Dodaj do ulubionych

studenci anglistyki

25.10.05, 16:20
Chce isc na ten kierunek i tak sie zastanawiam jaki jest poziom w waszej
uczelni. Czy duzo musicie spedzac czasu nad ksiazkami? Ile godzin uczycie sie
dziennie w domu?
I ile nowych slowek musicie nauczyc sie codziennie?
Chce isc na wieczorowe lub zaoczne.
Obserwuj wątek
    • arbuzunia Re: studenci anglistyki 25.10.05, 16:39
      na UW wieczorowe=dzienne, o zaocznych nic nie wiem. Na pierwszym roku jest
      BAAARDZO dużo nauki, ale jeżeli go przeżyjesz to potem już jest w porządku bo
      możesz wybierać to, co cię bardziej interesuje (literatura, kultura,
      językoznawstwo). Słówek dużo nie ma bo idąc na anglistykę trzeba już mieć
      bardzo dobrze opanowany język, choć zauważyłam że wyż demograficzny mija więc
      młodsi mają coraz gorsze akcenty, uboższe słownictwo i robią drobne byki
      gramatyczne :)
      • Gość: kinia Re: studenci anglistyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.05, 21:30
        AŚ - dzienne. Nauki jest b. dużo, codziennie trzeba siedzieć od przyjścia do
        domu do wieczora nad różnymi ćwiczeniami itd. + masa xerówek. Poza tym są
        przedmioty tj. gramatyka opisowa, językoznawstwo, które nie wiem w jaki sposób
        się przydadzą w przyszłości:/ ale to nauka bardziej o języku, niż języka. Mimo
        wszystkich opinii na Akademii Św. jest wysoki poziom anglistyki (na 1 roku
        poziom adv/prof).
        Pozdrawiam!
    • Gość: nastka Re: studenci anglistyki IP: *.dew.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.05, 21:42
      hej ja rozpoczęłam dzienną anglistykę na UG, jest ciężko, nie ma co ukrywać.
      Idąć na anglistykę trzeba mieć bardzo dobrze opanowany język, wszystkie wykłady
      i zajęcia są po angielsku, język wykładów na wysokim poziomie. Ludzie, którzy
      tu przyszli z nadzieją nauki języka zawiedli się i pewnie wylecą.
      • sandraa1 Re: studenci anglistyki 26.10.05, 09:02
        Czyli jesli nie mam CAE to nie mam o czym marzyc aby sie dostac? Czy moze
        raczej CPE
      • Gość: smdsdskjd Re: studenci anglistyki IP: *.chello.pl 27.10.05, 20:45
        nastka powiedz jeszcze cos o anglistyce na UG. chcialabym sie dostac w
        przyszlym roku. ile mialam procent z matury?? bardzo duzo jest lektur?? duzo
        musicie siedziec nad ksiazkami??
      • Gość: eeetam Re: studenci anglistyki IP: 217.153.160.* 29.10.05, 19:44
        jA jak skladałam na studia w jezyku angielskim byłam na poziomie FCE, teraz
        jestem na poziomie CAE, mam wszytskie przedmioty wykłądane po angielsku
        (matme,chemie,prawo srodowiskowe itp) i jakos sobie radze ze słownictwem
        technicznym,uwazam nawet że mam gorzej od tych na anglistyce i chyba bardziej
        nadawalabym sie na tłumacza bo będę znac słownictwo z roznych dziedzin...

haha pozdro
    • Gość: jak to Re: studenci anglistyki IP: *.nuim.ie / *.nuim.ie 27.10.05, 22:09
      rozumiem ze jak sie idzie na anglistyke to jezyk musi byc na poziomie dosc
      wysokim,ale chyba po to sa studia zeby sie tego jezyka uczyc,mimo wszystko nie
      wierze ze ci ktorzy studiuja anglistyke nie robia bledow nawet jak skoncza
      studia...a moze sie myle?...czy mozna wszystko opanowac na 100%? ja dajecie
      sobie rade z a i the?ja z tym mam problemy a jaestem w kraju anglojezycznym...
      • Gość: lola Re: studenci anglistyki IP: *.aster.pl 29.10.05, 12:12
        niestety taka jest prawda - idac na anglistyke trzeba byc swiadomym ze nie
        bedziesz uczyl sie jezyka ale uczyl sie w tym jezyku - np. historii, kultury,
        sztuki, literatury, jezykoznastwa. A co do bledow - to kazdy je popelnia, nawet
        nie wiesz jak wiele native speakerow popelnia bledy (my przeciez tez je robimy w
        polskim). Nobody's perfect
        • Gość: MMM*** Re: studenci anglistyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.05, 13:24
          UJ-wieczorowe, nauki sporo,ale da sie przeżyć, nowe słówka poznajemy
          codziennie,czytająć chociażby książke do historii czy językoznawstwa; jeśli
          chodzi o poziom to określiłabym go(na 1roku) jako poziom w okolicach CAE...
        • Gość: k Re: studenci anglistyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.05, 13:36
          bo to jest prawie tak samo jak z polonistyką. uczysz sie tam o jezyku, kulturze
          i te pe, a nie języka. tam samo inne filologie...
          jak ktos chce sie uczyc głownie jezyka to powinien isc do kolegium
          nauczycielskiego na j. angielski, tam nie ma az tylu przedmiotów "kulturalych"
          • sandraa1 Re: studenci anglistyki 29.10.05, 19:34
            tzn jak chce byc nauczycielka i nie uczyc sie bredni o kulturze itp to lepiej
            isc do kolegium zamiast na uniwerek?
            • Gość: k Re: studenci anglistyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.05, 21:14
              na to wychodzi, ale w kolegium zrobisz chyba tylko licencjat. choc pewna nie
              jestem
            • Gość: Xen Re: studenci anglistyki IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.10.05, 10:56
              zdecydowanie tak! jesli chcesz byc nauczycielka to idz do kolegium - tam nauczysz sie mowic znacznie lepiej, do tego odpadna Ci rozne zagadnienia ktore musialbys przetrwac na filologii :) Do tego po 3 latach masz pelne prawo do uczenia, a jak chcesz magistra to idziesz na dwa lata na magisterskie na filologie i masz po 5 latach magistra filologii w troche prostszy sposob niz zaczynajac na filologii :)
      • arbuzunia a polonistyka? 29.10.05, 23:07
        Gość portalu: jak to napisał(a):
        > nie wierze ze ci ktorzy studiuja anglistyke nie robia bledow
        a czy sądzisz że osoby po polonistyce nigdy się nie mylą, nawet w pisowni?
        Sądze, że te dwa kierunki pod tym względem są porównywalne.

> dajecie sobie rade z a i the?
        dajemy :) nie chce być wredna ale uważam że to jest zagadnienie podstawowe!
        • Gość: Tawananna* Re: a polonistyka? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 30.10.05, 11:05
        • Gość: Tawananna* Re: a polonistyka? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 30.10.05, 11:08
          > a czy sądzisz że osoby po polonistyce nigdy się nie mylą, nawet w pisowni?
          > Sądze, że te dwa kierunki pod tym względem są porównywalne.

Z kwestią porównania byłabym nieco ostrożna, bo mimo wszystko PNJA to znacząca
          część programu anglistyki. W kwestii błędów - nie ukrywajmy, nie da się nauczyć
          języka tak, by posługiwać się nim perfekcyjnie, nie robiąc błędów itd. Nawet
          własnego języka się nie da!
    • Gość: m. Re: studenci anglistyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 11:35
      Jak chcesz byc nauczycielka to zdecydowanie kolegium. I raczej latwo sie dostac.
      Tylko, ze zazwyczaj jak szukaja nauczycieli w prywatnych szkolach, to pisza, ze
      potrzebuja osob po anglistyce. Moze to da sie jakos ominac albo to ich
      przeoczenie, ze istnieja kolegia. Nie wiem, ale wydaje mi sie, ze narazie
      anglistyka jest jakos bardziej ceniona.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka