Dodaj do ulubionych

Praktyki za granicą - sonda :)

IP: 87.207.49.* 25.01.06, 15:18
Jestem bardzo ciekawa, gdzie nasi studenci odbywają praktyki - w jakich
instytucjach, firmach , organizacjach, w jakich krajach .
Napiszcie kilka słów:)
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • bugsior Re: Praktyki za granicą - sonda :) 25.01.06, 19:00
      Mialem praktyke w Walter Eucken Institut we Freiburgu, Niemcy. Jednak nie
      studiuje w Polsce, wiec chyba sie nie liczy. Niemniej wydaje mi sie ze Polski
      student rowniez moglby poprobowac. Problem w tym ze instytut jest niewielki i
      nie maja oficjalnego programu praktyk.
      • carolinascotties Re: Praktyki za granicą - sonda :) 25.01.06, 22:32
        Freiburg - piękne miasto :)
        A Twoja odpowiedz jak najbardziej się liczy :) jako autorka tego wątku - mogę o
        tym decydować :)
        Myślałam, że zajrzy tu więcej ludzi, ale albo nie wspominają dobrze swoich
        praktyk albo - ich nie odbywali..
        Mnie w czasie wakacji 2005 wywiało aż na Bałkany - wspaniałe doświadczenie.
        Pozdrawiam!
        • bugsior Re: Praktyki za granicą - sonda :) 26.01.06, 00:33
          A gdzie na Balkanach i co robilas jesli mozna spytac?

Przez jakis czas 'wspolpracowalem' rowniez z Human Rights Watch w NY i zbieralem dla nich materialy
          do raport o emigracji do Unii z krajow kaukaskich. Tyle ze bylo to na odleglosc, wiec trudno to troche
          nazwac praktyka.

W zeszle lato chcialem sie w instytucjach unijnych takze zalapac ale jest dosc ciezko.
          • carolinascotties moja praktyka 26.01.06, 12:32
            Miałam praktykę dla NATO w Kosovie ( KFOR)
    • Gość: Martynka Re: Praktyki za granicą - sonda :) IP: *.lama.net.pl 25.01.06, 23:11
      ambasada RP w Londynie
      • bugsior Re: Praktyki za granicą - sonda :) 26.01.06, 00:23
        Moja dziewczyna miala praktyke w Ambasadzie RP w Santiago, Chile i Bogocie, Kolumbia.
        • Gość: Martynka Re: Praktyki za granicą - sonda :) IP: *.lama.net.pl 26.01.06, 12:45
          wow, nie baleś się jej puścić? ;)
          • bugsior Re: Praktyki za granicą - sonda :) 26.01.06, 13:20
            w chile jest bezpieczniej niz w polsce, ale w kolumbii...

pewnego pieknego dnia jak tam byla dowiedzialem sie ze na ulicy ktora chodzi codziennie do
            ambasady byla bomba przed postarunkiem policji. kilka osob bez konczyn skonczylo. tyle dobrze ze w
            bogocie przynajmniej na kazdym kroku jest wojsko, wiec i tak sie ma poczucie relatywnego
            bezpieczenstwa. wszystkie ambasady maja podobno opancerzone SUV. niestety polski nie stac wiec jest
            to SUV z atrapa opancerzenia. slowem, milusinsko. ;)
      • Gość: mimik Re: Praktyki za granicą - sonda :) IP: *.23.11.tuwien.teleweb.at 27.02.06, 12:41
        wow,to co Ty studiujesz,ze w ambasadzie masz praktyki?
        no i jakie warunki trzeba spelnic (pewnie cala liste;)
        • Gość: Martynka Re: Praktyki za granicą - sonda :) IP: *.lama.pl 27.02.06, 13:04
          nieprawda, to nie takie trudne, zobacz:

"Osoby ubiegające się o przyjęcie na praktykę studencką lub zawodową powinny
          spełniać następujące warunki:

- być co najmniej na czwartym roku studiów lub ostatnim roku szkoły
          pomaturalnej,
          - kierunek nauki związany z profilem Ministerstwa Spraw Zagranicznych
          (stosunki międzynarodowe, nauki polityczne, prawo, dziennikarstwo,
          kulturoznawstwo, ekonomia, finanse, księgowość, biurowość itp.)"

w niektorych Ambasadach przyjmują wszyskich ktorzy sie zglaszają, w tych
          bardziej obleganych wybierają najlepsze CV...
          problem taki, ze są to praktyki nieodplatne, trzeba wiec sie samemu utrzymac, a
          praktyka jest na pelen etat.
          polecam wszystkim
    • mmaupa Re: Praktyki za granicą - sonda :) 26.01.06, 17:24
      UNSW, Australia. Studiuje biologie (poza Polska - ale autorka watku uznala, ze
      to tez sie liczy!) i robilam praktyke z ekologii. Niesamowita sprawa.
      • carolinascotties do mmaupa 26.01.06, 17:29
        bardzo jestem ciekawa Twojej praktyki - musiałabyć niezwykle interesująca!
        Pozdrawiam
        • mmaupa Re: do mmaupa 26.01.06, 20:48
          Byla! Zajmmowalismy sie wplywem autostrad na wombaty, kangury i wallabie.
          Lazilismy po parku narodowym, szukalismy nor wombacich, robilismy pomiary,
          ustalalismy lokalizacje zwierzakow z nadajnikami radiowymi... Przyroda
          australijska zapiera dech!
          • Gość: carolinascotties Re: do mmaupa IP: 87.207.49.* 26.01.06, 22:11
            kiedy pierwszy raz zobaczyłam w telewizji wombacika - w jednym z australijskich
            filmów przyrodniczych - zakochałam się po uszy ..chciałabym kiedyś zobaczyć je
            w ich " świecie" :)
            A co do wpływu autostrady na zwierzaki - pewnie wyniki nie były zachwycające?
            • mmaupa Re: do mmaupa 27.01.06, 11:22
              Spodziewalismy sie, ze wplyw nie bedzie pozytywny, ale nie myslelismy, ze moze
              byc az tak zle... Na analizowanym odcinku drogi (30km) ginie ok. 300 kangurow,
              200 wallabii i 30 wombatow rocznie!!! Czyli wlasciwie codziennie widzielismy
              swieze trupy. To bylo strasznie przykre, ale tez i mobilizujace - w koncu kazdy
              chce zapobiec dalszym wypadkom. No i wymusilismy na policji usawienie speed
              cameras, poza tym beda jeszcze odstraszacze dla zwierzat przy drodze.
              Chcialabym tam wrocic i zobaczyc rezultaty, niestety niepredko bede miala
              okazje :(
              • carolinascotties Re: do mmaupa 27.01.06, 19:44
                tak to właśnie jest - wyniki działalności człowieka..czytałam kiedyś o
                ustawianiu wiatraków na trasie przelotu dzikich kaczek - wiele z nich traciło
                życie..smutne:( będąc w Kosowie - widziałam mnóstwo zabitych przez samochody
                zwierzaków i wiele transportowanych w straszliwych warunkach krów - ale tam
                akurat wynika to z podejścia albańskiej społeczności do zwierzaków..
      • Gość: laura do mmaupa IP: 80.51.198.* 28.02.06, 12:24
        nie chcę być wścibska, ale gdzie studiujesz? Trafiłaś tam , bo mieszkałaś za
        granicą, czy mzturę zdawałaś w Polsce?
    • lukeon Re: Praktyki za granicą - sonda :) 27.02.06, 09:42
      My (ja i moja dziewczyna - Gosia) wlasnie jestesmy na 3 miesiecznych praktykach
      w Szanghaju (szczegoly na kurdeczajna.blox.pl ) Ja wczesniej bylem na
      praktyce w Szwecji, a Gosia w Paryzu. W te wakacje dostalem wakacyjna prace w
      Szwecji (w tej samej firmie gdzie wczesniej mialem praktyke) a Gosia dostala tam
      praktyke (zdjecia z tego okresu sa tutaj: www.szwecja.xn.pl ).

Praktyki w Szwecji byly nieplatne (niestety), ale warto jest zainwestowac bo
      pozniej o wiele latwiej znalezc kolejne:)

W Paryzu Gosia dostawala niezla pensje, a teraz w Szanghaju jest zupelnie niezle
      (dostajemy pensje + mieszkanie).

Polecam wyjazd na praktyki za granice! Jak stwierdzil moj kumpel: "Nawet jak
      bedziesz robil ksero i kawe, to zawsze za oknem masz jakies fajne miejsce:)"
      (na szczescie parzenie kawy i robienie ksera nam sie nie przytrafilo;)

Pozdrawiam serdecznie
      Andrzej
      • Gość: carolinasc do lukeon IP: 62.69.202.* 27.02.06, 13:06
        Wspaniałe miejsce!!!
        jestem ciekawa, jak tam trafiliście ;)
        Pozdrawiam
        • Gość: gość Iwona Re: do lukeon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 19:49
          Jestem na drugim roku germanistyki ( zaoczne uzupełniajace po licencjacie)
          chciałabym pojechać do Niemiec, Austrii na praktykę. Może ktoś podpowie gdzie
          można się starać.
        • lukeon Re: do lukeon 28.02.06, 02:28
          To proste:)

Wyslalismy ponad 2000 maili z naszymi CV do firm w Chinach oraz do firm ktore
          maja w Chinach oddzialy. Adresy znalezlismy w internecie. Zajelo to nam jakis
          miesiac (ok 1-2h dziennie) ale pozniej wybralismy sobie najlepsza dla nas oferte
          (bylo ich az 3:)

Powodzenia i duzo wytrwalosci!
          • Gość: Chiny Re: do lukeon IP: *.ump.pl / *.c149.petrotel.pl 28.02.06, 08:23
            Ale po Chinsku pisaliscie czy po angielsku????
            • lukeon Re: do lukeon 28.02.06, 08:59

Hmmm, po angielsku! Po chinsku bylo by nam troche trudno. Znamy zaledwie kilka
              slow, ale i tak jestesmy kompletnymi analfabetami jesli chodzi o chinskie litery:)
              • manros Re: do lukeon 28.02.06, 09:04
                a to macie praktyki po angielsku czy Chinsku??? Co takiego porabiacie?
                • lukeon Re: do lukeon 28.02.06, 09:15
                  Praktyki sa po angielsku. Jestesmy w dwoch roznych firmach (nazw nie podam, moge
                  tylko zdradzic ze sa Szwedzkie). Ja jestem od IT (zajmuje sie glownie bazami
                  danych), a Gosia pomaga Project Menagerowi przy jakims duzym projekcie
                  (zamowienia, dostawy, terminy, waluty, itp. itd.)
                  • Gość: carolinascotties Re: do lukeon IP: *.chello.pl 28.02.06, 14:17
                    ja studiuję krytykowane tutaj przez tak wielu stosunki międzynarodowe :) w
                    następnym tygodniu rozpoczynam akcję mailową :) Lukeon-rozumiem, ze wasze
                    praktyki nie są przez Was samych opłacane? pytam, ponieważ chcąc robić staż w
                    Sekretariacie ONZ w NY wszystkie koszty ponosi student, który ponad to nic nie
                    zarabia :) Ja odbywając praktykę dla NATO dostawałam wynagrodzenie.
                    Pozdrawiam
                    • bugsior Re: do lukeon 28.02.06, 14:21
                      carolina, moja rada co do praktyki w onz w nowym jorku. studiowalem ekonomie i stosunki
                      miedzynarodowe w usa i jakies 2 lata temu podczas studiow aplikowalem w to samo miejsce. zupelnie
                      zero odezwu. moze bylem za mlody, moze jakis buc tam siedzial, a moze po prostu mieli juz innych
                      bardziej sie kwalifikujacych.

aplikacje, rekomendacje, itd. miej na tip-top. w przeciwnym razie moga cie podobnie potraktowac.
                      zgaduje ze moze byc o wiele trudniej niz w przypadku praktyki w ambasadzie w londynie.

powodzenia!
                      • Gość: carolinasc bugsior IP: 87.207.54.* 28.02.06, 15:03
                        Dzięki :) będę próbować do OBWE (OSCE) i ponownie do NATO.
                        Co do ONZ to słyszałam już kilka razy takie opinie, że traktują studentów w
                        dość lekceważący sposób ( Twoja teoria o bucu jest bardzo prawdopodobna,
                        hihi )..ale cóż- jestem chora na optymizm i będę próbować- jeśli nie tam, to w
                        innych miejscach :)
                        Najchętniej wróciłąbym na Bałkany...ciekawi ludzie i interesujące miejsce dla
                        takich jak my stosunkowców :))
                        pozdrawiam!!!
                    • lukeon Re: do lukeon 01.03.06, 03:00
                      carolinascotties jak juz wspominalem dostajemy pensje + dodatki (Gosi firma
                      oplaca nam mieszkanie, a moja ma dla mnie darmowe lunche i zwraca mi za
                      taksowki:) Wiec jest spoko. Najwiekszy koszt z naszej strony to bilety lotnicze
                      3280zl/os (ale za takie rzeczy to zwracaja tylko pracownikom). Dodatkowo
                      szczepienia kosztowaly tez sporo (ponad 500zl/os ale) nie sa obowiazkowe wiec
                      tez nie zwracaja (my wolelismy jednak "zainwestowac" w nasze zdrowie). Na cala
                      reszte (zwiedzanie, jedzenie, transport itd. itp.) mozemy sobie pozwolic z
                      naszych pensji. Jestesmy bardzo zadowoleni!

Mielismy tez "gorsze" oferty. Np. w Pekinie w biurze podatkowym: sluzbowe
                      mieszkanie + pensja (ale 4 razy nizsza niz ta ktora dostajemy).

Napewno warto probowac cos wynegocjowac, nawet jak firma mowi ze nic Ci nie
                      zapalaca, moze sie zgodzic na zwrot niektorych kosztow (jest to dla firmy
                      zazwyczaj lepsze rozwiazanie ze wzgl. podatkowych).

Powodzenia!!!
    • alex_koz Re: Praktyki za granicą - sonda :) 28.02.06, 20:47
      ja odbywalam praktyki w kilku kancelariach prawniczych w Anglii, czesc z nich
      byla platna czesc nie, dlugosc rozna (min.2 max. 8 tygodnii).
    • doktor_kidler Re: Praktyki za granicą - sonda :) 28.02.06, 21:29
      Ej a powiedzcie jak sie zabrac do takich praktyk - w dziekanacie sie dopytac? I
      kiedy to mozliwe jest, bo jestem dopiero na 2 roku...
      • alex_koz Re: Praktyki za granicą - sonda :) 28.02.06, 21:39
        mozna w dziekanacie pytac ale nie wiem po co, nie uzyskasz tam zadnej pomocy
        ani informacji.

jak sie zabrac, przede wszystkim dobrze sie zastanowic czego szukasz - profil
        firmy, twoje oczekiwania, kwalifikacje i znajomoc jezyka.

potem dokladny "research" dziedziny, godziny spedzone glownie na surfowaniu po
        necie i szukaniu informacji, najpierw tych ogolnych, potem coraz bardzej
        szczegolowych,dot. konkretnych firm, jej oczekiwan procesu kwalifiacyjnego etc.

i wysylanie setek aplikacji. czasem wystarcza 50 czasem kilka tysiecy (ktos juz
        zreszta o tym pisal wyzej) i czekanie, czekanie, czekanie;) i oczywiscie trzeba
        sobie dac pare miesiecy na znalezienie, a deadliny na lato to czesto np. 31
        stycznia

oczywiscie nie zawsze jest trudno, mi bylo latwiej bo przebywajac na Erasmusie
        postaralam sie o staze i "bedac na miejscu" bylo mi latwiej.
        • Gość: aga Re: Praktyki za granicą - sonda :) IP: *.4web.pl 01.03.06, 09:36
          Ale piszcie oprócz kraju co studiujecie! Ja studiuję filologię polską,
          specjalność edytorstwo i PR, i zastanawiam się czy mam gdzieś szanse?
    • Gość: ekonom Re: Praktyki za granicą - sonda :) IP: *.135.1511I-CUD12K-01.ish.de 01.03.06, 10:31
      ja praktykowalem w niemieckim oddziale L'Oreala w düssseldorfie oraz w niemieckim Koncernie HANIEL w centrali w Duisburgu. Bylo swietnie!
      • carolinascotties Loreal 01.03.06, 19:34
        zastanawiam się, czy się do nich zgłosić - nie wiem tylko, czy kierunek który
        studiuję(stosunki międzynarodowe) się "kwalifikuje" :)
        • Gość: ekonom Re: Loreal IP: *.jeleniag.cvx.ppp.tpnet.pl 02.03.06, 17:00
          szczerze powiem to nie wiem w jakim charakterze moglabys tam pracowac, moze jakis marketing pojecia nie mam bo nie wiem co sie robi na i po stos miedzynarodowych. ale mysle ze moze jkies PR/HR musialabys sie spytac, ale osobiscie to pojecia nie mam.
          • Gość: qwert Re: Loreal IP: 62.233.195.* 02.03.06, 20:16
            hej
            możecie polecić jakieś przykładowe strony?
            moze po prostu wchodzicie na strone NATO/KE,Ambasad i piszecie na jedyny
            dostępny tam adres mailowy?Podzielcie się jakimiś konkretniejszymi informacjami-
            prośba do tych, którzy już przez takie coś przeszli
            • bugsior Re: Loreal 02.03.06, 20:22
              zasady co do praktyk na placowkach dyplomatycznych rp sa dokladnie opisane na stronach
              ministerstwa spraw zagranicznych. wystarczy wejsc i dokladnie przeczytac.
              • Gość: carolinascotties organizacje miedzynarodowe IP: 62.69.202.* 02.03.06, 21:40
                na swoich oficjalnych stronach mają informacje o stażach, formularze
                zgłoszeniowe itp. trzeba , jak juz wyżej wspomniano wysyłać swoje CV gdzie sie da :)
              • alex_koz do bugsior 02.03.06, 23:59
                zupelnie off topic, ale uwielbiam twoja wizytowke!
                • bugsior Re: do bugsior 03.03.06, 00:08
                  :D hehe, dzieki.
                  • carolinascotties up 04.03.06, 00:56

• ermida Re: Praktyki za granicą - sonda :) 04.03.06, 17:48
      a czy dla humanistów (nie prawników, politologów, stosunkowców) też są jakieś
      praktyki? czy ktoś o takowych słyszał? dzięki za wszelkie odpowiedzi:)
      • alex_koz Re: Praktyki za granicą - sonda :) 04.03.06, 21:31
        sa takie o jakie sie postarasz;)
        • ermida Re: Praktyki za granicą - sonda :) 04.03.06, 22:35
          hm...;) a coś konkretniej?:>
          • Gość: carolinasc konkretniej już było :) IP: *.chello.pl 04.03.06, 23:45
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=245&w=35609063&a=37608708
            • Gość: up up IP: *.chello.pl 16.03.06, 00:23
    • Gość: t.werner Re: Praktyki za granicą - sonda :) IP: 62.69.202.* 20.03.06, 03:44
      w Bostonie, na oddziale chirurgii ręki.Ciekawa praktyka, interesujący ludzie.
      • Gość: sleeper Re: Praktyki za granicą - sonda :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.06, 19:10
        Ja niedługo skończę studia, ale w miarę możliwości, nie chciałbym wyjeżdżać z
        Polski. Myślę o stażu w jakiejś dużej korporacji (Danone, Masterfoods, British
        American Tobacco). Może ktoś z was praktykował w którejś z tych firm? Pytam, bo
        już rozglądam się za ofertami. na razie znalazłem jedną na www.iza.pl, ale
        jeszcze poszukam.
    • Gość: helka Re: Praktyki za granicą - sonda :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 16:14
      moi znajomi odbywaja praktyki:
      czesc zdecydowala sie na praktyki w mniejszych firmach
      a czesc poleciala i tu podziwiam ;) do wilkich korporacji takich jak britsih
      american tabacco albo masterfoods, danone
      twierdza ze firmy tego typu oferuja im wieksze mozliwosci rozwoju:)
      • somewhere_tonight helka - mam pytanie 04.04.06, 04:30
        Jak długo Twoi znajomi czekali na odpowiedź?
        Pytam, bo chcę wiedzieć - ile czasu wcześniej mam zacząc działać :)
        Dziękuję i pozdrawiam.
    • Gość: Ariadna Re: Praktyki za granicą - sonda :) IP: *.akademiki.uni.torun.pl 28.04.06, 13:15
      hej!!!na pewno najłatwiej odbyść praktyki przy okazji pobytu na Erasmusie (ja
      tak zrobiłam) ale polecam też aplikować na praktyki organizowane przez AISEC,
      są to praktyki marketingowa, rozwojowa (zwłaszcza dla studentów nauk
      społęcznych), informatyczna i językowa. Możliwość odbycia praktyk na całym
      świecie! Trezba tylko przejść rekrutację prowadzona przez AISEC, czyli testy
      językowe (angielski na poziomie b. dobrym i inny język na poziomie przynajmniej
      dobrym)oraz rozmowę kwalifikacyjną. A jeśli nie tą drogą, to samodzielnie
      wysyłać aplikacje do firm. Warto spróbować, pozdrawiam!!!
    • Gość: Malwina Praktyki zagraniczne IP: *.Red-176-84-3.dynamicIP.rima-tde.net 31.03.15, 11:45
      Hej! Ja robilam praktyki w Hiszpanii dzieki IES Consulting www.ies-consulting.pl/ w dziale marketingu w Barcelonie i jestem bardzo zadowolona - super atmosfera, piekna Barcelona, czego chciec wiecej :))
      • Gość: Uczestnik Re: Praktyki zagraniczne IP: *.24.199.109.static.rdi.pl 23.04.15, 22:43
        Niestety ja nic dobrego nie mogę powiedzieć o firmie IES Consluting. Masakra firma!!! Powinni się wstydzić tego co robią
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka