Dodaj do ulubionych

obsługa celna

IP: *.toya.net.pl 26.02.06, 13:52
Co to za kierunek, gdzie sie po nim pracuję i jaka przyszłość? Mam zamiar się
wybrać na studia licencjackie na obsługę celną, ale nie wiem czy warto.
Obserwuj wątek
    • Gość: filo Re: obsługa celna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.06, 14:42
      Mieszkam 20km od granicy niemieckiej. Moje miasto jest "miastem celników". A
      raczej było, bo większość rodzin przeniesiono na wschód (także rodziny moich
      kolegów i koleżanek ze szkoły). Z mojej obserwacji wynika, że nie warto, ale to
      subiektywne spojrzenie, po prostu jest mi przykro, ze tyle znajomych musiało
      wyjechać, bo ich rodzice mieli tam pracę:(
      • Gość: przyszły student Re: obsługa celna IP: *.toya.net.pl 26.02.06, 22:51
        No jest to smutne troche :(
    • Gość: gggggg Re: obsługa celna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 09:57
      To calkiem dobry zawod, ale praca jest chyba ciezka. Nocne zmiany,
      przeprowadzki itp.
      Gdzie mozna pracowac? Na granicach przede wszystkim. Ja bym nie poszla na ten
      kierunek, bo chce miec ustabilizowane zycie. Ale wydaje mi sie, ze to ciekawe
      studia i ciekawa praca. Poza tym to dosc rzadki kierunek, co jest z pewnoscia
      duzym plusem.
      • Gość: filo Re: obsługa celna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 18:01
        Plus gdy nie zamyka się granic. Prawda jest taka, że celnicy w moim mieście
        postawiali sobie ogromne, luksusowe domy, mieli świetne samochody itp. W jednej
        chwili musieli wszystko szybko sprzedać, bo gdyby tego nie zrobili, nie mieliby
        się za co utrzymać. Wcześniej nikt nie wierzył, że naprawdę mogą zamknąć Izbę
        Celną. No i przyzwyczaili się do luksusu. Moja sąsiadka wyjechała na drugi
        koniec Polski (kobieta ok. 40 lat), jej dzieci i mąż tu zostali, ale w przyszłym
        roku chcą do niej dołączyć, bo takie życie na odległość nie ma sensu. Trzeba
        się poważnie zastanowić. Celników jest dużo, wcale nie potrzeba do tego studiów,
        a granice sa otwierane. DLa ilu ludzi starczy pracy?
        • Gość: filo Re: obsługa celna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 18:03
          Oj, miało być: otwiera granic:)
          • Gość: przyszły student Re: obsługa celna IP: *.toya.net.pl 27.02.06, 18:30
            No właśnie też tak troche się już teraz zastanawiam nad tymi studiami. Mój
            kumpel mówi, że do takiej pracy nie są potrzebne studia, bo obsługa celna są
            kursy i policealne studia, dziwne, ż zrobili takie studia, jak w większości
            przypadków są policelane studia obsługa celna.
            • Gość: przyszły student Re: obsługa celna IP: *.toya.net.pl 27.02.06, 18:31
              chodzi o policealne studium
              • Gość: filo Re: obsługa celna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 21:30
                Z tego, co wiem, to celnicy, którzy nie mają studiów, musza je teraz zrobić (tzn
                wiadomo, że jak mają wyrzucać z pracy, to tych bez studiów) i przeważnie
                studiują ekonomię, cos z finansami, wcale nie mają specjalności celnika (jeżeli
                taka w ogóle istnieje).
                • Gość: iknew Re: obsługa celna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.14, 14:43
                  polecam pl.itl-omega.eu, wszystko czego chcesz wiedzieć o celnikach, cle etc.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka