Gość: Dr prof. rehab. Q IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 20:38 czym róznią się te dwa tytuły! czym różni się mgr inż. od inżyniera??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Triskel Re: ^^^^^^^^ Inż. czy mgr ^^^^^^^^^ IP: *.netcontrol.pl 31.08.05, 21:55 uczysz sie dwa lata a nastepnie możesz wziąśc blok inzynierski i po 3 latach zakończyć z inżynierem, lub kontynuowac naukę na magistra inż. lub podjąc jednolite studia magisterskie i miec mgr. inż w praktyce inzynier ma wiedze ogólna techniczną i magister bardziej wyspecjalizowaną Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przyszły mgr inż Re: ^^^^^^^^ Inż. czy mgr ^^^^^^^^^ IP: 85.219.193.* 31.08.05, 22:36 triskel nie do końca. inżynier też jest wyspecjalizowany. różnica polega na tym że inżynier jest tytułem zawodowym a magister tytułem naukowym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Triskel Re: ^^^^^^^^ Inż. czy mgr ^^^^^^^^^ IP: *.netcontrol.pl 02.09.05, 10:13 zgadzam się, Twoje zdanie jest bardziej precyzyjne ;] równiez przyszły mgr inż. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Richelieu* Re: ^^^^^^^^ Inż. czy mgr ^^^^^^^^^ IP: *.zyg.brewet.pl 03.09.05, 17:36 jedynym tytułem naukowym jest prof., a mgr jest nadal tytułem zawodowym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pallo żartem;-) IP: *.bmj.net.pl / *.bmj.net.pl 03.09.05, 18:20 Kiedys (mam juz pare lat) mowilo sie, ze mgr, to skrot od: Moze Gowno Robic a mgr inz.: Moze Gowno Robic I Niezle Zyc;-) pozdrawiam wszystkich obecnych i przyszlych posiadaczy i zdobywcow wszystkich tych tytulow mgr Pallo, przyszly inzynier;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znajomek Re: ^^^^^^^^ Inż. czy mgr ^^^^^^^^^ IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.09.05, 18:48 Chłopcy, 1/ zarówno licencjat, inżynier, magister jak i lekarz są tytułami zawodowymi poświadczającymi uzyskanie wyższego wykształcenia, stopniem naukowym są stopnie: doktora i doktora habilitowanego, a tytułem naukowym jest tytuł profesora 2/ nie należy mylić tytułów zawodowych, stopni i tytułów naukowych z zajmowanymi stanowiskami, klasyczny podział stanowisk w uczelni to: asystent, starszy wykładowca, adiunkt, docent (już na wymarciu), profesor nadzwyczajny i profesor zwyczajny, są też inne stanowiska stosownie do zapisów statutu danej uczelni zdarza się więc że w tym galimatiasie nawet osoby posiadające stopnie naukowe doktora habilitowanego zatrudnione na stanowisku profesora nadzwyczajnego są święcie przekonani o posiadaniu tytułu naukowego profesora, co jest totalnym nieporozumieniem (widziałem osobiście kilka artykułów napisanych przez takie osoby) 3/ zasadnicza różnica pomiędzy tytułem zawodowym magistra a inżyniera (nie mylić z magistrem inżynierem) sprowadza się do dwóch elementów: a/ tytuł zawodowy "inżynier" jest poświadczeniem zdobycia wyższego wykształcenia zawodowego (według Deklaracji Bolońskiej tzw. studia I-stopnia), a tytuł zawodowy "magister" jest poświadczeniem zdobycia wyższego wykształcenia magisterskiego (według Deklaracji Bolońskiej tzw. studia II-stopnia) - to strona formalna b/ studia inżynierskie (inż., mgr inż.) różnią się zasadniczo od pozostałych studiów (licencjat, magister) programem nauczania, to znaczy że w programie nauczania znakomita część przedmiotów stanowić powinny przedmioty techniczne (stosowane są różne kryteria np. FEANI, udział % itp.) i stąd niektóre kierunki studiów mogą być wyłącznie inżynierskie np. informatyka, inżynieria środowiska, a niektóre mogą być zarówno inżynierskie jak i licencjackie np. informatyka i ekonometria, ochrona środowiska - jest to uzależnione od danej uczelni a przede wszystkim od realizowania materiału - to strona praktyczna. Tak więc studia inżynierskie są studiami technicznymi, bądź "nasyconymi" przedmiotami technicznymi (są np. uczelnie, które kształcą w zakresie ekonomii np. w specjalności informatyka gospodarcza i z uwagi na znaczny udział godzin przedmiotów technicznych w całym procesie kształcenia wydają dyplomy magistra inżyniera ekonomii) przyjemnej lektury :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Triskel Re: ^^^^^^^^ Inż. czy mgr ^^^^^^^^^ IP: *.netcontrol.pl 04.09.05, 16:39 wowo cóż za precyzyjna odpowiedż :] ps ja nie jestem chłopcem :P Triskle kiedyś mgr inż Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: również przyszły.. Re: ^^^^^^^^ Inż. czy mgr ^^^^^^^^^ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.05, 18:38 poprostu studia magisterskie są trudniejsze i jest tak że na początku jesteś na inż, a od twoich wyników zależy czy dostaniesz się na mgr! Nawet jeśli studiujesz na kierunku mgr! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asica Re: ^^^^^^^^ Inż. czy mgr ^^^^^^^^^ IP: *.sistbg.net / 80.51.252.* 04.09.05, 18:51 nawet jesli zaczynam studia jakies humanistyczne to na początku jestem inz? jesli konczą się magistrem ?? nie rozumiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Richelieu* Re: ^^^^^^^^ Inż. czy mgr ^^^^^^^^^ IP: *.zyg.brewet.pl 04.09.05, 19:09 olaboga, znajomek wysilił się, pięknie powypisywał, a Ty co? Figa zrozumienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Również przyszły.. Re: ^^^^^^^^ Inż. czy mgr ^^^^^^^^^ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.05, 19:14 Mój Boże! Czy wy nie wiecie że inż można zostać jesynie po uczelni technicznej! Ewentualnie jeśli się ma określoną ilość godzin przedmiotów technicznych, np. na Uniwersytenie inżynieria środowiska. Widziałeś kiedyś filologa albo socjologa z tytułem mgr inż? Chyba nie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gienio Re: ^^^^^^^^ Inż. czy mgr ^^^^^^^^^ IP: *.astral.lodz.pl 04.09.05, 19:43 Gość portalu: Również przyszły.. napisał(a): > Mój Boże! > Czy wy nie wiecie że inż można zostać jesynie po uczelni technicznej! Gowno prawda ! na WSHE w lodzi maja transport i po tym uzyskujesz tytul inz (pomijam tu fakt ze ta uczelnia jest zje bana)mowie tylko ze na roznych szkolkach "baunsu i lansu" tez mozesh taki "cudowny" tytul zdobyc (celowo w cudzyslowiu bo jest on rownowazny z licencjatem :D(przynajmniej w swietle polskiego prawa :D)) Pozdro Gienio przyszly mgr i nie wiadomo czy jeshcze nie profesor :DD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Richelieu* Re: ^^^^^^^^ Inż. czy mgr ^^^^^^^^^ IP: *.zyg.brewet.pl 04.09.05, 19:49 następny aparat, jeszcze raz, przeczytaj tekst znajomka, jak krowie na rowie wytłumaczył, a jednak za mądrze, jak widać Mam powiedzieć, że, no fakt, jaka szkoła tacy studenci i takie i rozumienia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gienio Re: ^^^^^^^^ Inż. czy mgr ^^^^^^^^^ IP: *.astral.lodz.pl 04.09.05, 21:47 przecie pisze ze licencjat to odpowiednik inzyniera .tylko ze inzyniera mash na kierunkach technicznych ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Richelieu* Re: ^^^^^^^^ Inż. czy mgr ^^^^^^^^^ IP: *.zyg.brewet.pl 04.09.05, 21:55 mash? taki serial był na marginesie, jakiś Ty błyskotliwy, gienio Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaiko Re: ^^^^^^^^ Inż. czy mgr ^^^^^^^^^ IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.05, 21:52 > czym róznią się te dwa tytuły! jeden jest po studiach technicznych trwających zwykle 3,5 roku, a drugi po (nie wiem jak to okreslic) nietechnicznych?ogólnych?teoretycznych? trwających zwykle 5 lat > czym różni się mgr inż. od inżyniera??? różnie bywa... jeden może być gruby drugi chudy, jeden ciemny drugi blond ciężko jednoznacznie powiedzieć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blady świt [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.05, 00:09 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś