timofiej 17.09.06, 14:34 Gdzie w POznaniu mogę uczęszczać na wartościowe kursy z chemii i fizyki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
panna_anna19 Re: Kursy w Poznaniu 17.09.06, 20:54 Cześć! Przez ubiegły rok chodziłam na kursy MEDICUS. Tylko, że tam były kursy w zestawach biologia + chemia, lub biologia + fizyka. Ale skontaktuj się z nimi, może w tym roki jest inaczej. Wystarczy że w Google wpiszesz Medicus, i znajdziesz odpowiedni adres. PS. Mam materiały z tego kursu, jeśli byłbyś zainteresowany, to pisz na adres gazetowy. Odpowiedz Link Zgłoś
timofiej Re: Kursy w Poznaniu 18.09.06, 19:45 Dzięki za informację. Mam tylko pytanie: czy ten kurs pomógł Ci? Czy jest skuteczny? Jak kadra odnosi się do studentów? Odpowiedz Link Zgłoś
panna_anna19 Re: Kursy w Poznaniu 18.09.06, 23:24 Myślę, że tak, skoro już za dwa tygodnie bedę studentką Poznańskiej AM.:) Ale szczerze mówiąc, jeśli sam się nie przygotujesz na każde spotkanie, nie przypomnisz sobie danej partii materiału, to nie ma sensu chodzić na taki kurs. Na kursach nie było czasu na powtarzanie, czy tłumaczenie zagadnień, które były w szkole. Chodząc na kurs Medicus, dowiedziałam się paru ciekawych rzeczy, moja wiedza została bardziej uporządkowana, jeśli chodzi o biologię. Z chemii, dowiedziałam się kilku rzeczy, które ułatwiają liczenie zadań, pozwalają je policzyć szybciej, lub też innym sposobem, niż to było omawiane w szkole. Pamiętam, że na maturze w jakimś zadaniu wykorzystałam tę metodę, i zadanie zostało zaliczone na maksymalną ilość punktów. Sporo osób odpadło, już po kilku spotkaniach. Wśród nich byli tacy, którzy myśleli, że to jest "kurs wyrównawczy", na który wystarczy chodzić, odbębnić parę godzin (de facto w sobotnie popołudnie), a wiedza sama napłynie do głowy... Tak jak już wcześniej napisałam, trzeba się przygotować na każde spotkanie, a kurs pomaga uporządkować i ewentualnie rozszerzyć posiadaną wiedzę, a nie dopiero jej się uczyć! Kadra: nauczyciele akademiccy. Traktowali nas dużo łagodniej, niż studentów, w końcu byliśmy uczniami szkoły średniej, a nie wyższej. Jedyny minus tych kursów, to koszty. Nie ma co ukrywać, są one drogie, zwłaszcza, jeśli musisz jeszcze w jakiś sposób dojechać do Poznania. Pozdrawiam, i życzę trafnych decyzji. Odpowiedz Link Zgłoś
timofiej Re: Kursy w Poznaniu 19.09.06, 09:58 Dziękuję Ci serdecznie za tak wyczerpującą odpowiedź.Bardzo mi pomogłaś. Życzę Ci bezproblemowego pokonywania kolejnych miesięcy na studiach. Odpowiedz Link Zgłoś