Dodaj do ulubionych

SzkołaWyższaPsychologiiSpołecznej - jakie opinie?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.06, 22:48
Jakia, Waszym zdaniem, to szkoła? Warto tam iść? Szczególnie interesuje mnie
psychologi kliniczna na zaocznych. Będę wdzięczna za informacje.
Obserwuj wątek
    • Gość: hmm :) Re: SzkołaWyższaPsychologiiSpołecznej - jakie op IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 22:51
      Ja tam studiuję, wg mnie warto. Jestem bardzo zadowolona i nie zmieniłabym
      wyboru.
    • Gość: hmm :) Re: SzkołaWyższaPsychologiiSpołecznej - jakie op IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 22:58
      Jeśli masz konkretne pytania to napisz. Postaram się odpowiedzieć :)
    • Gość: Richelieu* Re: SzkołaWyższaPsychologiiSpołecznej - jakie op IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.06, 23:03
      psychologia kliniczna za zaocznych... Weźmiesz odpowiedzialność za czyjeś
      samobójstwo?
      • Gość: hmm :) Re: SzkołaWyższaPsychologiiSpołecznej - jakie o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 23:15
        Richelieu! Znowu prowokujesz do dyskusji :) ?? Chociaż z tą zaoczną psychologią
        to przyznam Ci rację. Ja bym nie zatrudniła psychologa po zaocznych, lekarza i
        prawnika też nie.
        • Gość: zły :))))))) IP: *.chello.pl 28.03.06, 23:17
          czy to jest ta ulubiona prywatna uczelnia Riszerie o której nieraz pisała w
          różnych wątkach :)))) ??
          • r.richelieu Re: :))))))) 29.03.06, 00:18
            moja ulubiona szkoła prywatna to WIT i WSZP
        • r.richelieu Re: SzkołaWyższaPsychologiiSpołecznej - jakie 29.03.06, 00:16
          Nie chodzi mi o to, że w ogóle po zaocznych, ale o samą kliniczną. O lekarzy
          też gdyby medycyna była zaoczna, ale takiej nie ma. Zaozne polegają na własnym
          odbiorze treści, którą od czasu do czasu koryguje wykładowca. Prawnik po
          zaocznych może kapitalnie wykuć wszystkie kodeksy, błyskawicznei kojarzyć i
          potrafić świetnie rozwiązywać kazusy, bo do tego nie są potrzebne sytuacje
          zewnętrzne. Psycholog kliniczny będzie miał do czynienia z przypadkami, które
          zupełnie inaczej wyglądają w książce jak w naturze i pewnie nijak nie przełoży
          teorii na praktykę. Widzi mi się, że z zaocznego klinicznego wyrośnei psycholog
          szufladkowy, który bezrefleksyjnie będzie kwalifikował pacjentów do konkretnych
          chorób czy przypadłości, a zanim nabierze wprawy, bo taki po zaocznych pewnie
          kiedyś nabierze, spowoduje mnóstwo nieszczęść. Człowiek u psychologa chce by go
          przede wszystkim zrozumieć i traktować indywidualnie. Przekonany, że psycholog
          zachowuje się jak księgowa, że to i to ma dać tamto, lub jak prawnik, że za
          art. taki i taki jest taki wymiar kary, zaweźmie się w swojej neichęci do
          lewaków i więcej nie pójdzie ani do tego, ani do żadnego innego psychologa.

Poradnie zdrowia psychicznego nadal są w Pl raczej omijane i nie można sprawiać
          by w takich miejscach przyjmowali ludzie traktujących pacjentów nie jak ludzi,
          a jak paragrafy w podręczniku.
          • Gość: pogromcafrustratów Re: SzkołaWyższaPsychologiiSpołecznej - jakie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 09:21
            r.richelieu, nie masz zielonego pojęcia o tej szkole, a wypowiadasz się tak,
            jakbys wszystkie rozumy pozjadał/a.
            Czy jesteś aż tak chorobliwie ambitną osobą, że nie udaje Ci się zrealizować
            tego, co byś chcial/a i musisz zazdrościć innym ludziom i okazywać im swoją
            frustrację/agresję? Weź się lepiej podrap po dup_sku, a nie wypisujesz
            farmazony na internetowych forach.
            I powiem Ci jeszcze jedno - czytałem Twoje inne posty na forach, jakos
            przypadkiem na nie trafiając wszędzie (czy Ty nie masz nic innego do roboty?) i
            wróżę Ci niestety wieczną frustrację i zgryztę z takim podejściem do ludzi, do
            życia. Zachowujesz się, jak sfrustrowana jędza i na pewno zdajesz sobie sprawę
            z tego, że jesteś małym człowieczkiem, który może NIC. I dlatego wiecznie tu
            szczekasz na tych forach, jak taki kundel - obszczekiwacz. Tylko sie nie
            posikaj od tego sfrustrowanego obszczekiwania ;)

Ależ Ty jesteś antypatyczną osobą, aż niewiarygodne! Rzadko jest okazja, żeby
            spotkac takego frustrata. Feee ;/
            • Gość: hmm :) Re: SzkołaWyższaPsychologiiSpołecznej - jaki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 14:14
              To miał być wątek o SWPS... Admin wyraził swoje zdanie i tyle a ty go
              pogromcofrustratów od razu skrytykowałeś. No comment.
              Psycholog powinien umieć, analizować i konfrontować. Na zaocznych na analizę
              zazwyczaj nie ma czsu, co dopiero na konfrontację (nie chcę uogólniać, ale)...
              Poza tym w kolejce do zatrudnienia psycholog kliniczny po płatnych studiach
              zazwyczaj już na starcie przegrywa...
            • r.richelieu Re: SzkołaWyższaPsychologiiSpołecznej - jaki 29.03.06, 17:17
              obraziłeś mnie, lepiej ci teraz?
              Gdybyś to samo napisał komukolwiek na tym forum zostałbyś usunięty, niestety
              żeby nie wywoływać awantury, że nieprzychylne wypowiedzi na swój temat usuwam,
              najczęściej nie usuwam. Nawet tego. Jest mi niezmiernie przykro, że piszesz
              takie bzdury. A zaklnę sobie pod nosem, żeby waszej nieszanownej mości nie
              razić.

ad hmm;) Odpisał użytkownikowi, nie adminowi, admin jest na czerwono.
              • Gość: julka Re: SzkołaWyższaPsychologiiSpołecznej - jak IP: *.torun.mm.pl 29.03.06, 20:10
                do hmm;) : studiujesz w SWPS w Wawie, Sopocie, czy Wroclawiu? moglabys napisac
                cos o tym jaka atmosfera szkoly, jacy ludzie, wykladowcy, itd.? z gory
                dziekuje:)
                • Gość: hmm... :) Re: SzkołaWyższaPsychologiiSpołecznej - ja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 21:03
                  Studiuję w Warszawie:
                  atmosfera- bardzo fajna, uczelnia przyjazna studentowi :)
                  wykładowcy- myślę, że lepszych nie znajdziesz, wymagający, ale zawsze
                  wytłumaczą niejasności, podadzą dodatkową literaturę i mają dla Ciebie czas
                  studenci- hmm.... różni- na szczęście zawsze znajdziesz kogoś kto będzie Ci
                  odpowiadał. Są osoby bardzo zdolne i ambitne, są niczym nie wyróżniający się
                  przeciętniacy, ale są też tacy, których określiłabym mianem "tępych". Jeśli
                  chcesz do czegoś w życiu dojść, pogłębiać swoje zainteresowania to ta uczelnia
                  daje Ci bardzo dużo możliwości.
                  Jeśli masz jeszcze jakieś pytania to pytaj śmiało :)
            • Gość: M. Re: SzkołaWyższaPsychologiiSpołecznej - jaki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 21:06
              ale ona nie pisała o tym, że po swps są kiepsy psycholodzy, tylko że po
              zaocznie studiowanej klinicznej są kiepscy... chyba że nie wyłapałam. :>
              • Gość: hmm :) Re: SzkołaWyższaPsychologiiSpołecznej - jak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 21:42
                Dobrze wypapałaś. Ja uważam, że niektóre osoby które skończyły SWPS są bardzo
                dobrymi psychologami :)
                • wisienka-w-likierze Re: SzkołaWyższaPsychologiiSpołecznej - ja 30.03.06, 09:58
                  Hej hmm... Zamierzam się przenieść z WSFiZ na Twoją uczelnię, gnębi mnie jednak
                  jedno pytanie o "ukryte koszty" tej instytucji - odpowiedz mi proszę, czy
                  uczestnictwo w szkole językowe jest obowiązkowe (płatności dodatkowe!!! 1800
                  zeta!!! aaa!!!). Moja koleżanka która studiowała tam 5 lat temu, mówiła, że była
                  zobowiązana do kupowania jakiegoś biuletynu tej szkoły za 93 zł... Uświadom mnie
                  proszę :) Szkoła do tanich nie należy, a jeżeli jeszcze do tego dojdą dodatkowe
                  opłaty, to... ufff.... :/
                  • Gość: hmm :) Re: SzkołaWyższaPsychologiiSpołecznej - j IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 12:43
                    Ja jestem na pierwszym roku i jak narazie żadnych ukrytych kosztów nie
                    zauważyłam. Szkoła językowa nie jest obowiązkowa! Biuletynu też nie musiałam
                    kupować :) Co więcej mam super zniszkę na kurs tańca, basen, etc
                    • Gość: hmm :) Re: SzkołaWyższaPsychologiiSpołecznej - IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 14:26
                      Sorki, miało być zniżkę :) Wypowiadałam się oczywiście o SWPS
                  • Gość: gggg Re: SzkołaWyższaPsychologiiSpołecznej - j IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 12:56
                    A jak z poziomem WSFiZ? Nowa i malo znana. Nie ma jej w zadnych rankingach. Czy
                    warto w ogole zawracac sobie glowe? Cena zachecajaca;)
                    • Gość: M. Re: SzkołaWyższaPsychologiiSpołecznej - IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 19:25
                      Tej szkoły jeszcze nikt z tytułem magistra nie opuścił, bo tak krótko istnieje,
                      dlatego nie jest jeszcze oceniana przez PKA, być może również dlatego nie ma
                      jej w rankingach. Mam koleżankę, która tam studiuje i jest zadowolona.

Ja jestem również na pierszym roku w SWPS, jak na razie nie każą mi za nic
                      dodatkowo, poza czesnym, płacić. Jedynym przegięciem jest cholernie drogie
                      ksero i ogromne kary za przetrzymywanie książek z biblioteki.
                      • wisienka-w-likierze Re: SzkołaWyższaPsychologiiSpołecznej - 31.03.06, 10:01
                        kolejne pytanie - tym razem o języki obce. Jest angielski - to wiem. A drugi
                        język też jest? Czy można sobie wybrać - np. włoski lub niemiecki?

Co do WSFiZ, poziom jest OK. Niektórzy ludzie nie wyrabiają, bo "poziom dla nich
                        za wysoki" i odpadają jak ulęgałki. Nie jest prosto (jeszcze zależy z którym
                        przedmiotem i u kogo), ale jeżeli uczysz się w miarę systematycznie i rozumiesz,
                        co czytasz, uczestniczysz w wykładach (czyli studiujesz!), nie powinno być
                        problemów. Niektóre przedmioty (i wykładowcy ;)) mają już swoją czarną legendę,
                        np. psychofizjologia - na moim I roku nie zdało tego przedmiotu 80% studentów
                        (byłam wtedy na zaocznych)
                        • Gość: M. Re: SzkołaWyższaPsychologiiSpołecznej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 10:34
                          wisienka-w-likierze napisała:

> kolejne pytanie - tym razem o języki obce. Jest angielski - to wiem. A drugi
                          > język też jest? Czy można sobie wybrać - np. włoski lub niemiecki?

No i tu niestety minus... Otóż angielski jest, to prawda, na poziomie, na który
                          zostaniesz zakwalifikowana podczas testu lub dzięki wynikom z matury
                          rozszerzonej, ale nauka tegoż języka trwa tylko dwa lata. :/ Potem - radźcie
                          sobie sami. :(
                          Drugi język, owszem, możesz sobie wybrać z bardzo szerokiej gamy, ale już
                          odpłatnie - 1800zł (chyba za semestr)... :(
                          • Gość: hmm :) Re: SzkołaWyższaPsychologiiSpołecznej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 18:36
                            Racja. Z językami obcymi kiepsko- nie chodzi o poziom tylko o to, że jeden i
                            krótko :/
                            • Gość: julka Re: SzkołaWyższaPsychologiiSpołecznej IP: *.torun.mm.pl 31.03.06, 19:13
                              czy ktoś jest z SWPS z Wrocławia. Waham się między Warszawą a Wrocławiem.
                              • theresathe Re: SzkołaWyższaPsychologiiSpołecznej 01.04.06, 13:52
                                Zdecydowanie polecam Wrocław - jest fantastycznie: przede wszystkim super kadra,
                                a i samo miasto o wiele przyjemniejsze od Warszawy.
          • Gość: Vib Re: SzkołaWyższaPsychologiiSpołecznej - jakie IP: *.acn.waw.pl 01.04.06, 00:04
            Troche nie kupuje pierwszej czesci tego, co napisalas. Nie sadze, zeby zaoczna
            psychologia kliniczna to byla praca z ksiazka. Co innego wyklady, co innego
            praktyka - nie wierze zeby nie bylo czegos w rodzaju stazu, jesli ktos chce sie
            starac o jakies uprawnienia terapeutyczne. Ale nie mam danych, wiec nie bede sie
            bardzo upierac.

Zgadzam sie z tym, ze w kraju panuje dzikie podejscie do problemow z psychika. Z
            tym, ze nie umiem ocenic czy tak sie dzieje z powodu niekompetencji pracownikow,
            czy raczej z innych powodow... Bo szacuje sie ze takie problemy dotykaja w
            pewnym momencie zycia wieksza czesc populacji, ale dla Polakow wizyta u
            psychiatry albo psychologa jest czyms maksymalnie wstydliwym i ostatecznoscia.
            Poza tym nasza 'elita' - tzn politycy i dziennikarze czesto przerzucaja sie
            epitetami w rodzaju 'chory psychicznie', 'schizofrenik' i odsylaja sie nawzajem
            do psychiatrow.

Ale to juz OT. A SWPS ma chyba niezla opinie.
    • Gość: ... chciałam wszystkich uspokoić IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.06, 21:53
      Zeby trochę uspokoić towarzystwo chiałam poinformować, że nie zamierzam nikogo
      leczyć po studiach zaocznych. Psychologia to moja pasja. Pracuje, mam dziecko i
      nie mogę sobie pozwolić na inny tryb nauki - co do specjalizacji najbardzioej
      interesowałaby mnie psychologia wychowawcza ale z tego co wiem SWPS nie prowadzi
      takiego kierunku, a kliniczna też jest bardzo ciekawa. Szukam szkoły gdzie
      mogłabym studiować psychologię zaoczną i miała wmiarę przyzwoity dojazd z
      Krakowa póki co SWPS jest jedyną, która te warunki spełnia. Jednak zanim wydam
      prawie 7000 chciałabym się czegoś dowiedzieć - skończyłam już studia dzienne i
      wiem, że niestety różnie te studia wyglądają. A tak z innej beczki - może znacie
      inne szkoły wyższe, np. w Katowicach, ewentualnie Wrocławiu, które dają
      możliwość studiowania zaocznie interesującego mnie kierunku?
      • Gość: koralik Re: chciałam wszystkich uspokoić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 21:55
        w Wawie jest jeszcze WSFIZ na Pawiej
      • Gość: hmm :) Re: chciałam wszystkich uspokoić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 22:50
        Myślę, że dla Ciebie najlepsze byłyby studia na SWPS. Jeśli chodzi o prywatne
        uczelnie to psychologię można studiować tylko w SWPS lub na Pawiej. Skoro
        skończyłaś już jedne studia to rozważ studia indywidualne na SWPS. Pozdrawiam :)
        • Gość: ... Re: chciałam wszystkich uspokoić IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.06, 23:13
          Nie chodzi mi o studiowanie na uczelni prywatnej. Jednak nie znalazłam oferty
          studiów zaocznych na uczelniach państwowych, a np. zajęcia na studiach
          wieczorowych na UJ zaczynają się o ... 13.00 - strasznie mnie to ubawiło.
          Ale studia indywidualne? - to brzmi zachęcająco. Czy mam rozumieć, ze wówczas
          mam swobodę w wyborze przedmiotów (przynajmniej w pewnym zakresie)? Na stronie
          SWPS nie znalazłam żadnej informacji na ten temat.
          A tak od strony praktycznej - czy jesteś zadowolona z poziomu języka - tzn.
          chodzi mi o to czy można się nauczyć? Czy jest jakiś informator z planem studiów
          (chodzi mi o listę przedmiotów na poszczególnych latach)?
          • studentk Re: chciałam wszystkich uspokoić 31.03.06, 23:17
            A ja chciałbym być operowany przez chirurga po zaocznych - to dopiero przeżycie
            i prawdziwy cud ja się uda :))))) I jakie napięcie dla znajomych i rodziny :))
            • Gość: ... Re: chciałam wszystkich uspokoić IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.06, 23:31
              Znalazłam info o psychologii jako drugim kierunku (jak mniema to właśnie
              określiłaś jako studia indywidualne). Rewelacja - faktycznie pomysł wart
              rozważenia! Dziękuję i pozdrawiam.
              • Gość: Lindsey Re: chciałam wszystkich uspokoić IP: *.adsl.inetia.pl 31.03.06, 23:56
                Hej. Czy moglabys napisac gdzie znalazlas to info? Dzieki.
          • Gość: hmm :) Re: chciałam wszystkich uspokoić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.06, 09:26
            Ja z poziomu języka jestem nawet zadowolona, chociaż mogło by być lepiej.
            Trafiłam do właściwej grupy, gdzie skupiamy się już tylko na słownictwie typowo
            psychologicznym, zaburzeniach, problemach, tekstach zw z psych. Hmm, jest ciut
            za mało gramatyki i żeby nie zapomnieć trzeba powtarzać samemu, poza tym jest
            bardzo dużo własnej pracy, bo to tylko 1,5 h w tygodniu...I 15 osób w grupie,
            co dla mnie jest dość dużą liczbą. W poprzednim semestrze było nas 10.
            Pozdrawiam
    • Gość: Moi Re: SzkołaWyższaPsychologiiSpołecznej - jakie op IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.06, 08:11
      Małe wtrącenie - to czy dany kierunek jest zaoczny, wieczorowy czy dzienny, o
      niczym nie przesądza.
      Samo chodzenie na uczelnie, bycie w danym trybie studiów nie warunkuje
      znajomości przedmiotu.
      • Gość: julka Re: SzkołaWyższaPsychologiiSpołecznej - jakie o IP: *.torun.mm.pl 01.04.06, 15:45
        Czy ktoś z SWPS z Wrocławia mógłby szerzej opowiedzieć o atmosferze, czy
        trzeba jeździć po mieście, czy zajęcia są raczej w jednym miejscu? Jak z
        mieszkaniami do wynajęcia, czy szkoła jest w centrum miasta czy na peryferiach?
        Również chciałabym dowiedzieć się jak najwiecej na temat SWPS w Sopocie.
        Pozdrawiam
        • jirzi Re: SzkołaWyższaPsychologiiSpołecznej - jakie 02.04.06, 17:12
          Zajęcia są głównie na Grunwaldzkiej (to centrum akademickie Wrocka) i w pobliżu
          - na Kopernika. Wyjatkiem jest WF, ale to tylko przez rok, raz w tygodniu i
          przed południem w tym dniu nic więcej nie masz. Atmosfera jest absolutnie super,
          głównie za sprawą wyśmienitej kadry naukowo-dydaktycznej. Słowem: zdecydowanie
          polecam!
          Mieszkania? Najlepiej dogadać się w pare osób i razem wynając mieszkanie
          studenckie - wychodzi najtaniej i najwygodniej.
    • Gość: ... do Lindsey IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.06, 09:11
      Przepraszam, że dopiero teraz się odzywa ale kilka dni nie zaglądałam na forum,
      a oto lik gdzie znajdziesz informacje:
      www.swps.edu.pl/new_www/oferta_edu/magisterskie_jednolite_1103192297/magisterskie_indyw_1139405285.html
      Pozdrawiam
      • Gość: julka Re: do Lindsey IP: *.torun.mm.pl 03.04.06, 10:27
        Dalej drązę Wrocław. Ile jest godzin zajęć dziennie, słyszałam,że tygodniowo
        wypada bardzo mało, a szkoda.Co możesz powiedzieć na temat studiującej na tej
        uczelni młodzieży
        • Gość: raggiodelsole Re: do Lindsey IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.06, 19:15
          studiuje na SWPS we Wrocku jak masz pytania to wal smialo na gg- 1019942 :))
    • Gość: paninocy Re: SzkołaWyższaPsychologiiSpołecznej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.04.06, 22:54
      up :)
      • Gość: Gość Portalu Re: SzkołaWyższaPsychologiiSpołecznej IP: *.chello.pl 04.09.06, 15:51
        Cała prawda o WSFiZ

Studiuję na 3 roku psychologii WSFiZ. Tryb dzienny.

1. Egzaminy są na wysokim poziomie ( treść testów)
        lecz na niektórych wykłdach gdy sa na dużej auli można swobodnie ściągać.
        Bardzo trudno zdać Psychofizjologie.

Właśnie jeśli chodzi o poprawki. Nie ma egzaminów zerowych. Jak nie zdasz
        egzaminu masz poprawke za 100 zł, później nastepną za 100. Później Warunek 500
        zł. Następnie powinien być komiś (nie wiem ile kosztuje)Wiem, ze z
        psychofizjologii było już około 5 warunków !! A przeciez tak być nie powinno !!
        Głownie chodzi o kase, juz dawno te osoby powinny wylećiec ale płacą wiec
        podchodzą po rez nty do egzaminu warunkowego.

2. Wykladowcy są znani z UW, UKSW.. no właśnie i tu pojawia się problem...
        Sa Z UW i UKSW i traktują te uczelnie poważnie! Dlatego jak cos im wypadnie na
        UW, UKSW to w ogole u nas nie ma wykładów, nawet nie sa odwołane. Przyjezdzam
        do szkoły i musze wracac zaraz do domu, bo nie ma wykładu.W dziekanacie nic nie
        wiedzą.

3. Czasami nie ma możliwości dwoc poprawek jak na ćwiczeniach ze statystyki
        jedna poprawka i warunek za 500 zł.

4. A teraz meritum. Wszystko biją ludzie którzy chcą zostać terapeutami.

Moje oceny na maturze 2 i 3, spokojnie radze sobie w tej szkole na psychologii,
        żadko mam poprawki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka