Dodaj do ulubionych

Pedagogika-warto studiować?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 21:52
Co o tym myslicie?
Obserwuj wątek
    • tocqueville Re: Pedagogika-warto studiować? 13.06.06, 22:03
      warto
      • malina862 Re: Pedagogika-warto studiować? 13.06.06, 22:45
        tocqueville napisał:

> warto

Ludzie powariowaliście???? Oczywiście, że nie warto!!!! Gazet nie czytacie?
        Pedagodzy są bez pracy .to jakieś wariactwo! każdy młody człowiek jak nie wie
        gdzie isć wybiera pedagogike bo to łatwe i przyjemne studia a potem co? tylko
        pojedyncze jednostki znajdują prace w zawodzie inni się przekwalifikowują lub
        siedzą na zasiłkach.
        Przecież nie trudno się domyśleć że to zawód bez perspektyw. Każda uczelnia
        prywatna wypuszcza ich co roku masa.Na jedną szkołe przypada jeden pedagog
        szkolny a co z resztą?
        A już najbardziej chce mi się smiać jak ludzie idą na pedagogike zaoczną i to
        jeszcze prywatnie. Odpuść sobie pedagogike, wiem co mówie, chyba, że chcesz
        poszerzyć grono bezrobotnych.?
        • tocqueville Re: Pedagogika-warto studiować? 13.06.06, 22:53
          Czy myślisz, że po pedagogice mozna pracować tylko jako pedagog szkolny?
          siłą tego kierunku jest właśnie uniwersalność - można po nim robic wiele różnych
          rzeczy.

• malina862 Re: Pedagogika-warto studiować? 13.06.06, 23:11
            Czy myślisz, że po pedagogice mozna pracować tylko jako pedagog szkolny?
            siłą tego kierunku jest właśnie uniwersalność - można po nim robic wiele różnych
            rzeczy.

Hm.....takich jak np zmywanie garów w pubie,albo sprzedawanie w warzywniaku?
            Moi rodzice mieli kiedyś pub i powiem ci tak: pracowało u nas trzech młodych
            absolwentów właśnie pedagogiki ,żaden z nich nie mógł znaleść pracy.To są fakty!
            powiem więcej moja sąsiadka po tej waszej pedagogice pracuje w warzywniaku
            (kończyła Uniwersytet)Chce się przekwalfikować.Pewnie,że niektórym tam się uda
            ale w wiekszości tak to się kończy.Nie mówicie mi więc prosze że studiowanie
            pedagogiki jest rozsądne.
            • Gość: Aga Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 23:12
              Bzdura!
            • Gość: Oskar Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 23:13
              a jaka specjalizacje mieli ?? wiesz moze ?
            • Gość: Ania Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 23:25
              Przeraziłaś mnie,ja studiuje pedagogike i masz rację pedagogów jest coraz
              więcej dużo os,ób się na to pcha ale ja naprawdę czułam do tego powołanie to
              nie był mój wymysł kaprys ja wiem co chce w życiu robić.
              • malina862 Re: Pedagogika-warto studiować? 13.06.06, 23:38
                Aniu ja wcale nie miałam zamiaru Cię dołować.Może faktycznie troszkę za ostro
                skrytykowałam ten kierunek.Widzisz, jeżeli ty tak jak piszesz nie poszłaś tam z
                przypadku,czujesz powołanie,wiesz że to co chcesz w życiu robić to na pewno
                znaidziesz prace i będziesz szzęśliwa.To bardzo ważne aby zawód który
                wykonujemy sprawiał nam przyjemność.Osoba która lubii to co robii napewno
                dobrze sobie życie ułoży.
                Ja mówiłam o tysiącach młodych ludzi ktorzy wybrali ten kierunek bez jakich
                kolwiek zainteresowań czy predyspozycji.
                Trzymaj się życze szczęścia:-)
                • Gość: ania Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 00:04
                  Dzieki:)
          • Gość: Aga Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 23:12
            popieram, podobnie jak po psychologii:)). Pozdro. dla wszystkich studentów tych
            kierunków.
            ps. a czy one sa takie łatwe...hmm, wątpie. Kazdy mysli ze studia humanistyczne
            (powiedzmy) sa łatwe, itp. Bzdura.
            • Gość: jakaś Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 23:08
              to powiedzmy tak
              studia humanistyczne są trudne, a inne bardzo trudne. lepiej?
              • Gość: Aga Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 23:09
                Odwrotnie jak juz:)
                • Gość: jakaś Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 23:13
                  tak sie składa, że studiuję socjologię i matematykę...
                  mam porównanie
                  • Gość: Aga Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 23:26
                    Super, a ja psychologie. Poza tym mam wielu znajomych, studiujacych nauki
                    społeczne oraz nauki scisłe...i słysze bardzo rozne opinie na ten temat:)
      • khaldum Re: Pedagogika-warto studiować? 24.06.06, 22:07
        Pedagogika ma ok. 40 specjalizacji, najbardziej popularne na dzień dzisiejszy
        to pedagogika medialna, andragogika i doradztwo zawodowe <= zawód deficytowy
        nie spełniamy norm unijnych i nie mamy kadry...

Dla większości pedagog to ta pani w szkole, albo pani przedszkolanka... ehhh bo
        zawodoznastwo (też po pedagogice) leży...
    • Gość: Ja Re: Pedagogika-warto studiować? IP: 212.191.80.* 13.06.06, 22:38
      a w zyciu!!!
    • en.de Re: Pedagogika-warto studiować? 13.06.06, 23:26
      niż demograficzy mamy, a pedagogów nam się mnoży jak szarańczy. Zielona Góra
      wypuszcza ich ok. 200 (na studiach dziennych), jak i nie więcej, w Opolu ok. 10
      specjalizacji mają, nie mówiąc już o miastach większych. jak dla mnie niepojęte.
      znam paru pedagogów i biedę klepią, znam takich, którzy po 10 latach 1200 zl
      brutto wyciągają, a bywają i cwańsi, którzy kończą 2-3 fakultety i to jest
      najrozsądniejsze. państwo powinno przeprowadzić cięcie w tym kierunku edukacji.
      zdecydowanie nie warto. jeśli chcesz się wyksztalcić ogólnohumanistycznie, a i
      później w miarę godziwie żyć polecam socjologię, albo nawet kulturoznawstwo.

"okazuje się, że jednak można dojrzeć. a przynajmniej dojrzeć do pewnych rzeczy"
      m. podgórnik
    • Gość: kasia Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 23:37
      moim zdaniem faceci maja po tym kierunku łatwiej. po pierwsze jest ich
      wyjątkowo mało, po drugie jak juz sie tam trafi facet to na 90% nie trafił on
      tam przypadkiem, a po 3, z własnych obserwacji widzę, że faceci dużo bardziej
      się nadają na "pana przedszkolaka" czy do nauczania wczesnoszkolnego. fakt, to
      nie jest jedyna mozliwosc po pedagogice, ale takie jest moje zdanie
      • Gość: Oskar Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 23:50
        zgadzam sie :)
    • Gość: asi_isa Re: Pedagogika-warto studiować? IP: 195.116.246.* 14.06.06, 16:30
      a po czym niby teraz jest praca?? zadnej humanistyczny kerunek nie gwarantuje
      pracy w zawodzie. mam juz dosc cyztania, ze po pedagogice nie ma pracy, po
      politologii tez nie, po stosunkach tez nie, po socjologii tez nie , po
      psychologii tez nie - to gdzie maja isc wszyscy humanisci?? na wspanialy
      kierunek finanse i bankowosc albo jeszcze lepszy - zarzadzanie i marketing (czy
      jak to tam sie nazywa;/) dajcie spokoj - nie wszyscy maja predyspozycje zeby
      isc na polibude - choc osobiscie uwazam, ze kierunki techniczne sa bardziej
      przyszlosciowe to ja sie wybieram na uniwerek albo APS, bo tylko w tym kierunku
      moge sie rozwijac i nie zwariowac zarazem :) troche tolerancji!! a jesli chodzi
      o uczelnie prywatne to to cos innego - rowniez ksztalca wielu bezuzytecznych
      mgr finansow, zarzadzania itp - ale tego sie na forum nikt jakos nie czepia;/
      • Gość: kejt Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 21:48
        ktos musi tez zasilac szeregi bezrobotnych. po polibudzie jest praca wiec
        pracują. skoro po polibudzie pracuja to kto stanowi bezrobocie? humanisci,
        proste i logiczne
        • Gość: Agata Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 23:01
          Ty jestes prosty i nielogiczny!
          • Gość: kejt Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 23:03
            ech no popatrz jaki brak logiki, sam nick sugerowałby moją płeć.
            no tak, ale na politechnice sami faceci

(btz. nie studiuję na politechnice)
            • Gość: Agata Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 23:05
              Nick niczego nie sugeruje!
              • Gość: kejt Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 23:05
                a jednak
                • Gość: Agata Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 23:06
                  no comment do powyzszego.
                  • Gość: kejt Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 23:07
                    to po co piszesz. kolejny brak logiki z Twojej strony
                    • Gość: Agata Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 23:10
                      Pisze bo mam na to ochote. Kolejny brak logiki? a gdzie był pierwszy, drugi?
                      A moze to Tobie jej brak:)
                      • Gość: kejt Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 23:12
                        poczytaj uważnie gdzie to się dowiesz
                        • Gość: Agata Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 23:27
                          Czytam, ale piszesz tak nielogicznie, ze trudno sie doszukac tego co
                          sugerujesz:)
                          • Gość: kejt Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 23:37
                            bo moze trzeba trochę POMYŚLEĆ (uczą tego na tej pedagogice?)
                            • Gość: Agata Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.06, 00:08
                              Na jakiej pedagogice? DZiecko, wlasnie potwierdziłas ze nie potrafisz czytac ze
                              zrozumieniem. Nigdzie nie napisałam ze studiuje pedagogike.
                              Ale mnie na studiach ucza myslec, niestety Ciebie chyba nie.
                              • Gość: kejt Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.06, 00:12
                                A czy ja napisałam "czy tego Ciebie uczą na tej pedagogice"
                                oj, chyba sama masz jakies problemy z czytaniem. i to powazne
                                • Gość: Agata Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.06, 00:15
                                  "bo moze trzeba trochę POMYŚLEĆ (uczą tego na tej pedagogice?)"
                                  był to komentarz na to co napisałam, wszystko mowi przez sie. Moze zacznij
                                  uwazac na tych Twoich studiach, wiecej czytaj ze zrozumieniem...
                                  • Gość: kejt Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.06, 00:17
                                    ja nie wiem co ma marchewska do poniedziałku....

to, ze trzeba było pomyśleć było owszem do Ciebie, ale sam fakt nawiasu moze
                                    być w nawiązaniu do głownego wątku jakim jest pedagogika.
                                    oj jakie Ty masz wąskie horyzonty. o przepraszam Ty chyba masz choryzondy
                                    • Gość: Agata Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.06, 00:20
                                      Nie mam waskich horyzontów. Nie martw sie o to.
                                      "ale sam fakt nawiasu moze być w nawiązaniu do głownego wątku jakim jest
                                      pedagogika. "
                                      no wlasnie "może", ale moze byc rowniez do mnie. Wiec chyba jednak sama masz
                                      wąskie "choryzondy".
                                      Ah z kim ja w ogole dyskutuje. Takich jak Ty sie olewa i tyle.
                                      • Gość: misiek Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.06, 11:42
                                        Tak czytam tą waszą dyskusję i jeden wniosek mozna wyciągnąć:

i kto to kogo olał?

PS. Zgadzam sie z Kejt
                                        • Gość: Agata Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.06, 16:34
                                          Zgadzaj sie z kim tam chcesz. Nie interesuje mnie z kim trzymasz. Wiem, ze mam
                                          racje!
    • Gość: ende Re: Pedagogika-warto studiować? IP: 217.173.198.* 14.06.06, 22:27
      oczywiście, żaden kierunek humanistyczny nie zapewnia pewnej pracy, ale i
      podobny problem jest z ekonomią, slynnym markietjingiem czy nawet informatyką.
      kwestia pomyslowości, podejścia, ambicji, ostatecznie i znajomości. co się
      jednak tyczy tematu, pedagogika wyksztalca ilości mgr nieproporcjonalne do
      miejsc pracy w wyuczonym zawodzie. poza tym poziom... znam studentów i
      absolwentów UWr, UJ, UZ, UŚ i z mojego doświadczenia wynika, że raczej
      kreatywnością się nie wykazują. ot i nauka sztywna, w duchu marksistowskim
      momentami, gwoli nowoczesności obijająca się o pojęcie mobbingu co najwyżej. nie
      chccialabym jednak generalizować. studiuję kierunek ściśle humanistyczny, z tym
      raczej mniej wymagających, nastawionych bardzej na samodzielne drązenie, mam na
      roku dwie "delikwentki" z pedagogiki, żenada intelektualna, umyslowa w sensie
      studiów. i są to panie ze stypą naukową.
      redukcja pedagigiki w polskim systemie oświatowym do 30% byla by jedynym wyjściem.
      • Gość: tiul gdzie te delikwentki? IP: *.acn.waw.pl 24.06.06, 22:45
        ende: na jakiej uczelni studiujesz?
    • Gość: MałaMi Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 23:36
      Tak naprawdę zależy czy masz pomysł na siebie w tym zawodzie. Nieprawdą jest,że
      po skończeniu pedagogiki ludzie nie mają pracy (zresztą kto dziś w Polsce ma ją
      pewną???)-owszem zdarzają się jednostki nie kreatywne,które jedynie czekają
      żeby wszystko im podać gotowe na tacy i uważają,że skoro skończyli studia to za
      pensję niższą niż 1500złoty nie pójdą do pracy-ale to chyba nieliczni.Najlepszy
      sposób to znależć sobie jakiś wolontariat, który z czasem może zmienić się w
      etat,albo jak tu niektórzy sugerują pójść na drugi kierunek-co osobiście
      polecam.Pozdrawiam i pozostawiam do przemyślenia.
      • Gość: ja Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.nowyzwm.punkt.pl / 217.197.79.* 15.06.06, 21:59
        Daj sobie spokój, bo bezrobocie murowane. Podobnie socjologia, politologia i
        kulturoznastwo.
        • Gość: Aga Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.06, 22:03
          Bzdura, mozna byc bezrobotnym po kazdym kierunku!
        • Gość: kasia Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.06, 22:33
          mam kolezanke ktora wlasnie pisze magisterke na kulturoznawstwie.
          pracuje, ale fakt, jej praca nie ma zadnego zwiazku z kierunkiem jej studiów.
          pracuje w jakimś sklepie komputerowym, czy czyms w tym stylu
          • Gość: Aga Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.06, 22:35
            Powtorze to co wczesniej napisałam, niewazne co skonczysz pracy mozesz nie
            miec/.
            • Gość: MałaMi Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.06, 22:39
              Zgadzam sie z Agą:)
            • Gość: kasia Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.06, 22:40
              niekoniecznie.
              są kierunki o studentów których firmy aż się biją.
              Ale faktem jest ze jeśli osoba jest wystarczająco kreatywna to nawet po
              niewiadomo jak "beznadziejnym i bezprzyszłościowym" kierunku znajdzie pracę,
              tak samo jak osoba po "super przyszłosciowym" kierunku jeśli jest mało
              rozgarnieta to roboty moze nie znaleźć.
              • Gość: Aga Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.06, 22:40
                Dokładnie o tym pisze:)
                • Gość: ja Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.nowyzwm.punkt.pl / 217.197.79.* 15.06.06, 22:58
                  Studiować 5 lat, aby pracować w sklepie? Czy to ma sens?
                  • Gość: Aga Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.06, 23:01
                    Ja akurat studiuje psychologie, mowi sie, ze nie ma po tym pracy, ale jak ktos
                    chce to znajdzie. Psychologia to kierunek mozliwosci, mozna robic wiele cały
                    czas pracujac jako psycholog, a nie gdzies w sklepie, itp.
                  • Gość: kasia Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.06, 12:43
                    lepiej studiowac 5 lat i pracowac w sklepie niz studiowac 5 lat i nie pracowac
                    nigdzie.
                    Praca w sklepie wcale nie musi byc taka zła. Gdyby każdy tak do tego podchodził
                    jak Ty, to bys nie miała gdzie kupic sobie komputera i nie mogłabys siedziec na
                    tym forum.
                    Fakt faktem wiekszosc humanistycznych kieurnkow jest po prostu dla pasjonatów.
                    Idą na to, bo to ich interesuje, a nie dlatego, ze po tym jest praca.
                    Nigdy nie wiesz jak Tobie w zyciu się ułoży.
                    • Gość: Aga Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.06, 14:23
                      Dlatego robie wszystko aby ułozyło sie tak jak chce.Nie mam zamiaru pracowac w
                      sklepie.Nie po to studiuje 5 lat, aby pracowac w sklepie!Wolałabym byc juz
                      bezrobotna.To juz nie twoja sprawa, nie interesuje mnie co myslisz na ten temat.
                      • zohra Re: Pedagogika-warto studiować? 17.06.06, 14:30
                        Ja studiuje Pedagogike na UW i jestem zadowolona. Zdaje sobie sprawe z faktu,
                        iż trudno znalesć prace ale nie tylko nam pedagogom ale takze po innych
                        kierunkach. Dlatego świat wymaga od nas elastycznosci, umiejeności
                        przekwalifikowania sie czy tez robie dodatkocwych kursów. Po zadnym kierunku
                        człowiek nie moze pozwolić sobie na stagnacje...trzeba sie dokształcac. A wiem,
                        że dla człowieka pracowitego, "szalonego", chcacego sie realizowac miejsce na
                        prace sie znajdzie. Trzeba tylko bycotwartym na nowe mysli,szukac i kreatywnmie
                        myslec. Chcialabym skonczyc resocjalizacje i kształcic sie dalej na UW, by moc
                        potem dostac prace w policji lub zostac na uczelni jako nauczyciel akademicki.
    • olentasek Re: Pedagogika-warto studiować? 24.06.06, 11:13
      pytanie jest czy warto studiowac, odpowiadam z pelna swiadomoscia ze warto.
      studia sa ciekawe. jesli chodzi o prace to problem ogolny dotyczacy kazdego
      kierunku. nie bawem zostane pania mgr :) i nie zaluje ze wybralam wlasnie
      pedagogike. sa to studia rozwijajace humanistycznie czlowieka!
      • Gość: hi,hi do olentasek IP: 80.50.167.* 24.06.06, 23:16
        ależ cię te studia rozwinęły humanistycnie, he.he
        Jeśli ty " nie bawem " zostaniesz panią mgr, to ja wspólczuje społeczeństwu.
        Pora wziąć się za słownik, moze ty magistrową zostaniesz niebawem ???
        • Gość: edyśka Re: do olentasek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.06, 23:37
          Alez ty jestes "zabawny" :) Każdemu może się zdarzyć taki błąd, tym bardziej w
          sieci, słowo pisane razem czy oddzielnie. Sam jesteś śmieszny z takimi uwagami a
          podejrzewam nawet że solisz masę byków więc dokuczasz innym złośliwie. Taki
          efekt psychologiczny - wytyka się innym własne wady.
      • Gość: krak Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.06, 16:27
        hey, prawda jest taka, że łatwiej znaleźc prace po kierunku technicznym
        niz pedagogicznym czy innym humanistycznym. Jeśli ktoś jest pasjonatem, jest
        kreatywny, dokształaca sie (i te wszystkie rzeczy co tu napisaliście) to i po
        pedagogice może znaleźć prace, z tym, że student kierunków techincznych
        poprostu nie musi sie tak starać, nie musi się przekwalifikowywać i
        dokształcać, wystarcza kreatywność, a i ta nie jest konieczna po niektórych
        kierunkach. podsumowując: przeczytaj I zdanie jeszcze raz. Pozdr:)
        • Gość: justyna Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.06, 15:13

heh, ja bym wzięła jeszcze pod uwagę fakt, że mamy w Polsce tendencję spadkową urodzeń. Moja mama jest nauczycielka. w naszych okolicach likwidują szkoly, przedszkola... To też powinno dać do myślenia:)
          pozdrawiam
          • tocqueville Re: Pedagogika-warto studiować? 26.06.06, 15:18
            a co to ma do rzeczy?
            • Gość: ja Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.nowyzwm.punkt.pl / 217.197.79.* 27.06.06, 19:31
              Nie warto!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka