Gość: dw.flash IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 13.03.06, 21:12 Czy ktoś jest w stanie powiedzieć co to właściwie jest ?? Czy opłaca się iść? Co można po tym robić ? Czy będzie szansa na pracę za 5 lat... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: e Re: Teleinformatyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 21:39 Z tego co wiem to ten kierunek prowadzi tylko PWr i dopiero od dwóch lat (wcześniej było jako specjalizacja ale nie wiem na jakim kierunku) więc na rynku za 5 lat nie bedzie jeszcze duzo absolwentów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fdsfdsfds Re: Teleinformatyka IP: 212.160.129.* 13.03.06, 22:04 ATR w Bydgoszczy tez:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: YaBasta Re: Teleinformatyka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.03.06, 05:33 tak onegdaj byl to profil na specjalnosci telekom. na EiT na PWr. Teraz to osobny kierunek. Dla mnie to straszne nudy (mnostwo protokolow i tak dalej), ale wyobrazam sobie ze dla wielu osob moze byc to interesujace. Z tego co wiem polega to na tym, że jeśli informatycy o specjalności sieci komputerowe znaja sie (powiedzmy) na sieciach komp od 4 poziomu OSI w gore (im wyzej tym lepiej) to teleinformatycy znaja sie na sieciach od czwartego poziomu w dol (im nizej tym lepiej) max TCP. Kierunek wydaje sie dosyc przyszlosciowy z tym mrowiem pomyslow zwiazanych z transmisja danych w sieciach. Rozne swiatlowody (SDH) pewnie jakies WiMax, WiLANy (PWr uwielbia sprawy radiowe). Co mozna po tym robic? Wydaje mi sie ze calkiem duzo robic male sieci w firmach, wspolpracowac przy projektach MAN, klasc kable (hehehe). Ogolnie dziedzina wydaje sie dosc rozwojowa (aczkolwiek to tylko moje zdanie, a mam z tym zwiazek stosunkowo niewielki), ktos kto studiuje moglby sie lepiej wypowiedziec. Najlepiej w sumie wszystko opisuje nazwa: teleinformatyka=miejsce gdzie stykaja sie informatyka i telekomunikacja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: en Re: Teleinformatyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 08:53 mam kilku znajomych na drugim roku TIN (chyba dokładnie dwoch) i jednego na pierwszym i są bardzo zadowoleni, choc poczatku to sama matma... Odpowiedz Link Zgłoś