Dodaj do ulubionych

Rodzice nie chcą łożyć na utrzymanie studenta...

12.11.06, 22:12
Mój kolega studiuje na 1 roku,dziennie,na państwowej uczelni. Niestety ma
nieciekawą sytuację w domu,rodzina robi wszystko żeby się go pozbyć i nie
wydawać na niego pieniędzy. Słyszałam,ze w przypadku,gdy ktoś studiuje
dziennie,na państwowej uczelni,to do 25 roku życia rodzice są zobowiązani
łóżyć na jego utrzymanie. CZy rzeczywiście istnieje taki przepis, jak kolega
mógłby dochodzić swoich praw?
Obserwuj wątek
    • Gość: michal_powolny1 Re: Rodzice nie chcą łożyć na utrzymanie studenta IP: *.iwacom.pl 12.11.06, 22:53
      Pierwsza rzecz-poczytajcie kodeks rodzinny i opiekuńczy-alimenty
      Druga rzecz-o owe alimenty można się domagać nie zależnie od szkoły.
      • Gość: ......... Re: Rodzice nie chcą łożyć na utrzymanie studenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.06, 23:07
        przypomina mi sie hostoria Pawka Morozowa:donos na wlasnych rodzicow ,że nie
        chca placic
        • Gość: ja Re: Rodzice nie chcą łożyć na utrzymanie studenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.06, 11:09
          To obowiązek rodziców- jest takie prawo
          • rototrol Re: Rodzice nie chcą łożyć na utrzymanie studenta 13.11.06, 16:49
            Bierz alimenty i spadaj z domu (tzn nie pokazuj się tam nigdy). Gdybym tak
            zrobił to bym się dziś nie męczył ze schizofreniczką i z kompleksem Kwasa. :)
            • Gość: masza Re: Rodzice nie chcą łożyć na utrzymanie studenta IP: *.chello.pl 13.11.06, 17:18
              Rzeczywiście rodzice mają obowiązek alimentacyjny więc jesli rodzice twojego
              kolegi istotnie chcą się go pozbyć to mogą ale łożyć i tak na niego muszą>
              jednak zanim zaciągnie się swoich rodziców do sądu warto się dowiedzieć czy sa
              inne poza wredym charakterem przyczynty takiego stanu rzeczy. MOże wina leży po
              obu stronach
    • Gość: sfhg leń IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 13.11.06, 20:51
      Niech sie przeniesie na zaoczne i wezmie do roboty. Kolejny leń, ktory tylko
      wyciaga rece po pieniadze, a tylka to nie laska ruszyc do pracy. A kolejne
      lenie mu doradzają jak wysępic od rodzicow, rzekomo NALEZNE, pieniadze. Niech
      sie darmozjad wezmie do roboty! Nie ma 10 lat, jest dorosly, wiec zamiast łkać
      w poduszke niech znajdzie sobie robote.
      • Gość: swallow Re: leń IP: *.acn.waw.pl 14.11.06, 00:09
        te! :) nie zazdrosc! to ze musisz robic w markecie bo sie dostales na zaoczne do
        szkoly gdzie nic nie trzeba robic i glupio wygladalo to nic nie robienie to nie
        nasza wina :D:D !
        • Gość: dziwnytenswiat Re: leń IP: *.net.autocom.pl 14.11.06, 07:42
          łoooo a takich jak ty przyjmuja na dzienne? :O
        • Gość: sfhg Re: leń IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 14.11.06, 17:20
          No to kolego mam dla ciebie niespodzianke - nie robie w markecie, a w firmie
          elektronicznej, dostalem sie tam nie po znajomosci, ale ciezka praca.
          Czego mam mu niby zazdroscic? Bycia na utrzymaniu rodzicow? LOOOOL. Spadlem z
          krzesla.
          A o studiach zaocznych widze ze masz niewielkie pojecie, ale trudno, nie o tym
          temat. Ja bym sie wstydzil, majac dwadziescia pare lat, chodzic do mmusi, zeby
          dala na piwo albo buty, lol.
      • sir.vimes Dziecioroby to paskudy 15.11.06, 17:34
        Trzeba było nie robić dziecka , jak ciężko znieść obowiązek jego utrzymania!

Po co zdolny człowiek ma siedzieć na kasie, studiować zaocznie jak stać go na
        więcej? To może i liceum niepotrzebnie kończył - mógł iść do wieczorówki i
        znależć sobie robotę, maturę zdać eksternistycznie ?
    • Gość: jaga Re: Rodzice nie chcą łożyć na utrzymanie studenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.06, 08:14
      moze rodzicow na to nie stac itrzeba samemu popracowac
    • Gość: tato Re: Rodzice nie chcą łożyć na utrzymanie studenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.06, 10:24
      podobno jestescie dorosli
    • Gość: wacek Re: Rodzice nie chcą łożyć na utrzymanie studenta IP: *.chello.pl 14.11.06, 15:36
      opisany kolega moze się starać o alimenty ale myślę, że i tak się z nich nie
      utrzyma.. powinien rozejrzec się za pracą, a jesli nie uda mu się pogodzic jej
      z dziennymi studiami - będzie się musiał przeniesc na wieczorowe lub zaoczne
      • rototrol Re: Rodzice nie chcą łożyć na utrzymanie studenta 15.11.06, 12:20
        A ja mam pytanie.

Czy jeśli moi "rodzice" w wieku 88 lat zażądają ode mnie alimentów, bo żyją w
        niedostatku itp. pierdoły, czy będę musiał płacić?

I czy grozi za to odpowiedzialność karna?

Bo moja "mama" ma niepełne średnie i nigdy nie pracowała, "tata" - dzieciorob
        łażący z 19-tkami :) ma niepełne podstawowe, a że całe życie robi na czarno,
        to też na starość zostanie bez pieniędzy (bo wydaje na dziwki) i sam jak palec
        (bo dziwki biednych nie lubią).

Ja za to dzięki m.in. nim oraz także sobie (kompleksy, wstyd przed
        psychiatrami) mam niepełne wyższe, a przy obecnej sytuacji ZUS-u nie mam co
        liczyć na udaną starość :) . Młodości i dzieciństwa też nie miałem - stąd
        pewnie też zryta psycha. Dzieci nie będę miał, bo ich nienawidzę (tzn. nie mam
        tzw. instynktu), tak samo jak nienawidzili mnie, już od momentu jak byłem w
        brzuchu. :)

Pytam, bo jakby co, to chyba gdzieś w UK, SZWECJI, czy TANZANII (jak
        ucieknę) :) będę miał spokój z tymi starymi dziadami.

A może istnieje jakaś możliwość odcięcia się (zmiana metryki, odczepienie się
        od nich, żebym nie musiał nigdy się z nimi już widzieć).
        • Gość: Richelieu* Re: Rodzice nie chcą łożyć na utrzymanie studenta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.06, 20:47
          Rototrolu, może zaczniesz podczytywać forum depresja. Wtedy zobaczysz, że po
          pierwsze nie jest tak źle z Tobą, po drugie pośmiejesz się z niektórych
          tamtejszych nawiedzonych co Ci humor poprawi, a po trzecie przekonasz się do
          pójścia do lekarza.

ad niepełne. Obecnie używa się określenia "niepełne podstawowe" i "niepełne
          wyższe". Nie ma statusu niepełnego średniego. Ten, który skończył liceum, ale
          nie ma matury, ma średnie bez matury. Ten, który skończył studia, ale nie oddał
          pracy dyplomowej ma niepełne wyższe (a nie tak jak się powszechnie mówi, że
          niepełne wyższe to przerwane studia w innym niż powyższy momencie).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka