Dodaj do ulubionych

system ALEPH

09.09.05, 22:29
prosze o pomoc bardziej doswiadczonych w tej dziedzinie studentow SAM
nie przeszlam jeszcze przeszkolenia biblotecznego, dlatego chce sie dowiedziec, jak to jest z zamawianiem ksiazek przez internet - jezeli zamowie ksiazke powiedzmy dzisiaj, to czy ona bedzie "czekac" na mnie az do momentu kiedy ja wypozycze? jak wtedy nalicza sie czas trzymania ksiazki?
zalezy mi na tych informacjach, poniewaz mieszkam dosyc daleko od katowic, nie mam skompletowanych wszystkich podrecznikow i czekam na ich zwrot do biblioteki(a chcialabym sobie zaoszczedzic niepotrzebnego jezdzenia, jesli dane ksiazki bylyby juz wypozyczone przez kogos innego)
z gory dzieki
Obserwuj wątek
    • slodkamonisia Re: system ALEPH 09.09.05, 22:46
      nie jestem kompetentna w tej matrii , ale gdy wypożyczałam książki to usłyszałam,że my (pierwszoroczni) nie możemy narazie zamawiać sobie książek. chodzi właśnie o to całe przeszkolenie. ale może coś da się wymyślić. ja też mam podobny problem i jestem w kropce, bo nie uśmiecha mi się kupowanie książek :(
      • pink_hamster Re: system ALEPH 09.09.05, 22:50
        wiesz, ksiazek raczej nie trzeba bedzie na razie kupowac, jedyne co mozna teraz zrobic, to czekac na zwroty(ha, tylko jaka mam gwarancje, ze ktos sie nie rzuci na swiezo zwrocona ksiazke? sprawdzic w rejestrze to zaden problem, problemem jest to, czy dane pozycje jeszcze beda, kiedy przyjade na miejsce?)
        • slodkamonisia Re: system ALEPH 09.09.05, 22:58
          jak wypozyczałam to miałam szczęście bo studentka 2 roku oddawała.. to trafił mi się nawet słownik polsko-łaciński oczywiście ze słownictwem medycznym :) cóż pozostaje nam czekać jak na zbawienie, że coś będzie... jak przyjedziemy do centrum dowodzenia światem :)
          pozdrówki
          • maga13t Do pink-hamster i slodkamonisia 09.09.05, 23:07
            Mam pytanie:skąd jesteście i gdzie zamierzacie mieszkac-akademik czy mieszkanko?
            Pozdrawiam-pierwszaczka
            • slodkamonisia Re: Do pink-hamster i slodkamonisia 09.09.05, 23:13
              ja nic nie wynajmuje jestem z Dąbrowy Górniczej :) więc do Ligoty mam 30min autkiem :) a z której grupy jesteś?? ja z 11 :)
          • slodkamonisia Re: system ALEPH 09.09.05, 23:17
            a ALEPH jest ponad mnie :( spoko wszystko co chciałam znalazłam.. tylko jak to zamówić?!?
            • feanor18 Re: system ALEPH 09.09.05, 23:24
              mozecie zamówic sobie spokojnie ksiązki :) to nic nie kosztuje :)
              co wam szkodzi popróbowac? przeciez ten system jest bardzo prosty... pobawcie
              sie i pozamawiajcie sobie :)
              ostanio sie pytałem i zamówione ksiązki czekają do 4.10... ale nie wiem czy dla
              pierwszorocznych tez...
              i wcale nie jest tak ze bez przeszkolenia bibliotecznego nie mozna zamawiać :/
              to przeszkolenie jest raczej dla ludzie którzy internet i komputer widzieli
              tyllko w szkole... bedą wam mówic 'a teraz kliknijcie lewym przysickiem myszki
              na ...' :P
    • 1dziurek Re: system ALEPH 10.09.05, 00:15
      Pod warunkiem ,że masz utworzone konto w bibliotece ( dyskietka z numerem do
      niego, hasło i jest ono aktywne) morzesz śmiało zamawiać książki. Każda książka
      po zwrocie czeka 7 dni na kolejną osobę , która ją zamówiła. Nie musisz jeździć
      do biblioteki by zobaczyć czy książki zamówione już są wystarczy , że do swojego
      konta udostępnisz adres e-mail a będziesz powiadamiana o zamówieniacz
      oczekujących do odbioru i tak samo o konieczności zwrotu ( bardzo przydatne
      mając na uwadze, że 1 dzień zwłoki = 1 zł kary).
      Absolutnie nie kupujcie żadnych książek jest ich bardzo dużo.Przypomnę tylko o
      możliwości wypożyczania przez studentów Ś.A.M książek z bibliotek w :
      Katowicach,Zabrzu i Rokitnicy a w każdej jest wiele woluminów.

Ps.Dla zabrzańskich studentów medycyny już jest normalne forum =>
      www.forumed.fora.pl
      • zaphod_beeblebrox Re: system ALEPH 10.09.05, 08:54
        A ja sie tak offtopic zapytam: a co jest nienormalnego w tym forum? :)
        • feanor18 Re: system ALEPH 10.09.05, 10:19
          zwróć uwage kto tu króluje :)
          • woytek_k Re: system ALEPH 10.09.05, 11:13
            fakt że Stolyca wykazuje wzmożoną aktywnośc na tym forum..
            niemniej chyba wynika to z faktu że jakoś nie trafiłem na forum uczelniane
            specjalnie dla cór i synów Ligoty, przybranych dzieci Kamola a sierot po
            Parvusie Gluteusie Maximusie
            Podzielam jednak podejrzliwość Zaphoda względem sugestii jakoby to forum miało
            być w jakikolwiek sposób stratne z powodu procentowej zawartośi Ligoty..
            Jak się komuś nie podoba to pastujemy z Zapohodem glany i idziemy bronić
            honoru:D kto jeszcze się pisze??:D
            • feanor18 Re: system ALEPH 10.09.05, 13:54
              dajemy komuś z buta ? :)
              to ja sie na to pisze :P
              • slodkamonisia Re: system ALEPH 10.09.05, 14:54
                nie wiem czy dobrze zrozumiałam ale... mam zasadę ,że leżącego się nie bije:) cóż w wieku 35lat 95%stomy będzie narzekać na bóle kręgosłupa a po 40 roku życia pozostałe 5% więc chcąc nie chcąc i tak zwrócą się do nas o pomoc.. bo cóż oni umieją... jedynie w ząbkach borować :)
                pozdrówki i nie bierzcie tego aż tak bardzo do siebie . buźka :)
                • ray-of-light Re: system ALEPH 10.09.05, 20:55
                  Monika, to był gwóżdź do trumny...:)
                  • slodkamonisia Re: system ALEPH 10.09.05, 22:41
                    oj Master a powiedz mi tylko, że nie mam racji :) ray-of-light :) skąd taki nick?? :>
    • magdaam Re: system ALEPH 24.09.05, 12:44
      a ja mam takie pytanko dotyczące ALEPH...nie wiecie dlaczego nie mogę zamówić
      atlasu(tzn wysyłam zamówienie i przychodzi mail że pozycja nie jest dostępna)
      przy którym jest napisane: status- semestr, termin zwrotu: 20.02.2006, liczba
      zamowien: brak...więc?
      • pink_hamster Re: system ALEPH 24.09.05, 18:39
        to chyba znaczy, ze ten atlas jest juz wypozyczony, i ktos go bedzie mogl zwrocic w wymienionym terminie, nie jestem tego pewna, bo dopiero raczkuje w ALEPH(i ostatnio pomylilam biblioteke z Ligoty z biblioteka glowna...:)
        • slodkamonisia Re: system ALEPH 24.09.05, 19:21
          mam pytanie : wyszukałam książkę, która mnie interesuje zaznczyłam ją, wybieram bibliotekę.... i nie pokazuje mi się lista książek (czli która na ile jest wypożyczona i czy wogóle ):(
          co mam zrobić??
          obeznanych ludzi proszę o pomoc :)
          • zaphod_beeblebrox Re: system ALEPH 24.09.05, 21:37
            Masz w przegladarce wlaczone blokowanie pop-upow. Powinno to gdzies byc w
            ustawieniach przegladarki, ale nie wiem jakiej uzywasz wiec trudno powiedziec
            gdzie konkretnie.
            • slodkamonisia Re: system ALEPH 24.09.05, 21:43
              aha.. mam opere.. i na dodatek w języku angielskim :( bo coś mi się z nia nawyrabiało i polski znikł :(
              • donkey911 Re: system ALEPH 24.09.05, 22:24
                :monisia spróbuj tak: Wejdź w menu 'Tool' --> 'Preferences'. Tak w zakładce
                general jest taka opcja 'Pop-ups', a obok niej rozwijalna lista, z której
                wybierasz 'Open all pop-ups'.
                Mam nadzieję, że coś pomogło.
                • slodkamonisia Re: system ALEPH 24.09.05, 22:30
                  poszperałam i znalazłam to w zakładce Windows :/ i miałam ustawione Open all więc nie wiem co mam więcej zrobić :(
                  cóż w końcu chodzi mi o zamówienie histologii, ale skoro ona jest w 2 semestrze to to olewam to! szkoda moich nerwów :(
                  dziękuję Ci donkey911 za pomoc:) buziaczki :*
                  • donkey911 Re: system ALEPH 24.09.05, 22:41
                    ja chciałem sobie skompletować bochenka (II tomu mi brakuje). zamówienie
                    złożyłem 2 wrzesia, a książki dalej nie ma :)
                    • slodkamonisia Re: system ALEPH 24.09.05, 22:45
                      życie jest brutalne :) cóż pani z bibioteki to też prawie bóg rzaem z panią z dziekanatu :) a ten system ALEPH jest zdećko chory jak na mój gust.
                      to na którym roku jesteś donkey911?? 1 ?? jeśli tak to która grupa jeśli mogę wiedzieć??
                  • zaphod_beeblebrox Re: system ALEPH 24.09.05, 22:46
                    Mnie pod Opera tez nigdy sie nie otwieralo, jest tylko jeden sposob - przeprosic
                    sie przynajmniej na te okazje z explorerem :/ tam zawsze dziala
                    • ray-of-light Re: system ALEPH 25.09.05, 08:14
                      dokładnie, uznawałem Operę za szczyt techniki internetowej a tu klops gdy przyszło mi się bawić ALEPH-em, a z IE to się nigdy nie przeproszę;)
                      • slodkamonisia Re: system ALEPH 25.09.05, 10:33
                        o to widzę Master,że masz podobne problemy natury technicznej jak ja:) jak to miło,że nie jestem sama w takiej sytuacji.. :)
                        • ray-of-light Re: system ALEPH 25.09.05, 18:24
                          ale juz sobie zamówiłem jedną knige przez alepha i to nawet z powodzeniem ją odebrałem w biblio!
                          • pink_hamster Re: system ALEPH 26.09.05, 14:18
                            mi normalnie wszystko dziala pod opera(8) a ie po prostu nienawidze

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka