Gość: maturzysta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 21:52 Co o tym myslicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malina862 Re: Pedagogika-warto studiować? 13.06.06, 22:45 tocqueville napisał: > warto Ludzie powariowaliście???? Oczywiście, że nie warto!!!! Gazet nie czytacie? Pedagodzy są bez pracy .to jakieś wariactwo! każdy młody człowiek jak nie wie gdzie isć wybiera pedagogike bo to łatwe i przyjemne studia a potem co? tylko pojedyncze jednostki znajdują prace w zawodzie inni się przekwalifikowują lub siedzą na zasiłkach. Przecież nie trudno się domyśleć że to zawód bez perspektyw. Każda uczelnia prywatna wypuszcza ich co roku masa.Na jedną szkołe przypada jeden pedagog szkolny a co z resztą? A już najbardziej chce mi się smiać jak ludzie idą na pedagogike zaoczną i to jeszcze prywatnie. Odpuść sobie pedagogike, wiem co mówie, chyba, że chcesz poszerzyć grono bezrobotnych.? Odpowiedz Link Zgłoś
tocqueville Re: Pedagogika-warto studiować? 13.06.06, 22:53 Czy myślisz, że po pedagogice mozna pracować tylko jako pedagog szkolny? siłą tego kierunku jest właśnie uniwersalność - można po nim robic wiele różnych rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
malina862 Re: Pedagogika-warto studiować? 13.06.06, 23:11 Czy myślisz, że po pedagogice mozna pracować tylko jako pedagog szkolny? siłą tego kierunku jest właśnie uniwersalność - można po nim robic wiele różnych rzeczy. Hm.....takich jak np zmywanie garów w pubie,albo sprzedawanie w warzywniaku? Moi rodzice mieli kiedyś pub i powiem ci tak: pracowało u nas trzech młodych absolwentów właśnie pedagogiki ,żaden z nich nie mógł znaleść pracy.To są fakty! powiem więcej moja sąsiadka po tej waszej pedagogice pracuje w warzywniaku (kończyła Uniwersytet)Chce się przekwalfikować.Pewnie,że niektórym tam się uda ale w wiekszości tak to się kończy.Nie mówicie mi więc prosze że studiowanie pedagogiki jest rozsądne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 23:12 Bzdura! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oskar Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 23:13 a jaka specjalizacje mieli ?? wiesz moze ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 23:25 Przeraziłaś mnie,ja studiuje pedagogike i masz rację pedagogów jest coraz więcej dużo os,ób się na to pcha ale ja naprawdę czułam do tego powołanie to nie był mój wymysł kaprys ja wiem co chce w życiu robić. Odpowiedz Link Zgłoś
malina862 Re: Pedagogika-warto studiować? 13.06.06, 23:38 Aniu ja wcale nie miałam zamiaru Cię dołować.Może faktycznie troszkę za ostro skrytykowałam ten kierunek.Widzisz, jeżeli ty tak jak piszesz nie poszłaś tam z przypadku,czujesz powołanie,wiesz że to co chcesz w życiu robić to na pewno znaidziesz prace i będziesz szzęśliwa.To bardzo ważne aby zawód który wykonujemy sprawiał nam przyjemność.Osoba która lubii to co robii napewno dobrze sobie życie ułoży. Ja mówiłam o tysiącach młodych ludzi ktorzy wybrali ten kierunek bez jakich kolwiek zainteresowań czy predyspozycji. Trzymaj się życze szczęścia:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 00:04 Dzieki:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 23:12 popieram, podobnie jak po psychologii:)). Pozdro. dla wszystkich studentów tych kierunków. ps. a czy one sa takie łatwe...hmm, wątpie. Kazdy mysli ze studia humanistyczne (powiedzmy) sa łatwe, itp. Bzdura. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakaś Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 23:08 to powiedzmy tak studia humanistyczne są trudne, a inne bardzo trudne. lepiej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 23:09 Odwrotnie jak juz:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakaś Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 23:13 tak sie składa, że studiuję socjologię i matematykę... mam porównanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 23:26 Super, a ja psychologie. Poza tym mam wielu znajomych, studiujacych nauki społeczne oraz nauki scisłe...i słysze bardzo rozne opinie na ten temat:) Odpowiedz Link Zgłoś
khaldum Re: Pedagogika-warto studiować? 24.06.06, 22:07 Pedagogika ma ok. 40 specjalizacji, najbardziej popularne na dzień dzisiejszy to pedagogika medialna, andragogika i doradztwo zawodowe <= zawód deficytowy nie spełniamy norm unijnych i nie mamy kadry... Dla większości pedagog to ta pani w szkole, albo pani przedszkolanka... ehhh bo zawodoznastwo (też po pedagogice) leży... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Pedagogika-warto studiować? IP: 212.191.80.* 13.06.06, 22:38 a w zyciu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
en.de Re: Pedagogika-warto studiować? 13.06.06, 23:26 niż demograficzy mamy, a pedagogów nam się mnoży jak szarańczy. Zielona Góra wypuszcza ich ok. 200 (na studiach dziennych), jak i nie więcej, w Opolu ok. 10 specjalizacji mają, nie mówiąc już o miastach większych. jak dla mnie niepojęte. znam paru pedagogów i biedę klepią, znam takich, którzy po 10 latach 1200 zl brutto wyciągają, a bywają i cwańsi, którzy kończą 2-3 fakultety i to jest najrozsądniejsze. państwo powinno przeprowadzić cięcie w tym kierunku edukacji. zdecydowanie nie warto. jeśli chcesz się wyksztalcić ogólnohumanistycznie, a i później w miarę godziwie żyć polecam socjologię, albo nawet kulturoznawstwo. "okazuje się, że jednak można dojrzeć. a przynajmniej dojrzeć do pewnych rzeczy" m. podgórnik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 23:37 moim zdaniem faceci maja po tym kierunku łatwiej. po pierwsze jest ich wyjątkowo mało, po drugie jak juz sie tam trafi facet to na 90% nie trafił on tam przypadkiem, a po 3, z własnych obserwacji widzę, że faceci dużo bardziej się nadają na "pana przedszkolaka" czy do nauczania wczesnoszkolnego. fakt, to nie jest jedyna mozliwosc po pedagogice, ale takie jest moje zdanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oskar Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 23:50 zgadzam sie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asi_isa Re: Pedagogika-warto studiować? IP: 195.116.246.* 14.06.06, 16:30 a po czym niby teraz jest praca?? zadnej humanistyczny kerunek nie gwarantuje pracy w zawodzie. mam juz dosc cyztania, ze po pedagogice nie ma pracy, po politologii tez nie, po stosunkach tez nie, po socjologii tez nie , po psychologii tez nie - to gdzie maja isc wszyscy humanisci?? na wspanialy kierunek finanse i bankowosc albo jeszcze lepszy - zarzadzanie i marketing (czy jak to tam sie nazywa;/) dajcie spokoj - nie wszyscy maja predyspozycje zeby isc na polibude - choc osobiscie uwazam, ze kierunki techniczne sa bardziej przyszlosciowe to ja sie wybieram na uniwerek albo APS, bo tylko w tym kierunku moge sie rozwijac i nie zwariowac zarazem :) troche tolerancji!! a jesli chodzi o uczelnie prywatne to to cos innego - rowniez ksztalca wielu bezuzytecznych mgr finansow, zarzadzania itp - ale tego sie na forum nikt jakos nie czepia;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kejt Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 21:48 ktos musi tez zasilac szeregi bezrobotnych. po polibudzie jest praca wiec pracują. skoro po polibudzie pracuja to kto stanowi bezrobocie? humanisci, proste i logiczne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agata Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 23:01 Ty jestes prosty i nielogiczny! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kejt Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 23:03 ech no popatrz jaki brak logiki, sam nick sugerowałby moją płeć. no tak, ale na politechnice sami faceci (btz. nie studiuję na politechnice) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agata Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 23:05 Nick niczego nie sugeruje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kejt Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 23:05 a jednak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agata Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 23:06 no comment do powyzszego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kejt Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 23:07 to po co piszesz. kolejny brak logiki z Twojej strony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agata Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 23:10 Pisze bo mam na to ochote. Kolejny brak logiki? a gdzie był pierwszy, drugi? A moze to Tobie jej brak:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kejt Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 23:12 poczytaj uważnie gdzie to się dowiesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agata Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 23:27 Czytam, ale piszesz tak nielogicznie, ze trudno sie doszukac tego co sugerujesz:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kejt Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 23:37 bo moze trzeba trochę POMYŚLEĆ (uczą tego na tej pedagogice?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agata Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.06, 00:08 Na jakiej pedagogice? DZiecko, wlasnie potwierdziłas ze nie potrafisz czytac ze zrozumieniem. Nigdzie nie napisałam ze studiuje pedagogike. Ale mnie na studiach ucza myslec, niestety Ciebie chyba nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kejt Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.06, 00:12 A czy ja napisałam "czy tego Ciebie uczą na tej pedagogice" oj, chyba sama masz jakies problemy z czytaniem. i to powazne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agata Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.06, 00:15 "bo moze trzeba trochę POMYŚLEĆ (uczą tego na tej pedagogice?)" był to komentarz na to co napisałam, wszystko mowi przez sie. Moze zacznij uwazac na tych Twoich studiach, wiecej czytaj ze zrozumieniem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kejt Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.06, 00:17 ja nie wiem co ma marchewska do poniedziałku.... to, ze trzeba było pomyśleć było owszem do Ciebie, ale sam fakt nawiasu moze być w nawiązaniu do głownego wątku jakim jest pedagogika. oj jakie Ty masz wąskie horyzonty. o przepraszam Ty chyba masz choryzondy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agata Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.06, 00:20 Nie mam waskich horyzontów. Nie martw sie o to. "ale sam fakt nawiasu moze być w nawiązaniu do głownego wątku jakim jest pedagogika. " no wlasnie "może", ale moze byc rowniez do mnie. Wiec chyba jednak sama masz wąskie "choryzondy". Ah z kim ja w ogole dyskutuje. Takich jak Ty sie olewa i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiek Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.06, 11:42 Tak czytam tą waszą dyskusję i jeden wniosek mozna wyciągnąć: i kto to kogo olał? PS. Zgadzam sie z Kejt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agata Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.06, 16:34 Zgadzaj sie z kim tam chcesz. Nie interesuje mnie z kim trzymasz. Wiem, ze mam racje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ende Re: Pedagogika-warto studiować? IP: 217.173.198.* 14.06.06, 22:27 oczywiście, żaden kierunek humanistyczny nie zapewnia pewnej pracy, ale i podobny problem jest z ekonomią, slynnym markietjingiem czy nawet informatyką. kwestia pomyslowości, podejścia, ambicji, ostatecznie i znajomości. co się jednak tyczy tematu, pedagogika wyksztalca ilości mgr nieproporcjonalne do miejsc pracy w wyuczonym zawodzie. poza tym poziom... znam studentów i absolwentów UWr, UJ, UZ, UŚ i z mojego doświadczenia wynika, że raczej kreatywnością się nie wykazują. ot i nauka sztywna, w duchu marksistowskim momentami, gwoli nowoczesności obijająca się o pojęcie mobbingu co najwyżej. nie chccialabym jednak generalizować. studiuję kierunek ściśle humanistyczny, z tym raczej mniej wymagających, nastawionych bardzej na samodzielne drązenie, mam na roku dwie "delikwentki" z pedagogiki, żenada intelektualna, umyslowa w sensie studiów. i są to panie ze stypą naukową. redukcja pedagigiki w polskim systemie oświatowym do 30% byla by jedynym wyjściem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tiul gdzie te delikwentki? IP: *.acn.waw.pl 24.06.06, 22:45 ende: na jakiej uczelni studiujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MałaMi Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 23:36 Tak naprawdę zależy czy masz pomysł na siebie w tym zawodzie. Nieprawdą jest,że po skończeniu pedagogiki ludzie nie mają pracy (zresztą kto dziś w Polsce ma ją pewną???)-owszem zdarzają się jednostki nie kreatywne,które jedynie czekają żeby wszystko im podać gotowe na tacy i uważają,że skoro skończyli studia to za pensję niższą niż 1500złoty nie pójdą do pracy-ale to chyba nieliczni.Najlepszy sposób to znależć sobie jakiś wolontariat, który z czasem może zmienić się w etat,albo jak tu niektórzy sugerują pójść na drugi kierunek-co osobiście polecam.Pozdrawiam i pozostawiam do przemyślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.nowyzwm.punkt.pl / 217.197.79.* 15.06.06, 21:59 Daj sobie spokój, bo bezrobocie murowane. Podobnie socjologia, politologia i kulturoznastwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.06, 22:03 Bzdura, mozna byc bezrobotnym po kazdym kierunku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.06, 22:33 mam kolezanke ktora wlasnie pisze magisterke na kulturoznawstwie. pracuje, ale fakt, jej praca nie ma zadnego zwiazku z kierunkiem jej studiów. pracuje w jakimś sklepie komputerowym, czy czyms w tym stylu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.06, 22:35 Powtorze to co wczesniej napisałam, niewazne co skonczysz pracy mozesz nie miec/. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MałaMi Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.06, 22:39 Zgadzam sie z Agą:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.06, 22:40 niekoniecznie. są kierunki o studentów których firmy aż się biją. Ale faktem jest ze jeśli osoba jest wystarczająco kreatywna to nawet po niewiadomo jak "beznadziejnym i bezprzyszłościowym" kierunku znajdzie pracę, tak samo jak osoba po "super przyszłosciowym" kierunku jeśli jest mało rozgarnieta to roboty moze nie znaleźć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.06, 22:40 Dokładnie o tym pisze:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.nowyzwm.punkt.pl / 217.197.79.* 15.06.06, 22:58 Studiować 5 lat, aby pracować w sklepie? Czy to ma sens? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.06, 23:01 Ja akurat studiuje psychologie, mowi sie, ze nie ma po tym pracy, ale jak ktos chce to znajdzie. Psychologia to kierunek mozliwosci, mozna robic wiele cały czas pracujac jako psycholog, a nie gdzies w sklepie, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.06, 12:43 lepiej studiowac 5 lat i pracowac w sklepie niz studiowac 5 lat i nie pracowac nigdzie. Praca w sklepie wcale nie musi byc taka zła. Gdyby każdy tak do tego podchodził jak Ty, to bys nie miała gdzie kupic sobie komputera i nie mogłabys siedziec na tym forum. Fakt faktem wiekszosc humanistycznych kieurnkow jest po prostu dla pasjonatów. Idą na to, bo to ich interesuje, a nie dlatego, ze po tym jest praca. Nigdy nie wiesz jak Tobie w zyciu się ułoży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.06, 14:23 Dlatego robie wszystko aby ułozyło sie tak jak chce.Nie mam zamiaru pracowac w sklepie.Nie po to studiuje 5 lat, aby pracowac w sklepie!Wolałabym byc juz bezrobotna.To juz nie twoja sprawa, nie interesuje mnie co myslisz na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
zohra Re: Pedagogika-warto studiować? 17.06.06, 14:30 Ja studiuje Pedagogike na UW i jestem zadowolona. Zdaje sobie sprawe z faktu, iż trudno znalesć prace ale nie tylko nam pedagogom ale takze po innych kierunkach. Dlatego świat wymaga od nas elastycznosci, umiejeności przekwalifikowania sie czy tez robie dodatkocwych kursów. Po zadnym kierunku człowiek nie moze pozwolić sobie na stagnacje...trzeba sie dokształcac. A wiem, że dla człowieka pracowitego, "szalonego", chcacego sie realizowac miejsce na prace sie znajdzie. Trzeba tylko bycotwartym na nowe mysli,szukac i kreatywnmie myslec. Chcialabym skonczyc resocjalizacje i kształcic sie dalej na UW, by moc potem dostac prace w policji lub zostac na uczelni jako nauczyciel akademicki. Odpowiedz Link Zgłoś
olentasek Re: Pedagogika-warto studiować? 24.06.06, 11:13 pytanie jest czy warto studiowac, odpowiadam z pelna swiadomoscia ze warto. studia sa ciekawe. jesli chodzi o prace to problem ogolny dotyczacy kazdego kierunku. nie bawem zostane pania mgr :) i nie zaluje ze wybralam wlasnie pedagogike. sa to studia rozwijajace humanistycznie czlowieka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hi,hi do olentasek IP: 80.50.167.* 24.06.06, 23:16 ależ cię te studia rozwinęły humanistycnie, he.he Jeśli ty " nie bawem " zostaniesz panią mgr, to ja wspólczuje społeczeństwu. Pora wziąć się za słownik, moze ty magistrową zostaniesz niebawem ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edyśka Re: do olentasek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.06, 23:37 Alez ty jestes "zabawny" :) Każdemu może się zdarzyć taki błąd, tym bardziej w sieci, słowo pisane razem czy oddzielnie. Sam jesteś śmieszny z takimi uwagami a podejrzewam nawet że solisz masę byków więc dokuczasz innym złośliwie. Taki efekt psychologiczny - wytyka się innym własne wady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krak Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.06, 16:27 hey, prawda jest taka, że łatwiej znaleźc prace po kierunku technicznym niz pedagogicznym czy innym humanistycznym. Jeśli ktoś jest pasjonatem, jest kreatywny, dokształaca sie (i te wszystkie rzeczy co tu napisaliście) to i po pedagogice może znaleźć prace, z tym, że student kierunków techincznych poprostu nie musi sie tak starać, nie musi się przekwalifikowywać i dokształcać, wystarcza kreatywność, a i ta nie jest konieczna po niektórych kierunkach. podsumowując: przeczytaj I zdanie jeszcze raz. Pozdr:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justyna Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.06, 15:13 heh, ja bym wzięła jeszcze pod uwagę fakt, że mamy w Polsce tendencję spadkową urodzeń. Moja mama jest nauczycielka. w naszych okolicach likwidują szkoly, przedszkola... To też powinno dać do myślenia:) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tocqueville Re: Pedagogika-warto studiować? 26.06.06, 15:18 a co to ma do rzeczy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Pedagogika-warto studiować? IP: *.nowyzwm.punkt.pl / 217.197.79.* 27.06.06, 19:31 Nie warto! Odpowiedz Link Zgłoś