Dodaj do ulubionych

do studentow GERMANISTYKI !!!!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 13:48
mam kilka pytan i chciałabym nawiazac z kims kontakt, zaczynam w tym roku
germanistyke na UWK (akademia bydgoska) ale interesuja mnie takze inne
uczelnie ak tam jest , ciezko? mowcie wszystko bede wdzieczna
Obserwuj wątek
    • mx-5 Re: do studentow GERMANISTYKI !!!! 27.09.05, 14:24
      Dasz rade !!!
      Najblizsza uczelnia na poziomie to UMK - polecam wynosic sie tam poki czas ;))
      • Gość: Xen Re: do studentow GERMANISTYKI !!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.09.05, 15:21
        o czym Ty rozmawiasz? germanistyke studiuje sie w tym kraju w Poznaniu i Wroclawiu, w Krakowie germanistyka po prostu jest, w Warszawie podobno nawet dziala ;) I taka jest prawda o tym kierunku - chcesz zajac sie jezykoznawstwem to do Poznania, literatura to do Wroclawia - reszta to tlo w tej dziedzinie...
    • Gość: Xen Re: do studentow GERMANISTYKI !!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.09.05, 15:24
      jest fajnie jak wiesz na co sie piszesz, czym w ogole jest filologia... bo wiele osob uwaza, ze to taki troche bardziej intensywny kurs jezyka i pozniej jest placz, rozczarowanie i stracony rok... najwazniejsi sa ludzie - we Wroclawiu co by sie nie dzialo dziala jELITA i jest super!
      • Gość: iza Re: do studentow GERMANISTYKI !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 17:48
        tzn tak jezyk lubie i chce go poznac bardziej literature tez. powiedzcie mi czy
        wszystjkie wyklady sa w niemieckim?? a co jak czegos nie zrozumiem ??
        • Gość: Lol_niezly Re: do studentow GERMANISTYKI !!!! IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.pl 27.09.05, 21:46
          Wlasnie w tym jest haczyk hehe :D
          Na filologii pojada po Tobie rowno, pierwsze lata to istne pieklo - moja
          kolezanka z UWr dopiero na trzecim roku zaczela wygladac normalnie :D
          Pradwa jest taka ze idac na germanistyke z zaloznienia niemiecki juz znasz w
          stopdniu conajmniej zaawansowanym tzn. potrafisz sie swobodnie prowadzic
          rozmowe bez zajakniec :)
          Niestety sporo uczelni robi sobie jaja , przyjmuje ludzi znajacy jezyk srednio
          a potem jest tragedia i placz jak napisala poprzedniczka.
          Ciezkie studia dla osob z pasja.
          Pozdrawiam !

P.S : Na studiach nikt nie pyta czy rozumiesz czy nie ;)
          Dostajesz material i masz go opanowac.Jesli nie to sie nie nadajesz i wypad ;]
        • Gość: Xen Re: do studentow GERMANISTYKI !!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.09.05, 23:58
          no a po jakiemu mialby byc wyklady i cwiczenia? nikt za bardzo sie tym nie przejmuje, oni mowia swoje a Ty rob notatki - po jakiemu tylko chcesz ;) oczywiscie wiadomo, ze wszystko zalezy od prowadzacego i bez wstawek po polsku sie nie obejdzie, czesto jednak nie maja one nic wspolnego z tematem :P Na poczatku jest masakra - myslisz, ze znasz jezyk, potrafisz mowic, potrafisz czytac... szybko sie okazuje, ze nie jest tak rozowo... zdarzalo mi sie, ze tekst zajmujacy 4 strony a4 zajmowal mi kilka godzin zanim doszedlem do wniosku o co w nim chodzi... oczywiscie chodzi glownie o teksty historyczne, ksiazki czytac mozna w miare latwo :)
    • Gość: iza Re: do studentow GERMANISTYKI !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 22:16
      na to mnie niezle nastraszyliscie mam nadzieje ze poziom jaki reprezentuje UKW
      nie jets az tak zabojczy i mam nadzieje ze jakos dam rade
      • Gość: izaa Re: do studentow GERMANISTYKI !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.05, 13:02
        a tak niesmialo pyatm ma moze ktos jakies notatki lub przydatne materiały w
        wersji elektronicznej dot germanistyki ktore mogłby mi podeslac???
      • Gość: Angrap Re: do studentow GERMANISTYKI !!!! IP: *.icpnet.pl 28.09.05, 13:05
        Iza, każdy poziom trudności obiera indywidualnie. Ile osób, tyle opinii, więc
        się na razie nie przejmuj, poczekaj do pierwszych wykładów ;). Ja zaczynam w tym
        roku studia na germie na UAM-ie i ufam, że dam radę (tyle osób już dało, to i ja
        dam :p), a jak będzie to się okaże. Pozdr. i powodzenia
        • Gość: loren Re: do studentow GERMANISTYKI !!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.05, 13:55
          Angrap mozesz podac swoj nr gg?
          • Gość: Angrap Re: do studentow GERMANISTYKI !!!! IP: *.icpnet.pl 28.09.05, 16:58
            GG: 1262622 (czesto na niewidocznym).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka