muza_poezji 06.08.05, 19:55 W jaki sposób liczyli punkty z nowej matury? Jakie są perspektywy pracy po tym kierunku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: lola Re: Edytorstwo UJ IP: *.adsl.inetia.pl 08.08.05, 08:46 Nowa matura: Punkty za przedmioty na świadectwie maturalnym: - język polski na poziomie rozszerzonym - przedmiot na poziomie podstawowym - do wyboru historia lub język obcy (nowożytny, klasyczny) lub historia sztuki lub historia tańca. Dodawało się punkty za język polski i wybrany przedmiot i później przyjmowali od jakiegoś progu (teraz było to chyba 190). Absolwenci studiów edytorskich mogą się starać o pracę w wydawnictwach, redakcjach czasopism, instytucjach naukowych prowadzących prace dokumentacyjno- bibliograficzne. Uzyskują też kwalifikacje do samodzielnej pracy w zakresie edytorstwa naukowego tekstów literackich. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
agniecha_k Re: Edytorstwo UJ 08.08.05, 09:52 190?? sporo jak na 200 mozliwych do zdobycia :/ Odpowiedz Link Zgłoś
muza_poezji Re: Edytorstwo UJ 08.08.05, 22:24 Problem w tym, że jak sobie dodam punkty za j. polski i przedmiot wybrany, to wcale nie wychodzi mi tyle, ile uzyskałam. Chodzi mi o to, jak dokładnie były przeliczane, przez jaką liczbę mnożone, bo to chyba różnica, np. poziom podstawowy a rozszerzony Odpowiedz Link Zgłoś
another_story Re: Edytorstwo UJ 15.08.05, 21:51 Muzo, procenty były przeliczane proporcjonalnie na punkty. To oznacza właśnie, że jeśli z rozszerzonego polskiego miałaś np. 80%, a z podstawowego angielskiego (czy innego przedmiotu) - 96%, dodajesz obie wartości i otrzymujesz ostateczny wynik. W przypadku podanym przeze mnie byłoby to 176 pkt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola Re: Edytorstwo UJ IP: *.cela.pl / *.cela.pl 15.08.05, 21:41 ja niestety nie dostałam sie na edytorstwo troszke punktow zabraklo - szkoda ze nie ma zaocznych albo wieczorowych - eh no i nie zaloze wlasnejgo wydawnictwa Odpowiedz Link Zgłoś