Dodaj do ulubionych

Kraków czy Lublin????

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.07, 21:57
w którym miescie lepiej studiować???
Obserwuj wątek
    • Gość: krakowianka Re: Kraków czy Lublin???? IP: *.n4u.krakow.pl 10.03.07, 22:07
      no jak to w ktorym?...to pytanie retoryczne?
      oczywiscie ze krakow...;)
      • Gość: Dugo Re: Kraków czy Lublin???? IP: *.chello.pl 10.03.07, 22:12
        Mimo wielkiej sympatii do Lbn, gdzie studiuje, to jednak trzeba przyznać że
        Krakow wymiata... Krakow i Wawa są bezkonkurencyjne, Lbn jest bardziej
        kameralny ale tez ma mniej do zaoferowania w wielu kwestiach
      • Gość: Aleksander Re: Kraków czy Lublin???? IP: *.autocom.pl 10.03.07, 22:15
        No nie wygłupiaj się... ;) Proste, że Kraków!!! W krakowie jest 3 razy więcej
        studentów niż w Lublinie. Mam dla Ciebie dobry sposób, żeby przekonać do
        Krakowa. Szarpnij się na wycieczkę weekendową do Nas, do Kraka. Odwiedź np. w
        piątkowy wieczór Masteczko Studenckie(łatwo tam trafisz, każdy Ci powie gdzie
        takowe jest w krakowie - nieopodal kampusu AGH), a w sobotni zrób runde po
        krakowskim rynku i okolicznych knajpach. Wybierzesz Kraków na 100%!!! Później
        jedź do Lublina, zobaczysz czego tam brakuje. Na co zdajesz?? Pozdrawiam.
        • Gość: Dugo Re: Kraków czy Lublin???? IP: *.chello.pl 11.03.07, 01:13
          Szarpnij się na wycieczkę weekendową do ...<Nas>...

"Ja" też piszesz z dużej litery? łaaaaa...
          ps. ale z Krakiem sie zgadzam
        • Gość: paula Re: Kraków czy Lublin???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.07, 12:43
          Jeszce nie wiem ale chyba na administracje, dopiero jestem w drugiej klasie. A
          ty co studiujesz?
          • Gość: Aleksander Re: Kraków czy Lublin???? IP: *.autocom.pl 11.03.07, 14:26
            Studiuję Zarządzanie i Inżynierie Produkcji. A jeśli chodzi o to, że
            napisałem "do Nas" to wyszło trochę smolubnie, ale nie chciałem. Taka
            przypadkowa głupota z mojej strony. Przepraszam... :) hehe. Wracając do tematu
            Kraków warto wybrać. Lublin też ma swoje plusy napewno, ale Kraków jest jednak
            ciekawszy.
            • Gość: mach_2 Re: Liczba studentów IP: *.c29.msk.pl 11.03.07, 14:42
              Ja z kolei czytałem, że w Lublinie studiuje 80 tys., w Krakowie (na stronie
              WWW) - 120 tys.
        • Gość: lsm Re: Kraków czy Lublin???? IP: *.lublin.mm.pl 13.03.07, 16:09
          W Lbn jest oficjalnie 100 tys studentow. Nie wiedzialem ze w Krakowie jest ich
          az 300 tys:)
          Krakow jest piekny. Lublin tez. Przede wszystkim lubelskie stare miasto jest
          niezwykle. Nie tak olbrzymie jak w Krakowie ale przechodzac przez Brame
          Krakowska wchodzi sie jakby w inny swiat. Mnie lLbn zauroczyl tym ze jest
          bardzo zielony i komeralny. No ale wszystko zalezy co kto lubi.
    • annna84 Re: Kraków czy Lublin???? 11.03.07, 16:34
      Ja jestem z Lublina, ale chciałabym wyjechać do Krakowa. Mój kolega z Krakowa
      przyjechał na studia do Lublina bo zakochał się w tym mieście, a Kraków mu się
      w ogóle nie podoba i dziwi się, że chciałabym tam wyjechać:) Każdy ma swój
      gust.
    • jowack Re: Kraków czy Lublin???? 11.03.07, 17:43
      Jeśli mieszkasz w Krakowie, to Kraków. Jeśli w Lublinie, to Lublin. Tak naprawdę nie ma żadnej różnicy dla potencjalnego pracodawcy, czy magister danego kierunku ukończył UMCS czy UJ, czy jakikolwiek inny uniwersytet, dopóki mówimy oczywiście o uczelniach państwowych. Zresztą kwestia uczelni prywatnych i państwowych za kilka, kilkanaście lat prawdopodobnie wkrótce przestanie odgrywać pierwszoplanową rolę, jako że nowe zasady zatrudniania pracowników naukowych sprzyjają odchodzeniu najlepszych kadr do wyższych szkół prywatnych. Wracając jednak do kwestii, o którą pytasz, ze swojej strony polecam wydział prawa i administracji UMCS głównie ze względu na aktualną świetną kadrę naukową. Mam jednak podstawy przypuszczać, że na UJ również jest pod tym względem bardzo dobrze. Inną sprawą jest preferowany przez Ciebie sposób zdawania egzaminów. Mianowicie na UMCS prawie wszystkie ważniejsze egzaminy mają formę ustną, na UJ natomiast formę pisemną. Jak wiadomo każda z tych form ma swoje wady i zalety. Ja osobiście preferuję formę ustną, więc akurat jeśli chodzi o ten aspekt, cieszy mnie, że urodziłem się w Lublinie, nie w Krakowie :). Prawdopodobnie chciałabyś się również dowiedzieć o atrakcje obydwu miast. Co do różnego rodzaju ośrodków kultury, na pewno pod względem ilości przoduje Kraków na równi z Warszawą, więc jeśli studia mają Ci się kojarzyć przede wszystkim z życiem pozauczelnianym, powinnaś prawdpodobnie wziąć również i to pod uwagę. Jednak fakt, że Kraków posiada kilka razy więcej lokali rozrywkowych niż Lublin tak naprawdę o niczym nie świadczy, gdyż i tak zazwyczaj każdy ma jedno lub kilka ulubionych miejsc, a świadomość, że w Krakowie do wyboru jest na przykład 200 pubów, podczas, gdy w Lublinie 50, wcale nie jest wbrew pozorom aż tak istotne. I tak prawdopodobnie wszystkich nie odwiedzisz. Dla mnie osobiście tego typu atrakcje nie są zbyt istotne, więc prawdopodobnie sama będziesz musiała osądzić, jak to wygląda w Twoim przypadku.
      Co do samego miasta, Kraków jest na pewno duży i ładny, w związku z czym uchodzi za jedno z najładniejszych miast w Polsce. Jednak boczne śródmiejskie uliczki wcale nie są mniej zaniedbane niż lubelskie - starczy tylko skręcić w pierwszą lepszą bramę. Lublin generalnie jest niedoceniany przez jego własnych mieszkańców oraz przez przyjezdnych studentów, dla których niejednokrotnie jest to tylko miasto, w którym znaleźli się przez zupełny przypadek, nic więcej. Jako mieszkaniec Lublina mogę jednak powiedzieć, że to miasto ma bardzo bogatą historię i przez wieki było stawiane na równi z Krakowem, Lwowem, Wilnem i Kamieńcem Podlaskim, jako głównymi ośrodkami życia miejskiego w XV-XVII-wiecznej Polsce, co było wynikiem położenia na ważnym szlaku handlowym łączącym wschód z zachodem Europy oraz wielu przywilejów wydawanych przez Jagiellonów, którzy z wielu względów darzyli to miasto szczególnym sentymentem. Jednak w dzisiejszych czasach w znacznej części zostało zeszpecone przez masywną powojenną zabudowę, a w ostatnim dwudziestoleciu zaniedbane jako peryferyjne wschodnie miasto, które miało dużo mniejsze znaczenie gospodarcze niż ośrodki miejskie na zachodzie Polski. Dzisiaj szansą dla Lublina są środki z Unii Europejskiej przyznane nam jako najbiedniejszego jeszcze do niedawna regionu UE oraz nowe wizje polityczne władz miejskich po odejściu konserwatywnego prezydenta popieranego przez dawną koalicję władz miejskich Prawa i Rodziny, za którego władzy rozwój miasta niemal zatrzymał się. Wracając jednak do zapewne bardziej interesujących Cię kwestii, tj. do uniwersytetu, godny uwagi jest również fakt, że jeśli zdecydujesz się na WPiA na UMCS, nie będziesz musiała pokonywać ogromnych odległości między poszczególnymi budynkami akademickimi, gdyż prawie wszystko znajduje się na miejscu. Zachęcają ponadto ceny szeroko rozumianych usług, jeśli zestawimy je z tymi w Krakowie.
      Podsumowując, jako Lublinianin polecam Lublin. Ale jeśli nie mieszkasz na stałe w żadnym z dwóch miast, o które pytasz, masz zupełną swobodę wyboru i rozważysz co jest dla Ciebie priorytetami jeśli chodzi o studiowanie, na pewno nie popełnisz błędu wybierając którekolwiek z tych miast. Dla człowieka z zewnątrz zawsze ładniej brzmi Kraków, ale zapewniam Cię, że między Krakowem a Lublinem nie ma wbrew pozorom ogromnej bariery nie do pokonania.
      • Gość: jesooooooooo ale esej... n/t IP: 213.134.181.* 13.03.07, 11:45
        • jowack Sprostowanie 13.03.07, 18:40
          Oczywiście chodziło o Kamieniec Podolski, nie Podlaski :).
          • Gość: gosc Dlaczego umcs a nie kul:P IP: 212.182.35.* 13.03.07, 20:41
            Dlaczego nie wspomniales o kulu, tu takze jest administracja :P
            • jowack Re: Dlaczego umcs a nie kul:P 13.03.07, 21:11
              Bo studiuję prawo na WPiA na UMCS, więc dysponuję wyłącznie wiedzą na temat atmosfery na wydziale i pracowników naukowych mojej uczelni :). Ale zawsze możesz dodać przecież słowo od siebie o Twojej uczelni :).
    • Gość: buki Re: Kraków czy Lublin???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.07, 23:03
      Zgadzam sie z przedmowca. Jesli chodzi o poziom nauczania to WPiA nie odstaje
      poziomem od UJ. Wiadome, ze w Krakowie lepiej sie zyje studentowi; panuje
      fajniejszy klimat chociaz i Lublin ma swoj uroczy klimat. Wszystko zalezy od
      typu osobowosci i Twojego charakteru. Co do innych kierunkow na UMCS to trafnym
      wyborem jest Politologia, która jest chyba najlepsza w Polsce(wspolnie z UW). UJ
      ten kierunek niestety troche "odpuscil" jest to opinia nie tylko wielu studentow
      ale rowniez samych pracownikow naukowych. Odsylam np do rankingu kierunkow
      "Polityki". Kierunki takie jak prawo czy politologia sa naprawde cenione wsrod
      pracodawcow.

Wazne jest jednak to, zeby te plusy nie przyslonily Ci minusow:D Studiowanie w
      Krakowie pod wzgledem zycia towarzyskiego, rozrywki i swiadomosci bycia w jednym
      z najpiekniejszych osrodkow kulturalnych na swiecie jest z pewnoscia najwiekszym
      atutem Krakowa trudno sie tego doszukiwac w Lublinie. Argument, ze w Lublinie
      jest duzo mniej studentow zupelnie do mnie nie przemawia i jest on nieprawdziwy.
      Liczby sa porownywalne - tez mi sie nie chcialo w to wierzyc. Miasteczko
      akademickie UMCS jest moim zdaniem super i na pewno nie gorsze od tego ww Krk.
      Oczywiscie na UJ,AM,PK,AE czy AGH jest wiele kierunkow duzo bardziej
      prestizowych i cenionych niz te na lubelskich uczelniach, ale tak jak mowilem
      te 2 kierunki(prawo, politologia) sa bardzo atrakcyjne. Sam UMCS ma rowniez duze
      powazanie na rynku pracy, troche gorzej jest obecnie z Kulem(ale on ma z kolei
      swoja renome i wspaniala przeszlosc) no i slabiej z Politechnika ale jak wiadomo
      po ukonczeniu Polibudy duzo latwiej znalezc zatrudnienie. "Nie wypowiem sie
      kompetentnie"(pozdrawiam naszego meza stanu) na temat AM i AR bo mam o nich
      znikoma wiedze.

Jestem studentem z Lublina i znalazlem swietne rozwiazanie; mam dziewczyne w
      Krakowie i staram sie przyjezdzac do Krakowa 1-2 razy w miesiacu i to jest chyba
      najlepsze rozwiazanie:D Polecam
    • Gość: gosc Re: Kraków czy Lublin???? IP: 212.182.35.* 13.03.07, 20:45
      Nie ma watpliwosci, ze Krakow to Krakow. Jesli sie tylko dostaniesz to wybierz
      Krakow.

Sam studiuje administracje na kulu, fakt - podoba mi sie, uczelnia w porzadku,
      kierunek taki jak chcialem, wiec jest ok. Jednak Lublin to nie Krakow.
      Krakowskie przedm, i Stare Miasto ok, ale nic poza tym.
    • Gość: lsm Re: Kraków czy Lublin???? IP: *.lublin.mm.pl 13.03.07, 23:55
      Wiec tak pochodze z Radomia, studiowalem w Wawie, rok mieszkalem w Krakowie a
      teraz jestem w Lublinie:). O Wawie nie pisze bo to nie dot. tematu.
      Krakow jest piekny, wielkie rozwijajace sie miasto wpadajace niestety
      w "warszawski wyscig szczurow". Mi to akurat nie pasi ale moze dla innych jest
      OK. najlepiej czuje sie w Lublinie. Przede wszystkim jest kameralny, jest tu
      duzo zieleni, z praca nie jest tak latwo jak w Krakowie ale nie jest tak
      tragicznie jak opisuja niektorzy. W kazdym razie majac nizsza pensje niz w
      Krakowie zyje mi sie finansowo lepiej. Jest tu piekne stare miasto, nie tak
      duze jak krakowskie, nie posiadajace rynku jako takiego ale ma taki klimat jak
      zadne inne w Polsce. Miasto powoli sie rozwija a przyspieszy napewno jak
      wybuduja lotnisko. Pamietaj rowniez ze studiowanie w Krakowei bedzie duzo
      drozsze a pracdawcy nie za czesto patrza na uczelnie skonczona. Zreszta UMCS i
      KUL sa dosc znanymi uczelniami.
      W Lbn jest gdzie sie pobawic: wiele niezlych klubów (polecam KINO, Sema4, MC:))
      wlasciwie skupionych na srodmiesciu, duzo niezlych pubow. Ale do zabawy
      potrzebne jest towarzystwo, jak jest dobre to i na jakims zadupiu mozna sie
      pobawic:D
      Ale sie rozpisalem:)
      PS Najpierw sie dostan gdzies a pozniej sie martw gdzie:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka