Dodaj do ulubionych

Geografia.... ale gdzie?

30.01.06, 16:06
Zamierzam studiować geografię, biorę pod uwagę UJ lub AP w Krakowie. Co jest bardziej prestiżowe? Raczej skłaniam się ku UJ bo nie interesuje mnie wizja bycia nauczycielem. Jak w tym roku jest z rekrutacją na te kierunki? Chyba z tego co widzę brana jest pod uwagę sama geografia na maturze.
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: Geografia.... ale gdzie? IP: 217.153.196.* 30.01.06, 18:23
      Daj sobie spokój z tym kierunkiem. Studia wcale nie są iekawe, a szanse na
      pracę zerowe.
    • Gość: Mateusz Re: Geografia.... ale gdzie? IP: *.stg.pl 30.01.06, 18:27
      Lepiej idź na geografie przestrzenną na uniwersytecie w POznaniu
      • gdabski Re: Geografia.... ale gdzie? 30.01.06, 18:29
        No nie, frapuje mnie ta nieprzestrzenna geografia...

/Gdabski
        • luc4s Re: Geografia.... ale gdzie? 30.01.06, 18:41
          Nie biorę pod uwagę tylko Kraków, ponieważ nie mam zamiaru wynajmować mieszkania w obcym miescie skoro 2 uczelnie mam na miejscu. Co do pracy po tym o prace to ja się nie martwię, już teraz pracuję i zarabiam jak na licealiste nawet nieżle, jestem fotografem, ale studiow foto w Polsce dobrych brak więc chce studiować drugą moją miłość geografię, więc mnie nie zniechecajcie :)
          • pstosia Re: Geografia.... ale gdzie? 31.01.06, 23:42
            ja jestem na geo i bardzo mi sie podoba:))
            polecam i powodzenia:)
            • Gość: luc4s Re: Geografia.... ale gdzie? IP: *.stowplaneta.org / 82.160.77.* 31.01.06, 23:49
              na UJ?
            • Gość: rysia Re: Geografia.... ale gdzie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.06, 23:53
              no ale jednak fajnie mieć zawód ,który choc pośrednio pozwala ci podrózować,bo
              raczej jak masz 3tyg.urlopu w roku ,to nie wykorzystasz go w pełni na
              podróże...,no a mnie się marzy kiedyś wyprawa do Chile i do ziemii
              ognistej ,choć przyladek Horn,ciężko opłynąć..
              • pstosia Re: Geografia.... ale gdzie? 01.02.06, 10:36
                wcale nie jest powiedziane ze po geo bedziesz podrozowac, mozesz to robic nawet
                po zarzadzaniu:) to tylko zalezy od ciebie, jakim jestes czlowiekiem i czy wiesz
                co chcesz robic w zyciu:)

a ja jestem na ug
    • Gość: emti Re: Geografia.... ale gdzie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.06, 12:07
      kto powiedział że studia geograficzne nie są ciekawe?
      w sumie zależy dla kogo, ale obiektywnie na pewno są ciekawsze niż pedagogika
      resocjalizacyjna lub administracja i prawo razem wzięte
      no i na studiach się dużo podróżuje, a na zarządzaniu to się uczy jakichś
      pierdół

pozdro, ja studiuję w Lublinie
      • Gość: rysia Re: Geografia.... ale gdzie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.06, 15:01
        Istnieje tez coś takiego jak zarządzanie w turystyce i bardzo ciekawa
        specjalizacja turystyka biznesowa ,gdzie naprawdę dużo sie podróżuje ,ponieważ
        praca teo wymaga ,więc jak się nie znasz dostatecznie to sie nie wypowiadaj, a
        poza tym nie jest znou aż tak mało "statycznych " zawodów.
        • rr.richelieu Re: Geografia.... ale gdzie? 01.02.06, 16:54
          słupki i paragrafy są be, a podróże cacy? No to patrzcie jako, jak mówi ten i
          ów, za pracą równie ciekawą jak studia. Do pracy pilota czy rezydenta nie są
          potrzebne studia, zaś geografowie z wiedzą bardzo szeroką, ale pobieżną, mają
          kłopot ze znalezieniem się w miejscach, których dyscypliny studiowali. To tak z
          innego punktu widzenia.
          Samo zaś podróżowanie to ochota panienek z konkursów miss, bo każda znich lubi
          muzykę, taniec, dobrą książkę, dobry film, no i podróżować i poznawać nowe
          kultury, blablabla. Z samego podróżowania nic nie wynika, zależy co chcesz
          robić w trakcie tych podróży. Geograf to nie kulturoznawca, socjolog ani
          filolog żeby szukał obyczaju. On ma mierzyć rzeczy bardzo mierzalne i badać
          relacje pomiędzy nimi.
      • Gość: mati Re: Geografia.... ale gdzie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.06, 15:02
        ja studiuje na AP i jak dal mnie jest swietnie :)) wykladowcy nawet spoko,
        jesli cie interesuje geografia to bartdzo polecam :) ja tez jestem fanatykiem i
        studia mi sie bardzo podobaja :) a juz w czerwcu praktyki :D pozdro
        • Gość: rysia Re: Geografia.... ale gdzie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.06, 15:31
          a gdzie macie praktyki? i z jakiego zakresu ?
          • Gość: ime Re: Geografia.... ale gdzie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.06, 16:14
            nad morzem, Tatry, Sudety, Morawy, Góry Świętokrzyskie i w wielu różnych
            miejscach
    • Gość: myszka Re: Geografia.... ale gdzie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.06, 20:10
      wydaje mi się, ze lepszy UJ(nie dlatego,że tak studiuję:))możesz się zdecydowaź
      na geo z bilogią, geografię o spec Turystyka, lub na zarządzanie w turystyce!
      ja osobiście studiuję to drugie i jest oki. pozdrawiam
      • Gość: luc4s Re: Geografia.... ale gdzie? IP: *.stowplaneta.org / 82.160.77.* 01.02.06, 20:28
        a mozna studiowac geo z GISem ?
        • pstosia Re: Geografia.... ale gdzie? 01.02.06, 23:26
          mozna, na UAM geoinformacje:))
    • Gość: luc4s Re: Geografia.... ale gdzie? IP: *.stowplaneta.org / 82.160.77.* 01.02.06, 20:36
      aha, jakie sa tego roku kryteria przyjecia na UJ? na stronce pisze cos takiego "
      Kandydatów zdających "nową maturę" i "maturę 2002" obowiązuje konkurs świadectw. Przy rekrutacji będą brane pod uwagę wyniki tylko zewnętrznej części egzaminu maturalnego. Będą brane pod uwagę oceny z geografii uzyskane na poziomie podstawowym. Ocenie procentowej przypisane będą punkty (np. 40% = 40 pkt.)."

Czyli jeżeli dobrze rozumiem liczy sie tylko matura z gegry podstawowa?
      • Gość: pelikan21 Re: Geografia.... ale gdzie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 18:47
        dobrze ci sie wydaje, liczy sie tylko matura podstawowa... tak jest napewno
        jeżeli chodzi o studia licencjackie. Ciekawy jestem od ile pkt na maturze beda
        przyjmowac na te studia , w tamtym roku o ile sie nie myle bylo cos kolo 10
        osob na jedno miejsce chyba 13 ( ale w tamtym roku byla zdaje sie matematyka /
        historia i gegra )wiec w tym roku napewno bedzie wqiecej kandydatow,
        przynajmniej moim skromnym zdaniem. Ja jestem obecnie na pierwszym roku
        studiow, studiuje3 stosunki miedzynarodowe na takiej jednej podrzednej
        panstwowej uczelni i caly czas zastanawiam sie nad zmiana kierunku miedzyinnymi
        chce skladac papiery wlasnie na uj (geofrafia spec. turystyka ) bo awf to nie
        dla mnie :D i w zwiazku z tym mam dwa pytania: czy z 94 pkt z podstawy sie
        dostane ? :-) i czy nie obudze sie za pare lat z reka w nocniku uczac geografii
        w gimnazjum czy jakichs przedmiotow turystycznych w liceum? - tego sie
        najbardziej boje. jakie sa proporcje pomiedzy absolwentami geografi
        nauczycielami i nienauczycielami ? z góry dziekuje za odpowiedź :-)
    • modlisshka Re: UŚ 13.02.06, 12:16
      Ja studiuję geografię w Sosnowcu, na Wydziale Nauk o Ziemi UŚ. Studia są
      rewelacyjne!!! Jestem na trzecim roku. Specjalizuje się w katedrze g.
      ekonomicznej o póxniejszą pracę nie martwię się, uczelnia zapewnia staż, poza
      tym w wakacje odbywają się liczne wyjazdy na praktyki terenowe.Obejmuja one
      zakres m.in z: 1rok- geologia, gleboznawstwo, biogeografia, meteorologia,
      kartografia i topografia, 2 rok- prakty terenowe region północ, prakty terenowe
      region południe, prakty z g.społeczno-ekonomicznej, hydrologia i
      oceanografia... utrwalamy na nich wiedzę zdobytą podczas całego roku, uczymy
      obsługiwać się sprzęt potrzebny do badań które później uczymy się
      wykonywać...studia są pracochłonne, oprócz wykładanej teorii wykonuje śię
      liczne prace, zestawienia , analizy. Dodatkowo mozna uczęszczać na blok
      pedagogiczny umożliwiający na ewentualne nauczanie w szkole.Na wydziale można
      dodatkowo studiować geologię oraz geofizykę...najlepiej wejść i poczytać...
      www.wnoz.us.edu.pl/
      • r.richelieu Re: UŚ 13.02.06, 15:43
        zapewnia staż? gdzie? kiedy? na co? po co?
        • modlisshka Re: UŚ 13.02.06, 22:39
          najlepsi mają szansę odbyc staż w przeróżnych urzędach, instytutach- równiez za
          granicą, ma to miejsce na magisterce w okresie wakacji... blablablabla, nie
          chce mi sie wszystiego opisywać...
          wejdź na strone WNoZ i poczytaj
          • r.richelieu Re: UŚ 13.02.06, 22:48
            Jako żywo nic takiego tam nie widzę albo zaczynam tracić zwrok. To co opisujesz
            to typowa praktyka magisterska, którą odbębnić trzeba, ale zważywszy na
            ruchliwość śląskich urzędów, nic specjalnego tam nauczyć się ani sprawdzić w
            praktyce nie można. Za granicę w związku z magisterką wyjechać owszem można, i
            to za pieniądze ze szkoły, ale hm, i tu zamyśliłam się głęboko, opiekunowie
            magistrantów jak mogą odwodzą od zagranicznych wojaży.
            Ad wyjazdy zagraniczne.. no cóż. Sokrates dostępny jest dziś nawet w
            najbardziej dziadowskich szkołach, więc to żaden wyznacznik.

Nie żebym była przeciw, wręcz przeciwnie ;) ale Twoje wyznanie odnośnie szkoły
            już, już zahaczy o "bo to wydział, który prężnie się rozwija", a jednak
            wolałabym, żeby i mój wydział nie posiadał cech szkółek zza budki z piwem ;)
            • Gość: zły do riszerie IP: *.chello.pl 13.02.06, 22:50
              riszerie lubie twoje ptaszki stawiane przy różnych wątkach :P
              a na poważnie riszerie nie bądź taka uszczypliwa :D
            • modlisshka Re: UŚ 13.02.06, 23:40
              Ja jestem dumna z kierunku i uczelni którą wybrałam. Polecam ją każdemu kto
              chce studiować geografię... a to że się rozwija to chyba dobrze, nie??

p.s dziadostwa...nie wypowiem się gdzie jest dziadostwo...bynajmniej nie tu-
              jakos jeszcze nikt nie dostrzegł
              • r.richelieu Re: UŚ 13.02.06, 23:46
                taak? ;)) a u kogo piszesz licencjat?
                • modlisshka Re: UŚ 14.02.06, 10:31
                  czy to ważne??
                  • r.richelieu Re: UŚ 14.02.06, 13:37
                    ;) warto wiedzieć kto ma tak pozytywną siłę oddziaływania na dyplomantów
                    • modlisshka Re: UŚ 14.02.06, 14:01
                      buahahaha...ale próżna jesteś
                      • r.richelieu Re: UŚ 14.02.06, 14:30
                        co to ma wspólnego ze mną?
                        • modlisshka Re: UŚ 15.02.06, 18:14
                          nie umiesz normalnie pogadać?? musisz być taka uszczypliwa???
      • la_donna :/ 14.02.06, 19:50
        Tak się składa że znam Żyletę z autopsji i jestem daleka od zachwytów... U kogo
        Ty ten licencjat robisz? Przyznaj się chociaż w ramach 18tego do osadnictwa,
        społecznej, albo ekonomicznej - bo ciekawość zżrea.
        Co prawda dla mnie już mocno, mocno za późno - mądry Polak po szkodzie... I z
        tą praca nie przesadzaj, że nie ma się o co martwić
        La Donna
    • Gość: rafał Re: Odradzam ten kierunek IP: 193.239.60.* 14.02.06, 22:47
      Czesc.
      Ja przez dwa lata studiowałem geografię na UŚ i szczerze odradzam chyba że
      jesteś jakimś wielkim pasjonatem tej dziedziny i interesuje Cie prowadzenie
      jakiejś np działalności naukowej w tej dziedzinie.
      • r.richelieu Re: Odradzam ten kierunek 15.02.06, 00:16
        sęk w tym, że kierunek jest wspaniały, tylko polski rynek pracy niedostosowany
        do niego
        • modlisshka Re: Odradzam ten kierunek 15.02.06, 18:17
          owszem, zgadzam się, jednak jest równie niedostosowany do biologii, fizyki,
          chemii, zarządzania itp...niestety
          • r.richelieu Re: Odradzam ten kierunek 15.02.06, 19:30
            Dla chemików pracy jest więcej niż dla geografów. Dla zarządzaczy, nawet po
            szkołach zarządzania i zarządzania, też znajduje się praca tam gdzie kiedyś
            pracowali ludzie po LE. Biolog ma otwartą drogę w kierunku szkoleń medycznych.
            Fizyk obecnie dobrze się kojarzy jako ten, który posiadł wiedzę piekielnie
            trudną. A geograf, no cóż. Kojarzy się z turystyką..

ad uszczypliwość. To moje autentyczne zainteresowanie;) Doktorów w KGE jest
            trochę i wcale nie jest oczywiste, które z nich potrafi tak optymistycznie
            nastrajać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka