Dodaj do ulubionych

PRAWO I HISTORIA (razem?)

IP: *.aster.pl 28.07.05, 17:15
dostałam sie na prawo na UW, byłam cholernie szczesliwa, ale przed chwilą
zadzwonili ze dostałam sie tez na historię (uw).. takie małe marzenie.. Czy
mozliwe jest studiowanie tyc dwóch kierunków na raz, czy jest to strasznie
cięzka sprawa ? Słycszałam ze mozna "zawiesic" któryś z kierunków.. mozecie
mi powiedziec na czym to dokładnie polega.. i wogóle doradzcie, bo ja juz nie
wiem co mam robić..
Obserwuj wątek
    • umbradomini1 Re: PRAWO I HISTORIA (razem?) 28.07.05, 17:19
      można odwiesić przez pójście na "dziekankę" na rok, ale nie radzę, bo nie
      będziesz mieć życia:(
      prawo to strasznie ciężki i czsochłonny kierunek:)
      powodzenia w wyborze:)
      • quille Re: PRAWO I HISTORIA (razem?) 28.07.05, 18:33
        jasne, ze można :)

ja jadę od pierwszego roku prawem i europeistyką - pewnie, że łatwo nie jest,
        ale naprawdę kiedy ma się 12 egzaminów w sesji to się nabiera takiego dystasu,
        że się je łatwiej zdaje

najtrudniej jest poustawiać sobie harmonogram tak, żeby nic na siebie nie
        nachodziło, ale podejrzewamj, że na UW jest podobna ilość studentów na prawie
        jak na UJ, na historii pewnie więcej niż na europeistyce, więc będzie pewnie
        wiele grup (jeśli chodzi o ćw, bo z wykładami nie ma problemu), a kiedy będziesz
        mówić, że jesteś dwukierunkowcem nie powinni robić problemó, żebyś chodziła to
        tej, która Ci pasuje - przynajmnije na UJ tak jest

poza tym zawsze możesz rozważyć, czy nie można na coś chodzić w weekend z
        zaocznymi - ćwiczeniowcy powinni się zgodzić (bo prawda jes taka, że to dzienni
        więcej mogą, choć to zaoczni płacą), a na wykładach to w ogóle problemów być nie
        powinno, bo nikt po pierwsze nie sprawdza obecności (więc nie wiadomo kto
        dzienny kto zaoczny), a po drugie mniejsze tłumy są niż w tygodniu na zajeciach
        dla dziennych. inna sprawa, że zajęć jest mniej i sama musiałabyś ustalić na co
        chodzić (ja raczej polecam przedmioty drugorzędne, chyba że zrobisz wywiad
        środowiskowy i się dowiesz że dany przedmiot na zaocznych jest lepiej prowadzony
        - przez lepszego wykładowcę, co też się czasami zdarza)

ogólnie, jeśli dobrze się czujesz zarówno w prawie jak i w histroii - interesuje
        Cię to, to polecam próbowanie studiowania obu - sama historia jest malo
        konkretna, prawo bardziej, ale przy studiowaniu prawa taka historia będzie na
        pewno dużą przyjemnością i czymś w rodzaju hobby (tak jest przynajmniej u mnie)

a jeśli chodzi o dzekankę, to nie wiem jak jest na UW, ale na UJ na pierwszym
        roku praktycznie nie ma szans jej dostać - wyjątkiem jest ciąża albo cięzko
        choroba...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka