Gość: gosc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.05, 19:12 Witam wszystkich. mam takie pytanie: czy mozna sobie poradzic na studiach informatycznych jesli zna sie tylko podstawy programowania? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: HellHax Re: informatyka IP: *.ghnet.pl 28.10.05, 18:29 zalezy co konkretnie przez to rozumiesz...zresztą mysle ze tak...programowania mozna sie spokojnie uczyć samemu...i lepiej w liceum przez kilka miesiecy niz nadrabiac w ciągu 2 tyg na studiach Odpowiedz Link Zgłoś
octavius2 Re: informatyka 29.10.05, 12:37 Zapewniam, że można. Ja zacząłem studia informatyczne, znając tylko podstawy Pascala. Teraz jestem na piątym roku i wszystko wskazuje na to, że skończę studia w terminie. Głowa do góry! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lol_niezly Re: informatyka IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.pl 29.10.05, 13:37 Moja odpowiedz brzmi: zalezy gdzie :D Jesli idziesz na prestizowa panstwowke, ostro siadziesz i masz łeb do tego to dasz rade ( sam tak miałem ) :]] Jesli idziesz na panstwowke typu Rzeszow,Szczecin to spoko dasz rade ;] Mozesz tez wybrac prywatna i miec problem z glowy //lol :> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: C4 Re: informatyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.05, 15:48 "> Mozesz tez wybrac prywatna i miec problem z glowy //lol :>" Lol_niezły skoro nie znasz szkół prywatnych to po co sie wypowiadasz. JA studiuje na prywatnej i widze ze kumple z innych uczelni maja mniej programowania niż np ja który studiuje na prywatnej. Wiec nie wypowiadaj stereotypów które dzis maja bardzo małe pokrycie i czesto mijaja się z prawda. Pozatym wszedzie sie nadrobi straty programowe to nie zalezy od szkoly tylko od danej osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: informatyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.05, 18:53 mniej programowania nie świadczy o tym ile jest wymagane. u kumpla na prywatnej to im tłumaczyli nawet ze (-3)^2 nie równa nie -9. wiec czego tu chciec. wam, moze macie więcej ale na pewno tłumaczą od podstaw. na paźstwowych juz coś wymagaja. poza tym pamietajcie, ze infa to nie tylko programowanie. na uniwerkach jest to nawet zadkoscia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: informatyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.05, 21:30 k to ze na panstwówkach czegos wymagaja a nie startuja od zera też nie do konca jest prawda. Mam kumpli na kilku lepszych panstwówkach i sami tez zaczynaja od zera, tak wiec nie mow ze na panstwowkach zawsze wymagaja. Dla ścisłości 4 na agh 2 na UJ a 3 na politechnice tylko nie wiem dokładnie czy na krakowskiej czy slaskiej nie widziałem sie z nim ostatnio. Pozatym wszystko zalezy do szkoly, np ja na swoja szkole nie nazekam bo jest stworzona przez fundacje ktora zalozyli panowie i panie wykładajace na agh wiec u nas raczej duzy nacisk kłada na infe , wiadomo sa szkoly prywatne sadzenia krzewów gdzie wystarczy na zaliczenie jakis srednio rozwiniety program pascalowy. Co to tego ze leca z materiałem wszedzie to wiem u nas tez nie pozostajemy w tyle. Co do zaczynania od zera to tak babak zaczeła jednak po kilku cwiczeniach z tego co widze poszła dalej bo widziała ze to raczej wszyscy umieja z liceum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: C4 Re: informatyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.05, 21:31 Przepraszam za ppomyłke w autorze wypowiedzi wczesniejszej poprostu zaczolem pisać w nie tej kolumnie co trzeba i nie zorientowałem ze potem by nic zmienic sorry k. Odpowiedz Link Zgłoś
xxxxl2 do lolka niezłego 29.10.05, 22:27 lolku możesz podać mi swój numer gg - muszę ci wyjaśnić pewne sprawy - bynajmniej nie zamierzam cię obrażać - zawsze jakby co możesz mnie zablokować - kliknij na moją nazwę użytkownika i wyślij mi wiadomość prywatną z numerem gg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lol_niezly Re: do lolka niezłego IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.pl 29.10.05, 23:57 Nie musisz mi niczego tlumaczyc. Moim zdaniem informatyka to tylko na panstwowej prestizowej uczelni. Zachecam do postudiowania troszke na politechnice poznanskiej / uniwerku warszawskim / uniwerku wroclawskim / uniwersku jagiellonskim. Sam studiuje na UWr, na UW mam brata na pozostalych uczelniach znajomych. W tym roku koncze studia, zeby nie bylo. Mozecie oszukiwac sami siebie, ze macie lepsze programowanie itd. W tym zawodzie o tyle jest fajnie , ze zycie weryfikuje wszystkich. Jesli jestes dobrym programista , czyli jestes niesamowicie inteligentnym czlowiekem to bedziesz mial prace i satysfakcje, wpp przegrasz zycie. Zretsza nie oszukujmy sie - mam kolege na informatyce w Szczecinie. Porownujac ja do mojego UWr czy PWr no sorry .... bez komentarza A jesli chcesz mi cos wyjasnic i mnie przy okazji obrazic to prosze bardzo :)) Z checia przyjme słowa krytyki, o ile krytyka bedzie sensownie uzasadniona ;] Odpowiedz Link Zgłoś
xxxxl2 Re: do lolka niezłego 30.10.05, 08:38 jeśli chcesz podyskutować to podaj swój numer gg - do tych niby najlepszych uczelni powinieneś także zaliczyć choćby politechnikę poznańską - rozmawiałem z szefem dużego sklepu internetowego z poznania po tej uczelni, który stwierdził, że więcej umiał przed studiami niż po nich - ale o tym i o innych sprawach wolałbym porozmawiać BEZPOŚREDNIO nie poprzez forum, nie poprzez e-mail tylko poprzez gg - także z łaski swojej proszę kliknij na moją nazwe użytkownika i wyślij mi wiadomość ze swoim gg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magdainfa Re: do lolka niezłego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 09:34 XXX co ci tak zależy na tym gg, nie przekonacie się nawzajem. A dyskusja tu na forum byłaby znacznie ciekawsza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o Re: do lolka niezłego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 09:50 przeczytaj jeszcze raz post lolka. wyraznie jest napisana poznanska, wiec poki nie potrafisz czytac ze zrozumieniem, nie powinienes brac sie za informatyke. pamietaj ze ilosc programowania nie musi byc adekswatna do jakosci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lol_niezly Re: do lolka niezłego IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.pl 30.10.05, 10:12 Ja tam sie nie zamierzam klocic , masz prawo do swojego zdania tak jak ja do swojego , jesli masz cos do powiedzenia to wal cos na forum ;] PS: a jesli chodzi o prywatne i informatyke to tylko PJWSTK ;] Szkola wypracowala sobie renome i choc nie dorownuje panstwowym gigantom to jednak jest bardzo dobra ;] Odpowiedz Link Zgłoś
xxxxl2 Re: do lolka niezłego 30.10.05, 10:45 PJWSTK to nie jedyna dobra szkoła informatyczna, lepszą szkołą informatyczną według mnie i według Wprost jest WIT - zresztą świadczy o tym to, że do PJWSTK przyjmowany był każdy z nową maturą - wystarczyło uzyskać 30% z poziomu podstawowego z matmy, żeby natomiast dostać się na WIT trzeba było uzyskać zdecydowanie więcej punktów procentowych według wzoru przyjęć; poza tym dowiedz się ile osób wylatuje z PJWSzTK a ile z WIT po pierwszym roku - zdecydowanie więcej wylatuje po pierwszym roku na WIT, dużo osób dobrowolnie odchodzi też z PJWSzTK ze względu na ogromne czesne (to szkoła dla bogaczy) przenosząc się na WIT. Widzę, że lolku nie palisz się do podania mi numeru gg - dyskusja z tobą na forum nie jest zbyt wciągają - najlepszą formą i najszybszym kontaktem bezpośrednim jest dla mnie gg a nie forum czy meile.... szkoda, że nie masz odwagi pogadać ze mną na gg..... byłaby to wtedy dyskusja zdecydowanie szybsza niż na forum student informy pierwszego roku na wit Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ale rotfl Re: do lolka niezłego IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 30.10.05, 12:03 Nie masz pojęcia o informatyce - żaden szanujący się informatyk nie pójdzie do sklepu komputerowego po studiach. Człowiek, który sprzedaje i naprawia kompy nie jest informatykiem! Prawdziwa informa to modelowanie procesów, projektowanie systemów, systemy rozproszone, programowanie itp. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
xxxxl2 Re: do lolka niezłego 30.10.05, 12:57 Gość portalu: ale rotfl napisał(a): > Nie masz pojęcia o informatyce - żaden szanujący się informatyk nie pójdzie do > sklepu komputerowego po studiach. Człowiek, który sprzedaje i naprawia kompy ni > e jest informatykiem! Prawdziwa informa to modelowanie procesów, projektowanie > systemów, systemy rozproszone, programowanie itp. > > Pozdro no i taka to dyskusja na forum - zawsze włączy się do dyskusji ktoś kto przeczytał jeden fragment wypowiedzi i wtrąca swoje 3 grosze nie związane absolutnie z dyskusją........ ta osoba po politechnice poznańskiej o której wspomniałem i która stwierdziła, że bardziej znała się na informatyce przed niż po studiach nie poszła do sklepu komputerowego tylko sama go ZAŁOŻYŁA...... dlatego właśnie wolę dyskusję na żywo na gg tylko z jedną osobą bo na forum zawsze ktoś coś napisze bez sensu....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: do lolka niezłego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 12:57 no to najwyzej zostanie bezrobotny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: C4 Re: do lolka niezłego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 13:31 Lol_niezły i reszta według mnie to troszke głupoty gadacie bo na studiach maja ci wyłożyć materiał i czasem pomoc a uczyć sie musisz sam. Jeśli bedziesz dobry w tym co robisz to konczac panstwowa czy prywatna mozesz nauczyc sie tyle samo lub nawet wiecej. Co PJWSTK to troszke zabardzo posługujecie sie marka która miała kilka lat temu, jakies 3. Wystarczy poszukać na grupach dyskusyjnych opinie absolwentów i studentów( są one różne). Pozatym co do szkół prywatnych to według mnie troszeczke przesadzacie bo aktualnie mam kumpli na roku którzy sie poprzenosili z inncyh szkół moze nie renomowanych ale panstwowych bo stwierdzili ze wolą dziennie studiować i płacić i czegos sie nauczyć bo kadre mamy cała z agh niż miec za darmo a potem umiec co najwyzej obsługe kilku programow i podstaw pascala. Co do WITU i osoby xxxl2 to wydaje mi sie ze kłutnia z tym uzytkownikiem była przy temacie o nagrodach informatycznych i konkursach top coder. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JUstyna Re: do lolka niezłego IP: *.cybernet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.05, 14:13 Pewnie .ze mozna sobie poradzic.Moj chlopak ,ktory studiuje teraz na 2 roku na pk idac na infe nie umial nawet podstaw informatyki.Oczywiscie okazalo sie ,ze na uczelni wymagaja od nich juz na samym poczatku nie tylko podstawy, ale takze bardziej rozbudowane rzeczy.Ostro wiec przysiadl ,programowal i programowal.Efekt jest tak ize nauczyl sie tego, wszystko pieknie zaliczyl, oceny mial 4 i powyzej.Jak widac wszystko zalezy od osboy,zapalu itd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lol_niezly Re: do lolka niezłego IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.pl 30.10.05, 20:25 WIT... taak... nigdy nie zapomne jak wychodzac z UW natknalem sie na kolesi z tej uczelni wpychajacych ulotki wychodzacym.Wzialem jedna i wyczytalem o najnowszych budynkach , najnowszych kompach , kazdy student ma swoj komputer, dowiedzialem sie tez o szybkosci lacza internetowego. Niestety ulotka nie powiedziala mi duzo o programie tej szkoly. Zrobmy wiec tak : mowisz ze macie tam "o wiele wiecej rzeczy praktycznych". Specjalnie dla Ciebie zalozylem sobie konto : witcoder@op.pl Wyslij mi pare swoich programow, najlepiej jakies wieksze projekty np: z programowania wspolbieznego, w Prologu lub assembler.Nie bede Cie obrazal programami w C\C++\Javie\Pascalu itd :)) Wyslij i pokaz co potrafisz :] Jesli projekty beda spoko, to udowodnisz mi ze faktycznie WIT jest szkola na poziomie :) Pozdrawiam ! Odpowiedz Link Zgłoś
xxxxl2 Re: do lolka niezłego 30.10.05, 21:14 oh lolku jaki ty jesteś niesamowity - podpisałem się jako student pierwszego roku na wit - studiuje dopiero pierwszy miesiąc, swoje opinie na temat WIT'u czerpie ze swoich pierwszych obserwacji i opinii studentów na wyższych latach - genialnym samoukiem - programistą nie jestem - jak będę na 4 roku na studiach tak jak ty to z pewnością będę ci mógł przesłać programy stworzone w różnych językach programowania - ale teraz pewno stwierdzisz, że każdy albo przynajmniej większość studentów na państwowych uniwerkach już po pierwszym NIECAŁYM miesiącu studiowania umie tworzyć duże projekty programowania współbieznego....... bez komentarza Tak bardzo boisz się pogadać ze mną na gg, że nie chcesz mi podać swego numeru? co ci szkodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lol_niezly Re: do lolka niezłego IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.pl 30.10.05, 22:55 Nie napisales nic wczesniej ze jestes na 1 roku :)) Albo czytalem zbyt nieuwaznie.Fakt ze jestes dopiero miesiac na WIT duzo tlumaczy - po prostu jeszcze nie wiesz czym jest prawdziwa informa i jakie sa wymagania w tej dziedzinie. Moim zdaniem o poziomie programowania mozna wnioskowac po min. roku studiowania. Zaczyna sie szukac , szperac... i okazuje sie ze to co sie umie to wciaz malo , malo , malo ... a tak w nawiasnie , nie wiem czy wiesz ze praktycznie wszyscy z olimiad mat\inf zajmuja sporo miejsc - na UW np sredni 50-60% to olimpijczycy, ktorzy pisza takie programy ze niektorzy po studiach by nie umieli :] Wierz mi , ze sa tacy ludzie ;] Moj braciak po miesiacu programowania (wieczorowe ) na UW dostal do napisania gre w zycie.Masz tu linka: www.mimuw.edu.pl/~janusz/dydaktyka/2004-2005/zsi_lab_pascala_i_c/zadania/zad2.txt Ocen czy potrafilbys to zrobic :)) Odpowiedz Link Zgłoś
xxxxl2 Re: do lolka niezłego 31.10.05, 08:53 Przyznam ci rację, że pewnie nie wiem czym jest informa po miesiącu studiowania - bo narazie mam głównie przedmioty czysto matematyczne typu algebra czy analiza matematyczna - narazie wątpie czy te matematyczne przedmioty mi się do czegoś w informatyce przedadzą, np. do programowania - może i się przydadzą - narazie nie wiem - trudno to powiedzieć PO MIESIĄCU STUDIOWANIA, bo podstawy programowania będę mieć w 2 semestrze a prawdziwe programowanie zacznie się bodajże od 3 semestru... 1 i 2 semestr to głównie matma (np. w drudim semestrze dojdzie jakaś matematyka dyskretna itp., fizyka), wstęp do informatyki, podstawy układów logicznych, laboratorium komputerowe itd. a od 3 semestru dopiero zacznie się prawdziwe programowanie Co do tego, że finaliści olimpiad jak napisałeś zajmują dużo miejsc na UW i często już na starcie programują lepiej niż ci co pokończyli studia - to właśnie tłumaczy, że ci wszyscy późniejsi olimpijczycy w różnych informatycznych konkursach nauczyli się wszystkiego sami a nie od wykładowców. Choć muszę ci powiedzieć, że tacy samoucy - programiści są również w mojej grupie na studiach - to dwie osoby w mojej około 20-osobowej grupie (które zresztą już pracują mimo że mają około 19 lat), tylko, że oni pokończyli technika (gdzie uczono właśnie praktyki z informatyki, a nie tylko matmy jak u mnie w liceum niestety, poza tym w tym nowym systemie to nawet chodząc do klasy o profilu matematycznym miało się mnóóóóstwo biologii, chemii i innych nikomu niepotrzebnych głupot) Co do tej gry to oczywiście narazie zrobić bym tego nie potrafił, bo programowanie zaczniemy w 2 czy 3 semestrze, ale myślę, że kilkoro osób u mnie w grupie (a przynajmniej te 2 o których wspomniałem) potrafiło by to zrobić). Natomiast co do mitu, że w prywatnych szkołach uczą się głąby to przynajmniej na wit to jest nieprawda, nasłuchałem się mnóstwa złych rzeczy o prywatnych uczelniach, sam składając papiery do wit zastanawiałem się czy dobrze robie - jednak wszystkie te mity okazały się nieprawdziwe i moge ci spokojnie powiedzieć, że głąbów u nas jest tak samo mało jak i na państwowych uniwerkach - ja tam się miło rozczarowałem, jestem przekonany, że i ty byłbyś zdziwiony wysokim poziomem nauczania u nas Odpowiedz Link Zgłoś