Dodaj do ulubionych

Studia ON-LINE

IP: *.nott.cable.ntl.com 08.08.06, 20:51
Witam wszystkich,
mam pytanie czy ktos orientuje sie jak to jest ze studiami przez internet,
czy sa warte "zachodu"?? a moze ktos ma doswiadczenie albo studiuje?? jaka
Uczelnia jest godna zaufania?? do jakiej warto pjsc zeby nie byc
wykolowanym??? dzieki z gory..pozdrawiam..
Obserwuj wątek
    • Gość: Barbi Re: Studia ON-LINE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.06, 22:43
      słyszałam ze na uj jest chyba cos takiego ale sama chciałabym się czegos dowiedzieć
    • Gość: teodoria Re: Studia ON-LINE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 18:35
      a na jaki chcesz isc kierunek studiów?!

teo
      • Gość: merra2 Re: Studia ON-LINE IP: 213.199.252.* 19.08.06, 13:00
        No właśnie mnie też to interesuje uzup. studia mgr z filologii angielskiej lub
        takie gdzie jeżdzi się na zjazdy nie częsciej niz raz w semestrze.
        • koszalek_opalek1 Re: Studia ON-LINE 19.08.06, 14:12
          Hmm tego typu "studia" to straszna ściema. Odradzam.
          • Gość: merra2 Re: Studia ON-LINE IP: 213.199.252.* 19.08.06, 18:15
            własnie o to chodzi, mam prace więc potrzebuje mgr aby ją utrzymać, wiedzę
            którą miałam zdobyć juz zdobyłam
            • olias Re: Studia ON-LINE 20.10.06, 14:14
              znaczy
              1. wiesz wszystko
              2. jesteś Prezes, lub Dyrektor
              3. głupie przepisy każą ci mieć magistra
              4. ...tylko studia na prywatnej uczelni z wysokim czesnym. na dziennych każą
              coś wiedzieć.
              • kontonaspam Re: Studia ON-LINE 21.10.06, 17:46
                Studiuje "on-line" w Łodzi (UŁ). Generalnie jest jeden minus.
                Studia on-line wydają się być dla ludzi, którzy z jakiegoś powodu
                nie mają czasu na studia tradycyjne, na ogół z powodu pracy,
                a nie dla ludzi, którym nie chce się codziennie chodzić na zajęcia.
                Tak więc prędzej czy później dorwie was problem niedotrzymanych terminów,
                oraz niereformowalna część (prawie) każdej uczelni, czyli dziekanat.
                Dodatkowym bólem są terminy sesji, które zdają się być do ostatniej
                chwili tajne, co w sytuacji gdy na sesję trzeba brać wolne lub z dużym
                wyprzedzeniem załatwić sobie zastępstwo jest cholernie niekomfortowe.
                Generalnie jak ktoś ma bardzo poukładany dzień, tydzień, miesiąc, rok
                w pracy, czyli pracuje np. w jakimś urzędzie, to jest fajnie.
          • peaeszet Re: Studia ON-LINE 20.10.06, 08:58
            Te, smerf, po czym wnosisz? Wyrzucili Cię, boś obibok? ;)
        • Gość: kate Re: Studia ON-LINE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.06, 17:06
          Moj kuzyn jezdzi do Łodzi na uzupeł. anglist., w ferie zimowe i letnie, ale nie
          wiem na jakiej uczelni studiuje, wiem tylko, ze placi dość dużo, okolo 5000 zl
          za semestr.
          • Gość: rancherr Re: Studia ON-LINE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.06, 10:43
            witam,
            w Nowym Sączu jest prywatna uczelnia WSB-NLU. prowadzi ona studia on-line na
            kierunku informatyka. zajecia nagrywane sa i umieszczane w bazie danych skad
            student moze sicagnac materialy. wiec nie ma potrzeby byc na zajeciach.
            konieczna jest tylko obecnosc na egzaminach. pozatym zajecia prowadzone sa po
            angielsku. wiec dostajemy amerykanski dyplom mgr(odpowienik polskiego). uczelnia
            dePaul w stanach ma umowe z WSB ze mozna tak studiowac bedac w Polsce a w
            zasadzie bedac gdzie sie chce ;)
            pozdro.
          • Gość: vadereq Re: Studia ON-LINE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.06, 20:41
            A jak będzie miał lagi albo net mu siądzie jak bedzie operował ?
    • Gość: Odetta Re: Studia ON-LINE IP: *.chello.pl 22.08.06, 19:11
      Studiuje przez internet i nie narzekam. Tzn. trzeba mieć baaaaardzo silną wolę,
      bo nie ma żadnych wykładów , ani ćwiczeń, a sesja wygląda "tradycyjnie". Ale
      jeśli ktoś nie chce lub nie może pojawiać się na zjazdach, jest to jakieś
      wyjście. I nie wiem, czemu ktoś nazywa takie studia ściemą...
      • Gość: hala Re: Studia ON-LINE IP: *.net.pulawy.pl 13.02.07, 17:02
        cześć ja też myślę o studiach on-line w WSHE w Łodzi czy może tam studiujesz?
        chodzi mi o SUM zarządzanie i marketing jeśli wiesz coś o tym to napisz a może
        wiesz gdzie się o tym dowiedzieć? będę wdzięczna
    • Gość: olo Re: Studia ON-LINE IP: *.aster.pl 17.10.06, 23:52
      polecam medycynę on-line
      • labirynt Re: Studia ON-LINE 20.10.06, 09:12
        a ja architekturę lub jakiś kierunek na ASP.
      • Gość: kornik Re: Studia ON-LINE IP: 82.139.47.* 20.10.06, 12:36
        OLO !

A gdzie można studiować medycynę on line? bo chyba w Polsce takiej nie ma
        możliwości?.
      • Gość: sky Re: Studia ON-LINE IP: 82.139.47.* 20.10.06, 12:43
        Hej OLO? A gdzie można studiować medycyne on line? ćwiczenia , laboratoria?
        raczej to niwykonalne w Polsce? jak możesz to podaj uczelnie ktora cos takiego
        prowadzi?
        • Gość: Kuba Re: Studia ON-LINE IP: *.adsl.ttn.net 20.10.06, 12:53
          To byl sarkazm...nie mozna studiowac medycyny online..jeszcze.
          • Gość: zenia Re: Studia ON-LINE IP: 217.70.52.* 20.10.06, 13:46
            Niestety widać, że to człowiek z małą wyobraźnią. Na zachodzie to bardzo
            popularny sposób studiowania. Można też w Polsce studiowac na uczelniach
            zagranicznych. Problem w tym na ile są uznawane u nas ichniejsze dyplomy.
          • Gość: gosc Re: Studia ON-LINE IP: *.stb.ubr01.haye.blueyonder.co.uk 20.10.06, 19:43
            A szkoda bo już myslalem, ze zrobie przy okazji i doktorat
          • Gość: hx Re: Studia ON-LINE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.06, 23:55
            Ale operacje online już przeprowadzano :)

Transmisja przez internet, jakiś zdalnie sterowany endoskop czy cuś, chirurg na
            drugim końcu świata.
    • merci_beaucoup Re: Studia ON-LINE 18.10.06, 15:31
      :D
    • Gość: gosc Re: Studia ON-LINE IP: *.wshe.lodz.pl 19.10.06, 14:24
      po 1 - nie będę ironizować ani kpić
      po 2 - podziwiam ludzi, którzy w ten sposób się uczą; SAMODYSCYPLINA,
      SAMODYSCPLINA I SAMODYSCPLINA
      po 3 - zastanów się czego oczekujesz, jeśli tylko "papierek" nie radzę
      po 4 - polecam studia zdalne, które faktycznie takimi są (oferują zajęcia tylko
      na platformie zdalnego nauczania, które sa autentycznymi kursami e-
      learnigowymi, a nie "koresponedncyjnymi")
      po 5 - to dobry sposób na połączenie pracy i nauki
      po 6 - sama takich szukam w interesującym mnie kierunku, niestety na razie brak
      • Gość: ewa Re: Studia ON-LINE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.06, 09:27
        witam,
        ja studiuję podyplomowo na uj właśnie poprzez internet i muszę powiedzieć że są
        to studia, które wymagają ode mnie najwięcej pracy (jest to mój trzeci
        fakultet - pierwsze dzienne, drugie zaoczne, trzecie eksternistyczne... takie
        hobby ;-)). wymagania stawiane studentom są naprawdę wysokie, z drugiej jednak
        strony o to mi chodziło, nie o 'papierek'. prowadzący są wyrozumiali i bardzo
        komunikatywni. łatwiej z nimi nawiązać kontakt niż z wykładowcami na studiach
        zaocznych. poza tym ze względu na pracę i studia zaoczne na północy Polski
        nigdy bym się nie zdecydowała na naukę w Krakowie (ekspres jedzie 7-8 godzin,
        czyli na jeden zjazd muszę zmarnować dwa dni podróży). a laptopa z dostępem do
        internetu mogę zabrać wszędzie i mieć dostęp do wiedzy ;-)
        myślę, że wszystko zależy od uczelni i osób, które studia prowadzą. ja nie
        żałuję i ze szczerym sercem mogę polecić uj. wiem również że ug chciał coś
        takiego wprowadzić ale jak to wyszło nie potrafię powiedzieć.

pozdrawiam
        ewa
      • Gość: hx Re: Studia ON-LINE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.06, 00:02
        > po 2 - podziwiam ludzi, którzy w ten sposób się uczą; SAMODYSCYPLINA,
        > SAMODYSCPLINA I SAMODYSCPLINA

eee, samodyscyplina to wstawanie o 7.00 rano :) i pomykanie na wykłady na dziennych.

Są ludzie którzy lubią zdobywać wiedzę (np ja :P) i ci dla których to zło
        konieczne, narzędzie a nie cel sam w sobie. Dla pierwszych nauka to przyjemność
        i nie trzeba im żadnej motywacji, a dla drugich, no cóż ....... pozostaje
        samodyscyplina :)
        • fune Re: Studia ON-LINE 21.10.06, 00:26
          dla Ciebie dzienne studia to dyscyplina? ciekawe w ktorym miejscu? wstawaj o 6
          rano zeby zdazyc na 8 w sobote i niedziele po codziennym wstawaniu na 8 godzin
          do pracy a nie na przyjemne siedzenie na tylku po kilka godzin najczesciej 4
          dni w tygodniu bo przeciez piaty to glownie wf... Wykladowca Ci tlumaczy jakies
          zagadnienie przez tydzien, i dluzej rozklada na czyyniki pierwsze co na
          zaocznych musisz pojac w jeden dzien. Ze juz nie wspomne o piatym roku
          dziennych gdzie totalnie nic sie nie robi i dla mnie po prostu smiech na sali.
          Wolne weekendy, calkowity brak odpowiedzialnosci, zabawa i zapelnianie pubow
          wieczorami z nudow

zreszta temat byl o studiach on-line. nie wiesz nic na ten temat to sie nie
          udzielaj
          • Gość: hx Re: Studia ON-LINE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.06, 00:54
            Ja tam latam tylko na egzaminy (i czasami laborki) :) chociaż widzę że też się
            nie nadwyrężasz :)

> Wykladowca Ci tlumaczy jakies zagadnienie przez tydzien, i dluzej rozklada na
            czyyniki pierwsze

Bosh, szkoła specjalna? :P

> zabawa i zapelnianie pubow wieczorami z nudow

lol, pomimo różnicy zdań znalazło się coś co nas łączy :)))
            • fune Re: Studia ON-LINE 21.10.06, 11:31
              > Ja tam latam tylko na egzaminy (i czasami laborki) :) chociaż widzę że też się
              nie nadwyrężasz :)

nie wiem skad ten wniosek

> Bosh, szkoła specjalna? :P

dokladnie cos w tym stylu

> > zabawa i zapelnianie pubow wieczorami z nudow
              > lol, pomimo różnicy zdań znalazło się coś co nas łączy :)))

grunt to czytanie ze zrozumieniem
          • Gość: vadereq Re: Studia ON-LINE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.06, 20:46
            jak to takie piekne trzeba bylo studiowac za mlodu dziennie, a nie teraz mieć
            pretensje.
            • fune Re: Studia ON-LINE 22.10.06, 10:51
              co ma piernik do wiatraka?
    • Gość: były_student Re: Studia ON-LINE IP: 212.160.210.* 20.10.06, 09:21
      Zrobiłem licencjat w taki sposób. Wszystko zależy od tego czego od uczelni
      oczekujesz. Na uczelni państwowej bedzie pewnie poziom wyższy niż w prywatnej -
      podobnie jak na innych formach studiów.
      Ja byłem w prywatnej, najważniejszy był dyplom. Cześć materiałów otrzymujesz z
      uczelni w postaci wykładów, wykaz obowiązkowej literatury itp. Szkołę widzisz
      jedynie podczas sesji, tutaj wszystko jak na normalnych studiach - egzaminy,
      zaliczenia itd.
      Płaciłem około 1800 za semestr w WSZiB w Poznaniu. Szkoła jest już ponad 10
      lat, nie ma ryzyka, że ktoś Cię wykołuje.
    • Gość: Kuba Studia za granica IP: *.adsl.ttn.net 20.10.06, 09:36
      Ale skoro sa to studia online, to dlaczego nie wybierzesz uczelni zagranicznej?
      Oczywiscie wszystkich kierunkow studiowac nie mozna, ale biznes, prawo,
      ekonomia, finanse jak najbardziej. Takie studia moga byc oczywiscie drozsze,
      ale poziom masz zapewniony. Ja mysle tak: Zeby nikt (lacznie z toba) nigdy nie
      zakwestionowal poziomu studiow online wybierz renomowany uniwersytet. Zachodnie
      uczelnie oferuja takie programy i gwarantuja identyczna jakosc ksztalcenia jak
      podczas studiow tradycyjnych. Oczywiscie odchodzi poza merytoryczna nauka jak
      interakcja z innymi studentami i profesorami, ale to w pewnej mierze jest
      rekompensowane przez zjazdy lub dyskusje online.
      • Gość: J Re: Studia za granica IP: 158.143.163.* 20.10.06, 10:07
        Na dobrj zagranicznej uczelni nie ma za bardzo studiów online... Tzn. np. nie ma
        ich na dobrych uczelniach w GB, bo (mimo wszystkich argumentów przedmówców)
        obniżają one prestiż uniwersytetów i tyle.
        • Gość: Kuba Re: Studia za granica IP: *.adsl.ttn.net 20.10.06, 11:10
          Chyba raczysz zartowac...nauka korrespondencyjna jest praktykowana o stu lat
          wlasnie na uczelniech miedzy innymi w GB...co powiesz o University of London...
          albo LSE?? Przestan mieszac jesli sie nie znasz. Nie bardzo rozumiem jak nauka
          korrespondencyjna ma niby obnizac prestiz szkoly...
          • Gość: hx Re: Studia za granica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.06, 00:19
            > Nie bardzo rozumiem jak nauka korrespondencyjna ma niby obnizac prestiz szkoly...

Ja też nie :) Jeżeli przeprowadzane egzaminy są takie same jak na dziennych to
            gdzie różnica ?

To tak jak ktoś by powiedział że w firmie budowlanej używa się tylko łopat bo
            reszta jest zbyt nowoczensna i obniża prestiż ;)

• lze_elita.74 Mylisz z Open University. A nie o to tej kobiecie 21.10.06, 05:20
            chodzi (Open ma na miejscu, w Nottingham), raczej o taki pic, jaki proponuje
            frajerom uniwerek w Liverpoolu.
            • Gość: Kuba Re: Mylisz z Open University. A nie o to tej kobi IP: *.adsl.ttn.net 23.10.06, 07:53
              Nie bardzo rozumiem to co napisales...
              University of London oferuje kilkanascie programow online z biznesu, prawa,
              nauk spolecznych...
      • lze_elita.74 Widziales IP tej frajerki? Siedzi w Nottingham, z 21.10.06, 05:19
        jednym z lepszych uniwersytetow brytyjskich (5-6 miejsce w rankingu The Sunday
        Times - University of Nottingham); ma tez tam i drugi, jakby
        uniwerek "zawodowy", Trent University, ma tez na miejscu Universytet Otwarty (a
        brytyjskie maja range w swiecie; to nie pic na wode) oraz iles tam college'ow.
        Niemniej leniowi on line sie zachcialo. I to od razu studia, nie zas popularne
        w UK kursy, jak np. ksiegowosci komputerowej czy projektowania websites (czego
        istotnie mozna sie nauczyc w necie).
        • Gość: Kuba Re: Widziales IP tej frajerki? Siedzi w Nottingha IP: *.adsl.ttn.net 23.10.06, 07:56
          Tego tekstu tez nie rozumiem...to co, ze mieszka w miescie, gdzie ma dobre
          uniwersytety? Moze tez pracuje i nie moze poswiecic roku czy dwoch na same
          studia...Poza tym studia online nie sa dla leni...
    • Gość: rt Re: Studia ON-LINE IP: *.2a.pl 20.10.06, 09:41
      Hej- ja w ten sposób zaliczałam tylko kilka przedmiotów na studiach
      podyplomowych (platforma COME UW) i musze przyznać, ze to forma dla bardzo
      wytrwałych. Poza tym jest dużo problemów technicznych- np jeśli rozwiazujesz
      online jakiś test i masz tylko jedno podejście a w środku zadania zawiesza ci
      sie komp albo wyłączaja prąd? Sa ogromne problemy, zeby wytłumaczyć prowadzącemu
      całą sytuację. Nie ma to jak kontakt z wykładowcą "face to face", nic tego nie
      zastąpi.
      • Gość: Pewex Re: Studia ON-LINE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.06, 10:17
        zawieszenie komputera to starata kilku minut góra, myślę że to można wytłumaczyć, poza tym należy stosować sprzęt dorby, kompatybilny i mieć ład w systemie :) gdyby mi się system wieszał to bym nic nie zarobił :P ;) po drugie coś do podtrzymywania prądu jakiś ups czy coś, jeżeli często to się zdaża to jaknajlepszy jeśli powazna awaria to nic nie poradzisz i możesz dorwać zaświadczenie z eletrowni :PP
    • Gość: aga Re: Studia ON-LINE IP: *.adsl.versatel.nl 20.10.06, 10:01
      Ja studiuje on-line. Jestem już na 3 roku Zarządzania i Marketingu i jestem bardzo zadowolona z tej formy studiowania. Nie myśl, że te studia można olać i nic nie robić. Wręcz przeciwnie, pracy jest wiele. Sami musimy się do wszystkiego przygotowywać, sami opracowywać materiały. Potrzebne jest samozdyscyplinowanie i systematyczność. Ale zawsze można liczyć na pomoc wykładowców. Raz w tygodniu z każdego przedmiotu organizowane są czaty, na których poruszamy przerabiany materiał, można tam zadawać pytania dotyczące zajęć, poza tym prowadzący cały czas ma kontakt ze studentem poprzez pocztę E-mail. Bardzo fajne są kontakty z wykładowcami. Wszystkie materiały do nauki dostajemy z uczelni. W Uczelni musimy pojawiać się tylko raz w semestrze, na egzaminach, które odbywają się w tradycyjny sposób. Ja studiuję w WSHE w Łodzi i za roku płacę 2400 zł. Uczelnia cały czas się rozwija i powiększa. Osobiście polecam, jest super.
      • Gość: hx Re: Studia ON-LINE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.06, 00:24
        Heh, za 10 (no góra 15) lat będzie to podstawowy sposób studiowania.

Papier umiera. Internet rulez :)
      • Gość: izunia Re: Studia ON-LINE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.06, 07:18
        ja tez studiuje online, na PJWSTK informatykę.
        Mowiac szczerze, to najciezszy i najbardziej wymagajacy sposob studiowania -
        musisz sie sam mobilizowac, sam zmuszac do ststematycznej pracy. Sa 3 sesje
        kontaktowe w roku - czyli wprowadzenie do nauki, jakies poczatki nt kiklu
        przedmiotow oraz sesja egzaminacyjna. Materialy mamy na cd i n a specjalnym
        portalu. chaty z wykladowcami (raz w tygodniu + maile jak potrzeba :-)), kontakt
        z osobami z grupy tez glownie mailowy... Mozna przyjsc tez na uczelnie, jak by
        ktos chcial, ale malo kto moze...
        Wiele osob sobie nie radzi wlasnie z ta samodyscyplina, z poglebianiem wiedzy na
        wlasna reke. a na sesji to nie ma juz zartow - taka sama wiedze musimy miec jak
        dzienni :-)
        Ja sobie chwale, choc łatwo nie jest - trzeba zmienic siebie i swoj styl
        myslenia o studiach. Ale efekty sa.

Studia online to tez wielka szansa dla osob niepelnosprawnych ruchowo - u nas
        jest kilka osob na wozkach, ktore studiowac dziennie czy nawet zaocznie niezbyt
        by mogly (czeste wizyty w szpitalach, klopoty w np porozumiewaniu sie,
        dojazdach). Tutaj odnajduja sie swietnie i sa dobrymi studentami. Poza tym
        korzystac moga z dotacji PFRON, i studia wychodza im za darmo. Ale przede
        wszystkim sa w społeczeństwie, zdobywalaj wykształcenie, a nie sa skazane na
        izolację.

Konkluzja: Studia online polecam, ale przede wszystkim osobom z duza
        samodyscyplina :-)

• Gość: Hala Re: Studia ON-LINE IP: *.net.pulawy.pl 13.02.07, 18:17
        cześć ja tez myślę o WSHE w Łodzi tylko chodzi mi o SUM ale również zarządzanie
        i marketing czy znasz kogoś kto obecnie to studiuje? jaki jest stopień
        trudności? chciałabym ale się trochę boję czy dam radę? jak dużo ludzi odpada na
        egzaminach? jak jest z poprawkami? ile razy można poprawiać? czy dużo jest
        materiału? czy wykładowcy zwalniają z egzaminów przepisując oceny jeśli
        przedmioty powtórzyły się z licencjatu?
      • Gość: Hala Re: Studia ON-LINE IP: *.net.pulawy.pl 13.02.07, 22:07
        ja również zamierzam tam studiować tylko SUM ale też zarządzanie i marketing czy
        wiesz coś na temat magisterskich czy jest bardzo ciężko? ile razy można
        poprawiać? czy dużo ludzi odpada? odpisz proszę jeśli coś wiesz!
      • Gość: Hala Re: Studia ON-LINE IP: *.net.pulawy.pl 23.02.07, 12:49
        interesuje mnie właśnie WSHE w Łodzi czy wiesz coś o magisterce o kier.
        zarządzanie? odpisz bo widzę że znasz problem!
    • Gość: yuana Re: Studia ON-LINE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.06, 11:12
      Polski Uniwersytet Wirtualny - jeden z większych i naprawdę porzadnie zrobionych
      - studia na platformie a nie korespondencyjnie. Podziwiam tych co są w stanie
      uczyć się bez chodzenia na uczelnie, ja kończę wlaśnei 8 miesięczny kurs i
      jestem nim już zmęczona, calych studiów chyba bym nie dala rady w ten sposób.
      Ale jak się lączy studia z pracą rodziną itp to dobry pomysl. Coraz więcej
      uczelni otwiera swoje zdalne platformy, no i można w ten sposób studiowac za
      granicą siedząc we wlasnym pokoju.
      Polecam ale tylko bardzo pracowitym
      • Gość: FLK Re: Studia ON-LINE IP: *.plus.com 21.10.06, 01:29
        Też studiuję na PUWie, obecnie jestem na drugim roku informatyki. Studia nie są porządnie zrobione, przynajmniej jeśli chodzi o stronę techniczną - platforma zdalnego nauczania poprawnie działa pod jedynym słusznym systemem i jedyną słuszną przeglądarką... Czyli jak ktoś nie używa Windowsa i IE, to ma problemy. Ja mam Mac OSX i strasznie muszę żonglować przeglądarkami...
        Co do samej nauki, to bywa ciężko: trzeba uczyć się systematycznie, żeby zaliczyć semestr - materiał jest podzielony na moduły, trwające 1-2 tygodnie (zależy od przemiotu) i w czasie ich trwania zdobywa się punkty za zadania, rozmowy na forum i projekty. Każdy moduł jest osobno punktowany, więc uczyć się trzeba. Bez zdobycia minimum punktów nie można przystąpić do sesji egzaminacyjnej. A egzaminy są normalne, jak na każdej uczelni. Do tego dochodzą jeszcze zaliczenia z niektórych przedmiotów w formie egzaminu, więc nagle okazuje się, że egzaminów jest masa... W lipcu miałam 7 w ciągu jednego weekendu :) Ale daje się zdawać, narazie przeżyłam dwa semestry bez poprawki i z dobyrmi ocenami :)

W tych studiach podoba mi się także to, że mogę sobie spokojnie mieszkać w Londynie i tylko latać do szkoły na jeden zjazd w środku semestru (niektóre przedmioty się kończą już wtedy i od razu są zerówki do zaliczenia) i raz na sesję. Przynajmniej jest motywacja do nauki - trzeba wszystko zdawać w pierwszym terminie bo latać na poprawki by mi się nie chciało, no i szkoda pieniędzy na bilety :)

Ogólnie jestem zadowolnoa z nauki. No i informatyka to akurat wyśmienity przedmiot do nauki onlnine.
    • Gość: adi Re: Studia ON-LINE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.06, 11:28
      ...akurat wczoraj rozmawiałam na ten temat z osobą z mojej firmy, która podjęła
      takie studia...
      generalnie są one mocno angażujące, trzeba mieć dużo czasu i być raczej
      dyspozycyjnym , bo wirtualne zajęcia odbywają o ścisle określonych porach i
      trzeba wtedy siedzieć przed kompem i np. odpowiadać na pytania wykładowcy na
      podstawie tego, co wcześniej przygotowało się(przeczytało)... ponadto egzaminy
      mogą odbywać się stacjonarnie a nie wirtualnie...ale przykładowy regulamin
      takich studiów możesz znaleźć na stronie www.pou.pl

pozdrawiam
    • Gość: ania Re: Studia ON-LINE IP: *.aster.pl 20.10.06, 11:47
      poniewaz studiuję wieczorowo i pracuję na pełnym etacie - wybrałam jeden z
      przedmiotów ogólnouniweryteckich oraz język obcy (połowicznie - czesc zajec w
      necie, czesc w realu) on-line i juz widzę ile trzeba samozaparcia, żeby się
      dobrze przygotowac do egzaminów z tych przedmiotów
      • annielika Re: Studia ON-LINE 20.10.06, 11:59
        Ja studiuje rowniez wirtualnie, tyle ze w Szwecji. Jest to naprawde fantastyczna
        forma nauki. Mamy platforme, ktora nam umozliwia kontakt, bardzo dobry kontakt z
        nauczycielami, a takze innymi studentami. Wymaga samodyscypliny. Sa rozne
        deadline, od ktorych nie ma odstepstw. Aaa, takie kursy sa tutaj prowadzone na
        wszystkich uniwersytetach, a dochodza do roznych poziomow. Znaczy nie wszedzie
        mozna dojsc do mgr, lub nawet licencjatu. Ale nawet to nie stanowi przeszkody,
        bo kursy, ktore sie zaliczylo na jednym uniwerku, mozna sobie przeniesc na inny
        i bedzie sie liczylo.

Studiowalam w normalnym trybie i teraz i naprawde wymagania sa takie same. Jak
        nie wieksze, bo naprawde musze trzymac sie terminow. Naprawde polecam!
    • Gość: frshman Re: Studia ON-LINE IP: *.polkomtel.com.pl 20.10.06, 14:23
      Polish Open University (www.pou.pl) prowadzi studia w e-learningu. Uczelnia z
      tego co wiem zajmuje pierwsze miejsce w rankingu WPROST od 3ch lat.
      Współpracuje z angielskim uniwersytetem Oxford Brookes University oraz innymi
      zagranicznymi. Można na niej prowadzić symultaniczny tryb studiowania
      pozwalający na zdobycie dwóch dyplomów: polskiego i angielskiego.

WWW.POU.PL --> sprawdź Polish Open University. Może to jest to czego szukasz.

pozdrawiam
    • Gość: Monika Re: Studia ON-LINE IP: *.hsd1.ma.comcast.net 20.10.06, 17:41
      Mieszkam w Stanach i studiuje tu online. Teoretycznie moglabym nawet wrocic do
      Pl i studiowac, ale jak ktos "inteligentnie" zpytal, dlaczego nie bierzecie
      zagranicznej uczelni? !!?? Jeden kredyt kosztuje kolo 400-500$, a na pierwsze
      degree ktorego nawet w PL nie uznaja trzeba miec tych kredytow 62!
      Samodyscypilina mnie wykancza, a raczej jej brak.
      • Gość: borek Z doswiadczenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.06, 20:50
        Skonczylem MBA na Capella University uczelnia amerykanska, ktora jest jedna z najwiekszych i najstarszych e-school w USA. Posiada akredytacje urzedu, ktory odpowiada polskiemu MEN. Studia sa bardzo czasochlonne i niech nikt nie mysli, ze dyplomy rozdawane sa na prawo i lewo. Duza ilosc osob, ktore mysla, ze on-line jest latwiejsze rezygnuje juz po pierwszych tygodniach. Potrzeba duzo czasu na studiowanie i chdzi tu o rozne formy aktywnosci: lektura, eseje, konferencje, chat, listy dyskusyjne.
        Jesli chodzi o poziom to cecha charakterystyczne jest to, ze na studiach on-line w USA jest malo obcokrajowcow, pomimo ze mozna studiowac z kazdego miejsca na swiecie, ale bariera jezykowa jest trudniejsza do przeskoczenia. Powodem dla ktorego studentami sa glownie Amerykanie jest tez zapewne fakt, ze studia takie sa dosc drogie. Nie jest to kwota taka jak za najdrozsze uczelnie w USA czyli 100 000 USD za program ale nie jest to kwota mala. Za studia na Capella student zaplaci ok. 30 000 USD za program, (48 credits- 1755 USD za klase 3 credits plus koszt podrecznikow i koszta aplikacji i dyplomu).
        Na zakonczenie link do strony, na ktorej USNews zamieszcza liste (wybranych) akredytowanych uczelni w Stanach. Osoby, ktore twierdza, ze studia on-line oferowane sa tylko przez slabe szkoly pewnie konczyly uczelnie lepsza niz NYU.
        Moze nawet konczyly UW albo UJ. Sorki ale nigdy nie znalalem zadnej, nawet tej najbardziej prestizowej polskiej uczelni w ogonie swiatowych rankingow, w zadnej kategorii.
        www.usnews.com/usnews/edu/elearning/tables/mba_reg.htm
        i jeszcze link do mojej Alma Mater, gdyby ktos chcial sprawdzic jak wyglada ich oferta.
        www.capella.edu/default.aspx
    • Gość: ds Re: Studia ON-LINE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.06, 21:35
      sama studiuje on line- juz II rok USM zarzadzanie finasnami- jest cholernie
      ciezko- ale satysfakcja ogromna:) nei ukrywam, że czasu to zajmuje sporo-
      codziennie są czaty o okreśłonych proach z konkretnych przedmiotów. do każych
      czatów trzeba się przygotoować gdyż prof. zadaje mnóśtwo pytań, są dyskusje i
      rozwiązuje sie zadania. wszystkie wypowiedzi sa archiwizowane więć prowadzący
      spokojnie może ocenić twoją aktywność na czatach ( neistety nic nie da się
      ukryć ). ponadto należy przesyłać rozwiązane mini kejsy, eseje projekty, a na
      koniec wybrać się na egzaminy, które są takei same jak dla studentó studów
      dziennych oraz zaocznych. studiuję w nowym sączu - i naprawdę jeśli ktoś ma
      silną wolę, chęci i samodyscyplinę to te studia są dla niego, w przeciwnym
      wypadku zaległości się nawartswią i nie można uzyskać wymaganych punktów do
      zaliczenia czatów a następnie egzaminów. kontkat z wykłądowacami jest również
      na innej zasadzie, wykłądowcy sa dostępni i służą pomocą.
      co do cen- studia sa przystępne - płacę 360 zł mc.
      poruszona kwestia dostęu do internetu- faktycznei czasami TP SA zafunduje różne
      atrakcje- ale nei na tyle często żeby to zaważyło na nauce. co najwyżej nei
      będzie się na zajęicahc i trzeba będize przeanalizować archiwum.
      pozdrawiam i zachęcam do skorzystania z tej formu. dziennie ukończyłam
      licencjat na państwowej udzelni i widzę narpawdę ogromną różnicę ile czasu
      muszę poświęcicć na samodizelną pracę ( w końcu studiować oznacza pogłębiać
      samodzielnie wiedzę) :)
      • Gość: ds Re: Studia ON-LINE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.06, 21:37
        przerpaszam wszystkich za literówki;)
    • lze_elita.74 W UK, skad nadajesz, jak najbardziej: organizowane 21.10.06, 05:14
      przez uniwersytety i college KURSY ZAWODOWE (bo studia to nie sa!)daja ci
      zwykly dyplom owych college'ow.
      Nb. O ile sie nie myle stukasz z Nottingham - masz tam jeden z lepszych
      uniwersytetow brytyjskich (stale w pierwszej 5-6 w rankingu The Times) - moze
      bys sie nim zainteresowala(zainteresowal? Masz tez na miejscu Uniwersytet
      Otwarty, a wiec problem dojazdow na sesje weekendowe z glowy. Zreszta zalezy od
      przedmiotu: kursy ksiegowosci komputerowej mozesz zrobic w internecie.
    • Gość: radekk Re: Studia ON-LINE IP: *.icpnet.pl 21.10.06, 12:00
      ja się zatem dołączę do pytania.

czy ktoś z Was wie czy gdziekolwiek w Polsce czy za granicą można studiować
      online kierunek jak najbardziej zbliżony do INWESTYCJI KAPITAŁOWYCH. nie chodzi
      mi o papier, a o czystą wiedzę - niestety z racji pracy nie mam czasu na studia
      gdziekolwiek poza domem.

pozdro
      rk
    • Gość: cichy Re: Studia ON-LINE IP: *.os1.kn.pl 21.10.06, 14:31
      Witaj.
      Wbrew pozorom to sa bardzo trudne studia. Trzeba miec bardzo duzo checi i
      samodyscypliny zeby edukowac sie w ten sposob. Zawsze przyszlym studentom
      powtarzam, ze jesli tylko moga studiowac w innej formie to niech wybiora takie
      studia, ktore dadza im zywy kontakt z wykladowca. To sa studia przeznaczone dla
      specyficznych grup docelowych. Przede wszystkim dla osob niepelnosprawnych, a
      poza tym dla osob, ktore sa tak zapracowane, ze rzeczywiscie nie maja czasu
      nawet na studia wieczorowe czy zaoczne. Nie polece Ci zadnej uczelni, bo pracuje
      dla jednej z nich i nie bylbym obiektywny. Poza tym nie wiem gdzie mieszkasz, a
      jednak sprawa dojazdow jest tez warta poruszenia poniewaz na egzaminy trzeba
      przyjechac.

Pozdrawiam

cichy
      • Gość: studentka Re: Studia ON-LINE IP: *.toya.net.pl 21.10.06, 15:25
        Niestety nie miałam styczności bezpośrednio z e-leringiem, jedynie pośrednio.
        Na mojej uczelni jest coś takiego jak Polski Uniwersytet Wirtualny -bardzo dużo
        sie o tym mówi. Podobno mają kilkakrotnie więcej chętnych niż w roku poprzednim.
        To są tylko opinie, a może i aż, ponieważ słyszałam to od osób tam studiujących.
        Mają sympatyczną stronkę, myślę, że warto tam zajżeć. www.puw.pl/
        Pozdrawiam wszystkich forumowiczów
        • ana.marie Re: Studia ON-LINE 21.10.06, 18:28
          Tak się składa, że miała raz styczność z tą uczelnią (PUW), o ile można ją
          nazwać uczelnią, i byłam bardzo rozczarowana. Zajęcia mało absorbujące, a
          obsługa administracyjna pozostawia wiele do życzenia. Polecam jednak tradycyjne
          formy studiowania, no chyba, że ktoś nie ma innego wyboru.
          • franiulak Czy jest filologia on-line ? 21.10.06, 21:25
            A czy wiecie może czy jest gdzieś w Polsce lub w Wielkiej Brytanii filologia
            angielska on-line ? Nie chodzi mi o kurs języka, tylko o studia ? Może ktoś
            studiuje ?
            • Gość: radekk Re: Czy jest filologia on-line ? IP: *.icpnet.pl 21.10.06, 23:12
              filologia online? bez przesady...
              • franiulak Re: Czy jest filologia on-line ? 22.10.06, 01:37
                No i tu się mylisz. Spedziłam na filologii angielskiej dwa lata na studiach
                dziennych, musiałam przerwać. I filologia to studia, które można spokojnie
                zrobić on-line. Lektury, taski pisemne, dyskutowanie, wykłady, ćwiczenia
                praktyczne (też można robić samemu) - to się wszystko da zrobić "zdalnie".
                Jedno czego się może nie dać zrobić to wymowa ale realnie to nawet tego uczysz
                się sam spędzając godziny w labratorium ze słuchawkami na uszach.
                Więc jeszcze raz: czy ktoś zna filologię angielską on-line u nas lub w Wielkiej
                Brytanii ?
                • Gość: dottoressa Re: Czy jest filologia on-line ? IP: *.aster.pl 24.10.06, 19:15
                  filologie on-line owszem, znam, tyle ze wloska.. za to bardzo polecam (wiem co mowie bo rownolegle studiowalam podobny kierunek na UW w tradycyjnej formie i mam porownanie). Do wyboru mialam 4 sciezki, ostatecznie zdecydowalm sie na profil dydaktyczno-lingwistyczny i byl to zdecydowanie dobry wybor. Studia sa asynchroniczne, jedyne 'sztywne' terminy to egzaminy (3 tygogniowa sesja, sama proponujesz daty egzaminow), ale dosc wymagajace czasowo - duzo do czytania - (i dobrze:). Podsumowujac filologia jak najbardziej nadaje sie na studia on-line, a to jak duzo skorzystasz studiujac w tej formi zalezy glownie od samego studiujacego - jego samodyscypliny, zaangazowania i zwyklego zainteresowania tematem.
            • Gość: Martyna Re: Czy jest filologia on-line ? IP: *.adsl.inetia.pl 13.02.07, 18:59
              WSL w Częstochowie ma filologię angielską on-line.
    • Gość: Jan Re: Studia ON-LINE IP: *.autocom.pl 14.02.07, 20:43
      A co myślicie o tym aby takie studia zacząć jako drugi kierunek(raczej nie
      pokrewny z tym czego teraz się uczę)??? Studiuję dzienne w krakowie na 2 roku,
      mam 22 lata. Myśle nad taką formą nauki nie z powodów odległościowych, lecz
      raczej ze względu na czas. Ewentualnie studia takie mógłbym zacząć tu w
      krakowie. Zaparcia mam dużo w sobie, ale nie wiem czy jest sens i czy sobie
      poradzę, bo jak widzę co tu ludzie piszą to wynika, że może być ciężko. Znacie
      jakieś przypadki ludzi studiujących już jeden kierunek, takich w moim wieku mn.
      więcej. Dają radę? Zapomniałem dodać, ze troszeczkę pracuję... "bardzo"
      dorywczo. Warto w ogóle się wypuszczać?
    • mykola1 Re: Studia ON-LINE 15.02.07, 12:42
      czy istnieje jakis spis kierunkow i szkol, gdzie zajecia odbywaja sie on-line?
    • euforyjka a bezpłatnie da się? 23.02.07, 13:06
      czy za wszystkie studia on line trzeba płacić???
      • Gość: Hala Re: a bezpłatnie da się? IP: *.net.pulawy.pl 24.02.07, 10:00
        myślę że tak
      • Gość: gosc Re: a bezpłatnie da się? IP: *.aster.pl 24.02.07, 10:17
        Tak. Nie ma czegos takiego jak studia bezplatne. Z tym ze studia stacjonarne
        (dzienne) oplaca panstwo. Takiej formy jak studia przez internet panstwo nie
        placa, wiec wszystkie sa platne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka