Dodaj do ulubionych

studia i co dalej?

03.03.07, 20:38
cały czas jestem bombardowana informacjami o masowych wyjazdach młodych
lekarzy i to nie tyle specjalistów co stażystów jak i również świezo
upieczonych absolwentów.Ciekawa jestem gdzie planujecie pracować po otrzymaniu
dyplomów-w naszym 'kochanym' kraju czy może na obczyznie?Ja z przyczyn
osobistych naprawdopodobniej będę musiała wyemigrować-wprawdzie nastapi to
dopiero za jakieś 3 latka (o ile nastąpi :P) ale juz mam obawy zwiąZANE z
aklimatyzacją w nowym miejscu.A wy gdzie widzicie swoją przyszłość? Może
znajdzie się tutaj jakis "emigrant" ;)?
Obserwuj wątek
    • medyk_z_lublina Re: studia i co dalej? 04.03.07, 19:43
      Ja jestem w identycznej sytuacji. Zaraz po studiach zamierzam wyjechać na stałe
      do niemiec, ale ja raczej traktuję owy wyjazd bardzo pozytywnie i odliczam czas
      od niego. Za granicami naszego kraju medycyna jest o wiele lepiej rozwinięta,
      lekarze mają o wiele łatwiejszy dostęp do specjalizacji i rozwoju. Sprawy
      materialne są tak oczywiste że już nawet o nich nie wspominam. Sądzę że młody
      student powiniem intensywnie uczyć się języków obcych by po skończeniu uczelni
      mieć wybór- albo zostaję w Polsce albo emigruję. Ja tez zamierzam wyjechać z
      powodów osobistych. Tak samo sytuację ocenia wielu moich kolegów na roku, choć
      i zdarzają sie przypadki a jest ich również wiele że dużo osób zamierza zostać
      tu w Polsce, intenzywnie udzielaja się naukowo, chcą w przyszlości zostać na
      uczelni. Myślę że jeżeli ktoś jest elastyczny i przedsiębiorczy to i w Polsce
      jako mlodemu lekarzowi nie będzie tak najgorzej. Ale to juz zależy od człowieka
      i tego czego oczekuje od życia.
      Mam siostrę, razem z mężem są lekarzami. Na początku jeszcze jako panienka
      (niezamężna) zamierzala zostac w Polsce i z nią wiązała swoją przyszłość. Jej
      mąż jest ze Zjednoczonych Emiratów Arabskich i po polsku umie powiedzieć tylko
      dzień dobry- więc zmuszeni byli do emigracji- kierunek wielka brytania. za
      pierwsze pobory kupili sobie dużego uzywanego mercedesa. Powodzi im się bardzo
      dobrze- porownując z lekarzami z Polski to niebo a ziemia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka