Dodaj do ulubionych

Umed Łódź czy PAM???

06.09.06, 11:44
Jestem w kropce. Nie wiem co wybrać: wojskowo- lekarski w Łodzi czy
stomatologię w szczecinie (jestem z zachodniopomorskiego).
Wasze za i przeciw...
Obserwuj wątek
    • d-st Re: Umed Łódź czy PAM??? 06.09.06, 12:02
      Jak jestes z zachdniopomorskiego to duzo blizej masz na PAM, który poziomem nie
      odbiega od UMŁ ale ty masz do wyboru dwa różne kierunki... Powinienes się
      zastanowić co chcesz robić w zyciu - ja np nie brłem pod uwagę stomatologii i
      od razu nastawiłem sie na lek i tylko na ten wydział składałem. Przede
      wszystkim zastanów się nad swoimi preferencjami co do zawodu no i przy okazji
      kwestia finansowa podczas studiowania...
      • mrstadeusz Re: Umed Łódź czy PAM??? 06.09.06, 12:52
        Ja w zasadzie zawsze chciałem być lekarzem. Stomatologia ma dla mnie mniejszy
        prestiż, złożyłem tam papiery asekuracyjnie, choć wszyscy wiedzą że kasy
        dentyści mają więcej...
        zawsze marzyłem też o pracy w ruchu. Stomatologia jest taka statyczna - bez
        przerwy sterczysz nad pacjentem... Jednak rodzina stara się mi wyperspadować
        medycyne - kierunek lekarski, ze względów finansowych po studiach... Po
        medycynie (zaraz) po studiach ciężko jest zdobyć specjalizację a ja nie chce
        być lekarzem rodzinnym - od wszystkiego i od niczego... i w ten sposób jestem w
        punkcie wyjścia...
        • myszo-skoczek Re: Umed Łódź czy PAM??? 06.09.06, 12:55
          a moze stoma a pozniej lek i ... chirurgia szczekowa

ale decyduj sie szybko inni czekaja na wolne miesjce
          • mrstadeusz Re: Umed Łódź czy PAM??? 06.09.06, 15:22
            jeszcze rok temu dałbym się pokroić o taką sytuację... To nie sprawidliwe! Nie
            wiem co mam zrobić:(
            • jolly11 Re: Umed Łódź czy PAM??? 06.09.06, 16:33
              Moim zdaniem nie powinieneś się zmuszać do stomatologii. W końcu nie mozna
              patrzec tylko na kasę, tym bardziej, że pójdzie chyba ku lepszemu. Masz
              perspektywy także jako lekarz, może to bardziej męczące, ale w konću jesteś
              facetem?Tyle kobiet zabija się za lekarskim.Stomatologia jest lepsza dla
              kobiet, są delikatniejsze ,ładniej leczą zęby i poza protetykami i chirurgami
              mają więcej pacjentów.Do tego trzeba tez cierpliwości. Stomatogia jest
              bardziej "damska".Natomiast kto ma być chirurgiem, urologiem cz innym
              zabiegowcem stojącym kilka godzin przy stole? to takie "męskie" zajęcia.Poza
              tym dyżury lepiej znoszą mężczyźni, kobiety -lekarki "na oko" są 10 lat starsze
              od pań wykonujących inne zawody. Nieprzespane noce zabiją każdą urodę. Poza tym
              forsa też będzie jak będziesz dobry w tym, co będziesz robił.A co do prestiżu,
              to tak może jest w Polsce. W krajach anglosaskich dentysta zmiata wszystkich,
              chyba że jest Christianem Bernardem albo Georgiem Clooneyem, a to dlatego że
              jest BOGATY i nie płaci grubych tysięcy ubezpieczenia OC.To zabija kasę w
              USA.Walcz o swoje!!!Brakuje lekarzy z powołania.
              • mrstadeusz Re: Umed Łódź czy PAM??? 06.09.06, 16:47
                No właśnie... nie mam cierpliwości... nawet chodzić na ryby już nie moge...:)
                A tak poważnie to masz chyba dużą rację z tą "damską" i delikatna
                stomatologią... No i może to śmiszne ale mam cholerną satysfakcję jak komuś
                pomagam i patrząc jak ktoś zdrowieje... Poprostu lubie się opiekować ludźmi!
                taki już ze mnie samarytanin...
                • tiki_tiki Re: Umed Łódź czy PAM??? 06.09.06, 17:18
                  Ja też miałam wybór między stomą a lekiem,ale wybrałam stomatologie.Tylko ja
                  wiem że chcę być stomatologiem;)Mój brat np. skończył wydział lekarski,zdał LEP
                  jako jeden z najlepszych,dostał sie na wybraną specjalizację.Chcieć to
                  móc;)Musisz być pewny tego co chcesz robić w życiu,żebyś później nie żałował i
                  miał z tego satysfakcję.
                  Życzę odpowiedniego wyboru;)
                  • izolda201 Re: Umed Łódź czy PAM??? 06.09.06, 18:51
                    ja wybralam stomeatologie, poniewaz nie chcia loby mi sie sleczec 6 lat nad
                    ksiazkami. Co do woj-lekarskiego to polecam, jest latwiej niz na lekarskim.
                    Fajni ludzie tam studiują, co do asystentow ponoc są rozni, ale jest latwiej jak
                    na lekarskim.
                    • mrstadeusz Re: Umed Łódź czy PAM??? 06.09.06, 19:50
                      chyba jednak wybiorę ten lekarski... tzn wojskowo - lekarski... zrobiłem sobie
                      zestawienie za i przeciw no i lekarski wygrał:) także ZWLNIAM MIEJSCE NA
                      STOMATOLOGII W SZCZECINIE
                    • mrstadeusz Re: Umed Łódź czy PAM??? 06.09.06, 19:50
                      chyba jednak wybiorę ten lekarski... tzn wojskowo - lekarski... zrobiłem sobie
                      zestawienie za i przeciw no i lekarski wygrał:) także ZWLNIAM MIEJSCE NA
                      STOMATOLOGII W SZCZECINIE życzę powodzenia komukolwiek to miejsce zwolniłem!
                      • agnieszka3523 Re: Umed Łódź czy PAM??? 07.09.06, 11:44
                        Hej!!Byłam w bardzo podobnej sytuacji do Twojej. Dostałam się na stomatologię i
                        na lekarski, ale nie miałam problemu z dokonaniem wyboru. Od razu wiedziałam,
                        że pójdę na lekarski, chociaż dużo ludzi mi mówiło, że po dentystycznym
                        szybciej się dorobię, że studia są łatwiejsze, krótsze, itd...Problem tylko w
                        tym, że ja się w ogóle na tym kierunku nie widziałam, a zawód lekarza był moim
                        odwiecznym marzeniem:) W końcu pieniądze nie są najważniejsze, trzeba mieć
                        jeszcze satysfakcję z tego, co sie robi:) Życzę powodzenia i gorąco pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka