
Między puryzmem a leseferyzmem. Różne postawy wobec języka i poprawności językowej
Opracowania:
M. Bańko, M. Krajewska. Słownik wyrazów kłopotliwych. Wyd. 2. Warszawa 1996.
A. Brückner. Z dziejów języka polskiego. Studja i szkice. Wyd. 1. Lwów 1903.
Nowy słownik poprawnej polszczyzny PWN. red. A. Markowski. Wyd. 2. Warszawa 2003. Hasła: „Kryteria poprawności językowej” (s. 1667-1669), „Kultura języka” (s. 1669-1671), „Poradnictwo językowe” (s. 1721-1722), „Postawy wobec języka” (s. 1722-1728), „Uzus językowy” (s. 1768).
U. Orman. Szłem, szłem i doszłem. Wyd. 1. Kraków 2001.
---
Temat drugi
Język reklamy i propagandy. Słowa w publicznej perswazji i ich wpływ na ludzi
Poezja i literatura piękna:
S. Barańczak. W atmosferze.
W. Broniewski. Pięćdziesięciu.
W. Broniewski. Pokłon Rewolucji Październikowej.
W. Broniewski. Słowo o Stalinie (fragmenty).
A. Huxley. Nowy wspaniały świat.
J. Kaczmarski. Marsz intelektualistów.
G. Orwell. Rok 1984.
G. Orwell. Folwark zwierzęcy.
Opracowania:
A. Pratkanis, E. Aronson. Wiek propagandy. Tłum. J. Radzicki i M. Szuster. Wyd. 1. Warszawa 2003.Rozdziały: „Nasz wiek propagandy” (s. 9-22), „Słowa, które mają wpływ na ludzi” (s. 64-71).
J. Bralczyk. Język na sprzedaż. Wyd. 2. Gdańsk 2004.
Inne:
B. Wójcicki, Słowa przekute w czyn. Wyd. 1. Warszawa 1952.
---
--
Serdecznie pozdrawiam
Stanisław "Scobin" Krawczyk
Nadworny Odkurzacz magazynu "Inkluz"
www.inkluz.pl