Dodaj do ulubionych

prywatne są coraz lepsze a państwowe coraz gorsze

29.09.05, 11:47
Z roku na rok prywatne uczelnie są coraz lepsze, np. dwie najlepsze uczelnie
ekonomiczne to SGH i Koźmiński, Koźmiński jest już zdecydowanie lepszy od UW
czy UJ a niedługo pewnie będzie lepszy od SGH. Jestem studentem informy na
drugim roku UW - narazie nawet przeinstalować systemu windows czy linux nie
umiem, za to z matmy jestem świetny - niestety większość tej matmy nigdy w
życiu mi się nie przyda w informatyce, a ci liczni olimpijczycy z uw musieli
nauczyć się tej informy sami, bo jak narazie nie wyobrażam sobie jak niby
mieli się tego nauczyć na uniwerku, wykładowców ciągle nie ma, bo uczą na
polsko-japońskiej WSzTK, wit czy na innych prywatnych. Mam nadzieję, że nowy
rząd POPiS'u w końcu zmieni program nauczania na studiach państwowych na
bardziej praktyczny, a nie, że na Medycynie uczą dużo chemii, łączenia jakiś
związków zamiast nauczania jak leczyć ludzi - i potem wychodzą tacy lekarze
co teorię znają a w praktyce noże w pacjentach po operacji zostawiają, albo
prawnicy dla których liczy się tylko kasa, mam również nadzieję, że nowy rząd
wprowadzi studia państwowe płatne i profesorowie przestaną przenosić się do
prywatnych uczelni studia państwowe zamiast coraz gorszych będą coraz lepsze,
bo niestety taka jest obecna prawda o naszych renomowanych uniwerkach. Nasze
renomowane uniwerki nauczają ciągle starym, nieaktualnym systemem pełnym
teorii i to trzeba zmienić a nie zaprzeczać i bronić ich za wszelką cenę.
Obserwuj wątek
    • Gość: Celsus Re: prywatne są coraz lepsze a państwowe coraz go IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.05, 12:56
      Ja studiuję prawo i umiem przeinstalować windowsa :P Informatyka to nauka o
      algorytmach. Jeżeli złożenie komputera stanowi dla ciebie problem zapisz się do
      policealnego studium informatycznego tam uczą praktyków serwisantów, (choć matma
      też pewnie jest).

>>ekonomiczne to SGH i Koźmiński, Koźmiński jest już zdecydowanie lepszy od UW
      > >czy UJ a niedługo pewnie będzie lepszy od SGH
      Według jakiego rankingu? Tygodnik Polityka rozdziela szkoły prywatne od
      państwowych na prośbę prywatnych gdyż puki, co ( i nie zmieni się to szybko) w
      jednym rankingu prywatne wypadałyby bledziutko, a tak koźmiński może się
      szczycić 1 miejscem wśród prywatnych, a nie dorasta do pięt słabszym uniwersytetom.

>>albo prawnicy dla których liczy się tylko kasa
      Co ma program studiów do postawy etycznej absolwentów? Myślisz, że jak prawicowy
      rząd nakaże na prawie wprowadzić religię i rozpoczynać oraz kończyć dzień
      modlitwą to poziom etyczny się podniesie ? :D

> Medycynie uczą dużo chemii, łączenia jakiś
      > związków zamiast nauczania jak leczyć ludzi - i potem wychodzą tacy lekarze
      > co teorię znają a w praktyce noże w pacjentach po operacji zostawiają,
      To stwierdzanie jest zupełnie nielogiczne (rozważ jakieś korepetycje z logiki).
      Jaki ma związek chemia w programie studiów z błędami lekarskimi? Chemia jest
      potrzebna, bo aby leczyć trzeba rozumieć zmiany zachodzące w ich organizmie, czy
      zasady działania leków a do tego wiedza z chemii jest niezbędna. Jeżeli mamy tak
      złych lekarzy to, dlaczego bez problemów znajdują zatrudnienie na zachodzie i są
      tam cenieni ?

Jesteś zakompleksionym studencikiem prywatnej szkółki, który marzy o płatnych
      dziennych, bo wtedy nie biedzie się czuł gorszy od tych, którzy na egzaminach
      wstępnych byli lepsi od niego. Musze cię zmartwić studia państwowe jeszcze długo
      będą bezpłatne, ale dla najlepszych, którzy zdali trudne egzaminy. A może
      pracujesz w dziale marketingu jakiejś uczelni prywatnej ? Jeżeli tak to kiepska
      prowokacja.

• kingking1 do celsus 29.09.05, 13:11
        to nie żadna prowokacja, człowieku - stwierdzam fakty - to że uczymy się w
        państwowych uniwerkach to nie powód, by nie krytykować państwówek, konieczne są
        zmiany - a Koźmiński chcesz tego czy nie, jest równie dobry co SGH i mimo, że
        się tam nie uczę to ta szkoła ma już taką renomę, wykładowców i uznanie
        pracodawców, że nie powinieneś jej krytykować tylko za to, że jest prywatna.
        Przykre jest to, że osoby, które uczą się na państwowych uniwerkach nie
        potrafia skrytykować przestarzałwego programu nauczania w tych szkołach - moja
        kuzynka 15 lat temu skończyła medycynę i wyjechała do USA? i co? I musiała na
        nowo studiować medycynę w USA..... trzeba dążyć do zmian w Polskiej edukacji -
        nowa matura to pierwszy pozytywny sygnał zmian w polskiej edukacji, ale
        konieczne są dalsze zmiany w programach studiów.
        • Gość: Lol_niezly Re: do celsus IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.pl 29.09.05, 14:36
          Skoro nie prowokacja to odpowiedz na proste pytania :

a) na ktorym pietrze jest Kubus ?
          b) ile UW ma labow ?
          c) Po niezaliczeniu jakiego przedmiotu na pierwszym roku wylatujesz bez
          warunku ?
          d) Jak brzmialojedno z ostatnich pytan z egzaminu ASD dotyczace ksiazki
          Cormena,Rivesta itd ?

Zobaczymy kim naprawde jestes mistrzuniu od komputerkow :D:D:D
        • Gość: Celsus Re: do celsus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.05, 14:56
          Musiała na nowo studiować medycynę w USA, bo USA nie uznaję żadnych polskich
          dyplomów, czyli z powodów formalnych to jeszcze nie świadczy, że w Polsce źle
          kształcą lekarzy (znowu niedostatki logiki). Natomiast operację przeszczepu
          twarzy ma przeprowadzić lekarka, która ukończyła polską AM i jako pracownik
          naukowy polskiej uczuleni (nadal ma tam część etatu) wyjechała do USA.

Co do koźmińskiego podaj ranking, w którym przeskoczył SGH?
          Aby prywatne uczelnie dorównały państwowym muszą tam iść najlepsi maturzyści a
          najlepsi idą na państwowe dzienne, ci, którym trochę zabrakło, ale mają ambicję
          na państwowe płatne. Idą dlatego, że tam jest kadra tradycja i poziom.
          Program moich studiów nie jest przestarzały, natomiast porównywałem go z
          programami niektórych uczelni prywatnych i odemnie wymagają wiecej (i dobrze) .
          • kingking1 Re: do celsus 29.09.05, 15:47
            dobra, macie racje - państwowe studia są najlepsze, są tak super dobre, że nie
            wymagają żadnych zmian w programie nauczania i każdy kto odważy się skrytykować
            studia państwowe to znaczy, że musi być z uczelni prywatnej nawet jeśli uczy
            się na państwowym uniwerku; macie racje, że stara matura była lepsza i że
            egzaminy wstępne na uczelnie były bardziej obiektywne (ja pisałem oczywiście
            jeszcze starą maturę, ale popieram nową), macie rację, że system boloński jest
            Polsce niepotrzebny, macie racje, że studenci medycyny powinni uczyć się
            jeszcze więcej chemii i jak najmniej brać udział w praktykach dotyczących
            leczenia ludzi, macie racje, że cała matematyka, której uczę się przyda mi się
            w informatyce, a wogóle to jestem studentem "łopatologii" a nie informy na UW i
            jestem głupi, a poza tym Polska to najbogatszy kraj świata i wogóle.....
            • studentk Re: do celsus 29.09.05, 15:57
              Fakt , że szkoły prywatne gonią państwowe.
              Fakt, że na UW są kierunki rewelacyjne jak i beznadziejne.
              Fakt, że Koźmiński nie jest jeszcze tak dobry jak SGH choć większość szkół
              państwowych już przeskoczył.
              Fakt iż podział na państwowe - niepaństwowe został tylko w głowach
              zakompleksionych studentów szkół państwowych i niepaństwowych.
              Fakt iż w NORMALNYM (nie mylić z trzecim światem) świecie istnieje podział na
              szkoły dobre, średnie i kiepskie.
              • Gość: M. Re: do celsus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.05, 16:05
                Fakt. Zgadzam się całkowicie z przedmówczynią...

A sama jestem zakompleksiona. Heh...
                • Gość: studentka BRAWO CELSUS!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.05, 16:17
                  wreszcie ktoś coś mądrego napisał w tej kwestii.Pozdrawiam -studentka uczelni
                  państwowej WPiA
              • Gość: Celsus do studentk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.05, 16:49
                Fakt, że szkoły prywatne jeszcze długo nie dogonią państwowych, bo mają gorszych
                studentów (wykazały to egzaminy wstępne na uczulenie państwowe) a kadra nawet,
                jeżeli jest dobra musi do tych gorszych studentów dostosowywać poziom.
                Fakt, że najgorszy kierunek na UW jest lepszy od większości szkół prywatnych.
                Fakt, że Koźmiński nie przeskoczył większości szkół państwowych wątpię czy
                jakąkolwiek przeskoczył.
                Fakt, że państwowe są solą w oku zakompleksionych studentów szkółek prywatnych,
                którzy oblali egzaminy wstępne i czują się gorsi, marzą wiec o likwidacji
                studiów dziennych.
                Fakt, że w Polsce większość szkółek prywatnych to szkoły kiepskie nastawione na
                sprzedawanie dyplomów i nabijanie kieszeni założyciela.
                • studentk Re: do studentk 29.09.05, 16:52
                  Czy mówiąc o tak świetnych szkołach państwowych masz na myśli
                  Państwową Wyższą Szkołę Zawodową w Jarosławiu o której tak głośno jest ostatnio?
                  • studentk Kiepskie szkoły 29.09.05, 17:03
                    Polecam stronę Państwowej Komisji Akredytacyjnej z negatami
                    www.men.waw.pl/pka/prace/ocena_negatywna.php
                    Tam właśnie są kiepskie kierunki lub jak wolisz uczelnie, tylko pamiętaj iż
                    znajduje się tam 5 (pięć) Uniwersytetów
                    • studentk Re: Kiepskie szkoły 29.09.05, 17:06
                      W warunek dostało
                      17 Uniwersytetów na 51 kierunkach kształcenia.

www.men.waw.pl/pka/prace/ponowna_ocena.php
                      Dla mnie nie ma podziału na państwowe/niepaństwowe.
                      Jest podział na dobre i kiepskie uczelnie

• Gość: Celsus Re: Kiepskie szkoły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.05, 17:35
                        A tak nawiasem mówiąc PKA sprawdza jakość wg. kryteriów formalnych są jeszcze
                        kryteria materialne. Brak kadry łatwo wykazać, zaniżania poziomu, aby przepchnąć
                        jak najwięcej po pieniądz się liczy już nie.
                    • Gość: do studentk Re: Kiepskie szkoły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.05, 17:32
                      Gdzie napisałem że na państwowych uczuleniach nie ma kiepskich kierunków ? Z
                      podawaniem danych z PKA zaczekał bym do czasu aż sprawdzone zostaną wszystkie
                      uczelnie wtedy biedzie można porównywać ilości.
                • ana.mari Re: do studentk 29.09.05, 22:05
                  Biję brawo przemówcy!!! W pełni się z Tobą zgadzam.
                  Większość polskich prywatnych szkół wyższych to "szkółki niedzielne".
              • Gość: romulus Re: do celsus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.05, 21:10
                czy nie jest tak dobry Koźmiński co SGH ... sprawa względna.Jak by nie patrzeć
                to KOźmiński dostał akredytację EQUIS a SGH nie.
                a tak na serio i mniej prowokacyjnie to trudno to mierzyć - ważyć wartość
                uczelni bo niby jak, jakimi kryteriami i kto miał by to robić. póki co nie ma
                olimpiady i mistrzostw świata dla uczelni :)
            • Gość: Celsus Do kingkinga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.05, 17:24
              Nie odpowiedziałeś na pytania Lol_niezłego o UW czyżbyś nie wiedział ?
              Kingking nie ośmieszaj się więcej.

stara matura była lepsza i że
              > egzaminy wstępne na uczelnie były bardziej obiektywne (ja pisałem oczywiście
              > jeszcze starą maturę, ale popieram nową),
              Szczególnie obiektywne były egzaminy w tym roku, kiedy to w zależności od
              uczelni krzywdziły raz nowych raz starych maturzystów. Poziom matury z historii
              ma się nijak do poziomu egzaminu wstępnego na prawo za moich czasów.

> że system boloński jest
              > Polsce niepotrzebny
              Gdzie to powiedziałem? Akurat uczelnie państwowe maja wprowadzony system
              boloński. (inna sprawa ze licencjat się w Polsce nie przyjmie, bo jest
              traktowany jak "niedorobiony mgr")

studenci medycyny powinni uczyć się
              > jeszcze więcej chemii i jak najmniej brać udział w praktykach dotyczących
              > leczenia ludzi

Gdzie to napisałem? Powinni znać chemię a praktyki mają naprawdę bardzo dużo
              wierz mi (min rok stażu).

> macie racje, że cała matematyka, której uczę się przyda mi się
              > w informatyce, a wogóle to jestem studentem "łopatologii" a nie informy na UW
              Studia wyższe róznią sie czymś od zasaniczej szkoły zawodowej ty tego nie
              dostrzegasz.
              > jestem głupi
              Nie mnie to oceniać. Z twoich wypowiedzi widać jedynie, że obce jest ci logiczne
              wnioskowanie. A także wkładasz w usta ludzi słów, których nie wypowiedzieli
              (napisali).
      • Gość: romulus Re: prywatne są coraz lepsze a państwowe coraz go IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.05, 21:21
        > Według jakiego rankingu? Tygodnik Polityka rozdziela szkoły prywatne od
        > państwowych na prośbę prywatnych gdyż puki, co ( i nie zmieni się to szybko) w
        > jednym rankingu prywatne wypadałyby bledziutko, a tak koźmiński może się
        > szczycić 1 miejscem wśród prywatnych, a nie dorasta do pięt słabszym uniwersyte
        > tom.
        fakt że twórca tematu przesadził ale ty również.
        twoja ocena jest równie obiektywna co owe rankingi o których mówisz, czyli wcale.
        powiedz mi lepiej ilu jest bezrobotnych absolwentów po Koźmińskim a ilu po owych
        najsłabszych uniwerkach. powiedz mi jakie stanowiska zajmują i jakie podatki
        płacą . moim zdaniem to jest prawdziwa miara uczelni.i z tego co wiem wcale
        absolwenci Koźmińskiego nie mają problemu z pracą , czyli nie jest tak jak mówisz.
        • tak_zwany Re: prywatne są coraz lepsze a państwowe coraz go 29.09.05, 22:54
          Gość portalu: romulus napisał(a):
          > powiedz mi lepiej ilu jest bezrobotnych absolwentów po Koźmińskim a ilu po owyc
          > h
          > najsłabszych uniwerkach. powiedz mi jakie stanowiska zajmują i jakie podatki
          > płacą .

Oj tutaj radziłbym uważać. Zauważ, kto studiuje w Koźmińskim, a kto w tych
          słabszych uniwerkach. Podpowiem Ci - przeciętny status społeczny, a w
          szczególności status ekonomiczny (zastanów się, kogo stać na tamte studia) osób
          z Koźmińskiego jest wyższy. A to ułatwia start w życiu. Wykształcenie to nie
          wszystko, czynniki przypisane odgrywają tu bardzo dużą rolę.
          • Gość: banditierka Re: prywatne są coraz lepsze a państwowe coraz go IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.05, 23:43
            otóż to, zupełnie nietrafiony argument
            • Gość: toto Re: prywatne są coraz lepsze a państwowe coraz go IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.05, 10:18
              tak , a na uczelniach państwowych to siedzą tylko zdolni biedacy :))) żarty!
              tak się skałada że jestem na uczelni niepublicznej a moi rodzice jakoś nie są
              milionerami.muszę korzystać z komunikacji publicznej a na wakacje jeżdżę na wieś
              do babci.do tego pracuję aby mieć na szkołę a moja wypłata to nie 4 zera i jakaś
              cyferka z przodu.to o czym mówicie to wasze wymysły i wyobrażenia.
              • tak_zwany Re: prywatne są coraz lepsze a państwowe coraz go 30.09.05, 19:05
                Czytaj uważnie. Wyraźnie napisałem "przeciętny status". To, że Ty nie jesteś
                bardzo majętny nijak się ma do średniej (lub mediany). Czy z tego, że mam na UW
                kumpla, którego dom przypomina fortecę wynika, że na UW studują sami bogacze?
    • Gość: Bulgot Re: prywatne są coraz lepsze a państwowe coraz go IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.05, 16:18
      Tak, wiele szkół prywatnych jest już lepszych lub co najmniej na równym poziomie
      jak uczelnie państwowe - wymieniony wcześniej Koźmin, WIT, czy SWPS, spokojnie
      przeganiają masę szkół państwowych, których jedyną zaletą (A i to dyskusyjną)
      jest ich "bezpłatność".
      • Gość: Lol_niezly Re: prywatne są coraz lepsze a państwowe coraz go IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.pl 29.09.05, 17:08
        King nie rob przypalu UW any more :D
      • Gość: ito Re: prywatne są coraz lepsze a państwowe coraz go IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.05, 17:10
        ja Cie kingking1 popieram a wszystkich lamusow wale w ryja
        • Gość: Celsus Do ito IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.05, 17:33
          Gratuluję panu pozomu i kultury wypowiedzi. Która to szkołą tak pana wykształciła ?
          • dzemcia Re: Do ito 29.09.05, 17:49
            Trochę to chore jest... Jest wielu ludzi, którzy szanują panstwowe uczelnie, a
            jednak z braku możliwości, wiedzy czy szczęścia, nie mogą na nich studiować
            (często bywa tak, że po prostu obstawia się zły kierunek, bo o ile łatwiej
            dostać się było w tym roku na pedagogikę na UMCS niż na psychologię na tej
            samej uczelni). Siedzą więc rok w domu i uczą się do matury, chcąc ją poprawić
            lub szukają uczelni prywatnej. Czasem tylko na rok, by potem próbować swoich
            sił na innych kierunkach na uniwersytetach, akademiach czy politechnikach, a
            czasem na zawsze - wtedy szukają dobrych szkół prywatnych. Samemu ciężko jest
            to ocenić, nie mając pojęcia o żadnej prywatnej uczelni, a o państwowych
            wiedząc tylko to, co się gdzieś usłyszało, więc sięga się po rankingi, ocenę
            PKA, zdanie znajomych.

Mimo wszystko jest się gląbem. Nie ważne, czy na liście rankingowej było się na
            150 czy na 1000 miejscu. W oczach studentów uczelni państwowcyh ten, co się na
            studia nie dostał, jest niedouczonym debilem. I to jest według mnie śmieszne.
            • Gość: Lol_niezly Re: Do ito IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.pl 29.09.05, 18:13
              Dzemcia, to nie jest tak.
              Na prywatnych czy zaocznych po prostu jest masa glabow ktorzy nie powinni nawet
              skonczyc liceum.Wszyscy przeciez wiemy jak przebiega rekrutacja na te studia -
              wystarczy zaplacic, ewentualnie jakas rozmowa klasyfikacyjna i jest sie
              studentem.
              Wsrod tej masy ludzi idacych na studia bo "to jest modne" zdarzaja sie rodzynki
              w ciescie - ludzie na poziomie, ktorym zabraklo paru punktow.Niestety sa oni w
              miejszosci, a poziom dostosowuje sie do wiekszosci.
              Wiadomo ze nie kazda panstwowa jest lepsza od prywatnej.Sa tez prywatne szkoly
              na poziomie , ale coz z tego skoro ludzie i tak postrzegaja Ciebie
              jako "prywaciaka" ?
              Dopoki nie zmieni sie sposob rekrutacji tzn " przyjmiemy kazdego byle tylko do
              nas przyszedl" i ograniczenie pazernosci na kase wywalaniem studentow po
              niezdanych egzaminach problem by zniknal.
              Rozumiem ze Kozminski zly nie jest, ale twierdzenie ze jest lepszy od SGH,
              uczelni naprawde na wysokim poziomie jest owczywiscie na wyrost.
              Kolega king dopuscil sie marnej prowokacji, gdyz nawet nie odpowiedzial na moje
              pytania z prostej przyczyny - na mimuw nigdy nie byl.
              Zreszta text " ze nie umie przeinstalowac windowsa " juz sam mowi za siebie - w
              tej chwili winde potrafi zainstalowac 11-sto latek.
              Skoro instalacja windy czy linuxa jest dla niego problemem, to jak poradzil
              sobie z programowaniem wspolbieznym na II roku ( wtajemniczeni wiedza o co
              chodzi w tym przedmiocie ).
              Ja np: majac do wyboru politechnike koszalinska i PJWSTK od razu wybralbym to
              drugie.I co z tego ze prywanata ? Przynajmniej czegos sie naucze.

A dla zadufanych studentow dzienncych polecam text z gladiatora :

"Czas samochwalstwa dobiegnie wkrotce konca .... wasza wysokosc"
              • dzemcia Re: Do ito 29.09.05, 18:19
                OK. Masz wybór - wieczorowa psychologia na UMCS, pedagogika specjalna na APS i
                prywatna psychologia na SWPS. Co wybierasz? :)
                • Gość: Lol_niezly Re: Do ito IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.pl 29.09.05, 18:22
                  Wiesz... nie wiem jak wygladaja wieczorowe na UMCS.
                  Na UW sa to dzienne platne wiec ide od razu :))
                  Jesli tak samo jest na UMCS to super.A jesli nie ...wybieram prywatna i za rok
                  probuje znowu jesli jest egzamin lub poprawiam mature :)
                  • dzemcia Re: Do ito 29.09.05, 18:27
                    I nie żal by Ci było stracić 7500zł? Żeby tak po prostu po roku próbowac
                    jeszcze raz na państwowe...?
                    • Gość: Lol_niezly Re: Do ito IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.pl 29.09.05, 18:34
                      Dzemcia ...
                      1) Wiedza na poziomie kosztuje - placisz i masz to co dzienni , moim zdaniem
                      warto
                      2) Nigdy nie wiesz, czy za rok tez sie dostaniesz... a jak nie ?! masz juz 2
                      lata w plecy
                      3) Obecnie oboje wiemy jak wyglada rekrutacja na studia - jeden wielki znak
                      zapytania i pelno niesjanosci, w ktorym raz poszkodowani sa starzy a raz
                      nowi.Wiadomo co bedzie za rok ?

Pozostaje tylko czekac i miec nadzieje ze sie uda :))

• Gość: dzemcia Re: Do ito IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.05, 18:44
                        Wiesz, nie czuję się szczególnie poszkodowana. Po prostu dziwi mnie to, że na
                        AM w Wawie w tym roku było łatwo się dostać na kilka ciekawych kierunków, a na
                        psychologię wszędzie było trudno. Moje plany wzięły w łeb, idę więc na SWPS.
                        Jestem niedowartościowana, płaczę po nocach. A według połowy uczestników tego
                        forum jestem głąbem i nieukiem.
                        • Gość: Lol_niezly Re: Do ito IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.pl 29.09.05, 18:49
                          Wiec pokaz im na co Cie stac !

Powodzenia ! Będę trzymał za Ciebie kciuki !!!
                • Gość: hahahahah Re: Do ito IP: *.chello.pl 29.09.05, 18:23
                  Kozminski lepszy niz UW??????????????????????????????hahahahahahahahhahahahhahahahahahahahh

Mysle ze juz to zdanie powinno zakonczyc dyskusje:D hahaha dobre:)
                  • Gość: Student Re: Do ito IP: *.devs.futuro.pl 29.09.05, 22:22
                    Najlepsza w Polsce jest
                    Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Jarosławiu !!!!!
                    • Gość: Lol_niezly Re: Do ito IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.pl 29.09.05, 22:34
                      Ten rektor dobry koles :]
                      Boshe, dzisiaj otwieram gazete ,jego zdjecie ( koles na wozku inwalidzkim ) i
                      podpis "podczas rozprawy bylemu rektorowi PWSZ w Jarosławiu ponownie sie
                      zrobilo slabo" :>>>
                      I po rozprawie ; d
                      • Gość: ATUDENT SGH i Koźmiński to niedzielne szkółki IP: *.devs.futuro.pl 29.09.05, 22:36
                        Ale szkoła jest THE BEST !!!
                        SGH i Koźmiński to jakieś niedzielne szkółki przy niej.
                        • Gość: lechu Re: żenada w prywatnych szkółkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.05, 01:30
                          Miałem raz (nie)przyjemność uczestniczenia w rozpoczęcia roku akademickiego na
                          jednej z tych szkółek prywatnych WSEiZ w Warszawie. A było to za namową brata
                          ciotecznego,który karnie tam wylądował. Otóż studenci to po prostu
                          żenada.Myślałem że znajduję się w mieszaninie psychiatryka ze szkołą specjalną!
                          30% 'studentów' to zakrostowaciałe drechy, a jeden koleś był tak nadpobudliwy
                          ruchowo że wyglądało jakby dostał padaczki. Nie mówię nawet o ich wyrazie
                          twarzy. Co za ludzie lądują w tych szkołach?!
                          • mpbc Re: żenada w prywatnych szkółkach 30.09.05, 07:43
                            Wypryski skórne są normalną rzeczą w czasie dojrzewania i związane ze zmianami
                            gospodarki hormonalnej, ale wypominanie komuś padaczki, która jest chorobą
                            często powypadkową jest nie tylko niestosownością ale i chamstwem.
                          • Gość: junior Re: żenada w prywatnych szkółkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 13:36
                            stary, a ilu ja drechow ostatnimi czasy widze na UW, zebys ty wiedzial. zreszta,
                            nei ocenia sie towaru po opakowaniu :) inna sprawa, ze taki WSEiZ to szkolka
                            drugiego, jesli nie trzeciego kalibru. przejdz sie na rozpoczecie roku do
                            najlepszych szkol prywatnych, tych ktore wyznaczaja kierunek dl pozostalych, do
                            Kozmina, WIT, SWPS, CC - tam sie rozejrzyj.
                            • Gość: Z WSEiZ Re: żenada w prywatnych szkółkach IP: *.wseiz.pl / 195.94.203.* 06.10.05, 14:37
                              Akurat Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania jest jedną z najlepszych
                              niepaństwowych szkół technicznych.

1. Ma bardzo wysokie notowania w rankingach szkół technicznych i a także
                              czołowe miejsca szkół biznesowych, choć nie jest szkołą biznesową.
                              2. Kształci na trzech wydziałach i 8 kierunkach. W tym 7 kierunków kończy się
                              co najmniej tytułem inżyniera, inżyniera architekta lub magistra inżyniera.
                              Tylko jeden kierunek jest biznesowy tj „Zarządzanie i Marketing”. Przypominam
                              iż np. Koźmiński na 6 kierunków, CC ma 3 kierunki w większość szkół na tylko 1-
                              2 kierunki.
                              3. Ma własne budynki i pozostałą infrastrukturę nawet taką jak własną
                              biologicznie czynną oczyszczalnię ścieków.
                              4. Ma kilkadziesiąt własnych specjalistycznych laboratoriów technicznych w
                              pełni wyposażonych.
                              5. Ma ponad 300 osób kadry naukowo-dydaktycznej.
                              6. Wyjazdy zagraniczne USA, Kanada, Francja, Niemcy, Finlandia, Norwegia…..
                              7. Wprowadzony program ECTS.
                              8. Staże za granicą w Leonardo da Vinci.
                              9.I wiele, wiele innych rzeczy…

Na potwierdzenie tego tylko w roku 2005 dostała:
                              1. Z rąk ministra ds. europejskich Jarosława Piertasa - Medal Europejski 2005 –
                              za europejski poziom prowadzonych studiów.
                              2. Tytuł - Uczelnia Roku 2004 – nadany przez GF podczas gali w Teatrze Wielkim
                              3. Nominację w kategorii „Najlepsza Uczelnia” w konkursie organizowanym przez
                              Home&Market. Finał konkursu przed nami bo będzie dopiero w listopadzie.
                              4. Certyfikat „Wiarygodna Szkoła” – na potwierdzenie, iż materiały wydawane
                              przez uczelnię przedstawiają prawdziwy obraz.
                              5. Nagrody za najlepsze prace magisterskie, w tym 4 ostatnie przyznane przez
                              Ministra Środowiska.

Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania nie pretenduje do bycia najlepszą uczelnią
                              biznesową, natomiast jest najlepszą niepaństwową uczelnią techniczną kształcącą
                              aż na 8 kierunkach.
    • kingking1 Re: prywatne są coraz lepsze a państwowe coraz go 30.09.05, 08:49
      Widzę, że rozpętałem burzę między studentami uczelni państwowych a prywatnych -
      nie to było moim celem. Jako student UW chciałem tylko zwrócić uwagę, że w
      programach studiów państwowych są potrzebne zmiany - studia powinny być
      bardziej praktyczne - a tu znów rozpętała się dyskusja o jakości kształcenia na
      prywatnych uczelniach - faktem jest, że jest wiele złych jak i świetnych
      uczelni prywatnych (w Koźmińskim studiuje moja siostra cioteczna to wiem) -
      wiem też, że wielu moich kolegów z uniwersytetu zadziera nosa i zawsze będą
      twierdzić, że najgorsza uczelnia państwowa jest lepsza od najlepszej uczelni
      prywatnej - nie chodziło mi o krytykę tych osób tylko o zmianą programu
      nauczania na studiach państwowych na bardziej praktyczny, czasy się zmieniają
      więc i program studiów powinien być bardziej praktyczny a mniej teoretyczny -
      chodziło mi tylko o to
      • Gość: Lol_niezly Re: prywatne są coraz lepsze a państwowe coraz go IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.pl 30.09.05, 11:37
        Taki z Ciebie student mimuw jak ze mnie japonczyk ;)

---------------
        Uniwersytet Wrocławski 4ever !!!
        • Gość: spidermannnnnn Re: prywatne są coraz lepsze a państwowe coraz go IP: 87.207.174.* 30.09.05, 12:43
          Przecież Kingkong to pani z dziekanatu z koźmińskiego, do obowiązków której należy również podszywanie sie pod studentó UW i robienie reklamy
          • Gość: Celsus Re: prywatne są coraz lepsze a państwowe coraz go IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.05, 13:26
            Już wczoraj to stwierdziłem. Lol zadał kilka pytań na które "student UW" nie
            umie odpowiedziec :D
            • kingking1 Re: prywatne są coraz lepsze a państwowe coraz go 30.09.05, 15:10
              Nie będę bawił się z wami w jakieś durne zgadywanki, w moim poście chodziło o
              unowocześnienie programu nauczania i o przykładanie większej wagi do
              umiejętności praktycznych - możecie sobie nie wierzyć, że jestem studentem uw -
              to nieistotne, ale ustosunkujcie się do problemu zmian, które według mnie są
              potrzebne w programach studiów - o to mi chodzi a nie o wywyższanie uczelni
              prywatnych
              • Gość: Celsus Re: prywatne są coraz lepsze a państwowe coraz go IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.05, 15:14
                Uchylajac sie od odpowiedzi nic nie zyskasz. Nie studiujesz na UW. Co najwyzej
                pracujesz w dziale marketingu.
                • Gość: dfsd Re: prywatne są coraz lepsze a państwowe coraz go IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.05, 16:00
                  studiować to taki matoł może najwyżej wieczorowo lub zaocznie. A o co mu chodzi
                  to trudno powiedzieć
    • Gość: Lol_niezly Re: prywatne są coraz lepsze a państwowe coraz go IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.pl 30.09.05, 16:18
      Niee, no nie obrazajmy wieczorowych i zaocznych :)
      Ten koles to wyjatkowo ciezki przypadek.
      Powinni zakazac wieszania reklam prywatnych uczelni w Wawie bo bedzie wiecej
      takich przypadkow :P
      • studentk Re: prywatne są coraz lepsze a państwowe coraz go 30.09.05, 17:35
        Słaby Uniwersytet im. Adama Mickiewicza

Kolejne wydziały uczelni otrzymały negatywne oceny od sprawdzającej jakość
        kształcenia Państwowej Komisji Akredytacyjnej. Słaba polonistyka , poważne
        zarzuty postawiła PKA studiom polonistycznym prowadzonym w jednostkach
        zamiejscowych Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Kaliszu, Słubicach i
        Kościanie.

Pełen artykuł
        www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_050930/kraj/kraj_a_9.html
      • Gość: C4 Re: prywatne są coraz lepsze a państwowe coraz go IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.05, 19:53
        Lol_niezły kojazysz tego goscia co sie kłucił o ten top coder tak mi sie wydaje
        czytajac watki autora tematu ze to ten sam gosciu.
    • hayek_mises stereotypy 30.09.05, 17:50
      Walka ze stereotypami: państwowe=lepsze jest trudne, ale powoli są sukcesy
      podobnie jak jedna z przedmówczyń zgadzam się z opnia, że podział na prywatne i
      państwowe jest bez sensu, lepszy jest podział na uczelnie lepsze i gorsze

uczelniom prywatnym na razie trudno rywalizować z UW i UJ to za tymi stoi
      wielowiekowy prestiż, poza tym oferują studia "za darmo"
      nic dziwnego, że lepsi studenci wybierają te uczelnie

nierówność jest już w momencie startu
      powoływanie się na tezę, że szkoły prywatne są gorsze bo idą do nich słabsi
      studenci jest mieszaniem skutku z przyczyną

oczywiscie wśród uczelni niepublicznych są lepsze (droższe) i gorsze (tańsze)...
      te ostatnie oferują często produkcję licencjatów... ale przecież tak jest wszędzie,
      są sklepy gorsze i lepsze itd.
      każdy może wybrać

jest wiele słabych szkół państwowych i wiele dobrych szkół niepublicznych
      u mnie we Wrocławiu b. dobrą szkołą niepubliczną jest np. DSWE TWP
      link dla zainteresowanych:
      www.dswe.wroc.pl
      • Gość: C4 Re: stereotypy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.05, 19:59
        Siedząc na tym forum i czytajac podobne watki mozna smiało powiedzieć ze każdy
        broni swojej uczelni lub typu uczelni. Według mnie porownywanie tej do tej jest
        bez sensu dlatego ze jak mozna porownywać szkole która ma 10-20 lat praktyk do
        szkoly która ma 30 czy nawet 80 letnia tradycje. Pozatym szkoły prywatne w
        wiekszości przypadków daja absolwentą tytuł inż lub licencjat, czasem lepsze
        szkoły daja mgr lecz nie w wszystkich dziedzinach, wiec nie można tych szkół
        porównywać. Jedyna osoba która moze stworzyć prównanie 2 szkół państwowej i
        prywatnej jest student który na prywatmej i panstwowej sie uczył ina prywatnej
        miał stypedium za dobre wyniki w nauce i dlatego nie płacił czesnego . Lub
        jeszcze dokładniej dwie szkoły porówna profesor który wykłada na obu uczelnich.

I zgadzm sie z postem hayeka.
    • Gość: dziewczyna Re: prywatne są coraz lepsze a państwowe coraz go IP: *.is.net.pl 30.09.05, 20:03
      Jesli już to rząd PiSPO ;].
    • Gość: fornir Re: prywatne są coraz lepsze a państwowe coraz go IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 10:00
      też jestem studentem uczelni niepublicznej i z własnej obserwacji wiem że kilka
      uczelni niepublicznych naprawdę rozwija się bardziej dynamicznie niż państwowe.
      z punktu widzenia studenta na niepublicznych stawia się na ważniejsze rzeczy -
      na warunki nauki, zatrudnia się wysoko wykwalifikowana kadrę.kasa nie idzie w
      beznadziejne sympozja naukowe w kurortach gdzie tylko piją i nic konkretnego nie
      robia.nie topi się bezmyslnie kasy i stąd rozwój prywatnych uczelni.
      • kingking1 Re: prywatne są coraz lepsze a państwowe coraz go 06.10.05, 10:11
        co to znaczy "też jestem studentem uczelni niepublicznej" ? Mam nadzieję, że to
        nie do mnie. A swoją drogą to uważam, że zdecydowana większość uczelni
        prywatnych to dno - najlepsze to te najsłynniejsze: Koźmiński, wit, pjwsk - i
        jeszcze jedno "fornir" jak byś był inteligentny to byś zauważył, że w tym
        poście nie chodziło mi o wywyższanie tych trzech uczelni prywatnych tylko o
        zmianę profilu kształcenia na uczelnich państwowych na bardziej praktyczny
    • Gość: eh Re: prywatne są coraz lepsze a państwowe coraz go IP: *.wl.sggw.waw.pl 06.10.05, 10:32
      zalosne.
      kiedy dziecko nauczysz sie myslec i zrezygnujesz z przekonania ze studia to nie
      podstawowka i prowadzenie za raczke?
      jesli nie umiesz czegos - to glownie wina twojego braku dzialania, a nie szkoly.
      eh

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka