Dodaj do ulubionych

Kto na komparatystykę na UJ?

IP: 217.197.78.* 08.07.05, 20:59
Kto złożył papiery na filologię polską, spec. komparatystyczną na UJ? I ile
wyszło Wam punktów?

I czy wiadomo w ogóle kiedy orientacyjnie powinny być wyniki? Bo oficjalnie
podano tylko do kiedy trzeba się potwierdzić:/
Obserwuj wątek
    • Gość: ola Re: Kto na komparatystykę na UJ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.05, 21:24
      Ja też niestety nic więcej nie wiem na temat terminu wyników. I cała drżę ze
      swoimi marnymi 170pkt:/ A Ty ile masz i jak myślisz ile trzeba mieć, by być
      chociażby na 75 pozycji?
      • Gość: niepewna Re: Kto na komparatystykę na UJ? IP: 217.197.78.* 08.07.05, 21:40
        Heh. Marnymi? Nie wiem ile trzeba mieć, bo ciężko mi powiedzieć ile ludzi w tym
        roku się tam zgłosiło, ale myślę, że możesz być spokojna i zdecydowanie nie
        masz się czego obawiać :) Ale dzięki za odpowiedź - upewniłam się, że z moimi
        146 nie mam żadnych szans ;P Ale w sumie to wiedziałam to od początku ;D

Życzę powodzenia i daj znać!
        • Gość: lady Re: Kto na komparatystykę na UJ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 22:02
          ja, ale dla mnie to cos w rodzaju kola ratunkowego. tak, wiem, jestem smieszna,
          zrobilam sobie kolo ratunkowe z uj:)

187pkt
    • another_story Re: Kto na komparatystykę na UJ? 08.07.05, 22:55
      171 pkt. Z jednej strony myślę, że nic z tego, a z drugiej tli się we mnie
      wciąż odrobinka nadziei. Przecież kogoś w końcu muszą tam przyjąć.
    • Gość: student Re: Kto na komparatystykę na UJ? IP: *.111.inds.pl 09.07.05, 15:50
      Ja tam studiuję. Polecam;)
      • another_story Re: Kto na komparatystykę na UJ? 09.07.05, 16:24
        Zazdroszczę :).
        • Gość: dredzik Re: A jak jest na komparystyce zaocznej UJ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.05, 18:58
          Jak wyżej :)
          • another_story Re: A jak jest na komparystyce zaocznej UJ?? 09.07.05, 19:04
            Dredziku, Dredziku, z nieba mi spadłeś :). Też się zastanawiam nad taką
            możliwością w przypadku niepowodzenia na dziennych. Tylko... nie boisz się, że
            okaże się to cholernie ciężkim wyzwaniem? Ludzie na I roku dziennych mocno
            narzekają (sama słyszałam :)), a zaoczne - z racji zmniejszonej liczby zajęć -
            są pewnie jeszcze trudniejsze. Brrr, nie wiem.
            • Gość: dredzik Re: Do another_story :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.05, 19:14
              Miło mi że ktoś też rozważa taką opcję :).
              Najlepiej gdyby pomogł nam i wypowiedział się ktoś "doświadczony"(student
              zaoczny komparystyki). Ale masz chyba rację że może być sporo nauki ze względu
              na to że nie ma się tego stałego kontaktu z wykładowcami :(
              • another_story Re: Do another_story :) 09.07.05, 19:25
                A składałeś (dobrze rozszyfrowałam Twą płeć? :)) na dzienne? Ja niby tak, ale
                polski mnie straszliwie rozczarował i na nic w tej chwili nie liczę.
                Może podasz mi maila, tak na wszelki wypadek? Przepraszam za nachalność, po
                prostu od dawna rozglądam się na forum za kimś podobnie zorientowanym (bez
                seksualnych podtekstów tym razem :)). Pozdrawiam.
                • Gość: dredzikowa :) Re: Do another_story :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.05, 19:34
                  Może mój podpis dredzik - dał Ci się zintepretować jako On :)) ale to nic, więc
                  dredzik to Ona :)) hihihi, tak dla poprawienia :) mój e-mail - virago@o2.pl.
                  Nie zdawałam niestety na dzienne :((, głowa do góry może te zaoczne nie są
                  takie złe :).
                  • another_story Re: Do another_story :) 09.07.05, 19:40
                    Śpieszę naprawić swoje faux pas i najmocniej Panią przepraszam :).
                    Dzięki za adres, mój brzmi... tak jak widać w nagłówku "autor". W razie czego
                    proszę się przypominać.
                    A tak w ogóle to poczekajmy jeszcze na opinię jakiegoś uczynnego studenta.
                    Pozdrawiam! :)
                    • Gość: dredzikowa :) Re: Do another_story :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.05, 19:46
                      No problem :), w razie czego możemy jeszcze skontaktować się na gg :). Napisz
                      proszę jak w ogóle wyglądał examin na dzienne
                      • another_story Re: Do another_story :) 09.07.05, 19:52
                        Niestety, egzaminu wcale nie było, przynajmniej w wypadku "nowych" maturzystów.
                        Przyjmowani będziemy na podstawie konkursu świadectw dojrzałości (pod uwagę
                        biorą polski na poziomie rozszerzonym i drugi przedmiot do wyboru na
                        podstawowym). Kandydaci ze starą maturą zdawali egzamin przedwczoraj, ale nie
                        znam nikogo z nich, więc trudno mi cokolwiek na ten temat rzec.

Ty nie jesteś tegoroczną maturzystką? Szczęściara :).

Aha, moje gg: 1371416. Gdyby zaszła potrzeba, służę swą skromną osobą.
                        • Gość: dredzikowa Re: Do another_story :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.05, 20:03
                          Tak ja nie zaliczam się do szacownego grona "nowych" maturzystów :), maturę
                          zdawałam dwa lata temu :), dopiero teraz jednak idę za głosem serca - mam na
                          myśli studiowanie polonistyki :). Szczerze mówiąc nie myślę by te studia
                          zaoczne rózniły się aż tak baardzo od programu studiów dziennych, tzn. wydaje
                          mi się że mimo wszystko trzeba być bardzo dobrze zorganizowanym by te studia
                          zaoczne sobie poukładać, a z jaką wiedzą się wyjdzie to już zależy od nas
                          samych :)Byłam ostatnio w dziekanacie studiów zaocznych polonistyki UJ i
                          pytałam czy jest możwliość przeniesienia się na studia dzienne, sekretarka
                          powiedziała że jest t o możwliwe dopiero na 4-tym roku (myślę jednak, że może
                          wcześniej:) dodatkową z wysoką średnią. Komparystyka jest w systemie 3+2 więc
                          może jest to możliwe wcześniej :). A kiedy masz miec wyniki ?
                          • another_story Re: Do another_story :) 09.07.05, 20:17
                            > Szczerze mówiąc nie myślę by te studia
                            > zaoczne rózniły się aż tak baardzo od programu studiów dziennych

Sam program chyba rzeczywiście różni się minimalnie, ale studenci zaoczni mają
                            znacznie mniej zajęć - i to mnie onieśmiela :). Trzeba by ostro pracować
                            indywidualnie, a nie wiem, czy potrafię.

> sekretarka
                            > powiedziała że jest t o możwliwe dopiero na 4-tym roku

No tak, bo na trzecim pisze się pracę licencjacką, a potem można pewnie ubiegać
                            się o dzienne magisterskie uzupełniające. Aczkolwiek ja mam nieco inne plany:
                            jeśli nie dostanę się teraz, chciałabym przez rok postudiować zaocznie, a w
                            międzyczasie poprawić maturę i próbować jeszcze raz na dziennych. Złożyłam też
                            zresztą podanie na polonistykę UW - a nuż uda się tam?

> A kiedy masz miec wyniki ?

Tego nie wie nikt :). Dzisiaj wyczytałam na którymś gazetowym forum, że powinny
                            pojawić się w okolicach wtorku. Proszę w miarę możliwości trzymać kciuki, choć
                            za efekty nie ręczę.
                            • Gość: dredzik Re: Do another_story :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.05, 20:24
                              Będę trzymać kciuki :)
                              "Proszę w miarę możliwości trzymać kciuki"- nie jestem aż taka stara,
                              więc "per pani", pozostawmy staruszkom bez wyobrażni :) tak btw Ania
                              jestem :)
                            • Gość: dredzik Re: Do another_story :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.05, 20:25
                              A nóż się uda :) Uda się na pewno :)
                              • another_story Re: Do another_story :) 09.07.05, 20:30
                                > "per pani", pozostawmy staruszkom bez wyobrażni :)

Proust byłby na pewno zachwycony taką przeróbką jego aforyzmu ;).

Nie jestem pewna, ale... "nóż" i "nuż" to chyba dwa różne wyrazy...?
                                Iii tam, nieistotne.
                                • Gość: dredzikowa Re: Do another_story :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.05, 20:43
                                  Ten cytat okrutnie nadużywany przez reklamy ostatnio - Piękne kobiety zostawmy
                                  mężczyznom bez wyobrażni" - "reklama dzwignią handlu"- literatura staje się
                                  produktem ubocznym?, czyżby spychana na dalszy plan?. Swoją drogą paradoksalne
                                  jak media manipulują najszlachetniejszą formą jaką jest literatura :).
                                  Pomijając temat literatury, "powiedz" co byś chciała robić po polonistyce?
                                  • another_story Re: Do another_story :) 09.07.05, 20:54
                                    Ale może taka manipulacja literaturą nie jest zła? Świadczy przynajmniej o tym,
                                    że słowo pisane ciągle inspiruje. Do czego - to już inna sprawa.

Co chciałabym robić po polonistyce? Nie wiem. Jakoś mi się nie wydaje, bym
                                    miała - wzorem mojego idola Kaczmarskiego - sięgnąć po gitarę :). Te studia są
                                    dla mnie celem samym w sobie, a o przyszłość pomartwię się później.

A Ty?
                            • Gość: elcia Re: Do another_story :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.05, 23:19
                              a co do wyników to kobitka na egzaminie mówiła ze rozsłynae beda 12. VI wiec
                              juz we wtorek a ze poleconym to jak nie we wtorek to w środe będą :)
    • another_story Re: Kto na komparatystykę na UJ? 09.07.05, 20:32
      To jeszcze się przyznam, że jestem Martyna. A Anie bardzo dobrze mi się
      kojarzą ;).
      • Gość: Ania Re: Kto na komparatystykę na UJ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.05, 20:50
        Miło mi :) dodajmy jeszcze przyszłe studentki polonistyki :)
        • Gość: ELCIA Re: Kto na komparatystykę na UJ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.05, 23:17
          ja zdawałm ten egzamin :/ ni to cięzkie ni to łatwe ale zadowolona nie jestem
          tez rozważam teraz zaoczne bo bardzo chce to studiowac jest 50 miejsc na
          zaocznych i z tego co widziałam to zajęc wcale nie jest tak mało jak sie
          wydaje :)
          • another_story Re: Kto na komparatystykę na UJ? 09.07.05, 23:50
            Elciu, życzę powodzenia. Przy okazji: jak wyglądał egzamin w tym roku?
            Test+wypracowanie?
    • Gość: Ol. Re: Kto na komparatystykę na UJ? IP: *.is.net.pl 09.07.05, 23:22
      Czesc. Moi drodzy, w jaki sposób pzreliczaliscie te punkty?
      • another_story Re: Kto na komparatystykę na UJ? 09.07.05, 23:51
        Bardzo łatwo: do wyniku z rozszerzonego polskiego dodajesz wynik z podstawowego
        drugiego przedmiotu i otrzymujesz wartość końcową. Voila ;).
        Możesz zdradzić swój rezultat?
        • Gość: Ol. Re: Kto na komparatystykę na UJ? IP: *.is.net.pl 10.07.05, 00:14
          Dziękuje. Tzn., że %=punkty .... Mogę podać. Nawet łezka zakręciła się w oku, bo
          przecież pewne jest, że wynik to tylko formalność. 127- zatem jestem absolutnie
          niegroźna. Powodzenia Wam wszystkim. Może szczęście kiedyś i do mnie się
          usmiechnie :)
          • another_story Re: Kto na komparatystykę na UJ? 10.07.05, 00:17
            Oj, Misiu, nie płacz - wszystko przez tę głupią maturę. Ona naprawdę nie była
            zupełnie do ludzi podobna.
            Pozdrawiam.
            • Gość: Ol. Re: Kto na komparatystykę na UJ? IP: *.is.net.pl 10.07.05, 00:33
              Ale trzeba przyznać, że nie była trudna. W końcu wiersze do interpretacji były
              bardzo przyjemne. Różewicza-znany i oklepany utwór, Barana- mniej znany, bo nie
              omawiany w szkole, ale też w miare prosty. W każdym razie mocno się
              rozczarowałam, mam tylko 45%..Ale nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem. Trzymaj
              się i dostań się ;] :) Kogoś przyjąć muszą, więc czemu nie miałabyś byc tą osobą
              własnie Ty :)dobranoc
              • another_story Re: Kto na komparatystykę na UJ? 10.07.05, 00:40
                Dobranoc :).

Muszę przyznać, że w ogóle nie podobały mi się tematy na rozszerzonym i po ich
                pierwszej lekturze zwątpiłam w sens całej imprezy. Na dodatek spóźniłam się na
                egzamin, tracąc w ten sposób 15 minut i opanowanie. Pisałam bez przekonania,
                wiersze zanalizowałam bez polotu (bo jakim polotem można się było tu wykazać?)
                i poszłam do domu. Zdałam na 73%.
                Stare dzieje, zapomnijmy o nich.
                • Gość: Ol. Re: Kto na komparatystykę na UJ? IP: *.is.net.pl 10.07.05, 00:47
                  Właśnie, czy o jakimkolwiek polocie można mówić na tej nowej maturze z języka
                  polskiego? Polot=Odpowiedź niezgodna z kluczem. Generalnie jednak bystra z
                  Ciebie dziewczyna, spóźniona i 73% to bardzo ładnie. Nie wiem skąd jesteś, ale u
                  mnie(nas) w małopolsce średnia to ok 46 %. Ale racja, trzeba zapomnieć- do maja,
                  wtedy napisze te mature z polskiego raz jeszce !(akurat będziesz się uczyła do
                  sesji :]]) A wtedy to już nie dam się tak łatwo :P
                  • Gość: elcia Re: Kto na komparatystykę na UJ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.05, 08:24
                    więc tak:wypracowania do wyboru: człowiek w muzeum, polak w swiecie lub
                    literatura wobec nowych zagrożeń (do kazdego z nich dołączone 3 teksty wiersze
                    i fragmenty) następnie wiedza o nauce 10 zdań do poprawy błędów (niektóre w
                    których błędów za nic nie widziałam) 10 przysłów do dokonczenia lub do
                    dopisania początku i do opisania co one oznaczają długaśnie zdanie złożone do
                    rozbicia na podrzędne i okreslenia jakie one są oraz 10 zdań z wyrazami obcymi
                    które trzeba było zastąpić polskimi (niektóre jakby z chińskiego) :P
                    później z wiedzy o literaturze : tabela dopasuj lata, wydarzenia historyczne
                    autora i utwór (z tym ze Mickiewicz występował 2 razy i cięzko było określić co
                    do czego ) dopasuj do postulatów programowych nazwisko i grupę literacką (były
                    4 teksty i należało napisac kto i co :P ) nastepnie 10 fiozofów z czego 5 to
                    nazwiska raczej mało znane)dopasuj do szkół filozoficznych lub poglądów,pytania
                    ogólne bodajże 10 np. Kto otrzymał w ubiegłym roku "paszport Polityki" itp. no
                    i oczywiście pojęcia oraz przykłady do nich były takie:
                    symbol,gotycyzm,pastisz,reportaż hmm ostatniego zapomniałam :/ to na tyle :)
                    wydaje się łatwy jednak takie zadania ze głowa boli czas trwania 5 godzin :/
                    • another_story Re: Kto na komparatystykę na UJ? 10.07.05, 10:54
                      O, i właśnie z takim egzaminem chciałabym się zmierzyć! Wcale nie jestem pewna,
                      czy udałoby mi się go zdać, ale przynajmniej dałby mi jasną odpowiedź: albo się
                      na te studia nadaję, albo nie. Nowa matura mi takiej odpowiedzi nie udzieliła,
                      bo tu prawie wszystko zależało od szczęścia, nie od wiedzy. No, ale dość tych
                      utyskiwań na nieszczęsny twór ministerstwa edukacji ;).
                      Jeszcze raz życzę powodzenia, Elciu. A jakby co, pozostają zaoczne (tam by nas
                      już chyba przyjęli...?).
                  • another_story Re: Kto na komparatystykę na UJ? 10.07.05, 11:09
                    A wiesz, ja też się poważnie zastanawiam nad powtórzeniem matury - ale raczej w
                    sesji zimowej. Nawet deklarację złożyłam. Oczywiście, gdyby przyjęli mnie teraz
                    na studia, plany uległyby modyfikacji...

Jestem z Podkarpacia, ta średnia wyglądała u nas chyba podobnie. Liczę się
                    jednak oczywiście z faktem, że na UJ składa sporo geniuszy ;). Trudno,
                    zobaczymy.

Tak czy inaczej, pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia.
                    • another_story Powyższy post przeznaczony jest dla Ol. :) 10.07.05, 11:10
                      • Gość: elcia Re: Powyższy post przeznaczony jest dla Ol. :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.05, 11:26
                        mam jakąś tam nadzieję że może się dostanę ale to raczej wiąże się z tym ze
                        mało było osób ze starej matury na 3 specjalnośc (nauczycielska, komparatystyka
                        i edytorstwo) było nas tylko 160 osób na liście dzięuje i Tobie tez zycze
                        powodzenia :)
                        a tak poza tym to w sumie nie będę bardzo załowac jeśli nie dostane sie na
                        dzinne bo zaozne tez mi odpowiadają chciałabym iśc do pracy więc zaoczne są OK
                        z tym ze jest tylko 50 miejsc na zaoczne (jeśli chodzi o komparatystyke) liczy
                        sie konkurs świadectw a ja za matury nie mam z polskiego najlepszy ocen (nasza
                        wychowawczyni polonistka odegrała się na nas za cztery lata choc nigdy z
                        polskim problemów nie miałam wręcz przeciwnie) więc nie wiem jak to będzie ech :
                        (
                    • Gość: Ol. Re: Kto na komparatystykę na UJ? IP: *.is.net.pl 10.07.05, 13:11
                      Dzięki i nawzajem oczywiście ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka