southernsun 10.08.06, 23:40 Również rozmyślam możliwość studiów za granicą :) moglibyście powiedzieć czy ciężko jest dostać się? albo jakie kraje polecacie? z góry thx Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alesko Re: help me :) 12.08.06, 21:41 musisz sprecyzowac w jakim jezyku chcesz studiowac? chyba nie jest to obojetne? mysle ze anglia jest spoko, usa tez, niemcy hmm oznaczaja mniej pratyczne studia i jezykowo trudniejsze, choc to zalezy od subiektywnych preferencji pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
southernsun Re: help me :) 13.08.06, 11:24 tzn. chciałabym w języku niemieckim :) Odpowiedz Link Zgłoś
alesko Re: help me :) 13.08.06, 14:49 na niem uczelnie generalnie nie jest ciezko sie dostac (pod warunkiem ze pokona sie niem biurokracje) no i chyba ze jest numerus clausus (chyba tak to sie pisze) i wymagana bardzo wysoka srednia z matury, to dotyczy glownie kierunkow typu nauki komunikacyjne i psychologia, z bwl zalezy od uczelni jezeli chcesz studiowac filologie to sa egzaminy z jezyka jezyk jest generalnie bardzo wazny przy studiowaniu nauk spol, humanistycznych,prawa, bo trzeba duuuuuzo pisac i duuuzo czytac, malo jest za to egz ustnych, w przypadku kierunkow scislych i tech jest pod wzgledem jezykowym troche latwiej warunkiem podjecia studiow jest zdanie egzaminu z jezyka DSh, albo Oberst albo TestDaF-to zalezy od uczelni(ponoc w Austrii wystarcza juz Mittelst, choc nie wyobrazam sobie studiowania po niem z tak slaba znajomoscia jezyka, pierwszy rok trzeba wtedy przeznaczyc na douczanie sie jez a nie prawdziwe studiowanie) koszty? ogolnie 500 euro na miesiac starcza, mozna przezyc za mniej, mozna tez pracowac i sobie dorabiac (90 dni w roku), ale wiadomo wtedy jest mniej czasu na nauke (na ogol oznacza to wolniejsze studiowanie) i przyjemnosci wiec cos za cos, pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
southernsun Re: help me :) 13.08.06, 21:46 wielkie dzięki :) na pewno na studia humanistyczne czy prawo nie wybieram się ;) a mam pytanie jeszcze :) gdzie znajdują się w Niemczech jakieś dobre uczelnie? i przede wszystkim czy warto wybrać się tam i studiować :) hmm a masz może jakieś informacje na temat studiów w Austrii bądź Szwajcarii? :) Odpowiedz Link Zgłoś
alesko Re: help me :) 13.08.06, 22:00 pewnie ze sa dobre uczelnie, jest cos takiego jak top-10, wiem ze berlinski FU do niej nalezy, ja jestem na HU ale powiem ci, ze nie jest latwo:)) wiec sporo zalezy tez od kierunku czasem jest tak ze uczelnia gen nie jest w top-10 ale ma kilka bardzo dobrych wydzialow, na top-10 tez moze byc wiekszy problem lokalowy albo ogolne przepelnienie duzo zalezy czy chce sie studiowac w duzym miescie czy malym-studenckim, kazdy wariant ma swoje plusy, w pierwszym masz np wiekszy dostep do praktyk, pracy w drugim szybko poznasz ludzi napisz co chcesz studiowac, tak ogolnie to ciezko powiedziec co gdzie jest dobre, jest przeciez tyle kierunkow bwl czyli cos jak polska ekonomia najlepsze jest ponoc w mannheim:)ale mysle ze berlinie, münster czy münchen tez moze byc baaardzo ciezko:)a jeszcze jest roznica miedzy Uni, TU, FH pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
southernsun Re: help me :) 13.08.06, 22:22 hmm... narazie rozpatruje pare możliwości :)myśle, że będzie coś związanego z biologią :) a co to jest Uni, TU, FH ? a Ty jesteś ogólnie zadowolona, że wybrałaś studia w Niemczech? :) Odpowiedz Link Zgłoś
alesko Re: help me :) 14.08.06, 13:07 hmm jak biologia to moze biotechnologia albo chemiam po tym jest latwiej na rynku pracy, chyba ze wiesz dokladnie co chcesz po biologii robic dla specjalistow w tych dziedzinach sie sporo pracy w rejonie münster, bielefeld, tam radzilabym tez studiowac jestem zadowolona, na pewno studiuje sie tutaj lepiej niz w PL, wiadomo latwo nie jest, ale z czasem wszystko robi sie znajome jedyna wada studuiow to nastawienie na teorie, moze na 1,2 roku to nie przeszkadza ale potem doch, dlatego studia na wyspach czy usa uwaza sie za bardziej "zyciowe" pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
southernsun Re: help me :) 14.08.06, 15:30 Wielkie dzięki :) b. mi pomogłaś :) a co możesz tak dokładniej powiedzieć o niemieckich uczelniach? :) ja tam do USA czy do UK nie wybieram się :D anyway dużo obcokrajowców można spotkać w niemieckich uczelniach? jeszcze raz thx :) Odpowiedz Link Zgłoś
alesko Re: help me :) 14.08.06, 16:26 obcokrajowcow jest sporo, ale lwia czesc to erasmusi czyli "studenci studiujacy inaczej" zajmujacy sie glownie zabawa i ew nauka jezyka, no chyba ze spotkasz takich z europy srod, ci tez potrafia sie uczyc:) generalnie mowi sie ze jest baaardzo duzo studentow obcokrajocow,ale mi zdarzyly sie zajecia na ktorych tylko ja i francuz-erasmus (akurat uczacy sie) mowilismy z akcentem, troche mnie to zdziwilo:) takze i takie zajecia sie zdarzaja a same uczelnie, hmm to zalezy, tez maja problemy finansowe, ale sprzet generalnie lepszy niz w PL, prezentacje w PP to norma (na polskich uczelniach jest jeden projektor na wydzial), oprocz tego zaleta jest kadra naukowa, bardzo kompetentna, zajmujaca sie nauka a nie robieniem biznesu (bo i taka w PL poznalam) dzieki czemu nie podaje przeterminowanych ksiazek i publikacji i ma czas dla studenta (oj to jest super, mozna chodzic i chodzic na konsultacje) hmm co jeszcze, duzy wybor zajec sportowych i kursow jezykowych, ale trzeba sie szybko zapisywac bo jednak tutaj tez jest przepelnienie i duzo chetnych, aaa ang tez sie przyda, sporo literatury jest po ang, co oznacza zabawe w tlum z ang na niem:)na poczatku niezla masakra ale mozna sie przyzwyczaic no i mnostwo zabawy, studenckie zycie kwitnie, az zal niektorym konczyc studia wiec studiuja do 30tki:) pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
southernsun Re: help me :) 14.08.06, 16:33 To wszystko brzmi bardzo zachęcająco :) tylko przeraża mnie to tłumaczenie książek z ang. na niemiecki :D a Ty mieszkasz w akademiku czy raczej wynajmujesz mieszkanie? nic tylko studiować przez całe życie :D ;) Odpowiedz Link Zgłoś
alesko Re: help me :) 14.08.06, 18:29 ja mieszkam juz normalnie czyli wynajmuje mieszkanie wczesniej mieszkalam w akademiku na poczatek polecam akademik, szybko sie poznaje ludzi a to jest baaardzo wazne, mozna sie "z drugiej reki" dowiedziec, dopytac o co chodzi z roznymi papierami i nigdy nie zapomni sie waznych terminow, uzyska szybko pomoc:)no i zycie towarzyskie od razu sie rozkreci tyle ze miejsce w akademiku ciezko dostac dlatego popularne sa WG, cos jak u nas "mieszkanie studenckie", tyle ze tez z tym nie jest latwo, niemcy potrafia robic niezly wywiad (doslownie wywiad!!! jednej francuzce czytali pytania z kartki) jak kogos nowego przyjmuja, ale predzej czy pozniej cos sie znajdzie pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
southernsun Re: help me :) 14.08.06, 19:16 a pracujesz już? :) a jak można uzyskać mieszkanie w akademiku? no i czy np. jak skaładam papieruy na uczelnie... to musze to osobiście czy przez internet? Odpowiedz Link Zgłoś
alesko Re: help me :) 15.08.06, 17:58 aktualnie robie praktyke, i nie studiowalam w De od poczatku tylko jestem na uzupleniajacych mgr (master), to troche zmienia sytuacje, bardziej koncentruje sie na szukaniu "zawodu" akademik przyznaje studentenwerk i tam musisz sie zglosic, najlepiej jak najszybciej po dostaniu zulassung hmm ja skladalam papiery osobiscie, ale tak naprawde mozesz je przeslac poczta do assist (takie biuro posredniczace w bewerbung, na ogol przez nie ida papiery, ale nie zawsze), tyle ze ja akurat nie bylam pewna czy moje papiery sa ok wiec przybylam do zulassungsbüro zeby sie dopytac i przy okazji zlozylam wszystko osobiscie pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
southernsun Re: help me :) 15.08.06, 20:48 Aaa rozumie :) a jak znalazłaś swoją uczelnie? ktoś Ci poradził czy po prostu w internecie poszukałaś? :) tyle Ci pytań zadaje, że... :D ale wielkie dzięki bardzo mi pomogłaś :) Odpowiedz Link Zgłoś
alesko Re: help me :) 15.08.06, 23:14 najpierw bylam sokratesem w münster, a do berlina przyjechalam z "powodow osobistych", nie mialam zbyt wielkiego wyboru:)ale ten ktory mialam w zupelnosci mi wystarczy ( w berlinie sa az dwa duze uniwerki-FU i HU) pozdr i powodzenia przy aplikacji Odpowiedz Link Zgłoś
southernsun Re: help me :) 16.08.06, 09:22 Nie wiem czy jeszcze o co mam pytać :D chyba, że Ty znasz pomocne info ;) ale wielkie wielkie thx :) Tobie też życze powodzenia żebyś tam wszystko dobrze pozdawała ;) Odpowiedz Link Zgłoś