IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.06, 22:03
Czy ktorys z forumowiczow moglby w miare dokladnie objwsnic mi roznice miedzy
przekazem literackim a nieliterackim? Z gory dziekuje za odpowiedz.
Obserwuj wątek
    • Gość: hej Re: POMOCY!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.02.06, 22:22
      pie..sie wysil sie sam
    • alex_koz Re: POMOCY!!! 07.02.06, 23:16
      a google dzis wylaczyli?
      • Gość: maturzysta Re: POMOCY!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.06, 11:07
        na googlech nie ma nic sensownego.Nie chcecie,to nie pomagajcie,a nie bez sensu
        wyjezdzacie z glupimi tekstami.
        • Gość: marcy Re: POMOCY!!! IP: *.zvid.net 08.02.06, 11:50
          to moze z tym pytankiem na forum matura?
          • Gość: maturzysta Re: POMOCY!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.06, 16:27
            Zawsze wydawalo mi sie,ze studenci wiedza wiecej,ale coz...;(
            • Gość: X Re: POMOCY!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 18:49
              Jasne, że wiedzą więcej od licealistów, ale primo, licealista sam powinien się
              wysilić i zrobić, segundo, studenci za maturzystów zadań domowych odwalać nie
              będą.
              • Gość: marcy Re: POMOCY!!! IP: *.zvid.net 09.02.06, 19:29
                czas powiedziec dosc!
                studenci tu sie z sesja mecza a nie beda po jakichs googlach latac
                • Gość: maturzysta Re: POMOCY!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.06, 20:22
                  Na goolach nic mie na. Zdaje sobie sprawe,ze studenci maja sesje,ale pomyslalem
                  sobie,ze jesli ktos studiuje polonistyke,moje pytanko bedzie dla niego banalem
                  i moze poswieci mi chwilke. Ja niestety nigdzie nie moge znalezc tych
                  cholernych roznic,a czas nagli :(
                  • Gość: marcy Re: POMOCY!!! IP: *.zvid.net 09.02.06, 20:46
                    to moze do bilbioteki pojdziesz i jakis slownik wezmiesz i tam cos musi byc

• Gość: maturzysta Re: POMOCY!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.06, 11:18
                      Marcy,uwazasz mnie za totalnego idiote?Myslisz,ze nie wiem w jakim celu chodzi
                      sie od biblioteki/czytelni?Przewertowalem slowniki, podreczniki do poetyki,ale
                      nie znalazlem niczego konkretnego. Niestety mieszkam w malym miasteczku i nasza
                      bibliteka nie jest zbyt dobrze wyposazona. Pomyslalem zatem,ze jesli na forum
                      wymieniacie sie wiadomosciami,moze znajdzie sie jakas dobra dusza i pomoz
                      zdesperowanemu maturzyscie (jak juz wczesniej pisalem na googlach tez nie ma
                      nic na en temat).Ale widze,ze potraficie dawac tylko "dobre rady",sugerujac
                      zarazem,jakim jestem polglowkiem.Przykre to troche,ale i tak dzieki
                      wszystkim,ktorzy tak "aktywnie" udzelaja sie w mojej sprawie.
                  • Gość: de Re: POMOCY!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.06, 12:38
                    to zapraszam na forum polonistyczne
    • Gość: iza_pedagogika2006 Re: POMOCY!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 13:46
      Przekaz literacki-ma formę intelektualnej gry z czytelnikiem, w przekazie tym
      język jest kwiecisty ,rozbudowany oraz bogaty w środki stylistyczne:
      przenośnie, metafory, gradacje, ukryte znaczenia, porównania, a także
      melodyczność tekstu, jego nastrój, itd. Przekaz literacki jest przekazem często
      filozoficznym i zmusza czytelnika do wyciągania wniosków ukrytych z tekstu o
      niejednolitym znaczeniu. Np: ponury żniwiarz obejmuje zasięgiem ..., co również
      może oznaczać, iż śmierć dotyka każdego człowieka, objemuje wszystkich prędzej,
      czy później ...
      Przekaz literacki nie zawiera zwrotów slangowych oraz znaczeń potocznych.

Jeśli chodzi o nieliteracki przekaz, napewno jest mniej "artystyczny" od
      literackiego, nie ma takiego nagromadzenia metafor, uniesień, gradacji,
      melodyczności, występuje slang i słowa potoczne. Można powiedzieć,że przekaz
      nieliteracki to przekaz np: dosłowny, jednoznaczny, rzeczywisty ze stanem
      faktycznym. Ale czasem gdy w tekście jest nagromadzenie zbyt specjalistycznego
      słownictwa, to taki język również jest nieliteracki, bo jest za sztuczny, za
      mało przekonywujący, dialogi są sztuczne. Przekaz nieliteracki często utrudnia
      zakwalifikowanie dzieła do naprawdę wybitnych, mimo iż ma wysoki poziom
      merytoryczny.

To tyle co udało mi się wymyśleć w wolnym czasie. Mam nadzieję, że się przyda.

Pozdro.
      • Gość: maturzysta Re: POMOCY!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.06, 12:12
        Dziekuje Ci bardzo,Izo:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka