Gość: ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.06, 22:48 Jakia, Waszym zdaniem, to szkoła? Warto tam iść? Szczególnie interesuje mnie psychologi kliniczna na zaocznych. Będę wdzięczna za informacje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: hmm :) Re: SzkołaWyższaPsychologiiSpołecznej - jakie op IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 22:51 Ja tam studiuję, wg mnie warto. Jestem bardzo zadowolona i nie zmieniłabym wyboru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm :) Re: SzkołaWyższaPsychologiiSpołecznej - jakie op IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 22:58 Jeśli masz konkretne pytania to napisz. Postaram się odpowiedzieć :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Richelieu* Re: SzkołaWyższaPsychologiiSpołecznej - jakie op IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.06, 23:03 psychologia kliniczna za zaocznych... Weźmiesz odpowiedzialność za czyjeś samobójstwo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm :) Re: SzkołaWyższaPsychologiiSpołecznej - jakie o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 23:15 Richelieu! Znowu prowokujesz do dyskusji :) ?? Chociaż z tą zaoczną psychologią to przyznam Ci rację. Ja bym nie zatrudniła psychologa po zaocznych, lekarza i prawnika też nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zły :))))))) IP: *.chello.pl 28.03.06, 23:17 czy to jest ta ulubiona prywatna uczelnia Riszerie o której nieraz pisała w różnych wątkach :)))) ?? Odpowiedz Link Zgłoś
r.richelieu Re: :))))))) 29.03.06, 00:18 moja ulubiona szkoła prywatna to WIT i WSZP Odpowiedz Link Zgłoś
r.richelieu Re: SzkołaWyższaPsychologiiSpołecznej - jakie 29.03.06, 00:16 Nie chodzi mi o to, że w ogóle po zaocznych, ale o samą kliniczną. O lekarzy też gdyby medycyna była zaoczna, ale takiej nie ma. Zaozne polegają na własnym odbiorze treści, którą od czasu do czasu koryguje wykładowca. Prawnik po zaocznych może kapitalnie wykuć wszystkie kodeksy, błyskawicznei kojarzyć i potrafić świetnie rozwiązywać kazusy, bo do tego nie są potrzebne sytuacje zewnętrzne. Psycholog kliniczny będzie miał do czynienia z przypadkami, które zupełnie inaczej wyglądają w książce jak w naturze i pewnie nijak nie przełoży teorii na praktykę. Widzi mi się, że z zaocznego klinicznego wyrośnei psycholog szufladkowy, który bezrefleksyjnie będzie kwalifikował pacjentów do konkretnych chorób czy przypadłości, a zanim nabierze wprawy, bo taki po zaocznych pewnie kiedyś nabierze, spowoduje mnóstwo nieszczęść. Człowiek u psychologa chce by go przede wszystkim zrozumieć i traktować indywidualnie. Przekonany, że psycholog zachowuje się jak księgowa, że to i to ma dać tamto, lub jak prawnik, że za art. taki i taki jest taki wymiar kary, zaweźmie się w swojej neichęci do lewaków i więcej nie pójdzie ani do tego, ani do żadnego innego psychologa. Poradnie zdrowia psychicznego nadal są w Pl raczej omijane i nie można sprawiać by w takich miejscach przyjmowali ludzie traktujących pacjentów nie jak ludzi, a jak paragrafy w podręczniku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pogromcafrustratów Re: SzkołaWyższaPsychologiiSpołecznej - jakie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 09:21 r.richelieu, nie masz zielonego pojęcia o tej szkole, a wypowiadasz się tak, jakbys wszystkie rozumy pozjadał/a. Czy jesteś aż tak chorobliwie ambitną osobą, że nie udaje Ci się zrealizować tego, co byś chcial/a i musisz zazdrościć innym ludziom i okazywać im swoją frustrację/agresję? Weź się lepiej podrap po dup_sku, a nie wypisujesz farmazony na internetowych forach. I powiem Ci jeszcze jedno - czytałem Twoje inne posty na forach, jakos przypadkiem na nie trafiając wszędzie (czy Ty nie masz nic innego do roboty?) i wróżę Ci niestety wieczną frustrację i zgryztę z takim podejściem do ludzi, do życia. Zachowujesz się, jak sfrustrowana jędza i na pewno zdajesz sobie sprawę z tego, że jesteś małym człowieczkiem, który może NIC. I dlatego wiecznie tu szczekasz na tych forach, jak taki kundel - obszczekiwacz. Tylko sie nie posikaj od tego sfrustrowanego obszczekiwania ;) Ależ Ty jesteś antypatyczną osobą, aż niewiarygodne! Rzadko jest okazja, żeby spotkac takego frustrata. Feee ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm :) Re: SzkołaWyższaPsychologiiSpołecznej - jaki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 14:14 To miał być wątek o SWPS... Admin wyraził swoje zdanie i tyle a ty go pogromcofrustratów od razu skrytykowałeś. No comment. Psycholog powinien umieć, analizować i konfrontować. Na zaocznych na analizę zazwyczaj nie ma czsu, co dopiero na konfrontację (nie chcę uogólniać, ale)... Poza tym w kolejce do zatrudnienia psycholog kliniczny po płatnych studiach zazwyczaj już na starcie przegrywa... Odpowiedz Link Zgłoś
r.richelieu Re: SzkołaWyższaPsychologiiSpołecznej - jaki 29.03.06, 17:17 obraziłeś mnie, lepiej ci teraz? Gdybyś to samo napisał komukolwiek na tym forum zostałbyś usunięty, niestety żeby nie wywoływać awantury, że nieprzychylne wypowiedzi na swój temat usuwam, najczęściej nie usuwam. Nawet tego. Jest mi niezmiernie przykro, że piszesz takie bzdury. A zaklnę sobie pod nosem, żeby waszej nieszanownej mości nie razić. ad hmm;) Odpisał użytkownikowi, nie adminowi, admin jest na czerwono. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julka Re: SzkołaWyższaPsychologiiSpołecznej - jak IP: *.torun.mm.pl 29.03.06, 20:10 do hmm;) : studiujesz w SWPS w Wawie, Sopocie, czy Wroclawiu? moglabys napisac cos o tym jaka atmosfera szkoly, jacy ludzie, wykladowcy, itd.? z gory dziekuje:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm... :) Re: SzkołaWyższaPsychologiiSpołecznej - ja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 21:03 Studiuję w Warszawie: atmosfera- bardzo fajna, uczelnia przyjazna studentowi :) wykładowcy- myślę, że lepszych nie znajdziesz, wymagający, ale zawsze wytłumaczą niejasności, podadzą dodatkową literaturę i mają dla Ciebie czas studenci- hmm.... różni- na szczęście zawsze znajdziesz kogoś kto będzie Ci odpowiadał. Są osoby bardzo zdolne i ambitne, są niczym nie wyróżniający się przeciętniacy, ale są też tacy, których określiłabym mianem "tępych". Jeśli chcesz do czegoś w życiu dojść, pogłębiać swoje zainteresowania to ta uczelnia daje Ci bardzo dużo możliwości. Jeśli masz jeszcze jakieś pytania to pytaj śmiało :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: SzkołaWyższaPsychologiiSpołecznej - jaki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 21:06 ale ona nie pisała o tym, że po swps są kiepsy psycholodzy, tylko że po zaocznie studiowanej klinicznej są kiepscy... chyba że nie wyłapałam. :> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm :) Re: SzkołaWyższaPsychologiiSpołecznej - jak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 21:42 Dobrze wypapałaś. Ja uważam, że niektóre osoby które skończyły SWPS są bardzo dobrymi psychologami :) Odpowiedz Link Zgłoś
wisienka-w-likierze Re: SzkołaWyższaPsychologiiSpołecznej - ja 30.03.06, 09:58 Hej hmm... Zamierzam się przenieść z WSFiZ na Twoją uczelnię, gnębi mnie jednak jedno pytanie o "ukryte koszty" tej instytucji - odpowiedz mi proszę, czy uczestnictwo w szkole językowe jest obowiązkowe (płatności dodatkowe!!! 1800 zeta!!! aaa!!!). Moja koleżanka która studiowała tam 5 lat temu, mówiła, że była zobowiązana do kupowania jakiegoś biuletynu tej szkoły za 93 zł... Uświadom mnie proszę :) Szkoła do tanich nie należy, a jeżeli jeszcze do tego dojdą dodatkowe opłaty, to... ufff.... :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm :) Re: SzkołaWyższaPsychologiiSpołecznej - j IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 12:43 Ja jestem na pierwszym roku i jak narazie żadnych ukrytych kosztów nie zauważyłam. Szkoła językowa nie jest obowiązkowa! Biuletynu też nie musiałam kupować :) Co więcej mam super zniszkę na kurs tańca, basen, etc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm :) Re: SzkołaWyższaPsychologiiSpołecznej - IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 14:26 Sorki, miało być zniżkę :) Wypowiadałam się oczywiście o SWPS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gggg Re: SzkołaWyższaPsychologiiSpołecznej - j IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 12:56 A jak z poziomem WSFiZ? Nowa i malo znana. Nie ma jej w zadnych rankingach. Czy warto w ogole zawracac sobie glowe? Cena zachecajaca;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: SzkołaWyższaPsychologiiSpołecznej - IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 19:25 Tej szkoły jeszcze nikt z tytułem magistra nie opuścił, bo tak krótko istnieje, dlatego nie jest jeszcze oceniana przez PKA, być może również dlatego nie ma jej w rankingach. Mam koleżankę, która tam studiuje i jest zadowolona. Ja jestem również na pierszym roku w SWPS, jak na razie nie każą mi za nic dodatkowo, poza czesnym, płacić. Jedynym przegięciem jest cholernie drogie ksero i ogromne kary za przetrzymywanie książek z biblioteki. Odpowiedz Link Zgłoś
wisienka-w-likierze Re: SzkołaWyższaPsychologiiSpołecznej - 31.03.06, 10:01 kolejne pytanie - tym razem o języki obce. Jest angielski - to wiem. A drugi język też jest? Czy można sobie wybrać - np. włoski lub niemiecki? Co do WSFiZ, poziom jest OK. Niektórzy ludzie nie wyrabiają, bo "poziom dla nich za wysoki" i odpadają jak ulęgałki. Nie jest prosto (jeszcze zależy z którym przedmiotem i u kogo), ale jeżeli uczysz się w miarę systematycznie i rozumiesz, co czytasz, uczestniczysz w wykładach (czyli studiujesz!), nie powinno być problemów. Niektóre przedmioty (i wykładowcy ;)) mają już swoją czarną legendę, np. psychofizjologia - na moim I roku nie zdało tego przedmiotu 80% studentów (byłam wtedy na zaocznych) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: SzkołaWyższaPsychologiiSpołecznej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 10:34 wisienka-w-likierze napisała: > kolejne pytanie - tym razem o języki obce. Jest angielski - to wiem. A drugi > język też jest? Czy można sobie wybrać - np. włoski lub niemiecki? No i tu niestety minus... Otóż angielski jest, to prawda, na poziomie, na który zostaniesz zakwalifikowana podczas testu lub dzięki wynikom z matury rozszerzonej, ale nauka tegoż języka trwa tylko dwa lata. :/ Potem - radźcie sobie sami. :( Drugi język, owszem, możesz sobie wybrać z bardzo szerokiej gamy, ale już odpłatnie - 1800zł (chyba za semestr)... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm :) Re: SzkołaWyższaPsychologiiSpołecznej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 18:36 Racja. Z językami obcymi kiepsko- nie chodzi o poziom tylko o to, że jeden i krótko :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julka Re: SzkołaWyższaPsychologiiSpołecznej IP: *.torun.mm.pl 31.03.06, 19:13 czy ktoś jest z SWPS z Wrocławia. Waham się między Warszawą a Wrocławiem. Odpowiedz Link Zgłoś
theresathe Re: SzkołaWyższaPsychologiiSpołecznej 01.04.06, 13:52 Zdecydowanie polecam Wrocław - jest fantastycznie: przede wszystkim super kadra, a i samo miasto o wiele przyjemniejsze od Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vib Re: SzkołaWyższaPsychologiiSpołecznej - jakie IP: *.acn.waw.pl 01.04.06, 00:04 Troche nie kupuje pierwszej czesci tego, co napisalas. Nie sadze, zeby zaoczna psychologia kliniczna to byla praca z ksiazka. Co innego wyklady, co innego praktyka - nie wierze zeby nie bylo czegos w rodzaju stazu, jesli ktos chce sie starac o jakies uprawnienia terapeutyczne. Ale nie mam danych, wiec nie bede sie bardzo upierac. Zgadzam sie z tym, ze w kraju panuje dzikie podejscie do problemow z psychika. Z tym, ze nie umiem ocenic czy tak sie dzieje z powodu niekompetencji pracownikow, czy raczej z innych powodow... Bo szacuje sie ze takie problemy dotykaja w pewnym momencie zycia wieksza czesc populacji, ale dla Polakow wizyta u psychiatry albo psychologa jest czyms maksymalnie wstydliwym i ostatecznoscia. Poza tym nasza 'elita' - tzn politycy i dziennikarze czesto przerzucaja sie epitetami w rodzaju 'chory psychicznie', 'schizofrenik' i odsylaja sie nawzajem do psychiatrow. Ale to juz OT. A SWPS ma chyba niezla opinie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... chciałam wszystkich uspokoić IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.06, 21:53 Zeby trochę uspokoić towarzystwo chiałam poinformować, że nie zamierzam nikogo leczyć po studiach zaocznych. Psychologia to moja pasja. Pracuje, mam dziecko i nie mogę sobie pozwolić na inny tryb nauki - co do specjalizacji najbardzioej interesowałaby mnie psychologia wychowawcza ale z tego co wiem SWPS nie prowadzi takiego kierunku, a kliniczna też jest bardzo ciekawa. Szukam szkoły gdzie mogłabym studiować psychologię zaoczną i miała wmiarę przyzwoity dojazd z Krakowa póki co SWPS jest jedyną, która te warunki spełnia. Jednak zanim wydam prawie 7000 chciałabym się czegoś dowiedzieć - skończyłam już studia dzienne i wiem, że niestety różnie te studia wyglądają. A tak z innej beczki - może znacie inne szkoły wyższe, np. w Katowicach, ewentualnie Wrocławiu, które dają możliwość studiowania zaocznie interesującego mnie kierunku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koralik Re: chciałam wszystkich uspokoić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 21:55 w Wawie jest jeszcze WSFIZ na Pawiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm :) Re: chciałam wszystkich uspokoić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 22:50 Myślę, że dla Ciebie najlepsze byłyby studia na SWPS. Jeśli chodzi o prywatne uczelnie to psychologię można studiować tylko w SWPS lub na Pawiej. Skoro skończyłaś już jedne studia to rozważ studia indywidualne na SWPS. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: chciałam wszystkich uspokoić IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.06, 23:13 Nie chodzi mi o studiowanie na uczelni prywatnej. Jednak nie znalazłam oferty studiów zaocznych na uczelniach państwowych, a np. zajęcia na studiach wieczorowych na UJ zaczynają się o ... 13.00 - strasznie mnie to ubawiło. Ale studia indywidualne? - to brzmi zachęcająco. Czy mam rozumieć, ze wówczas mam swobodę w wyborze przedmiotów (przynajmniej w pewnym zakresie)? Na stronie SWPS nie znalazłam żadnej informacji na ten temat. A tak od strony praktycznej - czy jesteś zadowolona z poziomu języka - tzn. chodzi mi o to czy można się nauczyć? Czy jest jakiś informator z planem studiów (chodzi mi o listę przedmiotów na poszczególnych latach)? Odpowiedz Link Zgłoś
studentk Re: chciałam wszystkich uspokoić 31.03.06, 23:17 A ja chciałbym być operowany przez chirurga po zaocznych - to dopiero przeżycie i prawdziwy cud ja się uda :))))) I jakie napięcie dla znajomych i rodziny :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: chciałam wszystkich uspokoić IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.06, 23:31 Znalazłam info o psychologii jako drugim kierunku (jak mniema to właśnie określiłaś jako studia indywidualne). Rewelacja - faktycznie pomysł wart rozważenia! Dziękuję i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lindsey Re: chciałam wszystkich uspokoić IP: *.adsl.inetia.pl 31.03.06, 23:56 Hej. Czy moglabys napisac gdzie znalazlas to info? Dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm :) Re: chciałam wszystkich uspokoić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.06, 09:26 Ja z poziomu języka jestem nawet zadowolona, chociaż mogło by być lepiej. Trafiłam do właściwej grupy, gdzie skupiamy się już tylko na słownictwie typowo psychologicznym, zaburzeniach, problemach, tekstach zw z psych. Hmm, jest ciut za mało gramatyki i żeby nie zapomnieć trzeba powtarzać samemu, poza tym jest bardzo dużo własnej pracy, bo to tylko 1,5 h w tygodniu...I 15 osób w grupie, co dla mnie jest dość dużą liczbą. W poprzednim semestrze było nas 10. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moi Re: SzkołaWyższaPsychologiiSpołecznej - jakie op IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.06, 08:11 Małe wtrącenie - to czy dany kierunek jest zaoczny, wieczorowy czy dzienny, o niczym nie przesądza. Samo chodzenie na uczelnie, bycie w danym trybie studiów nie warunkuje znajomości przedmiotu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julka Re: SzkołaWyższaPsychologiiSpołecznej - jakie o IP: *.torun.mm.pl 01.04.06, 15:45 Czy ktoś z SWPS z Wrocławia mógłby szerzej opowiedzieć o atmosferze, czy trzeba jeździć po mieście, czy zajęcia są raczej w jednym miejscu? Jak z mieszkaniami do wynajęcia, czy szkoła jest w centrum miasta czy na peryferiach? Również chciałabym dowiedzieć się jak najwiecej na temat SWPS w Sopocie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jirzi Re: SzkołaWyższaPsychologiiSpołecznej - jakie 02.04.06, 17:12 Zajęcia są głównie na Grunwaldzkiej (to centrum akademickie Wrocka) i w pobliżu - na Kopernika. Wyjatkiem jest WF, ale to tylko przez rok, raz w tygodniu i przed południem w tym dniu nic więcej nie masz. Atmosfera jest absolutnie super, głównie za sprawą wyśmienitej kadry naukowo-dydaktycznej. Słowem: zdecydowanie polecam! Mieszkania? Najlepiej dogadać się w pare osób i razem wynając mieszkanie studenckie - wychodzi najtaniej i najwygodniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... do Lindsey IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.06, 09:11 Przepraszam, że dopiero teraz się odzywa ale kilka dni nie zaglądałam na forum, a oto lik gdzie znajdziesz informacje: www.swps.edu.pl/new_www/oferta_edu/magisterskie_jednolite_1103192297/magisterskie_indyw_1139405285.html Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julka Re: do Lindsey IP: *.torun.mm.pl 03.04.06, 10:27 Dalej drązę Wrocław. Ile jest godzin zajęć dziennie, słyszałam,że tygodniowo wypada bardzo mało, a szkoda.Co możesz powiedzieć na temat studiującej na tej uczelni młodzieży Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raggiodelsole Re: do Lindsey IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.06, 19:15 studiuje na SWPS we Wrocku jak masz pytania to wal smialo na gg- 1019942 :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paninocy Re: SzkołaWyższaPsychologiiSpołecznej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.04.06, 22:54 up :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Portalu Re: SzkołaWyższaPsychologiiSpołecznej IP: *.chello.pl 04.09.06, 15:51 Cała prawda o WSFiZ Studiuję na 3 roku psychologii WSFiZ. Tryb dzienny. 1. Egzaminy są na wysokim poziomie ( treść testów) lecz na niektórych wykłdach gdy sa na dużej auli można swobodnie ściągać. Bardzo trudno zdać Psychofizjologie. Właśnie jeśli chodzi o poprawki. Nie ma egzaminów zerowych. Jak nie zdasz egzaminu masz poprawke za 100 zł, później nastepną za 100. Później Warunek 500 zł. Następnie powinien być komiś (nie wiem ile kosztuje)Wiem, ze z psychofizjologii było już około 5 warunków !! A przeciez tak być nie powinno !! Głownie chodzi o kase, juz dawno te osoby powinny wylećiec ale płacą wiec podchodzą po rez nty do egzaminu warunkowego. 2. Wykladowcy są znani z UW, UKSW.. no właśnie i tu pojawia się problem... Sa Z UW i UKSW i traktują te uczelnie poważnie! Dlatego jak cos im wypadnie na UW, UKSW to w ogole u nas nie ma wykładów, nawet nie sa odwołane. Przyjezdzam do szkoły i musze wracac zaraz do domu, bo nie ma wykładu.W dziekanacie nic nie wiedzą. 3. Czasami nie ma możliwości dwoc poprawek jak na ćwiczeniach ze statystyki jedna poprawka i warunek za 500 zł. 4. A teraz meritum. Wszystko biją ludzie którzy chcą zostać terapeutami. Moje oceny na maturze 2 i 3, spokojnie radze sobie w tej szkole na psychologii, żadko mam poprawki. Odpowiedz Link Zgłoś