zuziczka 17.10.05, 12:41 mam zamiar wyjechac na studia do USA, mam zieloną kartę i wszystkie papiery, w Polsce studiuje, czy ktoś wie od czego powinnam zacząc?jak sie do tego zabrac i wogole? dziekuje! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
samo Re: studia w USA 17.10.05, 13:02 Powinnaś zacząć od podjęcia decyzji co i gdzie chcesz studiować i kontaktu z Admissions Office tych uczelni aby dowiedzieć się o wymagania. Poza tym przetłumaczyć indeks i kartę przebiegu studiów (dziekanat) żeby aplikować jako transfer student.Zapewne również zacząć przygotowywać się do TOEFL. Zajrzyj tutaj: pso-usa.org ets.org/toefl Odpowiedz Link Zgłoś
samo Re: studia w USA 17.10.05, 13:03 Jak masz jakieś konketne pytania to pisz na mejla gazetowego samo@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
futuremba Re: studia w USA 17.10.05, 13:04 Od TOEFL Po drugie nie napisałaś co studiujesz, który rok, co chcesz studiowac w Stanach, ile masz kasy, znajomość języka, co chcesz robić w przyszłości….. Odpowiedz Link Zgłoś
samo Re: studia w USA 17.10.05, 13:12 Ile ma kasy i który to rok nie ma znaczenia w sprawie "od czego zacząć". Odpowiedz Link Zgłoś
futuremba Re: studia w USA 17.10.05, 13:22 Trochę ma bo jeżeli jest na I roku to będzie trochę inaczej niż na IV czy V roku. Po drugie dla nas ma bo nie wiemy co i jak jej doradzić, undergraduate czy graduate, transfer, a może zaliczenie studiów jako BA. Po drugie pieniądze to STRASZNIE ważna rzecz. Inaczej jest na MBA na Wharton a całkiem inaczej w małej szkole typu community. Odpowiedz Link Zgłoś
samo Re: studia w USA 17.10.05, 13:28 Jeśli studiuje to ja wiem co mam jej doradzić-transfer. Natomiast jeśli ma zieloną kartę to wypełni aplikację FAFSA i dostanie pomoc finansową. Napisałam że to nie ma znaczenia kiedy pada pytanie "od czego zacząć". Odpowiedź już padła.Nie mam ochoty się spierać. Odpowiedz Link Zgłoś
futuremba Re: studia w USA 17.10.05, 13:31 ok, może masz i rację, podałeś/aś linki i faktycznie to wystarczy na początek. Odpowiedz Link Zgłoś