Dodaj do ulubionych

*Pytanie do studentow z prywatnych uczelni*

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 21:27
Jezeli uczelnia zamyka dzialalnosc np z powodu braku chetnych, to co z jej
dotychczasowymi studentami, reguluja to jakies przepisy? studenci sa
przenoszeni czy normalnie uczelnia musi funkcjonowac az ostatni rocznik ukoczy
studia? bo chyba nie zostaja na lodzie? Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: . Re: *Pytanie do studentow z prywatnych uczelni* IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.06, 11:06
      Jezeli uczelnia koczy dzialalnosc lub zamyka jeden z wydzialow jest ona
      ustawowo zobowiazana do zapewnienia studenta dalszej edukacji , dotyczy to
      zarowno prywatnych jak i panstwowwych uczelni .
      Pozdrawiam
      • Gość: kipp Re: *Pytanie do studentow z prywatnych uczelni* IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 14:13
        Niepewnych szkół prywatnych trzeba unikać jak ognia.
        • tocqueville Re: *Pytanie do studentow z prywatnych uczelni* 25.05.06, 15:08
          to samo tyczy się niepewnych państwowych
        • Gość: kipp Re: *Pytanie do studentow z prywatnych uczelni* IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 16:53
          W każdym razie nie warto stosować kryterium "tam gdzie taniej" i "tam gdzie
          łatwiej", bo to czasem odbija się czkawką.
    • tocqueville co brać pod uwagę 25.05.06, 17:03
      Jest kilka kryteriów wyboru uczelni prywatnej.

Jesli zalezy Wam przede wszystkim na poczuciu stabilności bierzcie pod uwage
      następujace czynniki:

- zaplecze kadrowe uczelni: liczba samodzielnych pracowników naukowych (dr hab.
      i prof.), liczba osób na pierwszym etacie

- akredytacje od ministerstwa

- uprawnienia do nadawania stopnia doktora: jeśli uczelnia prywatna takie
      posiada (obecnie takich jest 9) a nie jest łatwo je dostać, znaczy, że została
      dokładnie sprawdzona przez ministerstwo

- liczbę studentów, im więcej tym mniejsze zagrożenie na pojawienie sie
      trudności finansowych

możecie coś jeszcze dopisać
      • Gość: kipp Re: co brać pod uwagę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.06, 11:14
        Dobra oferta językowa. Po tym też łatwo poznać, która szkoła jest szemrana, a
        która rzeczywiście dba o poziom.
        • Gość: C4 Re: co brać pod uwagę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.06, 00:16
          -Minimum dwa języki i to tak by jeden był przez np minimum 3 lata a drugi przez
          conajmniej dwa.
          -Pozatym patrz na forach uczelni lub na stronie głównej czy po tej uczelni w
          przypadku inż. lub lic masz możliość kontynuacji na państwowej
          Czesto prywatne mają zawarte pewne umowy z państwowymi, dzieki temu bedzie ci
          się łatwiej dostać na studia drugiego poziomu, chyba że sama uczelnia takich
          udziela.
          -Możliwości stypedialne. Bardzo niewiele uczelni wprowadza zwolnienie z opłat za
          wysokie oceny, czy udział w życiu pozadydaktycznym uczelni( a to też się liczy).
          -Czy praktyki śa obowiązkowe czy nie, wiele uczelni prywatnych coraz częściej
          wymusza udział z miesięcznej praktyce.
          -Praktyki zagranicą, wiele uczelni o tym pisze w broszurach, a mało to realizuje.
          -Czy profesorzy, doktorzy pochodzą z tego samego miasta lub z okolicy, również
          liczy się to z jakiej uczelni pochodzą.
          -Wiek szkoły, jest to dość ważna cecha bo szkoły dłużej isniejące są pewniejsze
          -Opinia studentów i studentek z tej uczelni.
          -Opinia profesorów, doktorów z tą uczelnią związanych lub nie ( jesli sie ma
          znajomych).
          • Gość: gosc Re: co brać pod uwagę IP: *.chello.pl 30.05.06, 18:28
            uwazaj bo pewna czesc uczeli prywatnych obcina jezyki, sprawdz kto ich uczy
            jesli panie z podstawowek unikaj jak ognia , jesli szkola zatrudnia krewnych i
            znaomych krolika tez, pamietaj student prywatny duzo placi a czsto jest
            traktowany jak maszynka do robiena pieniedzy uwazaj na chlam edukacyjny
      • theresathe Re: co brać pod uwagę 27.05.06, 22:17
        Co za bzdura, że tylko 9 uczelni prywatnych posiada prawa do nadawania stopni
        doktora!!!!
        • tocqueville tylko 9 28.05.06, 00:48
          > Co za bzdura, że tylko 9 uczelni prywatnych posiada prawa do nadawania stopni
          > doktora!!!!

To prawda, tylko 9 uczelni niepaństwowych posiada uprawnienia do nadawnia
          stopnia doktora.
          Wiem co piszę, można to sprawdzić.

• tocqueville uprawnienia 28.05.06, 09:08
            Ostatnio takie uprawnienia uzyskała m.in. DSW(E) we Wrocławiu
            www.dswe.wroc.pl/
          • Gość: Arek Re: tylko 9 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.05.06, 07:51
            A jak i gdzie to można sprawdzić i ktore to uczelnie?
            • tocqueville Re: tylko 9 29.05.06, 08:58
              Mozna to sprawdzić jak się ma ostatni Ranking uczelni Rzeczpospolitej/Perspektyw
              - w Rankingu "uczelnie akademickie" zostało ujętych 9 uczelni niepaństwowych -
              akademickich, czyli takich które mają uprawnienia do nadawania stopnia doktora

Ja na razie nie mam dostępu, to nie podam...
            • tocqueville 9 uczelni 29.05.06, 10:15
              To uczelnie niepaństwowe-akademickie (z prawami do nadawania stopnia doktora)

Wyższa Szkoła Humanistyczna im Gieysztora (Pułtusk)
              Collegium Civitas (Warszawa)
              Akademia Finansów (Warszawa)
              Polsko-Japońska Szkoła Technik Komputerowych (Warszawa)
              Wyższa Szkoła Filozoficzno-Pedagogiczna "Ignatianum" (Kraków)
              Szkoła Wyższa psychologii Społecznej (Warszawa)
              Wyższa Szkoła Zarządzania Marketingowego i j. obcych (Katowice)
              Górnośląska Wyższa Szkoła Handlowa im. Korfantego (Katowice)
              Dolnośląska Szkoła Wyższa Edukacji TWP (Wrocław)

To te uczelnie
              • Gość: Arek Re: 9 uczelni IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.05.06, 11:00
                To oczywisty bullshit. Na tej liście nie ma np. szkoły Kozmińskiego, która ma
                prawo nie tylko do doktoratów, ale i do habilitacji.
                • tocqueville Koźmiński też ! 29.05.06, 12:51
                  Bardzo przepraszam za pomyłkę
                  Oczywiście zapomniałem o Koźmińskim
                  Mój błąd - był tak wysoko na liscie, że go przeoczyłem

Zatem wygląda na to że tych uczelni jest 10
                  Czyli moje informacje były błedne
    • Gość: badenov Re: *Pytanie do studentow z prywatnych uczelni* IP: 82.160.255.* 27.05.06, 23:14
      Wydaje mi sie, że gdy uczelnia prywatna jest pod patronatem i blisko
      współpracuje z jakąś poważną instytucją - na przykład Polską Akademią Nauk - to
      jest jak najbardziej godna zaufania i raczej nicc sie nie powinno stać
      • Gość: Jester Re: *Pytanie do studentow z prywatnych uczelni* IP: *.wsh-kielce.edu.pl 28.05.06, 16:10
        Teraz po kilku latach funkcjonowania, widac już jakie uczelnie są warte
        zainteresowania, a jakie nie. Myśle, że rnomowane prywatne uczelnie padną
        później niż niedofinansowane państwowe :)
    • Gość: badenov Re: *Pytanie do studentow z prywatnych uczelni* IP: 82.160.255.* 27.05.06, 23:14
      Wydaje mi sie, że gdy uczelnia prywatna jest pod patronatem i blisko
      współpracuje z jakąś poważną instytucją - na przykład Polską Akademią Nauk - to
      jest jak najbardziej godna zaufania i raczej nicc sie nie powinno stać
      • Gość: Badyl Re: *Pytanie do studentow z prywatnych uczelni* IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.06, 11:02
        Jeśli już miałbym się doktoryzować, to raczej na państwowej, więc akurat ta
        kwestia ma stosunkowo małe znaczenie dla mnie, ale pozostałe wymienione tu
        kryteria są jak najbardziej słuszne. Podpisuje się pod nimi obiema ręcami:)
        • Gość: kipisz Re: *Pytanie do studentow z prywatnych uczelni* IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 16:01
          Zwróć też uwagę na języki wykładowe. Zajęcia po angielsku to coraz ważniejsza
          rzecz i na pewno łatwo przefiltrujesz w ten sposób uczelnie.
        • tocqueville Re: *Pytanie do studentow z prywatnych uczelni* 30.05.06, 20:50
          Gość portalu: Badyl napisał(a):

> Jeśli już miałbym się doktoryzować, to raczej na państwowej, więc akurat ta
          > kwestia ma stosunkowo małe znaczenie dla mnie

Ta kwestia ma znaczenie bo rośnie WARTOŚĆ dyplomu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka