pastela 01.09.02, 13:23 Jutro mój pierwszy dzień w 3. klasie i chyba jusz czas zacząc myśleć o egzaminie na studia... Czy ktoś może mi poradzić jak się przygotowywać na prawo, albo może ktoś podzieli się własnymi doświatczeniami...? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Łysy Re: Jak przygotowywać się na prawo? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.09.02, 17:34 Hmm... Cześć, jestem studentem trzeciego roku prawa na UW i z chęcią dam Ci kilka wskazówek.Oto one: -przyłóż się do historii(bardzo).Na pierwszym roku jest historia prawa polskiego i hist. powszechna.Są to przedmioty nudnawe i nikt z nas nie wie po co się ich uczyliśmy, ale trzeba przez nie przejść.Dobra znajomość historii z liceum ułatwia sprawę. -nie leń się na lekcjach polskiego tzn.wypracowania od serca i uczestniczenie w dyskusjach przy omawianiu wierszy, lektur itd. -na matmie będziesz miała logike-nie śpij!!!pozornie nudne ale bardzo przydatne.Na pierwszym roku odpada ok.30-40% ludzi z powodu logiki P.S.Weź to do serca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greg Re: Jak przygotowywać się na prawo? IP: *.pl 02.09.02, 19:39 Ja już jestem po studiach i troche mi się wydaje że to nieporozumienie uczyć się matematyki idąc na prawo.chodzi o to że by zdawać logikę na I roku, trzeba najpierw zdać egzamin wstępny. A tu matma nie jest potrzebna. Ja z doświadczenia proponuję uczyć się historii ze wszystkiego tylko nie z książek z liceum.Jest kilka dobrych książek dla studentów historii.Z licealnych daję ci 95% że nie zdasz. POza tym z wydarzeń współczesnych dobra jest książka "Leksykon wydarzeń XX wieku" BAnkowicza, Dudka i jeszcze kogoś. A jak się dostaniesz to do zdania logiki wystarczy trochę rozsądku w głowie, a nie matma z liceum.Życzę sukcesów. Odpowiedz Link Zgłoś
pastela Re: Jak przygotowywać się na prawo? 02.09.02, 21:20 hmmm...tesz mi się tak wydaje chociaż jestem raczej ścisła i nie mam z mata problemów... no a po za tym to na prawdę obawiam się tego egzaminu...testy są bardzo trudne, bo na przykład skąd mam wiedzieć ile ważył mózg homo erectusa (tego w szkole przecież nie uczą), albo ile centymetrów sześciennych miała stopa jekiegoś tam posagu...? Po za tym czy mógłbyś mi powiedzieć z czego się uczyłeś? Ja narazie nie mam pojęcia jak się zabrać do nauki do egzaminu... Odpowiedz Link Zgłoś
profes_ Re: Jak przygotowywać się na prawo? 02.09.02, 21:26 Ucz sie przede wszystkim historii - musisz ja znac na mur beton. Warto zagladac do roznych zrodfel, bo pytania testowe czasem potrafia rozlozyc na lopatki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hyde Re: Jak przygotowywać się na prawo? IP: *.acn.waw.pl 02.09.02, 23:37 Fajnie ale jakos moja kolezanka uczyla sie tylko z licealnych podrecznikow i dostala sie jako jedna z lapszych na prawo UW za pierwszym razem. Poza tym poprzedniemu facetowi to chyba nie chodzilo o to zeby zakuwac matme tylko zeby zwrocic uwage na jeden z jej dzialow-logike. Fakt ze to moze pomoc bo juz bedzie wiedziala jak sie "mysli logicznie" i czym to pachnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q. Re: Jak przygotowywać się na prawo? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.09.02, 19:05 ja bylam beznadziejna z matematyki,a logike zdalam na 4 w pierwszym terminie! do egz. na pewno historia,ale i wiedza ogolna-polityczno-spoleczno-kulturalna... Odpowiedz Link Zgłoś
wrx22b Re: Jak przygotowywać się na prawo? 03.09.02, 20:01 Greg wiedzial co pisal. powodzenia. jak sie chcesz czegos dowiedziec to przyjdz do nas na wydzial i pogadaj. nie sluchaj pań w liceum. pojdz na dyzur do jakiegos wykladowcy np. Winczorka i pogadaj - poprostu POROZMAWIAJ. NIE BOJ SIE!!! tego ucza w liceum a nie na studiach, pzdr Gość portalu: greg napisał(a): > Ja już jestem po studiach i troche mi się wydaje że to nieporozumienie uczyć > się matematyki idąc na prawo.chodzi o to że by zdawać logikę na I roku, trzeba > najpierw zdać egzamin wstępny. A tu matma nie jest potrzebna. Ja z > doświadczenia proponuję uczyć się historii ze wszystkiego tylko nie z książek > z liceum.Jest kilka dobrych książek dla studentów historii.Z licealnych daję > ci 95% że nie zdasz. POza tym z wydarzeń współczesnych dobra jest > książka "Leksykon wydarzeń XX wieku" BAnkowicza, Dudka i jeszcze kogoś. A jak > się dostaniesz to do zdania logiki wystarczy trochę rozsądku w głowie, a nie > matma z liceum.Życzę sukcesów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Jak przygotowywać się na prawo?-kursy! IP: *.chello.pl 03.09.02, 10:38 Polecam kursy przygotowawcze. Ja osobiscie dzieki nim dostalam sie na wszystkie kierunki na jakie zdawalam. Oczywiscie sa rozne szkoly i rozne kursy. Wiem, ze niezle kursy organizuje fundacja przy UW. Same kursy daja podstawae jak sie przygotowywac i jak rozwiazywac testy, ale trzeba tez wlozyc troche wlasnej pracy. Wydaje mi sie, ze najlepiej chodzic na taki kurs przez rok a nie na ostatnia chwile. pzdr Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
maja101 Re: Jak przygotowywać się na prawo? 03.09.02, 19:17 www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=157&w=2821636 Odpowiedz Link Zgłoś
wrx22b Re: Jak przygotowywać się na prawo? 03.09.02, 19:56 duzo czytac. niekoniecznie lektur. polecam wizyte w BUWIE i smiale zapoznawanie sie z czescia "prawnicza". jest tam sporo ciekawych pozycji, ktore pomoga ci w doskonalym przygotowaniu do rozmowy egzaminacyjnej. (nie siegaj tylko po komentarze do kodeksow i orzecznictwo sadowe) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bea Re: Jak przygotowywać się na prawo? IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 04.09.02, 08:59 Słuchajcie, czy takie szczegółowe przygotowanie z historii ma sens, jeśli ktoś nie zdaje wstępnego (na studia zaoczne)? Czy wystarczyłoby wyuczyć się szczegółowo jakichś konkretów? I czy możecie podać źródło do nauki logiki? Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Jak przygotowywać się na prawo? 04.09.02, 20:43 Gość portalu: bea napisał(a): > Słuchajcie, czy takie szczegółowe przygotowanie z historii ma sens, jeśli ktoś > nie zdaje wstępnego (na studia zaoczne)? Czy wystarczyłoby wyuczyć się > szczegółowo jakichś konkretów? Ma to znaczenie o tyle, że wielu rzeczy i tak sie będziesz musiała nauczyć na I roku bo są przedmioty historyczne. Czyli jak to sie mówi, co ma wisieć nie utonie. Nb polecam przed egzaminem wstepnym lekturę Historii Państwa i prawa polskiego autostwa prof. Pietrzaka i jeszcze kogoś (sorry już nie pamiętam) oraz przejrzenie analogicznej pozycji do powszechnej. przydaje się. > I czy możecie podać źródło do nauki logiki? Ziembiński Logika praktyczna. "ukochana" książka pierwszego roku :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q. Re: Jak przygotowywać się na prawo? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.09.02, 16:38 moim zdaniem uczenie sie do egzaminu wstepnego z bardacha jest zupelnie bez sensu-po pierwsze dlatego,ze dla osoby bez podstaw prawoznawstwa trudno bedzie w ogole zrozumiec specyficzny w duzej mierze jezyk tej ksiazki,po drugie to,co jest w tym podreczniku,a czego nie ma w dobrych podrecznikach do liceum nie jest przeciez wymagane na egzaminie wstepnym!(po co takiej osobie np. klasyfikacja przestepstw sredniowiecznych,albo teorie na temat kar w rzeczpospolitej szlacheckiej??) znam pare osob,ktore przed egzaminami ambitnie rzucily sie na bardacha-dziwnym trafem nie zdaly... Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 bardach 07.09.02, 13:18 Widzisz, a ja dziwnym trafem uczyłam się z BArdacha do egzaminu i zdałam. Więcej, korzytsałam z niego już w liceum - w zakresie historii ustroju, a pomijając wątki ściśle prawne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q. Re: bardach IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.09.02, 19:01 no widzisz,ja tez zdalam-wniosek z tego taki,iz kazdy powinien pewnie przygotowywac sie we wlasnym zakresie,wg wlasnych potrzeb,krotko mowiac-tak zeby zdac:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justi Re: Jak przygotowywać się na prawo? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.09.02, 08:37 buahahahaha...ale brednie..;)...w tym roku dostalam sie na prawo i nie bylo zadnych pytan o dlugosc stopy...Posluchaj..jest wykaz kilku podrecznikow,z ktorych bedzie test..zakres nie wykracza poza te podreczniki..wiec spoko...naprawde..Wystarczy je wykuc na pamiec..:)))..Ja zaczelam sie uczyc w marcu i..sie dostalam...wiec spokojnie..niepotrzebnie sie stresujesz..jest spoko..naprawde...Nie musisz wiedziec nawet,co sie dzieje na Swiecie..wystarczy,ze masz obryte te kilka podrecznikow..W tym roku bylo ciezko sie dostac..bo test byl b.szczegolowy...ale..Twoj sukces zalezy tylko od Twojej pracy...pozdrawiam..:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
anoonim Re: Jak przygotowywać się na prawo? 10.09.02, 12:23 Witaj.Czytając wypowiedzi niektórych dochodzę do wniosku,że powariowali.Wcale nie trzeba uczyć się z podręczników akademickich historii - powiem więcej,może Ci to utrudnić dostanie się na studia. Przykład? W tym roku zdawała/em na prawo i nauki polityczne z moją kumpelą,równie dobrze się uczącą co ja.Tyle że ja uczyłem się z podręczników szkolnych,ona zaś szachowała mnie wiedzą najwybitniejszych polskich i nie tylko (Norman Davies) historyków,ale na egzaminie brakło jej na obydwa kierunki 2 pkt podczas gdy ja dostałem się i zająłem miejsce w pierwszej dziesiątce na tysiąc kandydatów! Powód? Miała bardzo rozległą wiedzę historyczną,ale całkowicie nieprzydatną na egzaminie testowym. Brak jej było obycia w najbardziej podstawowych faktach. Dlatego moja rada - ucząc się historii,korzystaj tylko z podręczników szkolnych. Niektórzy czytają 5 autorów naraz i znowu twierdzę że to przesada bo ja uczyła/em się tylko z jednego! Najlepsze moim i mojej historyczki zdaniem są podręczniki Wydawnictw Szkolnych i Pedagogicznych z tzw.czarnymi grzbietami np.dla klasy 3 są to dwie części Grażyny Szelągowskiej. Tylko jeden podstawowy warunek - musisz je wyryć dosłownie na blachę!!! Ja na moim egzaminie na prawo miała/em na 60 pytań może 6 czy 7 na które odpowiedzi nie znajdziesz w podręcznikach WSZiP ale gwarantuje ci po swoim przyładzie że to wystarczy by sie dostać. Ewentualnie,jak już je obryjesz i będziesz sie nudziła sięgnij do Garlickiego,zwłaszcza 1939-1997,bo tam jest kalendarium które ci pomoże uporządkować wiedzę.Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś