18.11.05, 00:53
co sadzicie o kierunku "europeistyka".Wybieram sie wlasnie na studia i
zastanawiam sie na tym kierunkiem.????????
Obserwuj wątek
    • Gość: Edek Re: edukacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 10:33
      Zanim skończysz z magistrem europeistyke to twoja wiedza bedzie już
      nieakturalna:( Europeistyka jest dobrym drugim kierunkiem, ale lepiej wybrac
      cos bardziej pesrpektywicznego. Poczytaj ogloszenia o pracy. Nie znajdziesz w
      wymaganiach magistra europeistyki:/ a najczesciej aplikujac gdzies ze zlymi
      kompetencjami od razu odrzucaja twoje CV. Jesli bedziesz starac sie o prace,
      gdzie ukonczony kierunek jest nie wazny, w zalznosci od specyfiki pracy tez
      moga cie od razu odrzucic:/ Zawsze mozesz starac sie o prace w urzedach, ale
      konkurencja jest duza (i chyba solidniej do tej pracy przygotowana): prawo,
      administracja. Poza tym o te stanowiska aplikuja takze ludzie po socjologii,
      politologii i stosunkach narodowych. Bez plecow bedziesz miec ciezko...
      • Gość: Ania Re: edukacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 13:42
        Poszukaj w forumowej wyszukiwarce. Są tu setki wątków o tym kierunku.
      • Gość: prof. Re: edukacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 14:57
        zgadzam się, ale jeśli już trzeba zamknąć kierunki studiów to razem z
        europeistyką powinny polecieć w szczególności prawo, potem administracja (
        kompletnie bezsensowny kierunek) socjologia,stosunki, psychologia i inne
        badziewie. Na nowo powinno to być otwarte po 10 latach. Ludzie powinni wziąć
        się za studiowanie pielęgniarstwa, brakuje nam też szewców nie wspomnę o
        hydraulikach i innych fachowcach.
        • Gość: Edek Re: edukacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 23:12
          Psorku zauważ, że na kierunkach które wymieniłem uczy nie tylko rzeczy, ktore
          szybko się zmieniają (nawet na prawie i tymbardziej na administracji są
          przedmioty nieprawnicze). Temu nie sposób zaprzeczyć
          • justyna229 Re: edukacja 18.11.05, 23:19
            Dokladnie.Teraz widze jak trudno jest podjac decyzje o kierunku
            studiow.Myslalam o filologi angielskiej ale angielski to ja juz mam opanowany
            tyle tylko ze bez wyksztalcenia wyzszego :-(
            • Gość: Edek Re: edukacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.05, 10:44
              Po wiem tak: po anglistyce łatwo o pracę zarobkową, nawet jęsli nie będziesz
              nauczycielem bądź lektorem w szkole języków obcych jakoś się utrzymasz
              dorabiając korkami (na czarno). Fil. angielska nie jest dla tych co chcą się
              języka nauczyć, lecz dla tych co mają go na tyle opanowanego, żeby uczyć się w
              głównej mierze o kulturze tego kraju w tym właśnie języku. Uważam, że nic nie
              świadczy lepiej od znajomości j. angielskiego jak certyfikaty (FCE, CAE, CPE),
              są uznawane na całym świecie, no ale podejście do każdego to jakies 500 zł:/
      • justyna229 Re: edukacja 18.11.05, 22:27
        Dzieki,mam sie teraz nad czym zastanawiac.A jakie kierunki twoim zdaniem sa na
        czasie.Moze jezyki????
        • Gość: Edek Re: edukacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 23:15
          A co Cię interesuję? :)

Nie warto wybierać kierunków, tylko bo są perspektywiczne czy rodzice kazali,
          zresztą dużo o tym na forum:)
          • Gość: hehe Re: edukacja IP: *.netcontrol.pl 18.11.05, 23:58
            ludzie ludzie a co wy wiecie o programie nauczania na europeistyce??
            wiedza zawsze sie zmienia i ze wszystkim tak jest. A przedmioty sa rozne -takze i tradycyjne jak politologia socjologia stosunki. A europeistyka to szeroko pojeta wiedza o Europie jej dorobku prawnym, kulturowym, ekonomiczno- społecznym itd. a nie o samej UE. ja studiuje i zadowolona jestem- tymbardziej ze studia sa bardzo nowoczesne w swej formie, ale rzezywiscie warto było by jeszcze 2 kierunek zrobic(bo warto miec 2 kierunki a nie dlatego ze europeistyka jest zła)
            ps i trudno żeby ktos poszukiwał absolwentów tego kierunku bo z tego co wiem to w tym roku beda pierwsi:)
            • Gość: Celsus Re: edukacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.05, 01:29
              Prawnik który się wyspecjalizował w prawie europejskim, znający języki będzie
              zawsze bił na głowę "europeistę".
              Europeistyka to dobry ozdabiacz CV ale jako jedyny kierunek odradzam żadnej
              konkretnej wiedzy. Czytałem standardy kształcenia na kierunku europeistyka,
              taka wiedza po łebkach z prawa, historii, politologii a jak coś jest do
              wszystkiego to jest do niczego.
              Stanowczo neguję pogląd, że prawo to kierunek do zamknięcia :P

• Gość: Edek Re: edukacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.05, 10:57
              Chyba sama się "wkopałaś": wymieniłaś inne przedmioty jakie nauczają na
              europeistyce "politologia socjologia stosunki" i jakieś kulturalne, prawne i
              ekonomiczne.

Wiesz dlaczego wymieniłem takie kierunki jak politologia, socjologia?
              Bo nie składają się jedynie z przedmiotów: socjologia i politologia. Przedmioty
              te same w sobie są bardzo ogólne i w mojej subiektywnej opinii zbędne.
              Potwierdziłaś opinie Celsusa, że uczą tam rzeczy ogólnych (i nie żebym
              faworyzował kierunki: socjologia i politologia bo uczą wszystkiego po trochu-
              czyli nic konkretnego, jednakże w tym wszystkim są i przydatniejsze przedmioty)

P.S. Sorry, pojęcia nie miałem, że w tym roku dopiero pierwszy rocznik
              europeistyki rusza na podbicie rynku. Nie obraź się, ale pochwal się za 1-2
              lata czy łatwo było Tobie/innym absolwentom (bez pleców) znaleźć pracę (a
              najlepiej pracę w zawodzie, chociaż ten trudno określić, może: urzędnik).
              • Gość: haha Re: edukacja IP: *.netcontrol.pl 19.11.05, 18:41
                bardzo cie przepraszam kole? ale nie posiadłam niestety zdolnosci do przedmiotów
                ?cisłych czego i bardzo żałuję bo tylko takie dajš KONKRETNY zawód. Politologia, stosunki wszelkie amerykanistyki, europeistyki jak i kulturoznawstwo oraz jezyki (mozna go znac bez studiów filologicznych) nie dajš KONKRETNEGO wykształcenia i takiej tez recepty na przyszło?ć- ale jak możesz mi mówić że na pewno poszerze rzesze bezrobotnych skoro nic o mnie nie wiesz?? a może własnie to jest fajne w studiach humanistycznych że jest wieeele możliwo?ci??? przeciez nie mozna powieziec ze jedynie prawo jest sensownym kierunkiem hum. i owszem .
                A pozatym to że studiuje teraz europeistyke to nie znaczy że bede miała z niej mgr. bo narazie jest to licencjat, który daje baze pod magisterskie z wielu kierunków min. socjologii. a i chce zaznaczyc że studiuje dziennie na uj.
                pozdrwienia
                • Gość: Richelieu* Re: edukacja IP: *.zyg2.brewet.pl / *.zyg2.brewet.pl 19.11.05, 18:49
                  i SUMy to właśnie kretyństwo. Człowiek po 3 latach mniemaniologii za chiny nie
                  nadrobi w ciągu 2,5 roku materiału z 5 lat łopatologii. A sama europeistyka, no
                  cóż, kiedyś to się nayzwało hobby, a teraz trzeba całych studiów
                • Gość: Celsus Re: edukacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.05, 19:48
                  Czy prawo jest kierunkiem humanistycznym ? :-/
                  • Gość: Edek do Ceslusa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.05, 20:55
                    Argument z autorytetu: (prawo jako prawoznawstwo) "W świetle dwóch
                    przedstawionych tu modeli nauki ne ma wątpliwości, iz prawoznawstwo jest
                    przykładem nauki humanistycznej. W naukach prawnych podejście empiryczne może
                    by bowiem stosowane tylko w ograniczonym zakresie"

Wstęp do prawoznawstwa; T. Stawecki, P. Winczorek, wydawawnictwo C.H.Beck 2003
                    (z podziękowaniami dla pilnego braciszka pierwszoroczniaka:P)
                    • Gość: Celsus Re: do Ceslusa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.05, 21:43
                      W aspekcie formalnym być może. W aspekcie materialnym to kierunek zawodowy żeby
                      nie powiedzieć rzemieślniczy :D Przynajmniej takie mam odczucia do humanistyki
                      mi bardziej pasuje historia, polonistyka etc.

> (z podziękowaniami dla pilnego braciszka pierwszoroczniaka:P)
                      Jestem na III roku :P
                      • Gość: Edek Re: do Ceslusa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.05, 22:40
                        To nie do Ciebie podziękowania:) tylko do mojego biologicznego brata, który
                        jest na I roku prawa i pomógł mi w tej kwestii a nawet pdr podał otworzony na
                        właściwej stronie:)
                        • Gość: Celsus Re: do Ceslusa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.05, 23:49
                          To pozdrawiam i życzę mu dalszej owocnej nauki :)
                • Gość: Edek Re: edukacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.05, 20:48
                  Czy ja mówię, że będziesz bezrobotna? Mówię po prostu, że będzie trudno znaleźć
                  pracę bo będziesz celować w taką w którą celuje połowa absolwentów kierunków
                  humanistycznych.

To zależy od predyspozycji człowieka. Ludzie są różni. Albo jesteś faktycznie
                  dobry, masz plecy albo gadane-pracę znajdziesz:]
                  • Gość: haha Re: edukacja IP: *.netcontrol.pl 19.11.05, 20:59
                    każde studia to było kiedys hobby i z zainteresowaniami poszczególnych
                    studentów się łączą prawda??
                    uwazam że prawo to kierunek humanistyczny bo to humanisci go wybieraja (nie
                    znam nikogo z mojej szkoły po klasie"ścisłej" kto by na nim studiował)
                    a jesli chodzi o sumy to mozna sadzic o nich co kolwiek ale i tak od nich nie
                    uciekniemy bo takie jest założenie polskiego systemu edukacji- co na zachodzie
                    lepiej bądz gorzej sie sprawdza. Ja nie twierdze że europeistyka jest super
                    hiper kierunkiem, który gwarantuje konkretny zawód (bo takie sa zazwyczaj
                    kierunki ścisłe) ale jesli ktoś wybierze humanistyczne studia a interesuje sie
                    europa akurat to dobrze zrobi bo choc nie bedzie miał konkretnego(naduzywam
                    tego słowa) zawodu to bedzie miał tą samą sytuację co absolwent
                    politologii,stosuków etc. a przynajmniej w czasie studiów bedzie uczył się tego
                    co go interesuje- a jest to chyba ważne??
                    • Gość: haha Re: edukacja IP: *.netcontrol.pl 19.11.05, 21:02
                      a i wole milion razy bardziej studiowac europeistyke na uj niz prawo np. w opolu
                      (a taki prawnik wg. was bedzie lepiej wykształcony niz ja)
                      • Gość: Celsus Re: edukacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 03:36
                        A co masz do opola ? O ile tam jest wogóle prawo (nie wiem)
                        • Gość: haha Re: edukacja IP: *.netcontrol.pl 20.11.05, 11:48
                          chciałam tylko powiedziec że sa kierunki i kierunki, jak i uczelnie i uczelnie:)
                          • Gość: hwdp (prawu) Re: edukacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 13:42
                            prawo to kierunek humanistyczny polegający w większości na mieleniu ozorem.
                            studiuje go najliczniejsza rzesza studentów, więc nawet do policji robią wielką
                            łaskę i tam trzeba też mieć skończone prawo żeby móc dobrze wypisywać mandaty.
                            żałuje że to studiuję :/ na polibudę brali prawie każdego a z tego co widzę
                            kaledzy już mają samochodziki. wystarczyło postawić na niszowy kierunek i
                            trochę się maty połuczyć..
                            • Gość: zieeew Re: edukacja IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.11.05, 13:45
                              "połuczyc" humanistyczny kierunek i problemy z pisownia ...
                              • Gość: hwdp Re: edukacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 13:56
                                na większy komentarz już ciebie nie stać...
                                • Gość: zieeew Re: edukacja IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.11.05, 14:04
                                  Oczywiscie ze stac :)
                                  Wiesz ale nie chcialem Cie dolowac... A nawet moge Cie pocieszyc skoro niedlugo
                                  ma wejsc egzamin dla prawnikow ktory ma zrownac szanse.
                                  Tylko dziwi mnie tez booom na kierunki humanistyczne w stylu politologia ,
                                  prawo etc. Przeciez jest wiele ciekawszych kierunkow humanistycznych np
                                  filologia polska , filozofia ktore rozwijaja :) Moze ta wspolczesna mlodziez ma
                                  inne zainteresowania nie wiem .
                                  Ja osobiscie mam wyksztalcenie scisle :) nie na zadnym "cool trendy kierunku"
                                  ale na takim ktory mnie interesuje.
                                  Pozdrawiam
                                  • Gość: zieew Re: edukacja IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.11.05, 14:07
                                    A zapomnialem zapytac skad ten wulgarny nick ?
                                    czyzby nie chcieli cie na kraweznika ?
                                    Nie martw sie moze zdasz egamin i bedziesz pracowal z zawodzie :)
                                    Byle nie bylo to dla Ciebie "zawodem"
                                    • Gość: hwdp (prawo) Re: edukacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 14:16
                                      ja tylko ostrzegam żeby na tą głupotę nie iść.Chętnie bym to rzucił w cholerę
                                      ale jest jeden proble niczego innego poza historią wosem i takimi tam nie
                                      umiem ;)
                                      • Gość: zieeew Re: edukacja IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.11.05, 14:21
                                        Bylo isc na historie :)
                                        Wiesz teraz jakby to powiedziec praktycznie nie ma takiego kierunku ktory by
                                        rzucil pracodawcow na kolana :) Wiec lepiej wykorzystac czas studiow na nauke
                                        czegos co Cie interesuje , sprawia przyjemnosc...
                                        Te 5 lat wykorzystac tylko dla siebie :)
                                        I nie sugerowac sie ze jakis kierunek jest perspektywiczny ...
                                        Pozdrawiam
                                      • Gość: Celsus Re: edukacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 17:58
                                        HWDP ty nie studiujesz prawa ty byś może chciał ale nie było ci dane. Zdradziłeś
                                        się tym WOS-em. A że do policji chcą prawników. No cóż ktoś musi te postępowania
                                        przygotowawcze prowadzić, a do tego trochę wiedzy potrzeba. Na razie w policji
                                        prawników jak na lekarstwo i widać to po poziomie prowadzonych postępowań, jak
                                        już trafić w zainteresowanie organów ścigania to tylko do prokuratury ( inna
                                        sprawa że prokuratura prowadzi sprawy cięższego kalibru).
                                  • ana.mari Re: edukacja 20.11.05, 17:02
                                    Skoro twierdzisz, że filozofia jest ciekawsza od politologii to muszę cię
                                    zmartwić. Studiowałam obydwa kierunki i filozofia na tle politologii wypadła
                                    bardzo słabo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka