Gość: przyszły student IP: *.toya.net.pl 26.02.06, 13:52 Co to za kierunek, gdzie sie po nim pracuję i jaka przyszłość? Mam zamiar się wybrać na studia licencjackie na obsługę celną, ale nie wiem czy warto. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: filo Re: obsługa celna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.06, 14:42 Mieszkam 20km od granicy niemieckiej. Moje miasto jest "miastem celników". A raczej było, bo większość rodzin przeniesiono na wschód (także rodziny moich kolegów i koleżanek ze szkoły). Z mojej obserwacji wynika, że nie warto, ale to subiektywne spojrzenie, po prostu jest mi przykro, ze tyle znajomych musiało wyjechać, bo ich rodzice mieli tam pracę:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przyszły student Re: obsługa celna IP: *.toya.net.pl 26.02.06, 22:51 No jest to smutne troche :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gggggg Re: obsługa celna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 09:57 To calkiem dobry zawod, ale praca jest chyba ciezka. Nocne zmiany, przeprowadzki itp. Gdzie mozna pracowac? Na granicach przede wszystkim. Ja bym nie poszla na ten kierunek, bo chce miec ustabilizowane zycie. Ale wydaje mi sie, ze to ciekawe studia i ciekawa praca. Poza tym to dosc rzadki kierunek, co jest z pewnoscia duzym plusem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filo Re: obsługa celna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 18:01 Plus gdy nie zamyka się granic. Prawda jest taka, że celnicy w moim mieście postawiali sobie ogromne, luksusowe domy, mieli świetne samochody itp. W jednej chwili musieli wszystko szybko sprzedać, bo gdyby tego nie zrobili, nie mieliby się za co utrzymać. Wcześniej nikt nie wierzył, że naprawdę mogą zamknąć Izbę Celną. No i przyzwyczaili się do luksusu. Moja sąsiadka wyjechała na drugi koniec Polski (kobieta ok. 40 lat), jej dzieci i mąż tu zostali, ale w przyszłym roku chcą do niej dołączyć, bo takie życie na odległość nie ma sensu. Trzeba się poważnie zastanowić. Celników jest dużo, wcale nie potrzeba do tego studiów, a granice sa otwierane. DLa ilu ludzi starczy pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filo Re: obsługa celna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 18:03 Oj, miało być: otwiera granic:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przyszły student Re: obsługa celna IP: *.toya.net.pl 27.02.06, 18:30 No właśnie też tak troche się już teraz zastanawiam nad tymi studiami. Mój kumpel mówi, że do takiej pracy nie są potrzebne studia, bo obsługa celna są kursy i policealne studia, dziwne, ż zrobili takie studia, jak w większości przypadków są policelane studia obsługa celna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przyszły student Re: obsługa celna IP: *.toya.net.pl 27.02.06, 18:31 chodzi o policealne studium Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filo Re: obsługa celna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 21:30 Z tego, co wiem, to celnicy, którzy nie mają studiów, musza je teraz zrobić (tzn wiadomo, że jak mają wyrzucać z pracy, to tych bez studiów) i przeważnie studiują ekonomię, cos z finansami, wcale nie mają specjalności celnika (jeżeli taka w ogóle istnieje). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iknew Re: obsługa celna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.14, 14:43 polecam pl.itl-omega.eu, wszystko czego chcesz wiedzieć o celnikach, cle etc. Odpowiedz Link Zgłoś