Dodaj do ulubionych

Dziennikarstwo sportowe

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.06, 21:11
Witam wszyskich serdecznie. Obecnie jestem uczennicą III klasy liceum i jak
chyba każdy młody człowiek, szukam odpowiedzi na nurtujące mnie pytania
dotyczące studiów. Zwraca się więc do was, starsi, bardziej doświadczeni
koledzy i koleżanki z następującym,i pytaniami:
1) Gdzie można studiować dziennikarstwo sportowe?
2) Czy konieczna jest matura z historii?

Za każdą odpowiedź będę bardzo wdzięczna, pozdrawiam serdecznie.
Dorota
Obserwuj wątek
    • tocqueville Re: Dziennikarstwo sportowe 09.09.06, 22:07
      Dziennikarstwo sportowe (jako specjalność w ramach studiów dziennikarskich)
      można studiować w Dolnośląskiej Szkole Wyższej Edukacji (DSWE) we Wrocławiu.
      Jest to szkoła niepaństwowa.
      innych szkół z taką specjalnością nie znam (co nie znaczy, że ich nie ma)

www.dziennikarstwo.dswe.pl/index.php?id=495
      Pozdr.
      • Gość: elena Re: Dziennikarstwo sportowe IP: *.toya.net.pl 09.09.06, 22:26
        Hej Dorota! Mam dokładnie tak jak Ty :) A powiedz, jaką dyscypliną się interesujesz najbardziej? Ja się waham cały czas, bo dziewczyna na dziennikarstwie sportowym to trochę nie pasuje :/ Według innych oczywiście. Bo sport jest moją pasją, ale jestem w kropce :|
        • Gość: Dorota Re: Dziennikarstwo sportowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.06, 22:31
          Cześć elena! :) Ja kocham football... :) Jak w pierwszej klasie liceum
          powiedziałam o tym kolegom nie chcieli wierzyć, lub mówili: 'Chyba raczej
          interesujesz sie piłkarzami, a nie piłką nożną', nawet mój nauczyciel
          angileskiego wypalił: 'A za co lubisz Liverpool? Bo mają ładne koszulki?' (moim
          ulubionym klubem jest Real Madryt)Ale teraz koledzy z klasy zawsze omawiają
          wszystkie mecze ze mną :)Zrozumieli, że płeć w kibicowaniu nie ma znaczenia :)
        • Gość: Dorota Re: Dziennikarstwo sportowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.06, 22:35
          Ps. Wiele dziewczyn zna się na sporcie lepiej, niż niektórzy chłopcy :) Jeśli
          chcesz porozmawiać, to moje gg: 9110224 :)
          • Gość: elena Re: Dziennikarstwo sportowe IP: *.toya.net.pl 10.09.06, 12:58
            :) Jakbym słyszała siebie. Piłka nożna też jest moją największą pasją. Masz rację, niekiedy dziewczyny naprawdę wiedzą więcej na temat footballu niż chłopaki :) Pozdrowionka.
            • Gość: jaca Re: Dziennikarstwo sportowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.06, 22:01
              a nie szukasz moze chlopaka ? :P Hehe, a tak powaznie, to tez kiedys chcialem na
              dziennikarstwo sportowe, ale za ciemna masa z historii ze mnie byla i moglem
              sobie pomarzyc. Na prywatną mnie stac nie bylo wiec skonczylem na socjologii ;(
              Anyway, zycze wam szczescie kobity :)
              • Gość: Dorota Re: Dziennikarstwo sportowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 22:10
                Jesli chodzi o mnie to tak, szukam chłopaka :) Hehe :D
                Moim pierwszym wyborem jest jednak anglistyka, dziennikarstwo raczej
                alternatywą :)
                Pozdrawiam :D
              • Gość: hav Re: Dziennikarstwo sportowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 22:10
                Hej dziewczyny.
                Moim zdaniem nie ma co sie pchac na tamta szkole - lepiej skonczyc
                dziennikarstwo albo nawet inny kierunek ;) na uniwerku a przy okazji lapac
                nieco praktyki w redakcjach etc.

ale to tylko moja opinia :)
                • Gość: Dorota Re: Dziennikarstwo sportowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 22:14
                  Taż tak myślę :) Kurs po studiach i będę komentować mecze Ligi Mistrzów z
                  Borkiem i Kołtoniem :P
                  • Gość: danka Re: Dziennikarstwo sportowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 23:11
                    tez o tym myslałam ,właściwie to było moje marzenie,no cóż skończyłam na
                    polibudzie...ale może coć w trakcie albo podyplomowo zrobie...(:
                    a i też kocham piłke nożną!!!!
                    iiii oczywiście WISŁA KRAKÓW!!!!!!!
                    pozdrawiam(:
                    • Gość: elena Re: Dziennikarstwo sportowe IP: *.toya.net.pl 11.09.06, 10:40
                      Szkoda, że dzienikarstwo sportowe jest tylko w jednej szkole w kraju :( Ja studiuję dziennikarstwo w Łodzi. Teraz będę na II roku. Mieli u nas utworzyć specjalizację dziennikarstwo sportowe, ale jakoś dotychczas nic o tym nie słychać :( W przyszłości zamierzam pisać(?) o sporcie (o piłce oczywiście), ale trochę się obawiam jak to będzie. Bo jednak mam świadomość, że gdy dziewczyna deklaruje, że chce zajmować się sportem, to najczęściej nie jest to brane na poważnie :( No bo dlaczego tak mało kobiet pracuje w redakcjach sportowych?
    • Gość: danka Re: Dziennikarstwo sportowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 23:15
      a i wiecie pdobno jest coś takiego jak przeznaczenie(:
      wiec jesli ktos ma byc dziennikarzem sportowym to niewarzne jaki kierunk
      skończy...(:
      • Gość: aleole Re: Dziennikarstwo sportowe IP: 195.116.183.* 11.09.06, 11:08
        dokladnie, ja sam studiuje politologie a pisuje na tematy sportowe to tu to tam
        - i to o futbolu wlasnie ;) Takze Dorota, luzik, idziesz na
        dziennikarstwo,uczysz sie czym sa poszczegolne jego formy a potem piszesz o tym
        w czym jestes dobra. :) Chociaz ja jestem osobiscie przeciwnikiem studiowania
        dziennikarstwa po to, bo chce sie byc dziennikarzem ot tak. Te studia tak
        naprawde nic konkretnego nie naucza, wielu to powie. Jesli umiesz pisac, piszesz
        ciekawie - bedziesz pisac ciekawie na tematy popularnonaukowe po fizyce, o
        komputerach po informatyce, o polityce po politologii. Wazne zeby byc
        wyspecjalizowanym w danej dziedzinie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka