Dodaj do ulubionych

informatyka na AGH/PŚ

11.09.05, 16:03
Cześć
W maju czeka mnie matura, wiec do końca września muszę się zdecydować co zdawać. Chcę iść na informatykę i mam kilka pytań.
1. Czym się różni informatyka od informatyki stosowanej ?
2. Jaka jest informatyka na AGH a jaka na PŚ ?
3. Zakładam mniej więcej takie wyniki z matury:
matma podst. - 90%, rozsz. - 60-70%
angielski - podst. 100% :), rozsz. 85-95% :)
polski >30% :D nie mam pojecia ile :)
informatyka - loteria, zależy od poziomu egzaminu, ale powiedzmy że ok 70% :D (niepoprawny optymizm :P)
nie zamierzam zdawać fizyki bo przez 7 lat nie miałem dobrego nauczyciela i nikt mnie nic nie nauczył.
Jak oceniacie moje szanse na dostanie się ?
4. Jakie było w tym roku minimum rekrutacyjne żeby się dostać ? w ogóle da się to sprawdzić gdzieś ?
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • Gość: Tomek Re: informatyka na AGH/PŚ IP: 213.25.217.* 11.09.05, 16:35
      1)
      Roznica miedzy Informatyka, a Informatyka Stosowana, jest taka, ze ta druga masz
      w konkretnym zastosowaniu np w Automatyce, programowanie sterownikow PLC, albo w
      Elektrotechnice przy programowaniu silnikow elektrycznych itp itd...

2) AGH >> PŚ jezeli chodzi o Informatyke

3) na Informatyke na AGH moze Ci zabraknac, btw przeczytaj ten artykul jezeli z
      fizyka nie stoisz dobrze... www.studiuj.pl/studia.php?lp=30

• Gość: C4 Re: informatyka na AGH/PŚ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.05, 17:15
        W tym roku na agh moze byś sie dostał na zwykła informe przy tym ze egzam zdasz
        na 70-100% to sie raczej dostaniesz. Jesli nie lubisz fizyki to dla twojego
        dobra polecam porozmawiać z studentami i poszukac szkoly ktora pomija fizyke,
        lub wybać szkole prywatna dlatego ze tam fizy jest mniej.
        Według mnie zbyt pochopnie zakładasz wyniki z matury, teraz nic nie wiadomo jak
        bedzie i mozesz sie przejechać na swoich oczekiwaniach.
        Co do infy i infy stosowanej to popieram przedmowce. NA infie stosowanej masz
        materiał bardziej szczegolowy do okreslonych zastosowań. Od kilku lat jedne z
        wiekszych uczelni szaleja i otwieraja Informatyke stosowana na kilku wydzialach
        tak jest w przypadku np AGH, dlatego radze dobrze przejzeć plam studiów bys
        potem sie nie rozczarował.
        Co do tego ktora szkola lepsza to trudno powiedziec, agh caly czas wystepuje w
        czolowkach gazet jednak z opini studentow robi sie tam z roku na rok troszke
        slabiej, ja nie studiuje wiec pelnej informacji ci nie udziele wiem tylko tyle
        co mi mowia znajomi, na PŚ nie mam nikogo z znajomych wiec ci nic na jej temat
        powiediec nie moge.
      • rego Re: informatyka na AGH/PŚ 11.09.05, 20:03
        co do tej fizyki... mam rozumieć że mimo iż nie jest to przedmiot wymagany przy rekrutacji to na studiach i tak będzie jej dużo i muszę się liczyć z tym że musze ją zrozumieć ?
    • Gość: gienio Re: informatyka na AGH/PŚ IP: *.astral.lodz.pl 11.09.05, 17:06
      Po pierwsze nie zakladaj ze zdobedziesz 70% z matury z infy.Znajac CKE matura z
      infy bedzie tak samo c-h-u-j-o-w-o ulozona jak w tym roku i przejedziesz sie
      jak moj kumpel informatyk-samouk.Po drugie nie zakladaj takiego wyniku z
      matmy :D bo ... wszyscy u mnie tak zakladali i wyszlo gorzej :/ ale na studiach
      sa prawie wszyscy :D Po trzecie zdawaj fize bo to lepsze i pewniejsze niz infa
      a jesli nie chcesz jej zdawac na maturze to idz na examin o ile to mozliwe na
      uczelnie .Tyle porad ex-maturzysty ... :D
      • rego Re: informatyka na AGH/PŚ 11.09.05, 20:08
        z tymi moimi założeniami to wiem że różnie może być, ale - może jestem naiwny - mam nadzieje że ktoś pójdzie po rozum do głowy i będzie się dało w miare dobre wyniki osiągnąć z matmy i infy.

co do fizyki to wolę nie :) z informatyki prawdę mówiąc też mnie jeszcze w szkole nic nie nauczył ale ten temat mogę poznawać we własnym zakresie, a więc uczę sie programowania i musze dobrze office'a poznać w tym roku (głównie accessa, bo excela to w miarę mam opanowanego), a jesli chodzi o fizykę to rozszerzonej na pewno nie zdam dobrze bo po prostu nie rozumiem i nie umiem robić zadań :) chociaż z tego co pisali wyżej to czuje że i tak będę się musiał z fizyką "przeprosić" :)
        • Gość: gienio Re: informatyka na AGH/PŚ IP: *.astral.lodz.pl 11.09.05, 20:46
          hehe takie zycie inzyniera :D ja sie nie przeprosilem wiec jestem na uniwerku i
          w zamian za fize bede mial ekonometrie :D
    • Gość: WayOutWest Re: informatyka na AGH/PŚ IP: *.visp.energis.pl 12.09.05, 22:49
      stary ale masz problem:) nie wiem czy bedzie test kompetencyjny (bo cos jest z
      tą nową ustawą o szkolnictwie) ale z takimi wynikami w tym roku byś sie chyba
      dostal (pomijając test) na agh na infe albo infe stosowaną...poza tym te
      zalozenia są durne bo to czy sie dostaniesz zalezy raczej od tego co napisza
      inni (mogą np zrobic prostą mateme coby te buce (nie czarujmy sie - w
      wiekszości)w technikach pozdawali i wtedy twoje 90 i 60 % mozna o kant du**
      rozbic...

infa stosowana (tą bebe studiowal:)) na wydziale eaie (tam gdzie "zwykla") jest
      warta zachodu...a na innych wydzialach to sobie mozna podarowac (no chyba ze
      chcesz sie uczyć "informatyki w geologii")

ja zdawalem infe...i sie dalo dostac mimo ze zarobilem na niej (2*56%=112) mniej
      niz Ci po fizie (np ktos mial 80 + 50 = 130) ale wydaje mi sie ze ludzie na inf
      i inf stos eaie to glownie ludzie po infie na maturze (choc moge sie mylic)...a
      jak bedzie taka infa jak w tym roku to zapomnij o 70% - zresztą to nie ma
      znaczenia ile wazne zeby wiecej niz inni...

system rekrutacji jest na stronach agh a powiem Ci ze limit przyjec w pierwszej
      turze rekrutacji (w rzeczywistosci to moglo byc o kilkadziesiąt punktow mniej
      zwlaszca na inf stos) byl na infe 1169/1400 a na inf stos 1129/1400 (chyba)

a co do baz danych to uczylem sie tego dosc dlugo i bylem w tym calkiem dobrze
      "opykany" ale jak przyszlo zadanie z tego na maturze to robilem je 40 min (z
      czego 20 to proba zrozumienia polecenia) a dostalem za to 5/20 ehhh

however powodzenia zycze i duuuzo szczesia bo Ci go bedzie trzeba:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka